Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 17:16 2 171 20

Социалното министерство: Къщички на ужасите?! Всички домове бяха закрити през 2015 г.

  • мтсп-
  • социално министерство-
  • министерство на труда и социалната политика-
  • деца с увреждания-
  • майки на деца с увреждания-
  • системата ни убива

От държавния апарат видяха политически цели зад твърденията, че децата с увреждания са захвърляни в подобни институции

Социалното министерство: Къщички на ужасите?! Всички домове бяха закрити през 2015 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с разпространяваните в социалните мрежи фалшиви новини и манипулативни внушения за „масово убийство на деца с увреждания, заключени в къщички на ужасите“ Министерството на труда и социалната политика категорично заявява, че всички домове за деца с увреждания са били закрити още през 2015 г.

Всички изведени от тях деца са настанени в социални услуги с близка до семейната среда, където получават грижи спрямо индивидуалните си потребности. Това е публично достъпен и лесно проверим факт, който опровергава разпространяваните лъжи за „жестоко и системно убийство на децата с увреждания“, твърдят от Министерството.

Ето какво още пишат по казуса от МТСП:

Деинституционализацията на грижата за деца е най-мащабната и значима реформа в социалната сфера, която се реализира с усилията на всички правителства и заинтересовани страни в България вече повече от 10 години, водени от разбирането, че всяко дете има нужда да расте в семейство. Основният приоритет на всички ангажирани страни винаги е бил гарантирането на правото на всички деца да живеят в семейна среда и да имат достъп до качествени грижи и услуги според индивидуалните си потребности.

В резултат на целенасочената политика и непрестанните усилия на всички ангажирани страни от 2010 година до момента бяха постигнати следните резултати:

Броят на децата в специализираните институции намаля с над 94% - от 7 587 деца през 2010 г. до 435 деца към 31.08.2020 г. Специализираните институции за деца също намаляха с над 86 % – от 137 специализирани институции през 2010 г. до 18 към 31.08.2020 г. Закрити са 119 специализирани институции, като през първия етап от изпълнение на реформата бяха закрити всички домове за деца с физически увреждания и интелектуални затруднения, както и домовете за деца от 4 до 7 години.

Паралелно с това значително се увеличиха социалните услуги за подкрепа на деца и семейства. Към 31.08.2020 г. в страната са разкрити и функционират като държавно делегирана дейност 635 социални услуги за деца, с общ капацитет 14 579. За сравнение през 2010 г. социалните услуги за деца бяха 241.

Деинституционализацията не е само закриване на домове, а и превенция на изоставянето на деца и развиване на услуги в общността с цел осигуряване на качествена и достъпна грижа за децата и техните семейства. Най-същественият резултат от реформата е превесът на грижата в семейна среда. В сравнение с 2010 г. много по-висок е делът на децата, които се отглеждат в семейства на роднини или близки и в приемни семейства, в сравнение с броя на децата в резидентна грижа.

Министерството на труда и социалната политика счита за недопустимо детски съдби да бъдат използвани за политически цели и се противопоставяме на всички опити с неверни твърдения за деинституционализацията на грижата за деца да се манипулирана обществеността.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 4 Отговор
    На тия кучето си не бих поверил.

    Коментиран от #10

  • 2 Сила

    26 3 Отговор
    Всички герберасти в социални домове! Ти да видиш!!!4642
  • 3 Аха

    17 1 Отговор
    Човекът им казва, влизал съм, те- не, не си.
    Като "заразените". Те викат не съм болен, докторите-не, болен си. Питайте Роналдо.
  • 4 Ники

    27 1 Отговор
    Не може ли като ги снимат тези уродливи управляващи поне да си свалят парцала от лицата няма от какво да се пазят пред камерите. И без това са дали пример какво не трябва да бъде човек прости, неуки, нагли и крадливи без морал
  • 5 клпр

    23 0 Отговор
    Изведохте децата от домове и ги настанихте в защитени къщички в среда, която изобщо НЕ е близка до семейната среда. Уж трябва да са по 7-8 деца/лица в къща, ама са пак натрупани по 12-14-16 или повече. В кое семейство има по 14 деца на куп?
    Всичката по реформа беше Пунта Мара.

    Коментиран от #8

  • 6 Ахахх

    25 0 Отговор
    През 2015 кой беше на власт?! Една и съща тиква с днешната?! За слепите е ясно, че тиквите унищожиха България! То бива гадно упраление, но това е прекалено!

    Коментиран от #13

  • 7 шундурко

    18 1 Отговор
    САЧЕВА - М.Р.И
  • 8 Потрес

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "клпр":

    Точно! То тези приемни семейства са си чист бизнес на гърба на най-милите дечица! Предпочитам всичките ми данъци да отиват за тях, отколкото в шкафчето на тулупа или в джоба на свинятааа

    Коментиран от #11

  • 9 Безсрамни

    14 1 Отговор
    лъжи на тая непоносима червена скорпионка ! Дори и най - беззащитните и онеправданите от обществото ни не пощадява ! Позор!
  • 10 ха ха

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    то всие от БСП сте кучета...
  • 11 клпр

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Потрес":

    Фондации ги финансират тия къщички. Отделно и от общините дават пари. И дарители търсят. Там е малко Тъмна Индия. Сещай се!
  • 12 истината

    12 0 Отговор
    Главната цел на Правителството беше да се усвоят едни пари от правилните хора. Децата послужиха за параван за кражбите. А Сачева работи само с устата. Бла бла.

    Коментиран от #14

  • 13 клпр

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ахахх":

    Още от 2000 год. започна закриването на интернати и домове. Точи се 15 год. и накрая пак същото.
  • 14 клпр

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "истината":

    Точно! Писаха се проекти, провеждаха се конкурси, но предварително се знаеше кой ще бъде "одобрен". Чия къщичка ще прибере децата и финансирането.
  • 15 Очевидец

    8 0 Отговор
    Днес при мен дойдоха 2 жени общо с 3 приемни деца. Сигурно бюджетът им е повече от 1 цял дом на ужасите. Въпросът е какъв ще е крайният резултат.
  • 16 Хунтата

    9 1 Отговор
    Ние па си имаме къщи за гости и си ги направихме с Вашите пари да си живеем в тях и са смучкаме бюджета
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    а ЦЕРОВА КОРИЯ идруги подобвни домове много са но предизборно се хвалите за нещо уж което сте свършили ама не сте свършили
  • 18 СусБе

    3 3 Отговор
    Я направо да кажат къде са новите концлагери... като стане нужда да ги водим и тях там!!!
  • 19 Анна

    1 1 Отговор
    търси мъж 30+ Пишете ми ❤️ - hot-baby.ga
  • 20 Анна

    1 1 Отговор
    търси мъж 30+ Пишете ми ❤️ - hot-baby.ga
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове