Last news in Fakti

15 Декември, 2020 11:43 1 880 7

Съдилищата ще могат да изпращат електронни призовки

  • съдилища-
  • призовки-
  • електронни призовки

Към момента в Системата за сигурно електронно връчване има регистрирани над 92 000 физически лица, над 5100 фирми, над 1290 административни структури и над 4600 лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги

Съдилищата ще могат да изпращат електронни призовки - 1

Съдилищата ще могат да изпращат по желание призовки, съобщения и книжа по електронен път, използвайки Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавната агенция „Електронно управление“. Висшият съдебен съвет реши да предостави възможност на съдилищата, по преценка на административните ръководители, да използват Системата на ДАЕУ, като това трябва да е посочено изрично на техните интернет страници. Системата ще се използва пълноценно, ако и адвокатите се регистрират в нея, но това вече е въпрос на добра воля, смятат от ВСС.

Още през май тази година ДАЕУ обяви готовност да осигури достъп на съдилищата, след подаване на заявление за присъединяване от Висшия съдебен съвет. Системата за сигурно електронно връчване дава възможност да се изпращат съобщения и съдържащи се в тях документи, като авторството, момента на изпращане и получаване (връчване), се удостоверяват от трета независима страна – ДАЕУ, чрез квалифициран електронен и времеви печат. Чрез Системата се издава и електронна квитанция. Възможностите и сигурността на ССЕВ са били демонстрирани на част от ВСС, които са се уверили в нейната надежност.

Към момента в ССЕВ има регистрирани над 92 000 физически лица, над 5100 фирми, над 1290 административни структури и над 4600 лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги. Изпратени са над 600 000 съобщения.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно така

    3 1 Отговор
    Няма нужда призовкари постоянно да обикалят без полза.

    Коментиран от #7

  • 2 Тиква

    5 0 Отговор
    Пак системи Хризантеми за милиони и склопени. Те не можаха за 13 години едно електронно правителство да направят и всичко е на опаки с краката. Резил

    Коментиран от #3

  • 3 СтариНовиНе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Иначе всяка втора новина е, колко сме добри в ИТ сектори и какви специалисти имаме ... имаме, но сме ги харизали на разни треторазрядни дейности на разни бездарници в чужбина. Ако има национална стратегия за използване на умнствения капацитет на българите ... друго не ни е необходимо. Не да караш световен шампион по информатика, да се обяснява на несбъднал се шеф (по-възрастен) от Люлин, който е подчинен на немец със средно образование. Горе долу така изглеждат изглежда йерархията на ИТ-тата ... вземат комплексиран 40 годишен мъж, дават му да е шеф на 25- годишни и всичко е ток и жива, индустрията процъфтява. След 5-6 години нещата съвсем загрубяват, защото човека доближаващ 50 се е самозабравил и избива комплекси на 30 годишните си подчинени ... те напускат, хубавото е поне че заплати/разходи в момента в България за тези специалисти са ок и не предпочитат толкова масово - чужбината. Но и бъдещите имшефове ще са пак комплексирани хора от преди прехода, които сега искат да получават модерна заплата със старите си разбирания иначе.

    Коментиран от #4

  • 4 ЕкспертШеф

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "СтариНовиНе":

    Много си прав, от 90-те се занимавам с компютри (от ученическите си години даже професионално) ... и наскоро присъствах на едно интервю в което все пак съм пратил автобиография, че 20 години имам все стаж в ИТ/телеком фирми.... познатйте от 30 минутни интервю, че 20 минути ме караха да решавам мат. задача, макар че знаех каква в уловката и я споменах още в първото ми уточнение. Човека искаше да решим задачат заедно ... колкото и безумно и губещо време да беше, да накрая му казах, че ме е върнал едни 15 години назад, защото от тогава не съм смятал задачи ... той също бъркаше в решението - уж давайки съвети. Като цяло 40-45 годишен комплексиран човек, който като видя малко по-млад и най-вероятно с по-голям опит човек, се чудеше как уж да проведе интервюто и уж да покаже колко не става човека. Така че подкрепям, че явно или ръководните кадри се избират нарочно комплексирани и завистливи, или просто има прекалено много фирми и вече назначават всякакви да са "експерти"

    Коментиран от #5

  • 5 ПсихологияЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕкспертШеф":

    Аз затова от 3 години не работя на трудов договор, защото 90% от времето трябва да убеждаваш по-нискоквалифицирани кадри от теб че си си прав и да разкарат неувереността си и недоверчивостта си защото граничат с глупост. Когато на няколко пъти покажеш на човек, че вземаш правилни решения ... изморява когато години пордред той пак те поставя на тестове за възможно най-малкото. Предпочитам да получавам по-малко доходи, но да не се занимавам с подобни новоизлюпени (странен термин, защото са предимно по-възрастни, вдъхващи уж респект) кадри, нямащи често и нищо общо с индустрията. Имахме в едина компания HR специалист, биш химик и стана дикретнор на ИТ комания. Ами по-инфантилни и губещо времето срещи не бяхме чували, сигурен съм, че и най-младия 25 годишен колега не и се връзваше на акъла, да не говорим, че имаше и хора над 60 годишно в компанията. Чуждите фирми нарочно избират полу-хора на ръководните ни позиции, по този начин лесно манипулурат комплексиран човек, който пък обича да избира комплекси над иначе знаещи и можещи хора. Така че на това му се казва чужда политика - да ти демонстират, от гледната точка на глупостта, че ти ще си им подчинен и само ако спазваш фиримените "глупости", може да те потупат по рамото. Това са го кръстили "фирмени ценности", сегащ се че и ЕС използват същата дума )
  • 6 Край

    2 0 Отговор
    Съдран чувал - система която 21 век работи с "ПРИЗОВКАРИ" - за нищо не става.
    Все някой не бил уведомен все нещо не било връчено и така има дела по на 20г. Тия дето се съдат отдавна умрели.
    Всеки адвокат е грамотен - задължавате ги да имат ел. поща и пратите ли му нещо там -получено е. Елементарно е ама трябва желание.
  • 7 ящполкйх

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Точно така":

    И как биха намерили човек като мен?Не използвам социални мрежи,нямам регистрации в никакви онлайн извращения.Не използвам смартфон,номера ми е регистриран на клошар.Адреса ми е само за пред властите.Държим един неизползваем апартамент в който сме регистрирани,и никой не живее в него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове