Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 04:13 3 145 46

3 ноември 1988 г. Жельо Желев създава опозиционният Клуб за подкрепа на гласността и преустройството

  • жельо желев-
  • клуб за подкрепа на гласността и преустройството-
  • тодор живков-
  • опозиция

Основната дейност на Клуба се състои в приемането и разгласяването на декларации и становища по общополитически въпроси, в които рязко се критикува властта на Тодор Живков

3 ноември 1988 г. Жельо Желев създава опозиционният Клуб за подкрепа на гласността и преустройството  - 1
Снимка: БГНЕС

На 3 ноември 1988 г. създаден е опозиционният Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. На този ден в 65-та аудитория на Софийския университет е учреден Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, който заедно с Обществения комитет за екологична защита на Русе, е сред първите дисидентски организации в социалистическа България, припомня dariknews.bg.

Инициатор на проекта е Желю Желев, който намира подкрепа в противници на тоталитарната система като Искра Панова, Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Невена Стефанова, Блага Димитрова, Мария Бойкикева, проф. Николай Василев, акад. Кирил Василев, кинорежисьорът Дучо Мундров, изявеният български физикохимик Алексей Шелудко.

През септември 1988 г. Желев подготвя Програмната декларация. През октомври тя е обсъдена, а на 3 ноември е приета Учредителната (програмната) декларация, избран е Управителен съвет, полагат се принципите на функциониране на Клуба. Учредителната декларация е изпратена до ЦК на БКП, творческите съюзи и средствата за масова информация. Първият председател на ротационен принцип на Клуба става Мария Бойкикева.

Основната дейност на Клуба се състои в приемането и разгласяването на декларации и становища по общополитически въпроси, в които рязко се критикува властта на Тодор Живков. Клубът, заедно с другите неформали, застава в защита на правата на българските мюсюлмани и се обявява против т.нар. Възродителен процес. Членовете на Клуба проявяват голяма активност по западните радиостанции, като особен отзвук имат есетата на Блага Димитрова и Марко Ганчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самолет # 5

    57 3 Отговор
    От днешна гледна точка се оказа, че това беше голяма измама. Ако власт се даваше с мирни революции Левски щеше да си остане поп. Комунистите управляват и днес чрез бившата си охрана.

    Коментиран от #17

  • 2 Стършел

    24 4 Отговор
    Бог да го прости, но това беше началото на статуквото и предателство спрямо Македония. Историята ще покаже.
  • 3 Румен

    63 8 Отговор
    Желката беше прост. Написал книга. Ми и чалга певиците пишат книги. Прав е бил бай Живков за Белене.Такива кат тия ни докараха до Доганчо,Пеевски и Тиквата. Крадци

    Коментиран от #42

  • 4 Ердоган

    6 19 Отговор
    Само аз съм ви спасението
  • 5 Нискостеблена Гладкомозъчна печена 🎃

    24 3 Отговор
    На 03.11.2020 Бойко Борисов създава клуб,, Фургони пред всяка болница,,.
  • 6 xxl

    39 2 Отговор
    Един ззависим човек от хора на ДС които го играха опозиция и десни.
    Глупав и страхлив народ.Цяло театро.Жалка работа.
  • 7 Жельо жабата

    44 1 Отговор
    Участва в предварително написан цирк. Едни неуспели комунисти, заместиха други и казаха на хората че ще правят Демокрация. Разрушиха и откраднаха всичко. Дори спестяванията на хората. Но проклятието от хората го застигна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този

    30 3 Отговор
    отмени софийското жителство и докара всички селяни в София.

    Коментиран от #23

  • 10 name

    9 3 Отговор
    Поне не е крал като днешните. А и смъртта на дъщеря му казват че не била случайна.
  • 11 Нещастник

    23 0 Отговор
    Берем неговите плодове за македония ...
  • 12 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    3 19 Отговор
    ОТ ТУК ПОЧНА НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА КОМУНИСТИТЕ В БГ......И ПАРТИЯТА БЕЗ ...ЧЛЕН 1
  • 13 съвременник

    27 0 Отговор
    За починали хора , или добро , или нищо. На започналите с кражбите номенклатурни недоразумения , и секретни служби , им трябваше точно такъв човек , боязлив , и слабохарактерен , който докато успее да състави , осмисли , и изрече 3 пълни изречения , се разграбваха 3 структоро-определящи икономиката отрасъла. Докато караше хората да подскачат на площада , и заклеймяваше комунизма като престъпен , 5 мутренски групировки облепиха България със стикери . Десетки години преди него държавата създаваше ред , и вкарваше бандитите в затвора , бат ви ЖелЮ ги пусна от там , с което им беше показано , че трябва да заемат ключовата роля в управлението на територията.

    Коментиран от #14

  • 14 Караиванов

    15 5 Отговор

    До коментар #13 от "съвременник":

    Ами да ти кажа,мутрите не бяха престъпници от затвора,амо точно на любимия ти вожд,правешкия простак циганина живков отрочета.Олимпийски надежди по борба ,бокс и подобни,даже и любовници на гебералите от ДС и подобна измет.И да пишете лъжи колко велик и умен е бил правешкия простак,същия е като банкянския простак,все комунета,но пък единия го държаха ссср,другия всички други.Иначе за другото си прав!

    Коментиран от #18

  • 15 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    1 16 Отговор
    ПЪРВИЯ ШАМАР ЗА БСП........БЕШЕ ОТ ЖЕЛЕВ.......КОМУНИСТИТЕ ЗНАЕХА ЧЕ ОПОЗИЦИЯТА ЩЕ ГИ ПОМЕТЕ И СЕ ОПИТВАХА ДА НАПРАВЯТ ПРЕХОДА ПО МАЛКО БОЛЕЗНЕН ЗА ТЯХ....ЯВНО НЕ СЕ СПРАВИХА, ЩОМ СЕГА СМЕ В НАТО И ЕС....
  • 16 Бога

    25 1 Отговор
    Това е първият НАРОДЕН ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ в новата ни история, втория е ИВАН КОСТОВ, третия също го знаем - ТИКВАТА ОТ БАНКЯ!!! СЪД И ЗАТВОР ДО ДУПКА
  • 17 Другия с коня

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Самолет # 5":

    Ами те не са я "давали" Властта.Сменяха Играчите.Обаче защо никой не пита кои са тези " ТЕ"... Във Държавата имаше Иерархия и Най- отгоре беше БКП/БСПчиито ръко водители чрез МВР и ДС налагаха Тотален Контрол....Желев беше само пионка в Играта за запазване на Властта...
  • 18 Някой

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "Караиванов":

    Само ,че при правешкият бос , тези силни момчета носиха медали с кофи за България , и не грабиха , а при Жельо станаха разбойници , защото държавата вдигна ръце от тях , схващаш ли разликата,. На някои хора злато да им дадеш в ръцете , те ще го превърнат в ла. на.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    6 10 Отговор
    И БКП СДАДЕ ВЛАСТТА СЛЕД ЕДНОСЕДМИЧЕН ПРОТЕСТ.....АМА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА СРЕЩУ КОМУНЯГИТЕ......НЕ КАТО СЕГА....МЪЧАТ СЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА И....НИЩО
  • 21 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    5 13 Отговор
    ИМАШЕ ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ КОМУНИСТ...ПЕТЪР МЛАДЕНОВ....ИСКАШЕ ДА ПУСНЕ ТАНКОВЕТЕ СРЕЩУ ПРОТЕСТИТЕ......ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ....ВИКАТ МУ ПЕШО ТАНКИСТА.....СВАЛИХА ГО СЛЕД СЕДМИЦА......НОРМАЛНО
  • 22 Румен

    6 7 Отговор
    Най- голямата грешка на Живков беше насилствената смяна на турците в България, и от там вече всичко тръгва надолу и назад. Още много преди 10 ноември турците се надигнаха с стачки и протести за да си върнат имената . Ние преди това познавахме само матифестациите. Не само американците, но и руснаците се смееха на Живков как сам си изкопа гроба с тази насилствена смяна на имената на турците в България.

    Коментиран от #30

  • 23 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Този":

    Не само софийското, а въобще жителството в България .Това е една от основните причини за затриването на България. Резултата е виден.Първо всичко живо хукна към градовете, АПК и ТКЗС та останаха без млади работници, и естествено последваха нещо като фалити,повод да се приватизират и унищожат. Заводите бяха източени, фалирани,приватизирани и за скраб.В тоя порядък.На тяхно място започнаха да се строят жилищни сгради и търговски центрове във връзкас нарастващото градско население....

    Коментиран от #24, #25

  • 24 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    9 7 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    КЪДЕ В СВЕТА ИМА ЖИТЕЛСТВО, ОГРАНИЧАВАЩО ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ

    Коментиран от #36

  • 25 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    8 9 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    НАСИЛСТВЕНО ЖИТЕЛСТВО ИМА САМО ПРИ....КОМУНИЗМА.....
  • 26 Гнида

    11 3 Отговор
    Предател !
  • 27 анонимен

    22 6 Отговор
    Ако не беше този селянин от с. Веселиново сега Б-Я щеше да е друга, не тънеща в мизерия,а до скандинавските държави.9939
  • 28 Той

    16 3 Отговор
    узакони ДПС под натиска на САЩ. Това е най голямото му престъпление спрямо България. Той доказа че не заслужава да се нарича българин.
  • 29 ТРИ КАТЪРКА

    12 2 Отговор
    Желю Зелев... Беше подлога на Сик
  • 30 Нищо подобно

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Румен":

    Резаните започнаха с атентатите. Те бяха с повече предимства от българите и една част бяха интегрирани. Задай си въпроса защо по-голямата част се върнаха от екскурзията? А и беше подписан договор с Турция че в България няма турци. Това са българи с мохамеданско вероизповедание. Но после чужди сили ги направиха турци.

    Коментиран от #38

  • 31 Желката

    10 1 Отговор
    Желю Желката призна тия изклесавци маЧердонците, узакони ДПС и най-голямото му престъпление - разпарчетоса земята на българите на кръпки. Сега пад 30 години по-късно земята пак почти е уедрена,ноооо...... в чии ръце е? Връцете на латифундисти по-голямата част от които са чуждоземци.
  • 32 Мнение

    12 2 Отговор
    Щом резуллтатът от Желювите дейности е фасадна - фалшива демокрация, значи нищо съществено не е направил за държавата. Поредната кукла на конци задоволила се с трохи от баницата. Не бива да му се преписват такива големи заслуги защото просто не е вярно.
  • 33 Рушителите вБГ

    16 1 Отговор
    Желев, П.Стоянов и Костов са едни от най-големите национални предатели в цялата ни Българска история.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    2 8 Отговор
    ЖЕЛЕВ СЛОЖИ КРАЙ НА ТОТАЛИТАРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БКП.....И ПАРТИЯТА ОСТАНА БЕЗ....ЧЛЕН 1.....ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА СДС И НЕГОВ ЛИДЕР....НАПИСАЛ КНИГАТА "ФАШИЗМА" , КОЯТО НЕ ДАВА МИРА НА КОМУНИСТИТЕ В БГ...ПЪРВИЯ ПРЕЗИДЕНТ ИЗБРАН ПРИ МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА........ДОБЪР ИЛИ ЛОШ....ТОЙ ВИНАГИ ЩЕ ОСТАНЕ СИМВОЛ НА БОРБАТА ПРОТИВ ТОТАЛИТАРНИЯ КОМУНИЗЪМ НА БКП /БСП/...И КАТО ПРЪВ РЪКОВОДИТЕЛ НА СДС.......

    Коментиран от #43

  • 36 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП":

    Нищо не си разбрал . Написаното от мен са само неща случили се реално и до какво са довели . За България в онези времена се оказа грешно политическо решение.А може би не съвсем ,, грешно,,. Можеше да се подобрят условията на живот по селата, по-добри доходи, въобще селото да стане привлекателно място за живот и работа.Както е в белите държави, но ти явно не си бил отвъд границите на РБ. А сега 2/3 от нашите села пустеят, живота е изчезнал от тях.

    Коментиран от #39, #46

  • 37 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    1 7 Отговор
    ЖЕЛЕВ И НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА....БЯХА ЛИЦАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА....МИТИНГА НА ОРЛОВ МОСТ НА СДС....МИТИНГ НА НАДЕЖДИТЕ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ И ВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПА И БЕЛИЯ СВЯТ.....ЗАПОЧВА РЕАЛНОТО ПРИОБЩАВАНЕ НА СТРАНАТА КЪМ НАТО И ЕС...И ОТКЪСВАНЕ ОТ СЪВЕТСКО-АЗИАТСКИЯ КОМУНИЗЪМ
  • 38 Румен

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Нищо подобно":

    Всички добре знаем, кои се занимаваха с атентати в България. Почни със Света Неделя. Където избиха стотици българи, с атентат. И ти сега ще убеждаваш, че тези "атентатори", са могли да се запасят с взривни вещества без знание на службите тогава при управлението на комунистите, където всеки втори беше агент. Пожелавам ти да се сродиш с тези "българи", след като казваш, че не са турци, а българи. Това, че турците в България са "българи " си е комунистическа, и си ми ясен. Просто си гладко мозъчно подобие на хомосапиенс
  • 39 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    КАК ЩЕ СЕ ПОДОБРЯТ НЕЩАТА ПО СЕЛАТА.....ВРЪЩАНЕ НА ЗЕМЯТА, НА ХОРА КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАК СЕ ОБРАБОТВА.....ТИЯ ДЕТО ЗНАЕХА, БЯХА ИЗБИТИ ОТ КОМУНИСТИТЕ ИЛИ ЗАТОЧЕНИ ПО ЛАГЕРИ, ЗЕМЯТА ИМ "ОДЪРЖАВЕНА" В ТКЗС, КОИТО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА......ОСВЕН В БГ И СССР....ПОСЛЕ ВРЪЩАТ ЗЕМЯТА НА ХОРАТА, КАКТО Е В НОРМАЛНИЯ СВЯТ....НО НЯМА КОЙ ДА Я ОБРАБОТВА, ЩОТО НОВИТЕ ПОКОЛЕНИЯ НЕ ЗНАЯТ КАК, ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ ПО СЕЛАТА Я ИЗКУПУВАТ И СЕГА СА ЕДРИ ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ И ЕКСПЛОАТАТОРИ.....
  • 40 Стара чанта

    8 1 Отговор
    Нещо много сбъркано има в заглавието ! Желев нищо не е създавал ! Създадоха си го службите / ДС / и няколко човека от висшето ръководство на БКП ! А него го сложиха като най- удобен, лесно манипулиращ се ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ - за по- добра смилаемост от страна на масите ! Добре и дълго обмисляно превратче с едничката цел - преструктурирането на Власт - Капитал ! И създаване на хаос, беззаконие, разграбване, силови групировки.... Така ПОМИЯТА изплува отгоре ! Това беше и от ТОВА отърване НЯМА! Въпросът е колко поколения трябва да изминат, докато нещата може би да се нормализират! ЗАТОВА и младите бягат! Но КОЙ го е грижа за това ?

    Коментиран от #41

  • 41 ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП

    3 8 Отговор

    До коментар #40 от "Стара чанта":

    ЖЕЛЕВ СИ ОСТАВА КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ РЪКОВОДИТЕЛ НА ДЪРЖАВАТА, СВАЛИЛ БКП ОТ ВЛАСТ....ПОСЛЕ ОТ ПРАВИТИЗАЦИЯТА НАЙ СЕ ОБЛАЖИХА КОМУНИСТИТЕ...НО В УСЛОВИЕ НА ПРОХОЖДАЩО ПАЗАРНО СТОПАНСТВО, ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ И МНОГОПАРТИЙНОСТ ТЕ НЕ СЕ СПРАВИХА С ТРУДНОСТИТЕ.........И СЪЗДАДОХА...МУТРИТЕ.....
  • 42 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Румен":

    Не е написал книга а ПРЕПИСАЛ от "Митове и действителност. Нацисткият режим и неговият фюрер" -Д. Мелников, Л. ЧьорнаяИздателство "Отечествен фронт" 1982г.

    Коментиран от #44

  • 43 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "ЖЕЛЕВ....ТРЪН В ОЧИТЕ НА БКП":

    Нe e нaпиcaл книгa a ПРEПИCAЛ oт "Митoвe и дeйcтвитeлнocт. Нaциcткият рeжим и нeгoвият фюрeр" -Д. Мeлникoв, Л. ЧьoрнaяИздaтeлcтвo "Oтeчecтвeн фрoнт" 1982г.
  • 44 Първото

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    издание на"Фашизмът"е в Полша а не в България!
  • 45 Софиянчето

    3 3 Отговор
    Тоя махна Софийското жителство,неговата ... ....а
  • 46 Пловдив

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    1. Във всички села и малките градове трябва да се живее ПО-ДОБРЕ отколкото в Лозенец и Бояна.
    2. Със селско стопанство се занимават само няколко процента от населението. Основен работодател са услугите.
    3. В София е всичката власт, корупция, всичките пари, еврофондове, работни места. Всеки отива при парите. Най-гадното е чувството че ти си нещо повече от другите без да го заслужаваш. Това са софиянци!
    4. Вместо Люлин, Дружба и Овча Купел, можеха да се изградят модерни жп връзки и удобни качествени пътища до близките населени места. Така хората си пътуват до работа, а не се заселват в София.
    5. Същото важи и за останалите големи градове. С такава децентрализация никой не би си и помислил да живее в София.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове