Last news in Fakti

24 Октомври, 2020 06:57 2 503 24

Спират плановия прием и операции в областите с над 120 заболели на 100 хиляди население

  • болници-
  • операции-
  • прием-
  • коронавирус

Нова заповед на министъра на здравеопазването

Спират плановия прием и операции в областите с над 120 заболели на 100 хиляди население - 1
Снимка: БГНЕС

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена снощи Заповед № РД-01-619/23.10.2020 г. Заповедта влиза в сила от 25 октомври (неделя). Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

В същата заповед се посочва още, че областните управители и органите на местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    24 0 Отговор
    За протокола : някой знае ли случай в страна в която Президент, Премиер или друг политик да е починал от опасния вирус?

    Коментиран от #3

  • 2 ха,ха,ха

    18 1 Отговор
    Здравната система рухна!

    Коментиран от #20

  • 3 Оги

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Не, но надеждите на цял свят остават.
  • 4 Гост

    25 0 Отговор
    Значи е време в тия области да не си плащат здравните осигуровки
  • 5 Активист на БКП

    16 0 Отговор
    Явно правителството не се справя с коронакризата! Оставка ,съд , затвор и конфискация !
  • 6 Цоцането минава всякакви граници!

    16 2 Отговор
    Това е истината. Колкото повече псевдо диагностицирани толкоз повече пари повсеместно на калпак. Лекарите и те, набързо се окупитиха и яхнаха вълната. Толкоз за клетвата. А истински болните да мрат! Кучетата ги яли, нали не носят пай от ония 12 милиарда заделени от ЕС за борба с коронавируса!

    Коментиран от #15

  • 7 name

    18 0 Отговор
    Само дето за да се обяви епидемия е нужно да има 200 заразени на 100 000 души.

    Коментиран от #18

  • 8 ТЕРОРИЗЪМ

    29 0 Отговор
    ТОЗИ ТЕРОРИСТ КОЙТО ЛИШАВА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ОПЕРАЦИЯ ВЕЧЕ НЕ ПРАВИ НИЩО ЧОВЕШКО ПОЧЕРКЪТ Е ЕДИН И СЪЩИТ КАТО В ДРУГИ ВОНЯЩИ ЗАПАДНИ СТРАНИ ЕДНИ И СЪЩИ РАЗПОРЕДБИ ЕДНИ СЪЩИ ЛЪЖИ,ЩЕ СЕ ПРАВИМ ,ЧЕ ЛЕКУВАМЕ ЗДРАВИ И УЖ ЩЕ ВИ СПАСЩВАМЕ А ИСТИНСКИ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ И БОЛНИ ХОРА ДА МРЪТ ТЪЙ ЛИ БЕ ТЕРОРИСТЕ?
  • 9 Диверсант

    17 0 Отговор
    Пропуснато е да се заповяда на населението да се разболява и умира от болести различаващи се от КОВИД
  • 10 Миризлив пор

    7 2 Отговор
    Очакваше се, зададоха границата, минем ли я и следва затваряне на болници и училища.
  • 11 Рошко

    9 0 Отговор
    Тъй тъй сте почнали, затворете и аптеките
  • 12 Бялата мафия

    15 1 Отговор
    Досега "лекарите" си клатеха краката по цял ден, вече може изобщо да не ходят на работа! Само трябва да има мед. сестра която да раздава парацетамол на кихащите, даже и санитарка би се справила с това. Затвор за НОЩ и меките китки Ангелов и Ананиев!!!
  • 13 Ангелов

    14 0 Отговор
    От понеделник забранявам на всички граждани да се разболяват от други болести освен Ковид 19. Всеки нарушил заповедта да се разтрелва на място.
  • 14 Учуден

    16 1 Отговор
    5 или 10% от капацитета на болниците ще буде за корона, при забранени планов прием и операции излиза, че 90-95% от медицинския персонал ще получава заплати, а няма да върши нищо...не че досега правеха нещо друго освен да източват НЗОК. Смятам, че е редно всички да спрем здравни осигуровки - защо да плащаме за нещо което нямаме право да ползваме.
  • 15 нула мозък

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Цоцането минава всякакви граници!":

    Лекарите губят от това, бе простак. Като не са, пълни болниците, не могат да работят и печелят. Само ковид отделенията работят много. Така губят и болните, които може да си умрат от липса на операции. Ей това ви обясняваха за, здравната система, че ако стане голяма епидемия, от всичко ще се умира.

    Коментиран от #22

  • 16 НАТО ВЕЦ

    9 0 Отговор
    "Яко ще се мре", .......от лечими заболявания. 😷
  • 17 Васил

    0 4 Отговор
    Нали искахте свободия сега и останалите страдат
  • 18 Да ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "name":

    200 на 10 000, не на 100 000!
  • 19 Да ви е*а макЯта

    8 0 Отговор
    Значи, барове, дискотеки, кина, театри, ресторанти, фитнес-центрове, училища и детски градини СА ОТВОРЕНИ, А ОПЕРАЦИИТЕ ЗАБРАНЕНИ?!?! ОЛИГОФРЕНИ!!!
  • 20 по точно

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха,ха,ха":

    Здравната система не рухна - разграбиха я! Но - прост народ, слаба държава.

    Коментиран от #21

  • 21 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "по точно":

    За да сме най-точни, "разглобиха" я, за да я окрадат. Изпитан модел от заводите преди това.
  • 22 Нула мозък

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "нула мозък":

    Благодаря за квалификацията! Явно гледаш, но не мислиш! Ако смяташ, че всички лекари мислят като теб, дано да стигнеш до там да ползваш услугите им, да видим какви квалификации ще правиш тогава!
  • 23 Рошко

    0 0 Отговор
    Искат да кажат че за счукан апендисит или язвс, минаваш в графата починал от корона, абсурд ли цирк ли продължава с пълна сила
  • 24 гост

    1 0 Отговор
    СПИРАНЕТО НА ПЛАНОВИ ОПЕРАЦИИ ЩЕ УВЕЛИЧАТ УМИРАЩИТЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ . ЗА ОСЕМ МЕСЕЦА УЖ УМРЕЛИ ОТ КОРОНА ВИРУСА СА ПОЧИНАЛИ ХИЛЯДА ДУШИ . СЕГА ЗАРАДИ ГЛУПОСТИТЕ НЕКАДЪРНИ ДОКТОРИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА УМИРАТ ПОВЕЧЕ ОТ ИЗМИСЛЕНАТА КОРОНА . ПРЕДНИТЕ ГОДИНИ ОТ НОРМАЛЕН ГРИП УМИРАХА ПО ПЕТ ХИЛЯДИ . СЕГА С КОРОНА УМИРАТ САМО ХИЛЯДА И НЕ СЪМ СИГУРЕН , ЧЕ СА ПОЧИНАЛИ ОТ КОРОНА . МАСКИТЕ СА ВКАРАНИ В БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВАТ ДА СЕ ПРОДАВАТ И ДА СЕ СПЕЧЕЛИ . КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ . БЛИЗЪК ЧОВЕК ДО ТИКВАТА . НЕКА МАСКИТЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В МИЛИАД . ВСЕ ПАК ТРЯБВА И ДА СЕ СПЕЧЕЛИ .