Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 16:10 1 867 17

Тристранката не постигна съгласие за минимална заплата и компенсациите

  • тристранка-
  • нстс-
  • минимална заплата

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление

Тристранката не постигна съгласие за минимална заплата и компенсациите - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Тристранката обаче не успя да постигне единодушно съгласие по нито една от двете точки в дневния си ред - първата за минималната работна заплата от 650 лева, а втора - за компенсацията от 24 лева на ден.

В точка първа от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на минималната работна заплата за страната.

С проекта се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2021 г. да стане 650 лв., което е в изпълнение на Управленската програма на правителството (2017-2021 г.)

Предложеният размер на минималната работна заплата е определен от актуализираната Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г., приета с Решение на Министерския съвет от декември 2019 г.

Нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите.

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление.

Синдикалните организации подкрепят предложението, а работодателските организации – не подкрепят увеличението на минималната работна заплата.

В точка втора от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

Целта е да се предостави приоритетно навременна подкрепа за запазване заетостта на работниците и служителите в предприятия, преустановили стопанската си дейност в резултат на пандемията.

Предвижда се за изплащане на компенсациите да кандидатстват работници и служители в неплатен отпуск във връзка с наложени от държавата ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, като лицата имат право на компенсация за не повече от 60 дни.

При продължителност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лева на ден за периода на неплатения отпуск на осигуреното лице, като в случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално.

Очакваният брой лица, които ще получат компенсации при условията и реда на Постановлението, е над 32 500. Необходимите финансови средства за изплащане на компенсациите по Постановлението ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв.

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление. Социалните партньори подкрепят предложената мярка с изключение на КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    5 5 Отговор
    Целта е ТИКВАТА-ТУЛУП да остане на власт.Това е целта.

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Lucius Sula

    1 0 Отговор
    "пепита" келеши. ще ми постигнат ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    11 0 Отговор
    Синдикалните организации подкрепят предложението, а работодателските организации – не подкрепят увеличението на минималната работна заплата. ! ВЛИЯНИЕТО НА РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ ( с вили за милиони по света) и банкиви сметки в чужбина), е по- голямо, от това на държавата! Факт! ФЕОДАЛИЗЪМ СЕ НАРИЧА!
  • 5 Ами тези-

    4 0 Отговор
    Робнаемниците кога ще бъдат съгласни? Ако могат да не плащат- ще са винаги За! За чии гюйи е тази тристранка? Там трябва преговори между Правителство и Синдикати.Частника в фирмата,цеха,завода! Ако иска! Ако не иска- пак ще поиска! Иначе да се изнася навън! Но не съм чул някой тукашен да е " изнесъл " бизнеса си,където и да е! Че там също не са баламурчовци.Ще се ръси поне дубъл.
  • 6 даа

    7 0 Отговор
    Тези назначените за капиталисти от ДС на БКП, така както са се събрали и под строй направо в затвора.
  • 7 Синдик

    4 0 Отговор
    Освободете мин раб заплата от данъци и махнете плоския данък да ги видите че друга песен ще запеят
  • 8 Антибиотик

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    А ВИЕ БСП-СКИТЕ ТЪПАЦИ СИ ТРАЙТЕ!

    Коментиран от #10

  • 9 С други думи

    1 0 Отговор
    Организацията на работодателите трябва да бъде под шапката на държавата, т.е. Държавата да участва в управлението на всяка една от водещите компании и да стане регулатор! Пример Швеция! Ахахаха
  • 10 Мнение

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антибиотик":

    Няма разлика между лаенето на БСП - ДПС и ГЕРБ! Те са едно цяло!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пачо

    2 0 Отговор
    Сега стана ли ви ясно, че не правителство,а работодателите не дават и не искат по-високи заплати.

    Коментиран от #13

  • 13 Светлина в тунела

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пачо":

    Добър ден
  • 14 Кой68

    1 0 Отговор
    Дано от EU по цързо въведат -Единна минимална заплата...Че като ги слушам тия "бизнесмени"-ако може да се работи 24/7 и без да се боресува ще е идеално.Само се оплакват.Всяко правителство досега се съобразява и прави това което искат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КЪРЛЕЖИ

    0 0 Отговор
    Тристранката ОТ КРАДЦИ И ПАРАЗИТИ , не постигна съгласие за минимална заплата и компенсациите НО НАКРАЯ РАБОТНИЦИТЕ ЩЕ ЗАМИНАТ ВСИЧКИТЕ КОЙ КЪДЕТО ВИДИ !
  • 17 КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    ФУСТАТА НА ТРИСТРАНКАТА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове