2 093 31

Съдът отмени запора върху имотите на жената на Васил Божков

Падна и запорът на Александър Тумпаров, който е партньор на хазартния бос

Съдът отмени запора върху имотите на жената на Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Двама различни съдии от Административен съд – София град са отменили запорите на НАП върху имуществото на жената на обвиняемия бивш хазартен бос Васил Божков -Елена Динева и близкия до него бизнесмен Александър Тумпаров, показа проверка на Mediapool. Само преди месец съдът отмени и запорите за 295 милиона лева, наложени от данъчните върху имуществото на хазартния бос Васил Божков .

Последните две съдебни решения за Динева и Тумпаров поставят въпроса дали служителите на НАП-София, които са се занимавали с близките на Божков, са действали некомпетентно или под натиск.

Особено фрапиращ е случаят с наложения запор върху имуществото на жената на Божков – Елена Динева.

Данъчните твърдят, че Динева е участвала в седем "симулативни сделки" с недвижими имоти. В справката на НАП-София, представена на съда, се посочва, че тя и Васил Божков са купили седем апартамента в София. След това имотите са дарени на сестрата на Елена – Милена Динева.

НАП-София казва, че надаряването е симулативна сделка, чиято цел е да се спести плащането на близо 760 000 лева данъци. НАП претендира, че Елена Динева е получила неправилно и дивиденти в размер на 236 1010 лв от фирма, която не е извършвала дейност и няма отчетени приходи.

За да се обезпечи взиманията, НАП -София успява да издейства налагане на запор върху три апартамента на Динева на стойност над един милион лева по данъчна оценка. В решение си съдът посочва, че НАП – София не е успяла да обоснове размера на дължимия данък по никакъв начин. Проблемът обаче е и по-сериозен. Служебната проверка на съда показва, че Елена Динева и Васил Божков не са дарили седем апартамента на Милена Динева, както се твърди, а четири.

В останалите два случая самата Елена Динева е била надарена с апартаменти, а при последното дарение нейната сестра Милена е дарила апартамент на съвсем различен човек. Това води до извода, че данъчните са използва съчинени от тях данни, за да изчислят дължимите данъци и да обосноват наложените запори върху имуществото на гражданин.

Отделно, стойността на трите запорирани апартамента на Елена Динева, е изчислена по данъчна оценка към момента на тяхното придобиване. Към момента на запора стойността им със сигурност е била по-висока. НАП няма право да иска налагането на свръхобезпечени ограничителни мерки върху длъжниците, напомня съдът.

"Обезпеченията следва да съответстват на размера на вземането на държавата", се казва в решението на съда. В крайна сметка НАП-София губи запорите и трябва да плати 3010 лева на Елена Динева.

Жената на Васил Божков изкара осем месеца в ареста преди да бъде освободена през октомври заради изтичане на максималния 8-месечен срок за задържането ѝ. Тя бе обвинена за член на организирана престъпна група с лидер самия Божков.

Запорите върху имуществото на Александър Тумпаров са поискани от НАП-София с подобно безгрижие. След започването на наказателните дела срещу Васил Божков и повечето от партньорите му, НАП - София изведнъж се сеща, че Тумпаров не е платил данък върху облагаемия си доход за 2016 година.

Преди четири години Тумпаров е декларирал облагаем доход в размер на 1.434 милиона лева. НАП – София изчислява, че предполагаемите му публични задължения са в размер на 179 хиляди лева. Остава въпросът защо НАП-София получава запор върху земя и сгради на Тумпаров с оценка от 1.173 милиона лева. Това е близо шест пъти повече от стойността на предполагаемия дължим данък. Очаквано съдът отменя запора поради свръхобезпечение.

Преди удара срещу Божков 62-годишният Александър Тумпаров имаше участие в десетина фирма, като основният му бизнес бе хазартът. Занимаваше се още с имоти, ресторанти, земеделие. Издател бе на вестник "Еврофутбол".

Тумпаров заедно с Васил Божков и Стефан Найденов са основатели на "Еврофутбол". Според публикации в медиите Тумпаров е собственик на казино "София" в столичния хотел "Интерконтинентал" срещу Народното събрание. Тумпаров и Божков бяха в съвета на директорите на фирма "Еврозалог", която организираше залагания на състезания с кучета и коне.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Bai nudals

  23 2 Отговор

  До коментар #1 от "Баро Вкаров":

  Истината ще възтържествува...

  Коментиран от #8

 • 3 Последния Софиянец

  5 42 Отговор
  Бойко е прав, те ги хващат а Агнешките Главички и Обратни Съдии- Комунисти и Сор'оси ги пускат Затова няма Политици в затвора

  Коментиран от #4, #10, #18

 • 4 Bai nudals

  19 2 Отговор

  До коментар #3 от "Последния Софиянец":

  Истината,е само една...
 • 5 Българка

  7 28 Отговор
  Не в Гл.Прокурор е Вината а в СЪДА! Оставка на всички Съдии-мултимилионери
 • 6 джаба

  22 3 Отговор
  гошуф ко тана мой....

 • 7 Иван

  27 2 Отговор
  И ко стана сега едно голямо НИЩО

  Коментиран от #9

 • 8 Баро Вкаров

  4 6 Отговор

  До коментар #2 от "Bai nudals":

  Ква истина,че Ръданч Татлъту показа верният път с оная си работа? 🐵😁🐵😁🐵

  Коментиран от #12

 • 9 Bai nudals

  10 1 Отговор

  До коментар #7 от "Иван":

  Вие какво очаквахте?
 • 10 Излагация

  26 2 Отговор

  До коментар #3 от "Последния Софиянец":

  Борисов и Пеевски пак се изложиха! Това не е, като да изкомандват марионетката Гешев, нали?
 • 11 Кибика

  4 17 Отговор
  ХЕХЕХЕЕЕЕ Сите знаем, имаш ли милиарди , КОМУНИСТ ВИНОВЕН...НЕМА! Тиа двамцата Съдии поне си осигуриха Бъдещето за поколения напред ;)))) Дай Боже..секиму
 • 12 Bai nudals

  7 2 Отговор

  До коментар #8 от "Баро Вкаров":

  Горе съм ти написал,тя е само една. Ма туй ма онуй,съдът решава мой.

  Коментиран от #13, #14

 • 13 Баро Вкаров

  6 5 Отговор

  До коментар #12 от "Bai nudals":

  Знам ве,банално е! В България виновни НЯМА.Кат та фанат да крадеш,просто почваш да квичиш,че е политическа поръчка. 💀😁💀😁💀😁💀😁💀😁💀

  Коментиран от #15

 • 14 НКВД

  5 4 Отговор

  До коментар #12 от "Bai nudals":

  ;)) Те затова имат Милиарди а прош'ляци и пом'ияри като теб реват,че Бойко не им е дал...50лв. Миз'ерн'ико

  Коментиран от #16, #17, #19

 • 15 Bai nudals

  12 3 Отговор

  До коментар #13 от "Баро Вкаров":

  Тук не говорим за дребна кражба,говорим че по мафиотски начин,от правителство и прокуратура бе ударен г.н Божков е така не бива. Само чрез законови средства.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 има светлинка

  12 2 Отговор

  До коментар #3 от "Последния Софиянец":

  Не, башибозука не успя да превърне съда в безмозъчни маши, демек ( народен съд) и там е проблема. Особено голям им е проблема със старите съдии, които са много добри юристи и прилагат закона стриктно, а не според желанията на крадливите управляващи. А, и да ти кажа, да не крадеш чужди никове, нямаш ли малко мозък да си измислиш твой. Последния софиянец не е герберски трол.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 надежда

  8 1 Отговор
  Репресивните им машини нещо зациклят в съда. Бързаха да пенсионират старите съдии, за да могат да си назначат калинки като Дани Кирилов. Защо не си го назначат за съдия , та да им се сбъдва желанията. Той като топ "юрист" успя да оака Конституцията на България, та едно такова дело щеше да си го реши в полза на НАП като две и две.

  Коментиран от #27

 • 22 Пит

  4 2 Отговор
  Истината е една.Няма компромати за тиквата,няма преследване на черепа

  Коментиран от #23, #24

 • 23 Bai nudals

  4 0 Отговор

  До коментар #22 от "Пит":

  Него ще го преследват,бъди сигурен представят ли доказателства и Божков няма да мине метър.

 • 24 Bai nudals

  3 1 Отговор

  До коментар #22 от "Пит":

  При тиквата нещата стоят така. Падне ли от власт заминава,не с компромати мой а с неуспорими доказателства,които службите събраха достатъчно за него.
 • 25 Путекаояма

  6 1 Отговор
  Тиквата ли ще плаща масрафа в Страсбург ?

  Коментиран от #30

 • 26 Перо

  4 1 Отговор
  Корумпетата от държавната и общинска власт разбраха на къде духа вятъра и на къде отива примата и дадоха заден. Няма да се изненадам,ако всички хукнат към Дубай,като едно време към Мадрид.Но всичко е писано вече!
 • 27 Перо

  5 1 Отговор

  До коментар #21 от "надежда":

  Старите съдии ги смени Драгалевския лаборант с лилвите венци и назначи 200 новозавършили пубери,без никакъв стаж и опит.
 • 28 Бай Стою касапина

  6 1 Отговор
  Както е тръгнало и черепа ще го оневинят. Само се питам кво ще стане с Цеката и неговото ЦСКА? Господ да му е на помощ.
 • 29 Българомразец

  3 2 Отговор
  НАП и гешефица ще му свирят на кавала
 • 30 Bai nudals

  1 0 Отговор

  До коментар #25 от "Путекаояма":

  Не както винаги ние,и тоя път се очертава да бъде доста голям.
 • 31 Бай Дрън

  0 0 Отговор
  Очевидно адвокатите на Божков са на хонорар, а юристите на НАП на държавна заплата и ето какъв е резултатът!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.