Last news in Fakti

30 Декември, 2023 22:30 2 034 19

Важните новини във ФАКТИ на 30.12.2023 г.

  • австрия-
  • борислав цеков-
  • минимална заплата-
  • автомобил-
  • шенген-
  • болница-
  • софия-
  • иванка динева-
  • граница-
  • бсп-
  • павел баня-
  • костадин костадинов-
  • белица

До края на деня ще бъде оповестена Декларацията за вдигане на частичното вето

Важните новини във ФАКТИ на 30.12.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Договорено! България се е съгласила - приемаме 6000 сирийци и афганистанци срещу въздушен Шенген

Окончателно! Австрия ни пуска частично в Шенген.

Борислав Цеков за Шенген: Тежък провал!

Борислав Цеков, преподавател по Конституционно право и основател на Института за модерна политика излезе с пост, посветен на приемането на страната ни в Шенген.

Във Facebook Цеков се обoснова и то доста критично, относно "пробива":

Оставете родното блюдолизничество и брюкселско чиновничество, което лее дитирамби в стил "Другарю Живков, дори и вие не можете да ми забраните да ви обичам", че щели сме били да минаваме по летищата без паспортен контрол гордо и със самочувствие.

И че т.нар. "въздушен Шенген" бил грандиозен пробив на правителството, извоюван с много успешна дипломация. Глупости! Това е тежък провал. Никак не би трябвало да ни интересува дали ще минаваме с паспорти по европейските летища или не.

Това, което е важно, е дали хилядите камиони, които обезпечават икономиката логистично, чакат дни наред по границите, а бизнесът губи камара от пари и време заради това. Това е важното. А не дали сульо и пульо щял "гордо" да мине на летището в Берлин без контрол. Искането на Австрия да сме били приемели мигранти от Афганистан и Сирия, за да благоволят "да ни пуснат" в този "въздушен Шенген", е скандално и унизително. България трябва да го отхвърли категорично. Не ни трябва такъв безполезен "въздушен Шенген" и то на такава цена. Защитете достойнството на България, а не се кланяйте раболепно на австрийската наглост.

Чисто 724 лева ще вземат хората на минимална заплата през 2024 година

С предстоящото от 1-ви януари увеличение на минималната заплата на 933 лева, хората, които работят срещу такова възнаграждение, ще получават чисто 723,99 лева, тъй като общите удръжки за данъци и осигуровки са 209,1 лева. Това е увеличение с близо 120 лева спрямо сегашния нетен размер от малко над 605 лева, пресмята БНР.

Нови правила за техническия преглед на автомобилите

Държавата прекратява възможностите за манипулиране на данните от техническите прегледи. От следващата година пунктовете ще трябва да отговорят на нови изисквания, които да намалят възможностите за намеса в отчетените данни. Това ще стане възможно, защото всички данни ще се отчитат в реално време.

Техническите пунктове трябва да осигурят свързаност на димомерите, спирачни стендове и газ анализаторите с информационната система на ИА "Автомобилна администрация". Това трябва да се случи най-късно до средата на следващата година, посочват от агенцията. Целта е да се ограничат възможностите за промяна на данните от измерванията.

До момента около 200 пункта от 1100 в страната отговарят на новите изисквания. Посетихме такъв пункт, чийто уреди са свързани повече от година с агенция "Автомобилна администрация".

Друга промяна в нормативната наредба дава възможност на "Автомобилна администрация" да събира техническа информация от автопроизводителите, която се предоставя и на пунктовете за годишни прегледи, за да се проверяват и сравняват параметрите.

„Клайне цайтунг“: Австрия вдигна ветото си срещу "въздушен Шенген" за България и Румъния

Австрия потвърди, че е вдигнала ветото си върху влизането на България и Румъния във „въздушния Шенген“. Това съобщава вестник „Клайне цайтунг“, като се позовава на пресслужбата на австрийското министерство на вътрешните работи.

Нова криза в България: Над 30 000 медицински сестри не достигат в болниците

Криза с медицинския персонал у нас. Над 30 000 медицински сестри не достигат в болниците. Сред причините са ниското заплащане и тежките условия на труд и липсата на признание. Затова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояват за незабавни мерки за решаване на кадровата криза в сектора, обобщи БНТ.

В болничните и извънболнични лечебни заведения във Варна броят на медицински сестри е на санитарния минимум. От това страдат най-вече пациентите.

"За Варна не достигат поне 1000 медицински сестри, които да обслужват качествено тези хора", заяви Райна Бояджиева, Асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна.

Основното възнаграждение на медицинските сестри във Варна е малко над минималната работна заплата.

"Не е достойно възнаграждението. Обидно е", допълни Райна Бояджиева.

24-годишната Берин Тефик от Варна се е дипломирала като медицинска сестра миналата година. Получила и предложение за работа, но заплащането било под очакванията ѝ.

"Грубо около 1500 лева в клиники и отделения в болнична среда, където има и нощни смени, дават се и нощни дежурства. Просто самото заплащане не е ок, защото от друга страна няма и достатъчно кадри, което означава, че една медицинска сестра едва ли не върши работа за пет медицински сестри", коментира Берин Тефик, цитиран от националната телевизия.

Затова Берин се насочва към друга сфера и започва работа като стюардеса. Младата жена обаче не е загубила надежда и вярва, че един ден ще работи по специалността си.

"На мен професията много ми харесва. Все пак съм го записала и съм го завършила с желание. Все още искам да работя като медицинска сестра. Всичко е толкова скъпо, че с 1500 лева няма как да се оцелее", добави Берин Тефик.

За да се реши проблемът с дефицита на кадри от здравното министерство са създали работна група съвместно с Министерството на образованието. Предстои да се направят промени в обучението на медицинските сестри и да се намерят начини за стимулирането и задържането им в нашата здравна система.

"Освен трудовото възнаграждение ние трябва да приложим едно прогнозируемо предвидимо кариерно израстване. Не можем да ги внесем. Не можем да си ги купим от борса, тъй като всички работещи в България чужденци трябва да се справят с един нелесен език, български, който отнема доста време. Внос на медицински сестри изглежда като едно трудно внедримо решение, което да реши този проблем. Истината е, че ние трябва да си произведем, да обучим медицински сестри", каза още доц. Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването.

Оказва се, че висшите училища у нас обучават много специалисти в сферата на здравеопазването. По данни за тази година в Медицинския университет във Варна са се дипломирали 49 медицински сестри и 29 акушерки. Много от младите кадри обаче не остават да работят в здравната система. Затова според експерти трябва да се създаде дългосрочна стратегия за бъдещото развитие на професията.

"Куриер": Има съгласие за допускането по въздух в Шенген на България и Румъния

Министерството на вътрешните работи на Австрия е потвърдило, че след преговори на вътрешните министри на България, Румъния и Австрия в средата на декември е постигнато съгласие по правнообвързващ текст за допускането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух. Това потвърди в. "Куриер", цитиран от БНР

Такси блъсна пешеходци в София

Такси е ударило двама пешеходци в София, съобщиха очевидци.

Делян Добрев: Национално предателство е да приемем бежанци срещу въздушен Шенген

Разбирам да получим пълноправно членство в Шенген, ама срещу "въздушен", без ангажимент за Шенген по суша ми се струва толкова лоша сделка, че си е чисто национално предателство, перфектен повод за оставка на цялото правителство и позорен край на така наречената сглобка. Това написа Делян Добрев от ГЕРБ-СДС във фейсбук профила си.

Подарък за ЧНГ: Съд върна Иванка Динева начело на Софийската здравна каса

Уволнението на Иванка Динева от НЗОК е незаконно. Софийски районен съд призна за незаконосъобразно уволнението на Динева като директор на Столичната здравна каса, която тя оглавяваше в периода от декември 2020 до септември 2022 г.

„Благодарна съм, че изпращам годината с този лъч на справедливост. Винаги съм вярвала в правосъдието и в доброто. А истината е като водата, винаги си намира път“, заяви Динева по повод на решението. Тя добави, че за клеветите по неин адрес предстоят други дела.

На 26 септември 2023 г. Динева стана изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. През юли тя беше кандидат на ГЕРБ-СДС за ръководител на НЗОК, но се отказа да се бори за този пост.

Километрична опашка от коли на българо-турската граница

Километрична опашка от автомобили има на българо-турската граница при ГКПП "Малко Търново", предупреди БТА.

Образувала се е колона от около три километра от леки автомобили и автобуси в посока на влизане в Турция.

Преминаването към южната ни съседка се случва изключително бавно. Много от автомобилите са с румънски, украински и български регистрационни номера. Има и чакащи да преминат границата туристически автобуси.

Повечето от хората пътуват към Турция, където ще посрещнат новогодишните празници.

Автобусите, които бяха блокирани на границата на Унгария, потеглиха за Виена

След близо 9 часа престой на сръбско - унгарската граница, малко преди 12.00 часа на обяд няколкото български автобуси бяха приоритетно пропуснати да преминат на унгарска територия и да продължат по пътя си към Виена.

Нинова за Шенген: Оставка!

Сглобката се роди с лъжа и управлява с лъжи. Да, имат гласове в парламента, но нямат никакъв морал. Излъгаха избирателите си, на които обещаваха да се "изчегъртват" взаимно, в интерес на България. А се събраха в свой личен интерес.

Павел баня отчита рекордно изпълнение на туристически данък за 2023 година

Рекордни постъпления от туристически данък отчита Община Павел баня в края на 2023 година, съобщават от пресцентъра на местната администрация. При планирани приходи от 330 хиляди лева, са постъпили 378 444 лева, което е изпълнение в размер на 115 процента.

Костадин Костадинов: Правителството превръща България в огромен бежански лагер

Една новина разтресе българския политически небосклон по празниците - приели са ни в Шенген! Е, засега само по въздушен и воден път, и то чак от март, и то чак след като подпишем договорка за приемане на хиляди нелегални емигранти, и то чак след като увеличим контрола над границите си от чужди полицейски и военни сили.

До часове Австрия ни казва „да“ за Шенген?

До 14 ч. днес се очаква България и Румъния да получат положително решение от Австрия за Шенген по въздух и вода, съобщава онлайн изданието на в-к „24 часа“, позовавайки се на дипломатически източници.

Стрелба в Белица: Полицай беше атакуван след известие за инцидент в заведение

Снощи в заведение в Белица заради нападение срещу полицай, който е изпълнявал служебните си задължения, са задържани трима души, съобщи Struma.com.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    10 0 Отговор
    Само не казвате , колко от джагалите ще искат да останат в България ... Приемаме - изпращаме ..

    Коментиран от #4, #9

  • 2 ха ха хааа

    2 6 Отговор
    ШЕНГЕН - лекарството за колхознята ... 🤭😁 Русские паспорты - ЙОК ..🤭
  • 3 Феникс

    16 1 Отговор
    Еми тези мили и приветлеви хорица ще ни струват на година, има няма 100 000 000 лева :)
    Като прибавим и украйнците на държавна издръжка, тогава можем да си пожелаем още една линейка и малко кувиози от капачки! :)
  • 4 ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    То на това разчитат Боце и ко. Важното е да върви алъш вериша.

    Коментиран от #5

  • 5 мдаааа

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Я кажи , баце , като ги "приемем" , колко ще останат в България ?! Що , като пишеш нещо ,требе и се мисли ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сега 6000 после 600 000

    12 0 Отговор
    Къде е плъхът?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    Аха, надявай се. Онея в Гърция седят с години, нищо, че Гърция е в Шенген....Питай онея на Лесбос примерно...

    Коментиран от #14

  • 10 Мнение

    7 1 Отговор
    Новите българи идват...

    Коментиран от #17

  • 11 Джака

    0 11 Отговор
    факт е , че имаме нужда от подобна раотна ръка , въпроса е на какъв език ще се разбираме....

    Коментиран от #12

  • 12 Верно ли

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Джака":

    Наистина ли си толкова заблуден?! ...да не кажа -ПроЗД!
    Афганистанци и сирийци ще идат на полето да копаят или да мъкнат бетон на строежа?!

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мдаааа

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    С хора от Лесбоос , не искам да имам отношения ..
  • 15 ЗАЩО !

    11 1 Отговор
    Защо това не бе казано предварително на народа ?!!!?? Не искаме такъв Шенген !!!
  • 16 Евроренде

    3 1 Отговор
    Не Ви щем Шенгеня !
  • 17 Идват другя

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Път като ни видят колко сме мръсни ще бягат на обратно и арабите от пропадналите държави са един клас над нас лично съм го разбрал из моите странствания по западна европа книга мога да напиша какво представляваме българин да не го срещам на вън
  • 18 Ами...

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Верно ли":

    Това беше работа на преговарящите - да са съгласни да копаят и да носят бетон.
  • 19 Браво!

    0 0 Отговор
    Браво! На Българската ИЗМЕТ! Лъжци и Мошеници! Долни МЕРЗАВЦИ! Смърт за Поробителя!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол