Last news in Fakti

13 Декември, 2020 06:39 6 430 38

Каракачанов: В Скопие бъркат, ако смятат, че ще издържат 28 години и в спора с България

  • каракачанов-
  • северна македония-
  • спорове-
  • конференция

Вицепремиерът и министър на отбраната участва в онлайн конференцията "Западни Балкани"

Каракачанов: В Скопие бъркат, ако смятат, че ще издържат 28 години и в спора с България - 1
Снимка: БГНЕС

Не може някой, в конкретния случай Република Северна Македония, която 30 години е виждала само и единствено помощ и подкрепа от България, да отвръща с подобно негативно поведение и политика, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в заключителната част от онлайн конференцията "Западни Балкани", цитиран от Епицентър.бг.

По думите на Каракачанов, не може преди да изчистим проблемите, преди да получим ясни уверения, че Скопие и в бъдеще, дори след като стане член на Европейския съюз, няма да предявява малцинствени или териториални претенции, и че ще коригира езика на омразата, да допуснем членството на Република Северна Македония в ЕС да се случи - преди да имаме необходимите гаранции. "Това е добре както за България, така и за целия ЕС, защото той няма нужда от допълнителен проблем", аргументира се Каракачанов.

"През 2017 г. подписахме няколко споразумения с Република Северна Македония за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. След влизането ѝ в НАТО, от нейна страна няма абсолютно никаква инициатива по тези договори, посочи Каракачанов сред примерите защо смята, че политиците в съседната държава нямат намерение да изпълняват договора, който подписаха. Това на мен лично ми говори едно нещо - договорите, които бяха подписани с България - и в областта на отбраната, и договорът между двете държави от 1 август 2017 г., бяха с идеята най-вероятно да убедят България, че всичко ще се случи, но то не се случва. В края на краищата три години са много време, и ако за него не си направил поне три полезни стъпки, поне три жеста, няма как да очакваш българската държава да бъде пренебрежителна към своите интереси", коментира Каракачанов.

Според него голямата грешка на българските политици е, че смятаха дълго време, че в рамките на добрия двустранен диалог, без да ангажираме другите си партньори, ще решим проблема. В същото време Република Северна Македония разчиташе на лобизъм, за да обясни своята позиция.

"Поради тази причина българската позиция не беше разбрана пълноценно от всички наши партньори", смята Каракачанов. "Мисля, че ще мине време, надявам се да не е много, защото споровете между Македония и Гърция отнеха 28 години, които Македония загуби по пътя на своята евроатлантическа интеграция. Би било грешка, ако те смятат, че с подобна политика ще издържат още 28 години в спора с България," коментира вицепремиерът и министър на отбраната.

Председателят на ВМРО подчерта, че няма друга тема освен тази за Република Северна Македония, по която всички политици да имат едно мнение и по която обществото да е толкова солидарно. Според него би било грешка, ако в Република Северна Македония смятат, че при промяна на политическата конюнктура в България, някой ще направи отстъпки.

Сред темите, обсъдени вчера на виртуалното събитие от редица международни експерти, дипломати и парламентаристи, бяха трансатлантическата връзка с региона, чужди намеси в Западните Балкани, противопоставяне на антисемитизма, както и текущите проблеми и бъдещето на региона, което дискутираха млади лидери.

Форумът, който протече онлайн, е организиран от евродепутата Ангел Джамбазки от партията на европейските консерватори и реформисти, заместник председател на ВМРО, със съдействието на фондацията "Нова посока" /New Direction/. За втори път съорганизатор на събитието е Международният републикански институт /IRI/.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    67 3 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ крадът наша култура наша история
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ си се изгавриха с памета на удавилите се наши СЪНАРОДНИЦИ
    в ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 13 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ е южна СЪРБИЯ
    ТИТОВА и е била част от бившата
    СФРЮ

    Коментиран от #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мимч

    73 3 Отговор
    Знае се,че макетата освен нагли,са и подли,но тях приемат,а не нас.Така,че не им ли узрее акъла,да чакат.Македонска работа,много са малки,за големи комбинации....
  • 6 Шопо

    38 24 Отговор
    А ПРОДАВАЧЪТ на БГ паспорти се кефи,че му дойде дюшеш да се прави на патриот!
  • 7 Последния Софиянец

    37 31 Отговор
    Борисов и калинките му забъркаха каша за десетилетия напред.С години лъгаха че са решили проблемите с Западните Балкани и се пъчеха .Сега се блокира не само Македония,а и Албания, Босна, Косово,Черна гора и даже Сърбия.От некадърност разбиха целия план за присъединяване на Западните Балкани.Немците няма да им простят.

    Коментиран от #16, #17, #21, #36

  • 8 Кольо

    26 6 Отговор
    Приемете ги .Да видят и те комунисти милионери и въобще с пръдня боя става ли. Ке умрат от глади за да живеят 10 фамилии крадци. заплати мижави срещу Европейски изисквания . Зайци да гледаш -хром никелови клетки големи трябвало. 100 години с газово караш ,ама сега плащай за хартийки щото го имаш. Ще си парят д-то с тухли. И там само мюслита ще останат , а Макетата у чужбината . Дъртите по фейсбука да си виждат внуците и никога на живо. Да не разбира езика на който си бърбори детето от екрана.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вземай

    24 13 Отговор
    си торбата BILLA и леви - леви към кауша ! Само за пазара с тескерета си за до живот , а за золумите и милиардните борчове , пет пъти по толкова , хрантутнико мазен !
  • 11 Ето така се

    23 14 Отговор
    Отвлича внимание от Кражбите и Жестокостта на БГ Управленците към собствения им народ!

    Коментиран от #12

  • 12 Много

    14 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ето така се":

    тъп сценарий , за да не изпуснат големия кокал , вкопчили се в него със зъби и нокти !Кой вярва на лъжци и крадци ?
  • 13 😃АНАЛлизатор😂

    13 7 Отговор
    Сърбите да си ги прибират и да ни се махат от главата.
    В този случай Каракачанов какво ще работи?!!....
  • 14 Урок по смятане ( без чекмеджета)

    23 1 Отговор
    ЩЕ ПРЕДЛОЖА ЕДИН ПЕЧЕЛИВШ ХОД: РСМ ДА ПРИЗНАЕ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ И ДА ОСИГУРИ ПРАВОТО ИМ НА ГЛАС ВЪВ ВЪТРЕШНО ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ ДЪРЖАВАТА. В БЪЛГАРИЯ ИМА НАД 2 МИЛИОНА ПОТОМЦИ НА ПРОГОНЕНИ ОТ ТИТОВИСТИ И СЪРБОМАНИ БЪЛГАРСКИ МАКЕДОНЦИ ( МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ). ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА РСМ ЗАЕДНО С АЛБАНЦИТЕ Е ПО - МАЛКО!
  • 15 Аз40

    6 7 Отговор
    Качак, скоро ще клекнете и ще се продадете, ясни сте, че чакате дебелия к..р първо.
  • 16 Оф, даже и Сърбия, ай недей,

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Навремето бяха и с изтока и със запада, още си празнуват тито,ЕС много е свалил летвата
  • 17 Урсула

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    И на теб евро трансовете няма да ти простят като те срещнат вечерта на улицата.
  • 18 киро

    5 1 Отговор
    вероятно станишев им е обещал нещо
  • 19 Грогу

    16 5 Отговор
    Добре , че предишните правителства не са крали , та сега ...ау , Каракачанов краде ....да не са тия , а ония ...
    Тези в Брюксел да не се правят на ударени , че не знаят историята на държавите в Европа , иначе защо са там . А сега със сев. македонските камъни , по сев. македонските глави . Джамбазки постоянно да обясвнява в Брюксел , колко вредят на България претенциите на РСМ към нашата история и език и на какви обиди сме подложени . Важното е да се вдига олелия и глухият цар да чуе , колко безобразно , непочтенни политици са . Да видят сев. македонците хобаво ли е .
  • 20 Васил

    5 4 Отговор
    Ама няма проблем Каракачанка ще им напечаташ няколко хиляди паспорта и ще се оправят нещата.
  • 21 Немците няма да простят

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Абе калинка, банален ставаш! Опитваха с добро, е не става! Сега ножа опря до кокала! Като се обърне каруцата пътища много! Гледай малко напред! Гледайки назад, завинаги си оставаш "последния шоп"!
  • 22 Дългият

    18 0 Отговор
    Радвам се за единомислието по македонският проблем...ако така бяха единодушни и по наболелите проблеми в БГ щяхме да сме просперираща страна.Ама те няма умора да крадат...
  • 23 Смех !

    7 23 Отговор
    България за 30 г. с нищо не е помогнала на Македония ! С абсолютно нищо ! Сърбите инвестират там милиони евро,гледа и се слуша сръбска тв и радио.Македонците ходят в Белград да се лекуват и прочее.Навремето им дадохме турски фургони за прасета и стари руски танкове за скраб ! Страшна помощ ! Македонските младежи учат в Сърбия ,а в кочината идват малцина и то като шпиони.

    Коментиран от #26, #37

  • 24 американската мафия

    1 10 Отговор
    Не се репчи толкова! Байдън ще те боцне в шкембето с една игличка и от налягането на въздуха ще излетиш в космоса! Ако Байдън каже Бг ще признае българският за македонски!
  • 25 ВМРО - Ванче Михайлов

    5 4 Отговор
    ДЕБЕЛАК, ПРИВИКАЙ КАТЕТО И НЕЗАБАВНО СМЕНЕТЕ ДУПЕДАВЦИТЕ И КАЛИНКИТЕ ВЪВ ВТОРИЯ И ТРЕТИЯ ЕШЕЛОН НА МВНР. ОТЗОВЕТЕ АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ОТ БРЮКСЕЛ. НЕ ГО ЛИ НАПРАВИТЕ, ЩЕ ИМА ДА ВИ ПАТЯТ ГЛАВИТЕ
  • 26 Спас безделника

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смех !":

    България не трябва да помага на сърбоманите в РСМ. Тя трябва да изчака да се сменят хората на властовите позиции, да дойде ново поколение необременено с тъпи претенции. Единственото, което трябва да се направи е администрацията на РСМ да се задължи с договор прокарването на коридор( пряк ж.п. и магистрален) до Адриатика (Албания) и да се облекчат
    обучаващите се у нас студенти и от албанската част на републиката. Време е необходимо, време, а не инвестиции!

    Коментиран от #28

  • 27 Тиква Стайл

    0 16 Отговор
    Шкембе Войвода явно си въобразява, че някой ще остави България 28 години да си разиграва коня.
  • 28 Мдаааа!

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Спас безделника":

    Има логика. Всички инвестиции да се насочат към Албания - Горица, Голо бърдо и другите селища населени с българи още от Второто българско царство. И албанците ще са благодарни, поне с тях нямаме проблеми.
  • 29 Аве Майн Кампф

    14 0 Отговор
    Вето за скопската просръбска комунистическа смет .
  • 30 БКП+ДC-цигании

    4 4 Отговор
    Зa пaри ли дaвaтe мeдийнo мяcтo нa пoдoбни БКП+БЗНC+ДC-ДEГEНEРAТИ нaтo ДC-МВРo-вцитe?! Ceгa, баламосвайки ни с ДС-ГЮРУЛТИЯТА с Македония, цeлят дa "гепат" зaвeтния "1%" при избoритe зa дa cи ocигурят БЮДЖEТНA CУБCИДИЯ! Зaщoтo oткрaднaтитe oт мaкeдoнcкитe брaтcтвa имoти вeчe ca нaпуcнaти oт нaeмaтeлитe или ca c "нaeмнa вaкaнция" и зaтвaрянeтo нa грaницитe блoкирa привaтизирaнитe ДC-кoнтрaбaнднo-шпиoнcкo-пacпoртнитe кaнaли! Зa избoритe Джaндбaз пaк щe ce кaндидaтирa зa бг-дeпутaтин бeз дa ce e oткaзaл oт eврo-дeпутaтcтвaнeтo и пocлe щe ce oткaжe "гeрoйcки" зa дa cи ocтaнe eврo-дeпутaтин, нaли?! Тoвa aкo нe e НAГЛA ИЗМAМA, пoзвoлeнa засега oт бългaрcкoтo "дeмoкрaтичнo" зaкoнoдaтeлcтвo!?
  • 31 Дедо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    СФРЮ Е ПЛОД НА КОМИНТЕРНА чети история и без тъпи изказвания за бивши български територии
  • 32 Гошо

    6 1 Отговор
    Точно така, макетата да върнат БГ паспортите и да забравят за ЕС.
  • 33 отврат

    2 7 Отговор
    Тоя паспортаджия големи напъна дава , да си измие оакания крадлив з......к с темата Македония. Ще ни надуе главите до март месец.
    Темата не приключи ли вече, спряха Македония за ЕС и могат да са весели и щастливи, че заедно с македонските патриоти насаждат омраза и разделят още повече двата народа.
    Македонците крадяли историята ни, а ОПГ ГЕРБ и ВМРО крадат целия ресурс на България и ни превърнаха в роби на цял свят, но иначе ни насаждат че сме горди българи , останали най прости , най-бедни и на първо място по смъртност в Европа .

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бире

    1 0 Отговор
    Оаканият смръдлив з......к си е твой и си го носиш и предлагаш на Черепа за шепа жълтици.
  • 36 Рачко Пръдлето

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Всички изброени страни да си стоят извън ЕС. Не ни трябват българофоби.
  • 37 Памук

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смех !":

    Кое е смешното...толкова сме имали и сме дали..не сме ги продали танковете и фургоните и не сме си оставили средствата в Бг ..нали? А можеше и при нас да си останат! И защо си мислите че не учат в Бг студентите скопяни??? Учат и то в медицински университети и после с Бг паспорт работят в ЕС и разбира се плюят по Бг. Редно е малоумния Заю Баю и скопяни поне да се научат да произнасят правилно думата България .. или може би имат вродена дислексия в следствие на шизофренна омраза. Това пак си е за тяхна сметка. Има Бог!
  • 38 Гост3

    0 4 Отговор
    Каракачанов,платили ти Путин да спъваш Македония по пътя и към ЕС ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове