Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 12:23 3 516 11

Лишават от права за 7 години частен съдебен изпълнител, свързан с танкера BADR

  • тотко колев-
  • чси-
  • танкер-
  • badr

До него се стигна, след като в края на 2018 г. танкерът беше конфискуван в Бургас

Лишават от права за 7 години частен съдебен изпълнител, свързан с танкера BADR - 1
Снимка: БГНЕС

Лишават от права за 7 години частният съдебен изпълнител Тотко Колев, свързан с танкера BADR.

ВКС отмени решение на Дисциплинарната комисия при Камарата на частните съдебни изпълнители по второ дисциплинарно дело срещу Колев, образувано по искане на правосъдния министър, показа проверка на "Лекс".

Първото приключи миналата година, когато ВКС лиши Колев от права за 2 години и го глоби с 4000 лева, след като прие, че той е извършил четири от най-тежките нарушения в казуса с танкера, който доведе и до международен скандал.

До него се стигна, след като в края на 2018 г. танкерът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като "Морска администрация" и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът - върнат на държавната либийска корабна компания.

Срещу ЧСИ започнаха дисциплинарни дела, а най-сериозното констатирано нарушение беше, че е пренебрегнал съдебно решение, за да проведе публичната продан на танкера.

Още през 1992 г. българската държавна компания "Булгаргеомин" предявява претенции срещу либийската морска компания за над 9 млн. долара. Години по-късно българската компания е в несъстоятелност, а обединението "Булгаргеомин Лтд." купило вземането на държавата. В края на 2017 г. либийският танкер беше задържан на бургаското пристанище, а в началото на 2018 г. в кантората на Тотко Колев е постъпило искане от "Булгаргеомин Лтд." за изпълнително производство след издаден изпълнителен лист от съда в Бургас. Той пък е бил издаден въз основа на заповед за незабавно изпълнение на парично вземане от 9 230 362 долара, обезпечено с морска ипотека на танкера.

На 30 януари 2018 г. "Булгаргеомин Лтд." поискала от Колев да извърши опис и публична продан на танкера и той насрочил описа за 8 февруари 2018 г. Изпратил призовка за принудителното изпълнение до длъжника чрез капитана на кораба, който отказал да я приеме, но Колев я счел за редовно връчена. Ден преди насрочения опис адвокатът на длъжниците представил пред ЧСИ молба с определение на районния съд в Бургас, с което предварителното изпълнение е спряно. Тотко Колев поставил резолюция, че я оставя без уважение, тъй като "определението е обжалваемо в частта за спиране на изпълнението" и не е влязло в сила.

Така, описът на кораба бил извършен, а на 11 април танкерът бил продаден на "Булгаргеомин Лтд." за 10 137 210 долара.

Десет дни по-късно с определение и на Бургаския окръжен съд принудителното изпълнение е спряно и въз основа на него Колев все пак спира изпълнителното дело. В първото дисциплинарно производство той беше наказан за извършената въпреки постановлението за спиране продан, както и затова, че първоначално дори не е уведомил длъжника, нито НАП за започналото принудително изпълнение, а освен това всички документи по делото били разхвърляни в служебния му архив.

Нарушенията на Колев, за които той вече беше наказан, са открити през юли 2018 г., за което Дисциплинарният съд е бил сезиран, а той - уведомен.

Правосъдният министър е поискал ново наказание за ЧСИ във второто дисциплинарно дело, защото твърди, че Колев е продължил изпълнителните действия и след спирането на изпълнението, с възлагане на танкера на 30 август 2018 г. По този начин той не изпълнил, както определение на съда за спиране на незабавното изпълнение, така и друго определение на съда в Бургас за спиране на принудителното изпълнение.

Дисциплинарният състав е отказал да накаже Колев, като е приел, че става дума за същото нарушение, за което вече е санкциониран. Според дисциплинарната комисия основание за наказание е извършената публична продан, докато постановлението за възлагане не е ново действие, а резултат от приключилата публична продан.

До възлагането се е стигнало след подадена жалба срещу предходен отказ на съдебния изпълнител да спре изпълнението. Тази жалба била оставена без разглеждане от окръжния съд в Бургас, но след това апелативните съдии са отменили определението и са върнали делото. На 30 август обаче взискателят представил препис, че първоинстанционното определение е влязло в сила и прави искане за възлагане, което е извършено още същия ден.

В решението на ВКС се казва, че претендираното нарушение от август е извършено, след като Колев вече е бил уведомен за образуваното дисциплинарно производство за предходните, а издаването на постановление за възлагане е изпълнително действие, с което се погасява правото на собственост на длъжника върху продадената вещ и това право преминава у обявения купувач.

"Деянието е извършено след приключване на проверка за процесуална законосъобразност на проведено изпълнение при същите условия - спиране на незабавното изпълнение с два съдебни акта, представени по изпълнителното дело - определение № 914/06.02.2018 на заповедния съд и определение № 748/20.04.2018 на Бургаския окръжен съд по гр.д. № 576/2018. Съдебният изпълнител е издал постановлението за възлагане въз основа на документ (без значение дали е истинен или неистинен), който се отнася до предходен негов отказ от 06.03.2018 г. да спре изпълнителното дело и съответно няма никакво значение по делото, след като самият съдебен изпълнител вече е постановил спиране на изпълнителното дело с протокол от 23.04.2018 г.

Извършеното нарушение е ново и е изключително тежко предвид правното значение на издадения акт и обстоятелствата, при които е извършено това - спряно изпълнение по силата на два съдебни акта и акт на самия съдебен изпълнител, както и на висящо дисциплинарно производство за извършени предходни тежки нарушения при същите обстоятелства", мотивира се съставът на ВКС с председател и докладчик Борислав Белазелков.

Министърът е искал на Колев да бъде наложено най-тежкото наказание - той да бъде лишен от правоспособност завинаги. Съдът обаче отхвърля искането, като обяснява, че предходното наказание от лятото на миналата година е наложено след извършване и на това ново нарушение, което пак е от 2018 г.

"От налагането на предходно дисциплинарно наказание не може да се направи извод, че то не е постигнало търсения положителен ефект в работата на съдебния изпълнител", посочва ВКС и уточнява, че правилата за определяне на размера на наказанието не предвиждат възможност за кумулиране на неизтърпените наказания и определяне на едно общо за всички нарушения.

Така Тотко Колев всъщност няма да има право да работи като ЧСИ в продължение на общо 7 години. Решението е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    14 1 Отговор
    Едно добро начало! Доста съдебни изпълнители са по пандизите, дано се озаптят!
  • 2 Боли го чепа

    9 1 Отговор
    Човека взе парата и каза чекай малко
  • 3 Българка

    14 1 Отговор
    А затвор за съучастие в пиратство кога?
  • 4 еврика

    14 1 Отговор
    ЧСИ-тата са узаконени лихвари ... трьбва на всички да им се отнемат правата и в белене с доживотни ... не са най голямото ОПГ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 goni

    6 0 Отговор
    Горкият Тотко!:) Как ще се прехранва сега?!:) Това са 7г.! Дано да го направят нотариус! Той, е честен и изпълнителен човек и на него може да се разчита!:) Сигурен съм че лично Борисов е виновен за тази несправедливост!:) Да живее Тотко и всичкото ЧСИ!:)
  • 7 крадец

    6 1 Отговор
    Тази мутра не само трябваше да бъде лишена завинаги да работи като ЧСИ , а да го осъдят да лежи 7 години ефективно. Познавам го лично, той е от старите държавните съдебни изпълнители , които бяха най големите активисти за създаване на ЧСИ и след това се разпищоли да ограбва хората. А разни гербаджийски министри да не имитират дейност, защото той действаше с активното съдействие на гербуляшките мутри, но работата им се развоня международно. Това си беше чисто пиратство - отнет незаконно кораб на чужда държава.
  • 8 Кога ще проверят ЧСИ Мая Иванова в

    2 0 Отговор
    Монтана, дясната ръка на Фидосова, крадът предприятия, озаконено през Монтанския Феодален съд!! Феодален окръг Монтана!!
  • 9 Голяяямо наказание

    6 0 Отговор
    Направо го сринаха с тези четири бона.Това че го лишават от права- и забележете: не завинаги, а за 7 години му дреме на сайдера.До тогава,поне двама нови министри на МП ще седнат на стола." Ще се " помоли" и отново на коня.Той е гушнал своето,още със самия подпис за изпълнение.Директно прибира до 16% от сумата,във вид на такси,юридически(?) услуги и хонорар.Така са си уредили закона за ЧСИ,че първо прибира " своето" от статиране на изпълнението.Защото всички вземания през банките( а те са длъжни да му превеждат свсичко до лев) на негова сметка! Забележете: на негова сметка! Какво е движението,колко и на кого е приел,никой не знае! Ако поискаш справка,колко е превода към този,който е ищец,и те е осъдил,моля плащай.Тридесет и шест кинта,но само за предходния период за годината.Дори за хиляда лева борч,пак 36 кинта.През банковите им сметки допреди 3-4 години,когато лихвите бяха положителни,достигащи до 2-3,5% на годишна база вероятно са минавали милиони.И вероятно само от лихвите са " избивали" всички разходи за заплати на кучетата си,режиини ,наеми и данъци.От овчето стадо каквото е влязло- чист кяр.За незапознатите.От 2000 г,до 2015 г,са били 168 ЧСИ. А през сметките са им преминали над 17 млрд лева!!! Това са данни на М.Манолова,докато беше Омбудсман.Жената потърси подкрепа и от НС,и от хората,но мурец.Стадото е свикнало да се спасява поединично.Ако успее! Къв " железен и натопорчен" ви очаква,нямате представа. Дори и онези, който си внушават към момента,

    Коментиран от #11

  • 10 Ссср

    0 0 Отговор
    Ако имаше държава няма 7 год. а доживот,глоби и ресто на заграбеното.
  • 11 Ацо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Голяяямо наказание":

    Нема за какво повече да се моли и въобще да работи повече! Със хонорара от тази далавера и правнуците му няма да работят!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове