Last news in Fakti

30 Март, 2024 07:29 1 416 18

Доц. Татяна Буруджиева: ГЕРБ търсят партньор, който да им осигури по-нормални отношения с ПП

  • татяна буруджиева-
  • румяна коларова-
  • избори

Може да ни управлява тройна коалиция след изборите, ПП е в изолация, смята политологът

Доц. Татяна Буруджиева: ГЕРБ търсят партньор, който да им осигури по-нормални отношения с ПП - 1
Снимка: Фейсбук

Текстовете тепърва трябва да проработят. Това създава напрежение, защото няма практика. Не е лесно да започнеш нещо ново. Повечето политици казват, че изборите трябва да са 2 в 1, но като няма как да съкратиш процедурата. Парламентаристите са направили списъка само от политически обвързани личности. За мен големият проблем е с министрите. Кой ще се съгласи да е служебен министър.

Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева пред БНТ.

„В политиката, когато губиш нещо – печелиш друго. Тези промени трябва да се оценят като баланс. Най-хубавото качество на една Конституция е да не е много точна, за да дава свобода на действие”, каза социологът проф. Румяна Коларова.

„За мен най-основното е, че в случая се стъпва върху споделяне на отговорност и договаряне на две страни, които много често са на противоположни позиции. Тук това е абсолютно необходимо, тъй като номинираният министър-председател трябва да договори с президента състав на кабинета, който да е приемлив и за двете страни. Инициативата е на номинирания министър-председател”, подчерта проф. Коларова.

„Променя се отговорността спрямо служебното правителство. Тя става по-споделена и има логика, защото практиката на служебните правителства показва, че единствено тези на Радев не служат за мост към следващото правителство. Духът се изменя в посока на търсене на баланс, а не да се натовари само една институция”, допълни доц. Буруджиева.

По думите на проф. Коларова най-важното е да видим един парламент, който работи след изборите.

„Абсурдна е идеята да си мислим, че ще отидат в предизборна кампания с обещанието, че пак ще управляват заедно. Това би минимизирало резултатите и на двете формации. Изборите са крайно необходими, защото е променена изцяло политическата ситуация от гледна точка на ролята на политическите партии. Преди девет месеца ГЕРБ бяха в изолация и „Продължаваме промяната” избираха партньори, сега „Продължаваме промяната” е в изолация и ГЕРБ ще избира партньор. Всичко зависи от резултатите. Ако нещата се запазят – ще ни управлява тройна коалиция. Може да се окаже, че „Продължаваме промяната” няма да могат да осигурят достатъчно гласове.

ГЕРБ трудно ще се съгласят това да е ДПС. На тези избори ще търсят този партньор, който да им осигури по-нормална работа с „Продължаваме промяната”. Битката ще бъде много силна между 2-ро, 3-то и 4-то място”, обясни доц. Буруджиева.

„Тези избори ще претеглят тежестта на всяка една партия в Народното събрание. Балансът ще е малко по-различен. Когато има напрежение между двама партньори е едно, а между трима – съвсем друго, има баланс”, каза още проф. Коларова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    10 10 Отговор
    Изборът е между Европа и Евразия - пп-ДБ и останалата плява
  • 2 Хммм

    11 2 Отговор
    Бла бла бла. А тая половината статия е доцент, другата половина е продесор
  • 3 Герен

    9 1 Отговор
    БУРУ НА ПОРТУГАЛСКИ Е М....РЕ. И ТИ СИ ТОЛКУЗ УМНА. САМО СЕ МЕНКАШ ТУ У ЛЕВО ТУ У ДЕСНО
  • 4 Олеле майко!

    10 2 Отговор
    Тая жена чува ли се, какви глупости дрънка?
  • 5 Шарли Ебдо

    10 3 Отговор
    Мисля,че по- скора трябва спешно да се намери партньор на Буруджива. Както и да спре да се прави на индианка с косата си,ужас е !Иначе ще ни обслужва по гербаджийски до второ пришествие.

    Коментиран от #12

  • 6 Дааа

    7 5 Отговор
    Той Путин ще ви намери на всичките партньори- нравится, не нравится, терпи моя красавица!
  • 7 Ненормални

    8 1 Отговор
    и криминални търсяли партньор за "нормални" отношения ? Е , няма да им върже !
  • 8 Хмм

    7 5 Отговор
    Не знам кой гласува за ППДБ, Герб и ДПС. Всички са против тях, пък на изборите са с най-високи резултати. Изводът е един - "Избори с нашето МВР" и "ала-бала" с машините и бюлетините. Видяхме как се сваля с флашка кода от машините и как бюлетините се поправят с химикал след изключване на камерите. И какво? Нищо! Сега пак ще е така. Народе?!!
  • 9 АКО НЕ СИ ДОЦ. НЕ СТАВА

    8 0 Отговор
    Редица доцентки и професорки все ни обясняват, че черното е бяло, а ние сме се заселили към нищото.
  • 10 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    ТОВА СИ ТИ ......................
  • 11 ха ха

    4 0 Отговор
    Последният път "контактната група" се провали.
  • 12 Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шарли Ебдо":

    По-скоро партньорка.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Сега всичките подлоги, които профитираха около сглобката ще се мъчат да ги сватосват за да продължи идилията. А Ганю през това време нека пак да не отиде да гласува за да могат да се върнат отново сглобкаджиите във властта .
  • 15 Шарли Ебдо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кочо":

    Много добра идея!
  • 16 марш ма

    3 0 Отговор
    Дъщерята на комуниста убиец какво се прави на умна.
  • 17 Шиши

    2 2 Отговор
    Скутът ми е голям, да заповядат, другите вече се настаниха.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове