Last news in Fakti

15 Септември, 2020 09:50 2 856 50

Проф. Коларова: Младите олевяват от гняв към системата

  • румяна коларова-
  • олевяване-
  • младите-
  • системата-
  • алтернатива

Политологът иска да види дясна алтернатива на настоящото управление

Проф. Коларова: Младите олевяват от гняв към системата - 1
Снимка: БГНЕС

„Дълго време десният популизъм заменяше идеята за правила и спазването на процедури, което е в основата на демокрацията, с идеята за идентичност. Всички патриотарски организации, като се започне от ПП „Атака“ и се стигне до другите формации, всички те заменят основния принцип – върховенство на правото, значението на институциите като механизъм за решаването на социални проблеми с идентичност“.

Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Румяна Коларова.

"Голяма част от младите и образовани хора в България са пролетаризирани.Това се дължи на факта, че те не могат да получат реализация. Това допълнително ги мобилизира, генерира гняв, нетърпимост и нетолерантно отношение към сегашната система. Пълно отричане. Образователният балон, който наблюдаваме в българското висше образование и срещу което МОН има последователна политика, характеризира и Западна Европа. Това допълнително създава неудовлетворение, безпокойство и неориентираност на младите и образовани хора. Те не могат да намерят реализация тук. Истината е, че те не могат да компенсират разхода на житейско време, защото някои са следвали по 10 г., други са теглили заеми, които не могат да върнат тук, а на Запад не могат да се реализират заради кризата“, коментира професорът.

Според Коларова това е лявата социална основа на протестите, за което десните партии трябва да потърсят решение. Тя смята, че организираната от СДС кръгла маса е добра новина, защото дискусията за дясното винаги е била актуална в България.

"Подобна дискусия би нормализирала атмосферата и публичните настроения", коментира още тя.

Според нея първият голям въпрос е за идентичността на десните организации и до колко българските десни партии са повлияни от явлението радикализация. Автентичната дясна идеология предполага спазването на закона, както и индивидуалната инициатива, смята Коларова, която иска да види дясна алтернатива на това управление.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    41 2 Отговор
    Само за протокола : ТАЯ Е ВНУЧКА НА ВАСИЛ КОЛАРОВ-министър -председател след Георги Димитров !!! Толкова за ,,демократите,, в България...

    Коментиран от #5, #21, #24, #47

  • 2 Хюлия Рамадан от Русе

    8 40 Отговор
    Нашата надежда са Герб и Борисов останалото е празна работа поне има банани
  • 3 Един

    22 5 Отговор
    Какво лошо има в това, в същност???
  • 4 Аноним

    34 1 Отговор
    А ти цирей на обществото с години смучеш държавни пари безсрамница
  • 5 Хюлия

    4 30 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Нали казах само Герб и Борисов щени спаси от кризата

    Коментиран от #20

  • 6 Може и без професори на властта

    24 2 Отговор
    А ти се оливаш от тъпотията си и алчността си да лижеш, измислена фалшива професорке.
  • 7 Ха сега де

    23 3 Отговор
    Амчи то нали „дясното” е тотално окупирано от „сините ГЕРБ”,бря?И ти почна полека лека да оръщаш фурнаджийската си лопата,нал тъй?Да не се изпразни чекмедженцето на работодателя ти,че сега си търсиш нови спонсори?
  • 8 Хюлия

    2 9 Отговор
    Настоявам приватизацията на Бдж товарни превози дасе отложи,отмени или прекрати нещабавно!

    Коментиран от #48

  • 9 Научете си урока в затвора!

    21 3 Отговор
    Аха, не можаха да ги привлекат към Герб-младежи и започват да плюят и по младите сега...Ех, продажни гербоподлоги, жалки и смешни сте.
  • 10 мдаааа

    16 1 Отговор
    Щом и тая започна „тънко” да обръща палачинката,работата е ЯСНА!
  • 11 чичо

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Те не могат да намерят реализация тук./-прекаляваме с тези думички.Хара от всички държави са емигрирали ,и днес продължават,в САЩ щото нямат реализация в собствените си държави.
  • 12 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    Забелязвам че червените знамена на протеста се увеличават.Десните в началото бяхме мнозинство,сега вече сме малцинство.Идва тежка зима и е нужно ново правителство с доверие от народа да въведе социални мерки и да намери работа на безработните.

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Санде радикал криминалот

    14 0 Отговор
    Еха-а-а, нова СДС-кръгла маса! Ще падне лапане на кюфтак и къркане на шкембак! Така ги разбирам аз хубавите дни на българската БКП-демокрация!
  • 15 Проф Коларова???

    20 1 Отговор
    Младите не Олевяват, а държавата и тези начело станаха най Корумпирани те в ЕС!! Младите се борят за по добър живот, тука в България, а не да бъдат Вечни Емигранти Коларова!!! А за разлика от тях "старите" като теб стават все по Продажни, и склонни към СЛУГИНАЖ,!!!!

    Коментиран от #18

  • 16 Червено-сини изтъркани

    11 1 Отговор
    Тази вдеснената да не тръгне пак в лявата лента като паднат гробарите, които й плащат? Няма да й е за първи път да се пребоядиса като многото други б@к@л@ци.
  • 17 1111

    13 0 Отговор
    До кога си мислят, че ще заблуждават хората, за леви и десни..... ? Всички са продукт на БКП и тяхното обкръжение от ДС-та и генерали, създадени за да замажат очите на хората, докато те разрграбят всичко коерто е построено и се строи с труда на народа!
  • 18 тъй де!

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Проф Коларова???":

    Нормално,старите гледат за последно да „захлебят”,щото после с тия пинсииии
  • 19 КОЙ

    16 0 Отговор
    Много професори много нещо, кой от кой по-дървен.

    Коментиран от #26

  • 20 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хюлия":

    ЪХЪ...
  • 21 странджата

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Боржуа казваш с пролетарски спомени и адвокатски корени.
    Бог да пази царя,падишаха,народна република България,всички наши партньори в НАТО,ЕС и вечна дружба с братята освободители.Ако могат и майките си ще продадат пък за центове или копейки не е важно.
  • 22 беге демокрация

    5 0 Отговор
    той Борисов отдавна им е намерил работа, ще ги нареди за овчари, че имаме нужда да се възстанови стоковия фонд на държавата
  • 23 Ваш студент.

    6 0 Отговор
    "СДС ще организира кръгла маса...."?
    Това даже не може да се коментира.
    Жалко за Вас проф. Коларова.
  • 24 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Не е ли съпруга на равин и бивш шеф на кабинета на мистър Бийн?
  • 25 умно село

    7 0 Отговор
    Тресе се на властта , като Пача с чесън, само и само да се нагоди в паничката!
  • 26 тъй,тъй

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "КОЙ":

    Ама туй дървеното се отнася за филисофите,ама нейсе така е,бая професори дървени философи е родила майка България,затуй сме на туй дередже.Много вожд,а малко индианец
  • 27 Яяяяяяя

    6 0 Отговор
    Дървената професорка откри топлата вода!Че то ако на млади години ако не си проляв,кога?
  • 28 goni

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Работа и сега има! Ама, нещете да я работите! Германия е обявила 30 000 работни места за мед. сестри и болногледачи! Принудиха се да вкарват от Филипините и Мексико! За строителеството да не говорим! Там ептем я оплясках ме! Какво искате?! Всички да сте милионери?!:) Не става!:)

    Коментиран от #42

  • 29 БиБи кинг

    2 0 Отговор
    Руме младите не олевяват! Младите ги боли сайдера за левуновци! Всъщност искат да живеят като Симеончо до де са млади и не са станали чучела фмирисани като него. Те тва е, ама то тва противоречи на природните закони! Само на Васката пътя ако фанат, да разврътят заровете ,асата и другите мушангии могат да успеят да поживеят! Да копат иманета ей го, могили бол из Бойковината! Ако не друг Василевса ше им ги изкупи евтино, да има файда и за него.

    Коментиран от #32

  • 30 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Абе къде ги копате тия изумруди беее!
  • 31 Олевях заради Коларова

    6 0 Отговор
    Коларова, ти , като че ли, не разбираш ,че десни никога не е имало, че ако десните, бяха десни , сега щеше да гниеш в някоя нива.
    Такива, като дядо ти, смениха боята ,заради парите и властта.
    Ти самата си копие, на този продажен модел на политика.
    Сега, във така нареченото дясно , е гнездото на бившите комунисти ,и комсомолци, от там идва корупцията и схемите на измами.

    Коментиран от #45

  • 32 Има и положителни ефекти

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "БиБи кинг":

    Добре, че ги изкупи , Васил Божщов, иначе ,сега щяха да са, из американските музей и да печелят пари ,за друг народ!
    Или в ръцете , на някой Брендо?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    0 2 Отговор
    Браво. Точно, кратко и ясно. Нищо, че не ни е за булгария вече. Страдаха, мъчиха се много гофини но днес на запад са оценени, за което благодарим на западната държава/държави.
  • 35 Stormtrooper

    9 0 Отговор
    Госпожо професор, не сме толкова инфантилни и безпаметни! Вие говорите за нещо, което първо се изпразни от съдържание - леви и десни. Тази илюзия минаваше деведесетте години, преди хората да осъзнаят, че няма ляво и дясно, а едни и същи айдуци. Задкулисието се изразява чрез паразитизма си, а не политически. В момента, хората са против държавния тормоз и диктатура, на първо място, както и срещу всички яли кюфтета в парламента, заради които сме на последно място по всички показатели, освен смъртност.
  • 36 Анонимен

    3 1 Отговор
    В бг работиха по 12 часа за 300 лева, обиждани, поругани от простите, а навън след дълги години лутане днес за 8 часа получават 4 хил евро, раб. Време от 9 до17 часа. Благодавим на ЕС, на БМБ, ЕНП.. Лично мнение. Не става в бг, работохолици бяхме и днес сме старите с най ниски пенсии и затова децата се усетиха навреме след завършване на во в бг и побегнаха. Не искам вашия живот да живея, вие сте много работливи, а държавата ви е ограбила труда ви и ако ние старите сме били на запад през 60/70 на мин. Век, днес нямаше да ни закопчаят 20 г по домове, комунистите от всички партии, изключвам БМБ. Зли, злобни хора. Без да се трудят искат но кво рушвети от овцете.

    Коментиран от #39

  • 37 Госあ

    3 2 Отговор
    Дори фенотипно сте ми ясни десните ентелектуалци. Професор, мястото ти е у магазина, а не да ми разсъждаваш. Интелектуалци са хора от ранга на Марслен Бертло (погребан в Пантеона), Емил Зола, Клод Моне. Къде крякаш от тинята към слънцето ве ?
  • 38 Коко

    2 0 Отговор
    Олевявати бамбуковата глава то не бяха инстамбулски конвенции то не бяха родител едно родител две то не беше др. Плевнелиев един объркан да не кажа побъркан сексуално политически физически наричащ себе си президент благодарение на един друг алчен плужак стар комуняга М.константинов оставихте хората като кучета сега олевяли всички си изкарайте парите да ги видим и ти си подлога и такава ще си останеш
  • 39 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Анонимен":

    Разбирам че си възрастен. Мойте уважения! Но, не и за това че си забравил как се пише на български! Предполагам че си с Алцхаймър, иначе няма как! Успял! Но, не помни родният си език!
  • 40 Винаги на власт

    2 0 Отговор
    Едно полубългарче, което се самонаричаше евреин (пловдивското коп.ле) и беше от "Зелената партия", навремето рече, че не е важно от коя партия си, важното е да си на власт!
    И Румяна е еврейска копърка, а по мъж е с българска фамилия. И тя като пловдивкото натовче е все с властта, все с парите.

    Левите разбутвания в Европа и в света дойдоха от младите евреи, а старите държаха златото и банките и си останаха десни.
    Първом десните държава властта, после - левите, а сега - пак десните, но олевявали! Голям праз! Нали все те са на власт...
  • 41 2464

    3 0 Отговор
    Дясното стана ляво. Назначаване на отговорни постове на некадърни, но верни на ГЕРБ хора не е "дясно", а е наследство от комунистическото управление преди '90 год. Не е вярно, че младите олевявали. Младите искат равен старт, състезателност, конкурентност, равен достъп за всички. Много наопаки говори анализаторката. Демокрация значи състезателност. А състезателност има там, където има равни права. В Бг всички назначения са партийни.
  • 42 2464

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "goni":

    Искате всички да станат пролетарии, т.е. работническа класа. Интелигенцията да бъде стъпкана. Това е типично за тоталитарните общества.

    Коментиран от #43

  • 43 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "2464":

    Запомни го добре бе селянино невежи, ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ СА И ВИНАГИ СА БИЛИ ЛЕВИ. Работниците също. Десни са търгашите и престъпниците.

    Коментиран от #49

  • 44 старото

    1 0 Отговор
    да бе олевяват само в мокрите ти сънища. И това ми било професор -вярно професор по партийна линия!
  • 45 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Олевях заради Коларова":

    "Сега, във така нареченото дясно , е гнездото на бившите комунисти ,и комсомолци, от там идва корупцията и схемите на измами."демек от лЕвото си идват ама стъкмени с десни парцалки.И аз мисля тъй.
  • 46 111

    0 0 Отговор
    Браво на тях! Отдавна трябваше да се разгневят!
  • 47 Ми тя

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    е еврейка ,бе! Какъв Васил Коларов те гони?

    Васил Коларов е бил 100% българин. Парижанките знаят защо:))
  • 48 Ми тя

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хюлия":

    тази приватизация, отдавна е в историята! Само това, което не е печелившо остана за Държавата. Останалото го окрадоха димократите - десните, ако ги гледаш от трибуната на антинародното събрание и левите, ако ги гледаш срещу трибуната на антинародното събрание:))
  • 49 Ми тя

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    нашата интИлигенция си е посрана подлога на всяка власт!
  • 50 инчхай

    0 0 Отговор
    дрът бо---- върви под шлифера на боко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове