Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 19:24 3 000 34

България е единствената страна в ЕС, която връща в Турция опоненти на Ердоган

  • турция-
  • опоненти-
  • ердоган-
  • българия-
  • ес

След опита за преврат президентът Ердоган призова всички граждани да доносничат за опозиционери

България е единствената страна в ЕС, която връща в Турция опоненти на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС

"За момента не се знае достатъчно, за да се направи добър анализ. Информацията е основно за Абдула Бююк, за 7-те турски граждани, върнати няколко месеца след това на Турция.

Няма достатъчно документи, но случаите са много повече. За определени години става дума за около 9- случая на година. Наистина е смущаващо, при условие, че България към този момент е единствената страна от ЕС, която връща в Турция опоненти на Ердоган".

"Става въпрос за погазване на международни спогодби, за което в бъдеще политици ще трябва да отговарят."

Така Тайфур Хюсеин бивш зам.-главен редактор на в."Заман-България" (по настоящем журналист в obzornews.bg) коментира разкритието на "Nordic Monitor" , че турското посолство в София е шпионирало критици на властта сред журналисти и учители.

Това става ясно от публикувано комюнике на външното министерство на Турция. От там се вижда, че посолството в България е събирало информация за турски и български граждани, за които се смята, че са свързани с движението на Фетхулах Гюлен.

"Не съм изненадан от това разкритие", каза Хюсеин и не отрече, че и той е изпитвал натиск. "Това, което се случва в Турция не се основава на определена логика. Политическите пристрастия са като на футболни фенове", обясни той натиска в социалните мрежи, който е преживял в миналото.
По думите му в момента излизат документи, които потвърждават това, което е било публична тайна досега:

"Особено след мащабния корупционен скандал през 2013-а година, когато управляващите в Турция бяха уличени в корупционни практики. Това обърна посоката на държавата - започнаха масови чистки в определени сфери".

Според Тайфур Хюсеин подмяна на турската дипломация е започната още преди опита за преврат през 2016г. - дипломати от кариерата били заменяни с такива със съмнителна квалификация.

"Много преди 2016-а се говореше за това, какво се случва във външното министерство на Турция, защото дипломати от кариерата бяха уволнени, а в последствие - след 2016-а година, уволнени с президентски декрет, което означава, че им е наложена социална изолация, за да не могат да намерят работа в страната".

"Режимът на Ердоган слага етикет "терористи" на опозиционерите", коментира той и добавя, че след 2016г. тенденцията се засилва.

След опита за преврат президентът Ердоган призова всички граждани да доносничат за опозиционери - които определил като гюленисти, кюрди и пр, подчерта журналистът. В началото на тази година външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обявил, че част от работата на турските дипломати е да събират сведения за опозиционерите извън страната:"Става дума за турски граждани, които легално пребивават извън родината си, но са преследвани от собствената си държава". И това е "масова практика", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бях забравил

    20 2 Отговор
    Вицепремиерът Валери Симеонов лично откри обществени тоалетни на ГКПП Калотина и с този свеж и ароматизиран държавнически акт успя да издълбае нови, неподозирани форми в рошавия релеф на уникалния по своята природа BG политически PR.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Защото

    28 5 Отговор
    Тиквата е в завера с турчина, защото е еничарин.
  • 5 Така правят

    17 5 Отговор
    еничарите, кръвен данък.
  • 6 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    5 17 Отговор
    НАС МОЖЕ И ДА НИ НЯМА,СЪСЕДА ОСТАВА.......КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА,ДА ЖИВЕЕ ДРУГАДЕ

    Коментиран от #10, #11, #13, #34

  • 7 КОМУНЯГИТЕ В ЗАВЕРА С ...РУСНАЦИТЕ

    5 18 Отговор
    А КАТО СЕ ДУПЕХМЕ НА ТОВАРИШЧИТЕ.....

    Коментиран от #26

  • 8 Какво

    17 1 Отговор
    да каже човек ? Фактите са на лице ! Позора също , а договори , закони и условия , човека ги прескача на овчарски скок !

    Коментиран от #20

  • 9 Киряк Бойко турския везир

    7 8 Отговор
    Приготвих още три синджира роби гюленисти за моя Султан Ердоган.Аллах е велик!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вас - герберастите

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    наистина скоро няма да ви има - ще гниете по затворите, начело с Боко и Каскета!
  • 14 Наградата

    12 1 Отговор
    Не се учудваме: премиерът е със сукаджийски стаж, където такива действия не са рядкост, а С.Цацаров и Бъчварката са верни маши на Пожарникаря. Като отплата за добре свършена работа Р.Бъчварова стана посланик в Израел, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ
  • 15 Бай Ху (By Who)

    5 9 Отговор
    И що да не ги връщаме? Защо са ни тука и какво точно знаете за тях? Каква е ползата и вредата за България ако не ги връщаме? Или само така си плюете по навик срещу Борисов.

    Коментиран от #17, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дельо Хайдутин

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Ху (By Who)":

    Ти сигурно и Ботев и Левски ще предадеш на Ердоган?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ххх

    8 1 Отговор
    Шайката не уважава международното право освен правото на джунглата
  • 20 ТролУменГЕРП

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Какво":

    С 200 и да се върти!
  • 21 Ученика

    5 0 Отговор
    Ама други си е да ти е сигурен задния вход😂
  • 22 Хасан

    9 0 Отговор
    Как може религиозен духовник на секта организирал преврат да бъде опозиционер !?Ердоган направи чистка на членове на секта в държавната администрация ...все едно учител от БСП уволнен от ГЕРБ да отиде в чужбина като дисидент
  • 23 Варна

    9 2 Отговор
    Но за сметка на това няма проблем с мигранти и границата е спокойна. Добрите отношения с Турция са важни за България и Бойко се справя отлично в това отношение.
  • 24 оня с коня

    3 2 Отговор
    Известният САМО НА МАЙКА СИ Тайфур Х.- бивш "еди какъв си" и настоящ "Никой" Пишман-драскач се е разтревожил Не на Майтам че БГ върнала 5-6 Накакви си на Турция и с това се превърнала в Единствената страна,връщаща хора на Южната ни съседка.А НЕ КАЗВА въпросният "Недоволен" с АнтитЕрдогансо самосъзнание,че България е ЕДИНСТВЕНА В ЕВРОПА БЕЗ ПРОБЛЕМ С МИГРАНТИТЕ!!!Е как да не го Екстрадираш такъв в Турция и там да му обяснят подробно как стоят нещата?:)

    Коментиран от #33

  • 25 Абдула Бююк

    4 2 Отговор
    Известно е че Ердоган пълни нощните шкафчета на Боко и на Рама
  • 26 сантана

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "КОМУНЯГИТЕ В ЗАВЕРА С ...РУСНАЦИТЕ":

    Ами, сега е демокрация що се дупиш на турци и американци, а?
  • 27 BGЭХП

    2 1 Отговор
    И ЗА ТОВА ЕРДОГАН ПРЕГРЪЩА бат БОЙКО А СЪС ПУТИН СЕ РЪКУВА
  • 28 898

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Ху (By Who)":

    Защото съда е казал да не се връщат! Точно заради това днес обсъждат РБ в ЕС и всички тук се червим заради тъпата мутра безкнижншк!
  • 29 МИТ

    2 3 Отговор
    Не е вярно. Румъния също върна повече от 20 терористи на Фето и ПКК. А Тайфур Хюсеинов и Мехмед Юмер от България са членове на терористичната организация на Фетуллах Гюлен. Това е известно на турските служби. Тези двамата не могат да напуснат Бг както в посока Турция ,така и в която и да е друга държава. Знаят какво следва
  • 30 Лален

    1 2 Отговор
    Срам ме е от Българските политици, срам ме е от Борисов, Корнелия, Каракачанов няма да изреждам другите герои. Всичките са едни и същи обикновенни крадци и предатели нищо друго.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГОСТ

    2 2 Отговор
    Зa вcичкo cлучвaщo ce в Бългaрия ,мoй личeн кoмeнтaр .
    Oт Бългaринa пo прocтo cъщecтвo нa плaнeтaтa зeмя нямa. ФAКТ .
    Цaр зa примиeр ( кoлкo прocт трябвa дa cи дa гo избeрeш )
    Cикaджия зa примиeр ( кoлкo прocт трябвa дa cи дa гo избeрeш )
  • 33 веселяк

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Значи, качваш се на влака Русе-София, щото БнВ-то сигурно е на рИмонт! Отиваш с жена ти (ако имаш такава) до джамията и я пускаш да направи два-три тигела по минижуп. И тогава ми пиши дали имаш проблем с МИГРАНТИТЕ!
  • 34 Сссс

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    Той пък един съсед....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове