Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 13:55 1 976 17

ВМРО: Македония няма да влезе в ЕС, ако сипе обиди към България

  • юлиан ангелов-
  • ес-
  • вмро

Антибългарските настроения в Република Северна Македония датират след 1944 г., когато страната става част от Югославия, коментира Юлиан Ангелов

ВМРО: Македония няма да влезе в ЕС, ако сипе обиди към България - 1
Снимка: БГНЕС

България блокира старта на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония. София настоява Скопие да изпълнява Договора за добросъседство и да се решат спорните въпроси между двете страни.

Антибългарските настроения в Република Северна Македония датират след 1944 г., когато страната става част от Югославия, но тогава това е държавна политика, а през последните три десетилетия редовно тази стара политика на Югославия се претопля, с оглед най-вече на вътрешнополитически проблем - когато има определена криза в държавата, по този начин политическите функционери там явно считат, че така е най-правилно да трупат политически дивиденти, което за нас като държава е недопустимо. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Юлиан Ангелов, депутат от Обединени патриоти - ВМРО.

"Македония не може да влезе в ЕС като държава, която сипе омраза и обиди към България и българския народ, при все че населението на днешната Република Северна Македония са хора, които са потомци на българи", подчерта Юлиан Ангелов.

"Позицията на БСП е ясна: не са налице достатъчно условия да позволим на Република Северна Македония да започнат преговори", посочи Петър Витанов, евродепутат от БСП.

Посочи, че има редица двустранни въпроси, един от най-съществените е коментираният език на омраза, които са още неразрешени. Винаги сме подкрепяли европейската интеграция на Република Северна Македония, защото това е стъпка към гарантиране на мира, на стабилността, на икономическия просперитет, но тя не може да става за сметка на националното единство на България и за сметка на историческата памет и на нашите деди.

"Но защо се стигна до тук? Ние подписахме един договор за добросъседство и приятелство, който създаваше необходимия инструментариум да поставим на нова основа нашите отношения с Република Северна Македония. За съжаление българското правителство не успя пълноценно да се възползва от него. В този договор за пръв път беше формулирано понятието "обща история", предвиди се създаването на мултидисциплинарната комисия, която да реши историческия въпрос.

Този договор беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония - изпълнение на двустранни договори за добросъседство", подчерта Петър Витанов.

И попита Юлиан Ангелов, като представител на управляващите, защо няма това условие за изпълнение на двустранните договори. По думите на евродепутата правителството е проявило безсилие и невъзможност да се справи с тези проблеми.

През март българското правителство даде зелена светлина за начало на преговорите с Република Северна Македония и заблуждаваше обществото, че няма проблем с изпълнението на договора и затова западните ни партньори бяха изумени, и това постави и Борисов в международна изолация, заяви Петър Витанов.

"Този договор беше изработен от това правителство, работено е по него много години, но последният му вариант с всички поправки, с всички неща, които защитават националните интереси на България, беше направен от това правителство", подчерта Юлиан Ангелов.

Припомни, че БСП е подкрепило и договора, и рамковата позиция на правителството, и декларацията на Народното събрание.

"Но вие отново гледате да черпите дивидент от проблемите, които българското правителство и мнозинството се опитва да реши с нашата западна съседка", посочи депутатът от ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И да започнат

    11 2 Отговор
    да ми сервират в кръчмата в Скопие, щото като разберат, че съм българин и отказват.
  • 2 Тоз

    7 1 Отговор
    "фактор" и той да не остане назад !
  • 3 таааша..,кларъ

    13 4 Отговор
    ма тия кой ги брой бе . знаете ли вица : ЕЕЕЕ луно луно земля македонска :):):)
  • 4 Гражданин

    10 9 Отговор
    Борисов и Заев кроят планове в бункера в Бояна как да предадат България.А народа оставен на Мангъров измира със стотици.

    Коментиран от #17

  • 5 Петър

    8 1 Отговор
    Ама сложете им един прът,да не кажа друго нещо и ги зарежете.Ако имат малко акъл ще се сетят какво да направят.
  • 6 ВМРО умря

    8 1 Отговор
    когато починаИВАН МИХАЙЛОВ,тия смешници които сега ....... АБЕ по-добре да замълчим
  • 7 Бронхилда

    17 1 Отговор
    Никаква отстъпка! Те не заслужават заради омразата си срещу нас. От къде накъде ние ще ги подкрепяме?
  • 8 Вмро

    5 2 Отговор
    Няма такива политици в ЕС като тях тоест неграмотни!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 джаич

    7 4 Отговор
    Тези типове немат нищо общо с ВМРО , техната политическа банда е регистрирана като ВМРО- БНД и произлизат от МВР и югославското направление на ДС , нито един от тези псевдопатриоти ченгета не произлиза родово от Македония , всички до един са били комунисти или произлизат от комунистически семейства верни на Москва . Това беше споделено от агент Кремена на ДС - баба Райна Дрангова дъщеря на Кирил Дрангов убиецът на Алеко Паша .
  • 11 Help Credisimmo

    8 3 Отговор
    И вмро не трябва да влязат в следващия парламент.Много се накрадоха,а и бизнеса им с паспортите продължава.
  • 12 Рудигер

    5 1 Отговор
    Мразете ни! На нас не ни пука!
  • 13 така е

    5 6 Отговор
    ШКЕМБЕТО,АГЕНТ НА ДС ИВАН ПОСТОЯНН0 НИ ОТВЛИЧА ВНИМАНИЕТО ОТ НАШИТЕ ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ.ЦЪФНАЛИ СМЕ ТА ЩЕ ОПРАВЯМЕ ДРУГИТЕ.ШКЕМБО ШКЕМБО ВИСШ СЕ НА КАКВО ПРИЛИЧАШ.
  • 14 MGewehr

    8 0 Отговор
    Ако престанат да пишат на татаро-србска караджица, евентуално може но е малко вероятно!
  • 15 Жоро

    8 0 Отговор
    Ще почакат още 10-15 години. До тогава Албанците ще са мнозинство и ще признаят ,че са Българи:))) А така наречените македонци ще са малцинство и никой няма да ги бръсне.
  • 16 Га4е

    7 0 Отговор
    Чисти българи са от Сев. Македония.След 15 години ще признаят ,че са българи и ще покажат всички документи за това.Но при предател Бойко М. Борисов ,да видим как ще се гърчи и какви каши ще забърка.Дано, в ЕП българските евродепутати ,не се поддадат на внушения от глупавата фон дер Лайен и други маргинали.
  • 17 Odb

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гражданин":

    По-добре ти да умреш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове