Last news in Fakti

4 Декември, 2020 11:06 1 690 32

Правителството е готово за първите доставки на ваксини

  • ваксини-
  • ваксиниране-
  • национален план за ваксинация-
  • национален план за ваксиниране

Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план, обяви премиерът Борисов

Правителството е готово за първите доставки на ваксини - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др. „ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация“, заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. „Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза премиерът Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. „Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, добави Ангел Кунчев.

В рамките на заседанието правителството прие и друго решение, с което предостави на община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота - публична държавна собственост, които са част от парк „Кайлъка". Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и подържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    3 0 Отговор
    Трепери ковиде 19!
  • 2 Мдааа

    10 2 Отговор
    Ще падне кражба на пари за шкафчето....
  • 3 Факт

    17 1 Отговор
    Първо да бъдат ваксинирани депутатите !!!!

    Коментиран от #20

  • 4 Гост

    14 1 Отговор
    Токсичните псевдо ваксини . Ще се мре .
  • 5 Знам

    11 2 Отговор
    Искам публично Бойко да се ваксинира с всички марки ваксини и ако е добре след месец тогава ще говорите за ефективност

    Коментиран от #10

  • 6 Ще има

    8 2 Отговор
    ли пунктове за ваксинация на стъпалата на болниците?

    Коментиран от #8

  • 7 КОМАНДВАЩИЯ ДЪРЖАВАТА

    2 8 Отговор
    СЛУШАЙ И ИЗПЪЛНЯВАЙ.......ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ДА ВНИМАВАТ С КРАЖБИТЕ НА СТЕДСТВА ОТ ВАКСИНИТЕ.....
  • 8 КОМАНДВАЩИЯ ДЪРЖАВАТА

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има":

    ОСНОВНИТЕ ПУНКТОВЕ ЩЕ СА НА ПОЗИТАНО 20
  • 9 Селски

    5 1 Отговор
    Искам да попитам за нещо , което управляващите не говорят никъде !
    НЕУСИГУРЕНИТЕ .... Как ги тестват ?
    Няма направление , няма нищо !
    Човека отива в болницата .-. Казва абе маи имам корона . И те го питат .. Бе ти осигурен ли си ? И той казва не !
    И от там го пращат да разнася зараза на всякъде защото не е осигурен .
    А водят статистика Ха ха ха ха ха ха ха ха .
    Ако се направят тестове и на неусигурени хора ...
    Ще стане мазало !

    Коментиран от #12

  • 10 КОМАНДВАЩИЯ ДЪРЖАВАТА

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Знам":

    ТОЙ ПРЕКАРА КОВИТО.....ВАКСИНИТЕ ЗА НЕГО СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
  • 11 Българка

    7 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, подчерта министърът на здравеопазването"
    Който иска повече конкретика за това как е съобразен "великият" план с българската действителност, ще може да попита Ангелов довечера пред БНТ. Той ще участва в панорама.

    Коментиран от #14

  • 12 КОМАНДВАЩИЯ ДЪРЖАВАТА

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Селски":

    НЕУСИГУРЕНИТЕ СИ ПЛАЩАТ....КАК СИ ТРЕБЕ
  • 13 За Белене сте готови

    7 1 Отговор
    Оставка

    Коментиран от #28

  • 14 КОМАНДВАЩИЯ ДЪРЖАВАТА

    0 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    ДА ОТИДЕ ЛИЧНО ПРИ МИНИСТЪРА....ДА ИМ ОБЯСНИ НЕКОИ ИСТИНИ ЗА КОВИТО.....
  • 15 Хайде

    6 0 Отговор
    да не пропускате военни,полиция,депутати,целия МС.Та Вие сте гръбнака на Националната сугурност в Държавата.Наред в обикновена болница.На опашка задено с народа.От съшите стекове с ваксина.А не да излезете с номера...Ние вече се ваксинирахме,и нямаме никави противопоказания.Последвайте ни масово!..Да не излезе като онзи лаф: Дайте,да дадем!
  • 16 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    1 6 Отговор
    В РУСИЯТА БАТЮШКА РАЗПОРЕДИ....ВСИЧКИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ....И ПИЯНИТЕ МУЖИЦИ СЕ.....НАПИХА ПАК
  • 17 ЩАБНИЯ ГЕНЕРАЛ ВИ КАЗА ИСТИНАТА

    0 6 Отговор
    ВАКСИНИТЕ ИДВАТ....ДРУГАРИТЕ ОТ БСП Е ТИХ УЖАС.....
  • 18 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    ЮРУШ РОБЕ НА ОТРОВАТА!
  • 19 грижатсезанас

    4 0 Отговор
    Ако мислите, че на някой от тези на снимките наистина му пука за вас и вашето здраве, мислите ли, че толкова хора дето починаха щяха да бъдат изоставяни на болничните стъпала, прехвърляни от линейка на линейка, и болница на болница.

    Тия на снимката освен собственото си егоистично добруване и на техните роднини( не всички може би), не се интересуват от вас като хора и вашето здраве.

    Това са хора с силни властови амбиции, амбиции за показност и добър материален комфорт. А какво е материалния комфорт, ако не подсигуряване с пари, и възможност да се изкарват много пари, които гарантират властта- пример е как дадоха на Марешки концесията за да ги подкрепи в НС.

    Това на снимката са хора, които следват единствено указания от ЕК и Меркел, а Меркел на демократите в САЩ, чиито частни медии създадоха цялата " пандемия и реклама на ваксините", зад които стои фарма бизнеса около Бил Гейтс фондацията.

    Тоест кръга се затваря и излиза, че всичко е с цел бизнес- обороти на определни компании от продажба на медикаменти и ваксини. Тоест печалба на пари, неконтролирана от никого печалба на пари от " пндемии, медикаменти".

    Не съм бил никога срещу ваксините, но тези новите, с които ще боцкат българите, са недостатъчно клинично тествани за странични ефекти и усложнения след ваксинацията.
    Липсва достоверна независима оценка на учени, липсва прозрачност при документацията на тестовете, която все още не е предадена за оценка от независими учени.

    Коментиран от #24

  • 20 депутат

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Първо, клошарите и пазачите. Те са на първа линия. Ако не се размиришат до месец, почваме полицаите и армията. Ние не бързаме.
  • 21 Охо Бохо

    7 0 Отговор
    Ще докладват ли колко са се ваксинирали? Това с бързата ваксинация е такова безумие, че не ми го побира главата какви плодове ще берат престрашилите се да се ваксинират.
  • 22 Ахахах

    3 0 Отговор
    Не разбрах от конф нишо съществено! Не отговориха на нито един наистина свестен въпрос, но и как да отговорят на явен опит за подчинение на хората на световната власт!
  • 23 ваксидизайн

    0 0 Отговор
    Сред джунглата от ваксини предимство ще имат ароматизираните, например с дъх на тамян.
  • 24 Българка

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "грижатсезанас":

    Позволявам си лека корекция на коментара ти. Това от снимката не са хора, у тях нямо човещина. Те са същества, тв@ри
  • 25 Възмутен

    5 0 Отговор
    Трябва да са ГОТОВИ ВЕДНАГА ЗА ОСТАВКА.Стига ЛИЦЕМЕРИ И ГАДНЯРИ......
  • 26 123

    0 2 Отговор
    Ветераните от балканската,междусъюзническата, първата и втората световни войни, активните борци против фашизма и капитализма и членовете на партията ГЕРБ са с предимство!
  • 27 Потрес

    3 0 Отговор
    Верно ли е, че Народното Събрание и Министерски съвет първи щели да се ваксинират?! Ахахах, дали верно!
  • 28 Подбелене...

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "За Белене сте готови":

    За под е по добре...Ножа е опрял до кокала....
  • 29 Варна

    2 0 Отговор
    Коремния да не е имал предвид ваксинирането като каза че ще се мре яко?
  • 30 Четник

    1 0 Отговор
    Сещам се за Пепи-Белото Москов,който ни натресе негодни ваксини от Турция.Нямам идея защо не го вкараха в затвора за назидание.
  • 31 Васил

    1 0 Отговор
    Пак ще има хаос гарантирано от Герб до сега нямат една читава работа да са свърши;и като хората тотален провал са.
  • 32 Васил

    1 0 Отговор
    Колкото и за пандемията бяха готови толкова и за ваксините ще бъдат готово хаоса е гарантиран.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове