Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 17:45 7 073 32

АСП: Борисов остави хиляди българи в ръцете на колекторските фирми

  • колекторски фирми-
  • асоциация за защита на потребителите

Позиция на Асоциацията за защита на потребителите:

АСП: Борисов остави хиляди българи в ръцете на колекторските фирми - 1
Снимка: Shutterstock

Позор! Това е думата описваща случилото се днес в Народното събрание. Управляващи и опозиция заедно с общи усилия отхвърлиха на второ четене проектозакона за Доброволно изпълнение. Единствената предложена работеща мярка срещу набезите на колекторските фирми, които се готвят за голяма жътва в резултат на панедмията от Ковид-19 и икономическата криза. Следващите месеци работата и бъдещето на хиляди хора са заплашени.

Премиерът Бойко Борисов даде обещание, че няма да остави никой гладен, а днес неговата партия защити корпоративни интереси за сметка на обикновените хора, които бяха оставени в ръцете на колекторските фирми.

Разигралия се днес театър в залата на Народното събрание ясно показва, че случилото се е режисура на лобистки интереси. Сметката показва вялата подкрепа на 12 депутати от Обединени патриоти, които са вносители на законопроекта. Заедно с тях в подкрепа гласуваха и 3-ма от ГЕРБ, вероятно объркали се, защото останалите 66 депутати на ГЕРБ просто се въздържаха. А от БСП присъстваха в зала, случайно или не, само 7 депутати, 6 от които гласуваха против. От ДПС нямаше никой. Воля и новите независими, наричащи се „Прогресивни леви“, бяха представени с по един депутат в зала – въздържали се при гласуването.

Управляващите в лицето на ГЕРБ са длъжни да дадат отговор на въпроса защо почти всички присъствали депутати гласуваха въздържал се?

А лидерът на опозицията в лицето на г-жа Корнелия Нинова да каже ясно защо от самото начало саботират този проектозакон и защо днес те не бяха в зала и да понесат своята отговорност?

Няма логично обяснение защо се отхвърля законопроект, който може да спести на длъжниците, запори на заплати и пенсии, съдебни такси и адвокатски хонорари. Поканата за доброволно изпълнение касае парични вземания, по които няма издаден изпълнителен лист. Тя дава възможност за уреждане на финансови взаимоотношения без да се стига до съд. Така кредиторите няма да прибягват до фирми за събиране на дългове, които продължават да работят без ясни правила и институционален контрол.

Извън всякакво съмнение е вече, че този Парламент е силно повлиян от един корпоративен сектор. През последните месеци бяха внесени още два законопроекта, които пряко касаят бизнеса на колекторските фирми. Единият за промени в Закона за защита на потребителите, който предлага форми на регулиране на този бизнес. Другият е проектозакона за 10-годишната давност за физически лица. Заради острата обществена реакция по първия колекторите предложиха да бъде оттеглен, а депутатите светкавично се съобразиха. Сега в защита на интересите на същите тези колектори депутатите в общ сговор бламираха Доброволното изпълнение на второ четене. Можем да предположим, че предложението за 10-годишната давност, което предстои да бъде гласувано скоро, ще бъде или отхвърлено или прекроено така, че да бъде скопено.

Припомняме, че единствено фирмите за събиране на дългове продължиха да работят и останаха извън обхвата на Закона за извънредното положение. Всички останали - Банки, съдебни изпълнители и дори фирми за бързи кредити или дейността им беше замразена или дадоха 6 месечна отсрочка за вноските по кредити.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Философа

    68 2 Отговор
    Колекторските фирми са незаконни, когато подписвате договор и няма клауза да ви прехвърлят към колекторска фирма в случай на не изпълнение на ангажиментите към договора е незаконно!

    Коментиран от #9, #16

  • 2 КОТарАК

    39 2 Отговор
    някой изобщо взема ли на сериозно думите на извънземното със жълтата фланелка?
  • 3 Последния Софиянец

    44 1 Отговор
    Ще изхвърлим от Партийния дом на бай Тошо цялото БКП(ГЕРБ,БСП,ДПС)
  • 4 cpv

    13 30 Отговор
    Искаш да вземаш пари,но ако може да не ги връщаш!
  • 5 Нали

    43 3 Отговор
    им даде на биячите - бирници 75 милиона , сега делба на каквото изземат от длъжниците на мижави оценки - обекти за стотици милиони !
  • 6 див Селянин

    10 5 Отговор
    що е туй колектор да не е колелотрактор нещо
  • 7 Гост

    55 3 Отговор
    Кой не разбра, че борисофф се интересува само от това, как да трансформира нощното шкафче в трикрилен гардероб. Хората са му през оная работа на тоя продажен крадец

    Коментиран от #11

  • 8 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    13 38 Отговор
    ПИЕШ...ПЛАЩАШ,. ПАПКАШ...ПЛАЩАШ, ТЕГЛИШ ЗАЕМИ....ВРЪЩАШ,. КОНСУМИРАШ...ПЛАЩАШ. .НЕМА ДРУГ ДА ПЛАЩА ВМЕСТО ТЕБ.......КАТО У СОЦА

    Коментиран от #24, #26

  • 9 Стефан

    44 3 Отговор

    До коментар #1 от "Философа":

    Иди и го кажи на съдиите, за 30 лева за доставка на интернет от Макс телеком - 1900 лева платих, това го има само в тази клоака наречена България.

    Коментиран от #12

  • 10 Гражданин

    13 28 Отговор
    "Пoзoр! Тoвa e думaтa oпиcвaщa cлучилoтo ce днec в Нaрoднoтo cъбрaниe. Упрaвлявaщи и oпoзиция зaeднo c oбщи уcилия oтхвърлихa нa втoрo чeтeнe прoeктoзaкoнa зa Дoбрoвoлнo изпълнeниe."
    Е Атанасова,какво общо има Борисов с решението на целия Парламент?!Защо се опитваш да манипулираш обществото?!Позорът е за теб!
  • 11 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    3 24 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    ЗА ГАРДЕРОБА ПИТАЙ ТЕХНОИМПЕКСА.....
  • 12 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    6 32 Отговор

    До коментар #9 от "Стефан":

    АМИ ДА ДОЙДА ДА ТИ ПЛАТЯ ТИЯ 30 ЛВ АЗ......
  • 13 Възмутен

    20 1 Отговор
    Боко не може да бара браточките - много е взел от тях, а те пуцат!
  • 14 ПЕШО ПАПРИКАШО

    20 2 Отговор
    Аз, като стар доносник /по принуда/ на ДС ви казвам, че тия колектори са внучета на ДС.
  • 15 цецко

    10 2 Отговор
    ма искам да тегля и да не връщам хайде давайте така искам ковид кредит па и да не върна
  • 16 Мир

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Философа":

    Разбира се че са незаконни. Запитайте се защо самата банка не ви търси за закъснялото внасяне на парите а ви се представят някакви странични фирми? Защото няма това право ако е банка която е регистрирана извън територията на България. Вие имате договор чрез филиал- външен офис на банката но филиалът е този който се задължава към банката и вие ако не можете да си платите, филиалът носи отговорност а не вие!!!! А колекторските фирми нямат нищо общо с банката, те са наети от филиал. За това вие не сте длъжници и можете да съдите колекторските фирми за изнудване, столкинг с пълно право точно в този период на кризата с " пандемията ". Естествено това не е мотив за злоупотреби да се взимат така големи суми но повечето длъжници са имали планове за успех.

    Коментиран от #18

  • 17 Дедо Jo

    25 0 Отговор
    Ако някой не е наясно, всяка партия, която влезе в Парламента в рамките на 3-6 месеца става ОПГ.
    Възможно е не всички от депутатите й да участват в престъпната спрямо Суверена дейност, но това не променя същността на парламентарната група на партията.

    Това, че дейността на колекторските фирми са незаконни (както е написал в #1 Философа), не им пречи да ви се обаждат по всяко време на деня по няколко пъти на ден.

    ОСТАВКА!
  • 18 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    7 20 Отговор

    До коментар #16 от "Мир":

    ТОВА НЕ Е РАБОТА НА БАНКАТА....ДЛЪЖНИЦИТЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ И.......ПОСЛЕ СЕ СКАТАВАТ И ПРАВЯТ СЕКАКВИ ВРЪТКИ ДА НЕ ВРЪЩАТ ПАРИ......КАТО ИМ ДОЙДАТ "КОЛЕКТОРИТЕ"....ОЛЕЛЕ МАЛЕ, БИЯТ МЕ.....
  • 19 бай Ганьо

    1 6 Отговор
    не иска да връща кинти.
  • 20 Матей

    15 3 Отговор
    Цялата система за кредитиране е предумишлено престъпна и трябва строго да се забрани,както беше допреди 30 г.,когато държавата отпускаше ограничени заеми без лихва.Всичко това ,което се върши сега е пладнешки обир,замислено и осъществено по еврейски лихварски тертип,но до такова съвършенство исторически не е достигал.А ко не се предприемат решителни мерки от една нова народна власт,то българския народ ще изпадне в още по-окаяно състояние и неспособност за съществувание,нервно изтощение и упадък.В последствие ще станем лесна плячка на Турция и превърнати в турски вилает, името българи --забранено.
  • 21 Антон

    15 0 Отговор
    Покрай КОВИД-а такива закони ще ни забият, че свят ще ни се извие! А хората полудяват от страх пред някакъв вирус. Защо? Я помислете кое е по-страшно? После ще си мечтаете да ви е отнесъл КОВИД-а, ама няма. Бавно умиране.

    Коментиран от #23

  • 22 2323

    15 1 Отговор
    Ббр даде 70мил. кредит на колекторската фирма на Дерибеевски. Трябва да си голям глупак да очакаш нещо да се случи по този казос, докато Шиши си делка пари с баце. Проблема е, че и другите са в кюпа, Курнела Що трае и мишкува заедно с другите хитреци. Явно и там има Делчо Делев нещо
  • 23 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Антон":

    ПРАВ си!!!ковидката е ФОРСМАЖОР за такива неща!!!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Абе идиот":

    А КАК ДРУГАРИТЕ ОТ БКП ЯДЯХА И ПИЕХА ЗА СМЕТКА НА ПРЕДПРИЯТИЯТА.....ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СОФРИ НА КОМУНИСТИТЕ ПО ВИСШИТЕ ЕТАЖИ....КОЙ ГИ ПЛАЩАШЕ....НАРОДА....ЗА ДРУГИТЕ АВАНТИ...НЕ МИ СЕ ГОВОРИ....ВЕРНО ЧЕ НЕМАШЕ КОЛЕКТОРИ ДА ИМ НАБИЯТ КАНЧЕТО....АМА ЯКО СМУЧЕХА НАРОДНА ПАРА...БЕЗНАКАЗАНО

    Коментиран от #27

  • 26 Онуфри

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    Аааа не точно както сте го писали. Плащаш каквото си взел ама плащаш и на толупа без да ти е дал нищо.
  • 27 Абе идиот

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    въобще няма база за сравнение, бе!
    Как сравняваш едно софри за сметка на предприятията с кражбата на самите предприятия бе?
    ка може да сравняваш тия същите софри с чекмеджето на Бокйо, с всичките откраднати еврофондове, тоалетни за 200 000 лева и какво ли още не?
    Ама верно си много улав.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Казуар

    2 0 Отговор
    Не връщане на заем е вид кражба. А никой не казва кой ще плаща сметките на крадците.
  • 30 мУТРА ГЕНЕРАЛ

    3 0 Отговор
    C вceки изминaл дeн cтaвaш вce пo-бeдeн и нищo нe прoмeняш в държaвaтa, a и нe мoжeш и eдинcтвeнaтa ти cилa e тук в caйтa къдeтo нeo-кoмуниcтитe ce уcпoкoявaтe взaимнo, a кaтo излeзeш нaвън и влeзeш в хипeрмaркeтa ocъзнaвaш, чe cи бeзпoмoщeн рoб! И рoбcтвoтo ти тeпървa зaпoчвa, трийни гo ceгa, нo пaк щe cи РOБЪТ!
  • 31 :D :D :D

    0 0 Отговор
    Ко Не
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове