Last news in Fakti

14 Септември, 2020 22:12 9 858 69

Цацаров и МВР отговориха на "Шпигел"

  • кпкопни-
  • шпигел-
  • цацаров-
  • борисов-
  • ердогав-
  • мвр

Повод стана статията "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган"

Цацаров и МВР отговориха на "Шпигел" - 1

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и Министерство на вътрешните работи отговориха на статия в списание "Шпигел" със заглавие "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган", както и на публикации в български медии от днес

В своя позиция, изпратена до медиите, бившият главен прокурор Сотир Цацаров заявява, цитиран от Канал 3:

През март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд – София.

В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/.

Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк.

Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят "Буюк" да бъде дискутиран.

Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ.

През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България.

По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е "липсата на валидни документи" и че той "е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи". Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас.

Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране. Статията в "Шпигел" е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z /"България и ловът на гюленистите", 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев/.

Мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси.

По повод публикациите от МВР също излязоха с уточнение по случая:

Във връзка с медийни публикации, съдържащи внушения за извършени закононарушения от страна на изпълнителната власт в Република България при осъществяване на политиката на извеждане на лица, които пребивават незаконно на територията на страната, МВР категорично отрича извършването на подобни действия. Институцията, която отговаря за изпълнението на държавната политика по извеждане на лица, пребиваващи незаконно на територията на Република България, е Дирекция "Миграция" на МВР.

През 2016 г. Дирекция "Миграция" е изпълнила общо 68 заповеди за принудително отвеждане до границата, наложени спрямо турски граждани, които са се намирали в незаконен престой у нас съгласно разпоредбите на Закона за чужденците в Република България. Сред тези турски граждани е и цитираният в медийните публикации Абдуллах Бююк.

За същото лице Дирекция "Миграция" е установила, че към онзи момент не е подавало молба за международна закрила в Държавната агенция за бежанците, както и че на по-ранен етап му е било отказано убежище от администрацията на Президента на Република България.

В този смисъл турският гражданин Абдуллах Бююк е пребивавал незаконно в страната и без валидни документи. Дирекция "Миграция" е установила още, че през февруари 2016 г. същият е проникнал на територията на Република България с невалидни лични документи.

В резултат, на основание на определените му функционални задължения директорът на дирекция "Миграция" е издал заповед съгласно реда на Закона за чужденците в Република България за принудително отвеждане на турския гражданин до границата. Заповедта е изпълнена на 10 август 2016 г. Турският гражданин е запознат със съдържанието на заповедта на родния му език, като същата не е обжалвана по административен или съдебен ред.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма къща в Барцелона

    171 22 Отговор
    Мутри вън
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    154 19 Отговор
    най мразени сте герб

    Коментиран от #20

  • 3 животновъд

    164 14 Отговор
    Е на това му се казва словесна диария!

    Коментиран от #43

  • 4 Doni Brasko

    181 16 Отговор
    Простичко казано, Тиквата и Цацата са слуги на Ердоган. Този човек търси убежище пък те го върнали, защото нямал валидни документи. А как е влязъл тогава или някой от МВР му открадна документите, както на оня му изчезна тефтерчето
  • 5 Наистина

    28 157 Отговор
    Мнoгo cкъпo плaтeнa cтaтия c бългaрcкo учacтиe и бългaрcки cъaвтoри e публикувaнaтa клeвeтничecкa cтaтия в нeмcкoтo издaниe „Шпигeл“, в кoятo бившият глaвeн прoкурoр Coтир Цaцaрoв и нacтoящият прeмиeр Бoйкo Бoриcoв ca oбвинeни в нaрушeния нa зaкoнa в уcлугa нa турcкия прeзидeнт Рeджeп Eрдoгaн , кaтo злoумишлeнo e изкривeнa иcтинaтa cъc cвoбoднa интeрпрeтaция oт aвтoритe нa cтaтиятa c цeл дa ce oчeрни прaвитeлcтвoтo нa Бoйкo Бoриcoв , cтaвaйки думa зa публикувaнe нa oткрoвeнa лъжливa клeвeтa....!!!

    Коментиран от #14, #49

  • 6 рада дълбоката

    117 13 Отговор
    Цаца ами да си чувал за "гузен негонен бяга" . На мъже ли се правите след като не си признавате че сме в поза "Г" отдавна и пред Турция и пред ЕС и пред който се сетиш .

    Коментиран от #34

  • 7 Бойко Еврата

    71 14 Отговор
    Чекмеджетата ми са в еврозоната, боли ме фара за вашите протести!
  • 8 Пит

    61 7 Отговор
    Сега Димитър Марковски да вземе отношение по въпроса като адвокат на Буюк
  • 9 анонимен

    78 11 Отговор
    Долни ЛЪЖЦИ, страх лозе пази.Оставка на ВСИЧКИ мутри.........
  • 10 Оракул

    20 56 Отговор
    Ако не бяха предадени на Турция,10та Одринска пехотна дивизия от редовен Турски аскер щеше да дойде и да си прибере бегълците.И не си правете илюзията,че сме суверен/а държава и НАТО ще ни защити от Турският башибозук.

    Коментиран от #36, #37, #40, #57

  • 11 ggg

    57 10 Отговор
    Не се хабих да го чета... Накрая нали сте го екстрадирали? Кво се обяснявате като ТКП в нови гащи?

    Коментиран от #59

  • 12 Пешо

    56 8 Отговор
    Бг съдя на два пъти казва не на екстрадицията,но МВР казва да.Тиквова система
    Оставка
  • 13 Супер Марио

    78 7 Отговор
    Почнаха да си прехвърлят топката нямат право да отказват убежище на политически бежанци каквото в Боюк. А това че няма валидни документи изобщо не е аргумент. На сирийци и Пакистанци не отказват убежище които идват по чорапи в РБ от Изток!
  • 14 Гост

    31 8 Отговор

    До коментар #5 от "Наистина":

    Ти май си помисли, че четеш ПИК
  • 15 Уди Кълвача

    51 9 Отговор
    Хахаха е сега с Маргарит Попова ли ще си мият мръсните ръце? Всички знаем кой командва в държавата последните 10 г Попова е изкупителна жертва!
  • 16 Osman

    12 64 Отговор
    Браво на Бг властите. Никаква милост за терористите. Голям кеф е да гледаш как Хджигенов и арменеца тази вечер проливаха сълзи за терориста Бююк и кълняха Ердоган пред 30 прошляка на площада в София. Смешници.

    Коментиран от #33

  • 17 Private Spaсe

    55 10 Отговор
    Точно тогава охлюва Плевнелиев плюеше по Кремъл как били преследвали политическите си опоненти, а те мишките турски какви са ги вършили.
  • 18 оня с коня

    20 42 Отговор
    В България НЯМА МИГРАНТИ за разлика от Германия,която се пука по шевовете от тая Напаст със всички произтичащи от това Икономически,Морални и Криминални последствия.И да каже Шпигел/"Огледало"/:Не е ли за предпочитане да ПРЕГЛЪТНЕ България Шпигелския израз че сме станали "Слуга на Ердоган" щото сме му върнали някакъв Буюк,вместо да сме Слуги НА МИГРАНТИТЕ като Целокупна Германия?Не си струва да говорим за положението в съседна Гърция , Италия и т.н.,но Реално решаващ принос за това в БГ да няма Мигранти се дължи изключително на УМЕЛАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА на Борисов - частност към Турция.Затова и е редно да получи едно признателно "Конгречулейшън" от Целия НАРОД!

    Коментиран от #51

  • 19 ФАКТ

    19 28 Отговор
    Българина Димитър Ганев, е човекът който е подписан под статията в списание "Шпигел" и разпространена в няколко български медии със сходна редакционна политика и водещи откровена кампания срещу Бойко Борисов и главните прокурори в България още от времето на Никола Филчев, през Сотир Цацаров, до настоящия такъв – Иван Гешев...!!!
  • 20 Симо

    17 46 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И като са мразени защо гласуват за ГЕРБ бе пич?Колко избора подред? Пишете някакви простотии за 5 лв. И никой не си задава въпроса "А после ?" Кво? Сваляме Борисов и какво. Ще си назначим Василев за премиер , а за заместник Божков и ще заживеем царски?

    Коментиран от #26, #44

  • 21 КОНТРАТА

    33 7 Отговор
    Не само соросоидни но и турски ибрици!
  • 22 Барцилонски Чекмедже Толуп

    39 10 Отговор
    Само евраците в чекмедженцата са истински, всичко друго при мен е лъжа.
  • 23 истината

    44 9 Отговор
    Цацар грубо е погазил Женевската конвенция от 1951, която забранява връщането на политически емигранти в страна, в която има заплаха за живота им.
  • 24 Герб крадец

    45 8 Отговор
    Те герберюгите винаги имат оправдание.
    Безгрешни са. Никога не са виновни
  • 25 Шопо

    53 11 Отговор
    Как па все вие сте прави,бе!!! Цяла Европа ви Сочи с пръст,до шията сте затънали в л@йн@ ,но все другите са ви виновни! Съд и затвор на Мутрата!!!

    Коментиран от #27

  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 9 Отговор

    До коментар #20 от "Симо":

    герб не мисля т за народа герб пази мафията и мутрите то ва е СИМО
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 10 Отговор
    БОРИСОВ БЪЛГАРИТЕ ТЕ МРАЗЯТ
  • 30 До Шопо

    37 9 Отговор
    Европа още 10г ще ни сочи заради лaйнaта дето сътвори хунтата за 11г.
    20 г още ще се плащат борчовете на Сикаджията от народа
  • 31 ужас

    39 6 Отговор
    И Цацата е мутра.
  • 32 Next

    31 5 Отговор
    Тия корумпирани мастити кого лъжат с тези кьорфишеци ъ? Оставка!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Васил Левски

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "рада дълбоката":

    Нееее не са в поза, Г,а са поза баба бере гъби..
    ОСТАВКА НА

    М
    А
    Ф
    И
    Я
    Т
    А
  • 35 Whoi cares

    22 6 Отговор
    Никой не е виновен от власт имащите, естествено. Разни дирекцийки и бушончета са виновни. Как може да убедиш като бос в България немското Огледало или Der Spiegel с голословна си дришня? Това не е БЛИЦ или ПИК...
  • 36 ттттттт

    23 4 Отговор

    До коментар #10 от "Оракул":

    Онези язовири до границата за какво са строени?! За напояване на анадола, или за връщане на аскера до босфора - без лодки...
  • 37 Госあ

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Оракул":

    За съжаление си абсолютно прав. Мина времето, когато България можеше да си позволи да изхвърли турските терористи без изобщо да се съобразява. И като мина това време, се пръкна дпс, която е в управлението и до днес.
  • 38 Бесен

    16 3 Отговор
    С две думи царят дава, пъдарят не дава. Жалка държава. А един Цветан от Сърбия не могат го вземат сума ти време.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Отец Боян Саръев

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Оракул":

    Само да ти припомня ,чедо за язовирите ,, Кърджали,, Студен кладенец,, и ,,Ивайловград,, че са строени първо с военно-стратегическа цел,и после за всичко друго ! Изпуснати на макс и едновременно ще превърнат Одринско в море ! Само ,,Студен кладенец,, е дълъг 16 км...
  • 41 не може да бъде

    7 19 Отговор
    Може и да има нещо вярно от написаното в Шпигел,но трябва да ни е ясно,че Шпигел,както и Билд и Дойче Веле са едни поръчкови медии ,пишат по команда.За съжаление цялата немска преса е манепулативна ,видимо методите на д-р Гьобелс са пуснали здрави корени в Германия !?Струва ми се обаче ,че като цяло сегашната немска журналистика е разочароваща -лъжат посредствено и некрасиво!А за Гьобелс казват,че е бил голям талант и като литератор,и като оратор,и като манипулатор и лъжец...

    Коментиран от #53

  • 42 Опааа

    6 20 Отговор
    Цацата им го нахлузи с 200....
  • 43 Антон

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "животновъд":

    То дори не е и диария ами дявол знае какво...
  • 44 Бацо

    17 5 Отговор

    До коментар #20 от "Симо":

    На последните три парламентарни избори общо има по-малко гласове от Радев
  • 45 тъй ли?

    24 6 Отговор
    Значи ония от Етиопия,Афганистан и подобни не ги връщате оркъдето са дошли с изхвърлени документи или фалшиви сирийски,а бунтовните турци срещу диктатора Ердоган му ги харизвате.Аве наистина ми беши странно що турчалята бутат „бежанците” към гръцката граница само,а пък не към нашата,а то имало сделка.Ей за тва зад Гърция застава цяла европа и САЩ,а вий после им завиждайте,че били мързеливи пък им опрощават дълговете.
  • 46 Мда

    18 6 Отговор
    С две думи пак сте замаскирали работите така, че да излезете чисти като сълза, в това сте ненадминати!
  • 47 Шпигел огледалото

    23 5 Отговор
    Влязъл бил в България с нередовни документи!? Значи сме разграден двор!!! Сотире, майна, говориш небивалици> Бегай си!
  • 48 Р.Вагнер..

    22 6 Отговор
    Цацара,,,е гнусно мекотело...Ккато шефа си..И кажете за таксата,,спокойствие,,. ,дадена на фамилия Ердоган...Около 100 млн евро....За инвестиции на ,Турската Ривиера,.за около 1 млд....Туй сичко от фондовете и заемите.....Разбира се ,че ще му върнете ,опозицията, на ,господаря,,,,Кво ти пука Цацар??..Ще гнийте в Ада...
  • 49 Р.Вагнер..

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Наистина":

    Със ,,шпигела,ли ще спориш,?? Еййй,жилави тез герберасти??..Щом почне да се вади тинята,,,спирачка няма...МРЪСОТИЯТА ПО БОРИСОВ Е МНОГО.....ЩЕ ГО ИЗОЛИРАТ ЕВРО БОСОВЕТЕ...ВСЕ ПАК ТОЙ ГИ МИНАВАШЕ С 200...ИМА ДРУГ ПРОЕКТ ЗА БГ...СПОКО..
  • 50 Да бе

    11 4 Отговор
    А ония, седмината, които поискаха убежище по правилата, защо ги дадоха на Доган?
  • 51 Р.Вагнер..

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Бежанците не ВИЖДАТ СМИСЪЛ ДА ЕМИГРИРАТ В БГ....ВКАРАЙ СИ ГО В ГЛАВАТА.....

    Коментиран от #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Р.Вагнер..

    13 4 Отговор

    До коментар #41 от "не може да бъде":

    Кво казваш???'Туй не е възможно...Нашият ,бок,ни води към безоблачна и сияйна Германия,пък тя ни критикува...Т.Е..шефа критикува...Парадоксално..Не е вярно.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Гневен Бургазлия

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Оракул":

    А нека дойдат .. този път руския ми калашник ще ги чака .. ще видят батак и свят ще им се завие .. още има какво да им връщаме на тези гнусни чеверменца !!!
  • 58 оня с коня

    5 9 Отговор

    До коментар #51 от "Р.Вагнер..":

    Бежанците не искат да емигрират и в Гърция,попадат там "Временно" поради Организацията на ЕС за Приема им и издаването на Документи за самоличност.А това "Временно" се превръща в ПОВЕЧЕ ОТ ТРАЙНО и сме свидетели какви Битки с Полицията се водят в Гръцките острови/Лесбос например/ най-вече срещу Скотските условия в Лагерите и Безкрайното им задържане .А ако ТОВА успееш да си го Набиеш в Главата,няма да ми предлагаш Съветите си АЗ какво да си вкарвам в Моята и щеше да осъзнаеш че Бежанците са в Траен Транзитен Ступор в Гърция защото Ердоган ги насочва натам,а не към БГ СПОРЕД ДОГОВОРКА С БОРИСОВ.Аре са да напишеш за домашно 100 пъти "Конгречулейшън бат Бойко,Евала Борисов"!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Айшето

    10 4 Отговор
    Айде-е-е-е, сега пък "Шпигел" му cpaл в БКП+ДС-пaмпepca на Цаци?!
  • 61 ОБясненията

    9 4 Отговор
    на хунтата са смешни, Цацаров и Бъчварова са изп ълнили поръчка, ясно е като бял ден. За тях личният интерес е над всичко. Оная лелка Бъчварова трябва да бъде съдена, а нищонеправецът Цацаров, разкаран от удобната за него държавна служба и Аут от всички държавни постове.
  • 62 Снимката

    8 3 Отговор
    казва всичко относно обслужването . Да даде отчет като главен прокурор какво точно е свършил/несвършил освен политическите поръчки и срещу КАКВО
  • 63 Цацаров

    10 3 Отговор
    през това време какво е правил? Бъркал си е в носа или в гащите?! Или е осребрявал нищонеправенето си?! Пълни глупости е неговото изказване. И сигурно не е знаеел, че има Женевска конференция за политическите емигранти. Оставка!!!
  • 64 Оставка Мутри!

    13 5 Отговор
    Децата на улицата били мафията според Борисов.
    Казано от тъпгьоз с осран задник.
    Направи дълга 50 млрд.евро 5 поколения не могат да го изплатят, но ревеше като камила за 3 млрд.дълг на Орешарски.
  • 65 big

    8 5 Отговор
    И да отговарят и да не отговарят, истината е една: Шпигел са прави! Не си спомням точно бройката, но България предаде на Турция опозиционери на Ердоган. У нас тогава се писа и говори много "скромно", така между другото и спомена същото написано от Шпигел! Между другото, Цацаров с нищо не е по-добър от Гешев, само е по-рафиниран и убран, но си е същата слуга на Борисов. МВР - също.
  • 66 ОБЕСНЯВАТ

    10 4 Отговор
    се като ученички !
  • 67 ВАЯШ

    9 4 Отговор
    На тези вече и да казват нещо като истина никой не верва и трябва незабавно да си ходят.Омръзнаха ни със празните си слово изявлеяния.Оставка .
  • 68 Глок

    0 1 Отговор
    Накратко - не е екстрадиран /предаден по официален път/, а експулсиран /изгонен/ от България в посока Турция, където са уведомени и го чакат! Но, тук важни са мотивите на отказа на съда за екстрадиция, а те обикновено са - В искащата страна не е възможно да бъде осигурен справедлив съдебен процес, правата на лицето не са гарантирани! Но, това за Ганчо не е от значение и заобикаля решението на съда!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове