Last news in Fakti

1 Декември, 2020 20:43 2 163 14

Коронавирусната криза е влошила състоянието на 70% от фирмите у нас

  • бизнес-
  • фирми-
  • български икономически форум-
  • противоепидемични мерки-
  • криза

Огромната част от бизнеса не одобрява антикризисните мерки на правителството и декларира песимизъм и за следващата година

Коронавирусната криза е влошила състоянието на 70% от фирмите у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, е влошила икономическото състояние на 70 процента от фирмите в България, обявиха на започналото в София годишно издание на Българския икономически форум.

Огромната част от фирмите не одобряват антикризисните мерки на правителството и декларират песимизъм и за следващата година, предаде БНР. В същото време анализаторите са оптимисти и очакват догодина да започне следкризисно възстановяване.

Според предварителни данни от годишната анкета на Българската стопанска камара бизнесът не е бил в по-тежко положение от 28 години. Спад в икономическия растеж на фирмите очакват близо 70 на сто от тях. Почти толкова прогнозират и спад на работните места.

За 70% от анкетираните безрезултатни са и антикризисните мерки на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ МАФИЯ В МС

    15 5 Отговор
    Бивш cлужитeл нa ДAНC: Тaзи мaфия, oглaвявaнa oт Бoйкo Бoриcoв, вceки дeн ни грaби, мaчкa ни и ни убивa.Нa върхa имaмe eдин крaдeц, oкoлo нeгo имaмe крaдци във вcички инcтитуции, цeлият държaвeн oриeнтирaн бизнec, кoйтo гo e cлoжил нa хрaнилкa. Ниe cтoим и cи трaeм, трябвa дa ce рaдикaлизирaмe, трябвa дa излeзeм и дa пoкaжeм, чe тaзи държaвa e нa бългaрcкия нaрoд. Тaзи мaфия, oглaвявaнa oт тaкивa кaтo Бoйкo Бoриcoв, вceки дeн ни грaби, мaчкa ни и ни убивa. Трябвa дa cмe изключитeлнo мнoгo нaивни, зa дa търпим дa прoдължaвa тoвa нeщo, дa търпим в XXI вeк, ти дa нямaш, дa нe мoгaт дa ти пoдcигурят aдeквaтнa cвoeврeмeннa мeдицинcкa пoмoщ, при уcлoвиe, чe cи плaщaш ocигурoвкитe.Тoвa кaзa бившият cлужитeл нa ДAНC Рoceн Милeнoв в „Cтудиo хъ” пo Тeлeвизия 7/8.Нacрeщa имaмe прocти, нaгли и aлчни мутри. Нямaмe хoрa. Aкo имaхмe хoрa, тe щяхa дa гo рaзбeрaт. Вcички cмe винoвни. Eднитe ca винoвни зaрaди eдиннитe дeйcтвия, тaкивa кaтo Бoриcoв и нeгoвaтa кoхoртa тaм, кoитo крaдaт. Другитe ca винoви зaрaди пacивнocттa cи, чe прeз нaшитe oчи пoзвoлихa вcичкo тoвa дa ce cлучи. Дa ce рaзбиe oбщecтвoтo, дa ce прoгoнят млaдитe в чужбинa, зaщoтo нe мoгaт дa нaмeрят рeaлизaция в тaзи зaвиcимa бaндитcкa държaвa, нaшитe пeнcиoнeри дa пoлучaвaт жълти cтoтинки, зaщoтo 40 гoдини ca бъхтили, кaзa oщe Рoceн Милeнoв.
  • 2 Забелязъл.

    12 14 Отговор
    Няма нищо подобно единственно пострадаха собственниците на кръчми и хотилиерите тия същите дето неплащат осигуровките на персонала си и им плащат малки заплати за тия търгаши ли да мислим нека фалирват обществото ще е по добре без тях.
  • 3 Затваряне

    10 7 Отговор
    Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика.Това, че бизнесите са отворени се оказва вредно за всички дори и за собствениците им защото клиенти няма и се повече няма има и ще реват за помощи. Затова по-добрият подход е Китайски. Тотално ограничаване и затваряне на всичко за да се елиминира вътрешното разпространение на вируса,на цената на пълно спиране на цялата икономика, но за кратко. След това рестартиране с ограничения за международните пътувания. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми.

    Коментиран от #4

  • 4 Твърденията

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Затваряне":

    ти като цяло са логични и обосновани но все пак е добре да се помисли и за бъдещето след пандемията а при голям брой фалирали бизнеси и хора останали без доходи то не се очертава добро.

    Коментиран от #9

  • 5 ЖОРО

    8 0 Отговор
    САМО ТИЯ ДЕТО СНАСЯТ СА ДОБРЕ..
  • 6 Centurion

    18 0 Отговор
    Първа по смъртност, последна по доходи! Да не забравите кой ви го осигурявя това???И пак да ги изберете!!!
  • 7 Centurion

    10 1 Отговор
    Разграничавайте нещата.Това състояние не е в следствие на корона кризата,то е благодарение на политиката на управлението.Щото и в други страни има корона криза, ама няма проблем с фурмите!!!Това е визитката на партия ГЕРБ,и истинското лице на комуняга та Борисов!!!
  • 8 Русенец

    10 1 Отговор
    Миналата седмица, един коментар тук ме накара да се замисля, каква част от изкараните ми пари потъват в държавата. Аз съм на свободна практика, като ЕТ. От всеки фактуриран лев плащам на държавата 38% данъци и осигуровки. От тия осигуровки за осигореното лице не остават много защото, на доктор пак си плащаш на частно, а ако доживееш до пенсия то тя е мизерна, защото пак някой е обрал пенсионната система и естествено - виновни има, но не и наказани, нито възтановяване на липсите. Но 38% са нещо нормално, и щеше да е поносимо, ако не намесваме косвените данъци след това. И тук става интересно! След като си взема чистата сума наръка, почвам да плащам едни луди косвени данъчета, замаскирани и прикрити в цените на всяка суровина така, че да дразнят помалко, но да не си личи какво дране са всъщност. 55% от цената на горивото ми е акциз и мито. Също акциз и мито имат и алкохолът и цигарите. Всяка сметка, която ми начисляват за ток, вода, телефон, интернет, ТВ и т.н. е с 20% ДДС. Като прибавим и годишните данъци за имущество, което съм придобил с упорид труд, а държавата не ми е помогнала с нищо да го придобия, а дори ми е пречила и постоянно ми повишава данъчния налог, картинката се заформя още по-грозна. От там, всеки останал ми лев е за свободно харчене на каквато и да била стока, която задължително е обложена с 20% ДДС. Накрая, като сметна приходите и разходите на годишна база, и отчисля данъци, акцизи, мита и т.н. излиза, че наистина около 70% от изкараните м
  • 9 Затваряне

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Твърденията":

    Именно за да няма много фалити и да не се съсипи цялата икономика за да не се обричат бъдещите поколения с много милиардни международни заеми трябва друг подход. Тоест шокова терапия пълно замразяване на всичко, но за кратко. В света има опит и резултатите са доста по-добри. Примера за справяне е Китай, Нова Зеландия и Австралия
  • 10 Русенец

    14 2 Отговор
    70% от изкараните ми с труд пари потъват в държавата. От тях, аз не получавам обратно нищо, понеже продължавам да си чупя колата в пътища на дупки, продължавам да карам с горива сорт Урал, за здравеопазване и пенсионно осигуряване вече говорихме, а за образователна система и опазване на обществения ред просто мисля да не коментирам. 70% !!!! От всеки мой изкаран с труд лев, 70 ст отиват в джоба на някой дебелак, който ме омайва с приказки за демократично бъдеще и натовски суверенитет. На мен ми прилоша.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Asdfg

    10 1 Отговор
    Не е причина вируса! Причината е в ИДИОТСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ХУНТАТА!
  • 13 Нямам срам

    7 1 Отговор
    В България няма бизнес а мафия ... и тоя бизнес да спре да реве че не може да дава 650 лв .За нормален живот спрямо цените минималната заплата трябва е поне 1200 лв
  • 14 Sofia

    2 0 Отговор
    Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.