Last news in Fakti

9 Декември, 2020 10:52 2 476 34

Около Йордановден - следващият пик на COVID-19 у нас?

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • мерки

След 21 декември моловете "ще се пръснат по шевовете"

Около Йордановден - следващият пик на COVID-19 у нас? - 1
Снимка: БГНЕС

Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Това прогнозира пред bTV ръководителят на детската клиника на белодробна болница "Света София" доц. Светлана Велизарова.

Тя изрази мнение, че затварянето е трябвало да стане през ноември, тъй като всички отново ще пазаруват в последния момент. По нейни думи след 21 декември моловете "ще се пръснат по шевовете".

Според нея има грешки в създаването на триажните центрове - трябвало е те да бъдат налични още от началото на пандемията у нас, каквото е правилото при инфекциозните заболявания.

Специалистът посочи, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването. Пневмониите и усложненията обикновено се случвали във втория етап на болестта.

Доц. Велизарова обясни, че инфекцията засяга най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето. Именно по тази причина тези органи са най-уязвими.

По нейни думи коронавирусът е дълго протичащо заболяване спрямо другите вирусни, тъй като може да има 9 дни изявена клиника.

Експертът е на мнение, че е много важно да се предприеме адекватно лечение навреме, за да не се стига до тежки усложнения. Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, както и температура.

Доц. Велизарова подчерта, че хората не бива да се страхуват, а да са информирани. Именно по тази причина според нея обществото ни е разделено по отношение на ваксините - поради липсата на информация. Тя посочи, че предстои третата фаза за изследването на "Пфайзер" да излезе утре.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС Натовец

    21 2 Отговор
    Когато дойдат новите бидони на Сарафово, тогава ще е новият пик. До тогава пийте, яжте и слушайте Баце как ще се ваксинира с физиологичен разствор.
  • 2 😷😷😷

    14 1 Отговор
    В тази връзка да попитам, ще забрани ли Другаря Борисов хорото за Здраве в реката ? За един приятел арменец питам !
  • 3 Верно ли

    11 3 Отговор
    Тогава ли казаха, че ще ни го "спуснат"???
  • 4 Българка

    23 0 Отговор
    Баце казва продължаваме... отваряме, затваряме..... докато се намери прокурор с т опки да го затвори завинаги в затвора, където му е мястото
    Оставка, съд, затвор!

    Коментиран от #9, #23, #28

  • 5 Петьо Петров

    16 1 Отговор
    А по-следващият пик ще е на 28 март. Това не е синоптична прогноза,а Мишоконстантиновска.:)))
  • 6 Питагор

    7 1 Отговор
    Не ми требе мене математически модел да усвестим дека сиа кат ви разпуснат ма 21 ке се окепазите и на Йордановден ке дигнете статистическото отчитане.
    Шарани, мили шарани и шаранки да би мирно седяло не би чудо видяло, ама като нема никой в кутията........
  • 7 За Моловете

    8 3 Отговор
    е абсолютно права.Всичко ще лудне,сякаш светът ще свърши на Нова година.Найлон кифли на тълпи.Шопинг- терапия му казват.Техни пубер подражатели.И чи,к,иб,ойци- плащачи.За зяпачите да не говорим.Със хиляди.Ще мине ЧНГ,ще си раздават парцалки струващи няколко заплати,за да са КУУЛ"- Следва Олеее,ле,ама защо пак ни затварят?

    Коментиран от #11, #17, #25

  • 8 Бай Знай

    6 0 Отговор
    А бе к'о стана с другите грпУвИ?
    Кога ще е пикът на грп Б, питам?

    Коментиран от #26

  • 9 Бай Знай

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Начи няма равновесие=покой: равновесието е динамично-затваряне/отваряне. Баце е окултист-знае ги той тези пинизи.
  • 10 1618

    4 0 Отговор
    Още много пикове ще има в България заради глупавото некомпетентно управление на Борисов! Той в ефир каза , че болниците трябва да изписват хиляди пациенти и лекарите започнаха да изписват масово пациенти , които не са излекувани , но да влязат в графата "излекувани".Борисов мисли единствено и само за собственото си политическо оцеляване.При такъв политик България ще бъде на първо място по смъртност независимо дали от корона вирус или инфаркт, инсулт, диабет, рак или друго. На първо място и ще сме по брой заразени независимо от манипулациите за реалния, истинския брой заразени, които остават скрити от хората пак заради политическото оцеляване на Борисов.
  • 11 😷😷😷

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "За Моловете":

    Обаче пък разбери ги и кифлите те къде да се пласират, заведенията не работят, моловете и те...в лидъл и кауфланд потребителите немощни, къде ? Само по фейсаграма не става, щот потребителя иска "око да види ръка да барне". Цвла една индустрия замря,... а кифлите ще спасят света ;)
  • 12 Боби

    2 0 Отговор
    Тези са като Баба Ванга.
  • 13 Гост

    6 4 Отговор
    Аман от врачки и разбирачи. Къв пик ще има пак като няма вече кой да се разболява. Нямам познат, който вече да не го е минал или да не го минав ав момента.

    Коментиран от #19

  • 14 Просветен илюминат

    9 0 Отговор
    Те сега Лидъл или Кауфланд не се ли пръскат от навалица?
    Пръснахте се от простотии и лъжи.
    Защо при ходене на човек да подписва документи за карантинадвамата служители от РЗИ са били без маска след като е опасен вируса?
    Изтрещяхте да четете глупости в този сайт,където постоянно се бълват толкова противоречия,че масово всички са лудницата където ви споделят и говорят глупости и вие им вярвате масово.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Брей в

    6 2 Отговор
    нашата мила родина имало много "лекари" ясновидци. Брейй. Вместо да си гледат болните, те се изявяват по медиите като звезди. Не вярвам на ваксините, защото нашите управляващи трябваше да я изследват, да видят какво има в нея и ако мислеха за българите да им кажат честно - добра не е добра.! За какво са тези от БАН??
  • 17 Просветен илюминат

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "За Моловете":

    Иди да видиш какво става в другите вериги като Лидъл Билла и Кауфланд.
    Каква е разликата като затворят молове и хората се концентрират на други места?
    Тъпотиите на управляващите просто няма нужда да се коментират повече.
  • 18 Корона19

    5 0 Отговор
    Още не може да разберете, че не се разпространявам по въздуха! Ахаххах! Има още много да се изненадвате!
  • 19 пак не разбрал

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Та, колко познати имаш?
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Да не си лягате с нещото -Та знаете???Знам ,че ще изчезне около Коледните,Защото имам Глава,която мисли и очи които наблюдават ,като рентген!Според мен не би трябвало да има след това пик!Между впрочем усещам леко миризма на чесън вече на 10тия ден от загуба на обоняние...
  • 21 Петьо Петров

    5 0 Отговор
    Така или иначе ваксини преди Нова година няма да има. Призовавам всички желаещи доброволци за ваксинация,първо да се информират по-обстойно. Тогава ще излязат данните за общата смъртност на всяка една държава по света и да си направят изводите сами, каква е била за 2020 г и каква през 2019г.
    Бъдете здрави!
  • 22 Гост

    5 1 Отговор
    Аз така като гледам заразени/починали не виждам нещата да са стихнали , че да говорим за друг пик! То май всеки ден сме си пик 100-200 на ден умират по близо 4000 заразени .... доста спрямо 5-6 милионното ни население!

    Коментиран от #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хахаха

    5 1 Отговор
    Докато поредната мафиотка в бяла престилка чака поредния пик ние нормалните хора чакаме все още първия от Великден с хладилните камиони и чувалите с трупове.
  • 25 Да ама не

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "За Моловете":

    Лятото моловете работеха, не носихме парцали на устите, но имахме по 1-2 умрели с корона, сега моловете затворени пък имаме по 200, да ни обясниш защо или намордника ти пречи да мислиш

    Коментиран от #31

  • 26 Истината

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Знай":

    Грип Б вече се нарича с модерното название Ковид 19.
  • 27 Ехааааа

    4 1 Отговор
    Вече разбрах защо медиците ни са вечно уморени и нямат време дори да ядат - ами не е лесно по цял ден да обикаляш от телевизия в телевизия и да си показваш ясновидските способности
  • 28 До Българка

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА !!!
    Докато си играем на ГЕРБ срещу Курнелия, червени срешу сини и т. н. като футболни агитки и не погледнем реално какво се случва в диржавата - все така ще е , мафията ще продължава да си раиграва коня!
    ОСТАВКА!!!
  • 29 Кире

    1 0 Отговор
    Ай ся и махмурлуко ли че е вирус кови деветнаесе!?
  • 30 Учуден

    4 1 Отговор
    Преди два месеца тая страшна настинка поразяваше белите дробове, от тази г-жа разбирам, че вече поразява сърцето и бъбреците, очаквам през януари вече да е причина и за чернодробна недостатъчност, черепно-мозъчни травми и венерически заболявания докато накрая всички други болести изчезнат и не остане само Ковид. Хубавото е, че с една болест медицина ще се завършва за седмица.
  • 31 За Да,ама не

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да ама не":

    Пояснявам: Не споменавам никъде,нито твърдя,че МОЛовете са проблем.Посочих,че Оф,сете ще луднат като невидели със хиляди вътре.От там до " използването като претекст,за поредно затягане на гайката е само крачка.Предполагам,че си чул познатото до втръсване...Ние Ви предупреждавахме,да носите маски,да спазвате дистанция.Но хората са недисциплинирани! Чул си го- нали? Колкото до " мойта маска" ,закичвам се с нея по принуда.Прекрасно зная,че тя пази от вируса,колкото ако пръцна боксерките ми.Не сме умни и задружни.Там е бедата.Казали са затваряме - и всички сами обявяваме пълен логдаун- сами.На работа- в къщи.Пазарувай ден за ден,хем бързо,хем търговеца му спада оборота,стоките застояват,и цената пада.Молове- празни.Няма да припаднем веднъж без парцалки за ЧНГ.Да видя тогава,кого ще обвиняват,и от къде ще вадят хиляди заразени.Искахте спазване- ние Спазваме дори 110 %.Но това е пълен абсурд.А иска само месец търпение.

    Коментиран от #32

  • 32 Да ама не

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "За Да,ама не":

    Сега да ти го обясня и току виж схванеш - ако ще и абсолютно всичко да затворят за година, дори и ако не ти дават да излизаш от вкъщи пак нас ще обвинят, че сме виновни, че сме недисциплинирани. Като гледам мерките как действат не само у нас, а и в Германия, Италия и Франция е очевадно, че нито моловете са виновни, нито ресторантите, нито училищата, нито кифлите, виновни са хипохондриците и овцете, които са готови да бъдат роби за да угодят на властаимащите.
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Радост за владетелите на света!И те ,катотеб го виждат.... И2021г ще ни Затворят и ще чакаме 2022г деня с многото двойки....
  • 34 цико

    0 0 Отговор
    Чакайте , бе, нали вчера беше Ивановден ?! Хайде , кротко , давайте за осми март , пардон, това е комунистически празник от ФАЩ е мека да е Велик ден !!! Алоу , математиците , сменете програмата , не реагира на
    фалшименто данни !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове