Last news in Fakti

16 Декември, 2020 17:12 1 946 30

Младите хора в България намаляват и нямат никакъв интерес към политиката

  • младежи-
  • студенти-
  • застаряващо население-
  • демографска криза-
  • млади хора

Наблюдава се тенденция към повишаване на броя на завръщащите се младежи в България след завършване на образованието си в чужбина

Младите хора в България намаляват и нямат никакъв интерес към политиката - 1
Снимка: БГНЕС

България следва общата за Европейския съюз тенденция на застаряване на населението. Младите хора постоянно намаляват, като най-тревожна е тенденцията във възрастовата група от 15 до 24 години. Запазва се нивото на миграцията на младите хора от малките населени места към градовете, като повече от три четвърти от младежите живеят в градовете и само една четвърт в селата.

Това са част от констатациите в Годишния доклад за младежта за 2019 г., одобрен на днешното заседание на парламента, предаде БГНЕС.

Докладът представя информация за състоянието на младежта в страната и отчита предприетите мерки от отговорните институции, а в него са използвани данни от Националния статистически институт (НСИ), ЕВРОСТАТ и други национални и международни проучвания.

Наблюдава се тенденция към повишаване на броя на завръщащите се младежи в България след завършване на образованието си в чужбина, показват данните, но е голям делът на младежите, които не проявяват никакъв интерес към политиката и обществено-политическия живот на страната. Докладът отчита, че българските младежи нямат сериозни социални дефицити. Ключов въпрос относно младите хора е индикаторът за степен на удовлетвореност относно живота. Данните показват, че 75% сред младите в България посочват, че са напълно удовлетворени или по-скоро удовлетворени от начина си на живот.

Запазва се тенденцията за повишаване активността на институциите по отношение на предоставянето на социални услуги за деца, младежи и семейства, насочени към подкрепа на уязвими групи, отчита още документът.

В доклада се набляга на доброто изпълнение по програма „Спорт за децата в свободното време“, където са реализирани 170 одобрени проекта, по 40 вида спорт в 64 населени места, с общ брой участници 7000 деца и младежи. Те са били под ръководството на 300 спортни специалисти, а финансирането по тази програма е в размер на 920 хил. лв.

Данните показват още, че броят на регистрираните безработни младежи до 29 г. през 2019 г. е 23 998 средногодишно, с 2 787 по-малко в сравнение 2018 г. Тенденция на намаление бележи и броят на регистрираните безработни младежи до 24 г. – от 10 023 през 2018 г. на 9 231 средногодишно през 2019 г. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 3 Отговор
    За всеки новоприет тинейджър камилар, Баце ще получи по 10000 EUR в шкафа.
  • 2 Младежите

    28 2 Отговор
    се интересуват само от кифлите в Инстаграм и Ютюб. Заразени са с пълна инфантилност.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 10г ГЕРБ

    18 2 Отговор
    Пълна мизерия и източване. Оставка!
  • 4 Та това

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Младежите":

    върши идеална работа на Бойко ШКАФА !
  • 5 От Швеция

    22 3 Отговор
    Я ела в Швеция, да видиш застаряват ли , по 250 човека на обява за работа?
    Това което пишете Важи за България и другите бедни и тормозени държави от източния блок!
    Не важи, за Всички държави в ЕС поправи се !
    Това което пишете е поръчкова глупост.
  • 6 Помни

    16 3 Отговор
    никога повече ГЕРП !!!
  • 7 Българин

    21 3 Отговор
    Лилявите ще си избират Бойко Българоубиеца, а младежите овци ще гледат тъпо
  • 8 Мислещ

    11 2 Отговор
    Пълни глупости кой дава тези данни или са съчинени
  • 9 2rwfvfvgo9w

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Младежите":

    Хем си прав, хем не си. Все по-малко момчета се интересуват от момичета. Повечето са с обърнат хастар.
    Не ти се вярва ли? И на мен не ми се вярваше до преди месец. Един познат ми показа чата (нещо като мирката едно време) на един известен бг сайт. Няма да кзавам името му, ама почва с първите 3 букви от азбуката.
    Та там в общият чат, такива обяви от уж мъже текат, че ме досрамя просто. Направо се препотих от притеснение.
  • 10 Те знаят ли изобщо

    4 1 Отговор
    Какво е политика и как функционира света в други европейски държави от малки в училище ги водят на ескурзията в парламента за да им покажат всяко нещо за какво е и кои каде седи
  • 11 Гост

    7 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Наблюдава се тенденция към повишаване на броя на завръщащите се младежи в България след завършване на образованието си в чужбина..."
    Хахаххахаха... Верно ли?! Кажи честно! Хаххахаха... Много добра смешка! Евала! Добър завършек на вечерта, с хумор и забава!
  • 12 ха ха ха

    2 1 Отговор
    Аз имам интерес бе, ама ще изкарам България от всички видове съюзи и ще ви впрегна да работите за хляб... 😉 Зорът ни ще е само 10 г. и после ще има недей си игра!

    С гениалният мозък на българина, светът ще обърна!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БЪЛГАРИЯ

    5 11 Отговор
    ЗАВРЪЩАТ СЕ ЗАЩОТО СЛЕД 70г. КОМУНИСТИЧЕСКИ ГНЕТ, НАЙ-ПОСЛЕ БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА УСПЕХА,НЕЗАВИСИМОСТТА И БЛАГОДЕНСТВИЕТО!
    С ТОВА ДОКАРВА БИВШИТЕ КОМУНИСТИ, ДОНОСНИЦИ И ПРЕСТЪПНИ ОЛИГАРСИ-РУСОРОБИ ДО ПАНИКА И ЛУДОСТ

    Коментиран от #19

  • 15 В Испания

    6 3 Отговор
    Например е задължително да имаш средно образование.Там младежите всички са наяасно с политиката и политиците и гласуват но нивото на образование и интелигентност е много високо за сметка в България е напълно обратно всеки 2 е неграмотен

    Коментиран от #25

  • 16 Тва ако си нормален човек

    4 13 Отговор
    Требва да си побъркан че да правиш деца в бегето ето аз например съм на 42 и живея сам от години никога не съм живял с жена не съм бил женен и отказвам да го направя ....това е лудост да имаш деца в бегето родени от бг жена...аз искам завинаги да скъсам с бг гена и не искам деца родени в бг от бг жена.....не ме бърка и сам да си умра ако не намера жена чужденка без значение каква е важното е да не е бг и децата да се родят някъде по света
  • 17 Фактолог

    8 1 Отговор
    Да – намаляват, но не че "нямат" – а имат до степен на отвращение интерес към политиката!
    Не искат религиозни писания или партийни мисли да ги ръководят!!
    Искат мечтите да ги водят!!!
  • 18 Русенец

    16 1 Отговор
    Данните показват, че 75% сред младите в България посочват, че са напълно удовлетворени или по-скоро удовлетворени от начина си на живот. ----- Подобни изказвания будят присмех и не правят чест никому.
  • 19 Русенец

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "БЪЛГАРИЯ":

    На преброяването ще видиш кой се е върнал. Да не се окаже, че са се върнали стотина хиляди от оня свят, да гласуват за вожда. Нацията се топи. Единствените върнали се, са 30 000 боядисани джебчии, които спешно си прибрахме в началото на пандемията, да сеят зарази навред и да бият малкото останали доктори.
  • 20 Къв интерес да имат като

    7 1 Отговор
    Наследниците на хардлайнерите комунисти са превзели всички постове от който зависи нещо и немат намерение да ги пуштат дорде са живи а след като измрът идват техните наследници
  • 21 Аз40

    5 1 Отговор
    Този годишен доклад на ГЕРБойко е лъжа! ОСТАВКА!
  • 22 Гост

    6 0 Отговор
    Глупости,кой каза че застарява населението.Трябва да се продават апартаментите и строителството да процъфтява,така че няма да пишите такива неща ще вземете да откажете някой кандидат за столичанин.
  • 23 ФИНЦИ

    5 1 Отговор
    ТО В БЪЛГАРИЯ КОИ ИМА ИНТЕРЕС ЗА НЕЩО --- НИКОИ ПЪК И ЗА КВО ДА ГО ИМА ТО НЯМА СМИСЪЛ СЕКИ СЕ СПАСЯВА ПООТДЕЛНО НАЛИ ТАКА НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА БЪЛГАРИЯ ТЯ ВЕЧЕ Е В ИСТОРИЯТА НА ГЕРБАДЖИИ
  • 24 Бонговец

    0 4 Отговор
    В БГ от политика се интересуват само пенсионерите над80 годишна възраст и паряснисите над 50. Всички други или още растат или се грижат за семейството си

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мохамед

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бонговец":

    Грижи без политика няма затова има масови разводи, защото преди това е имало сватби поради секс и нищо друго в главите на до 30годишните тинейджйри в България.
  • 27 PSG FR

    1 0 Отговор
    В България знаеш чужд език - дори не те взимат на работа, че няма да ти трябва и си много учил, ако си висшист - работа по специалността само за тесен семеен кръг по фирмите. Ако си проЗД - бъхтиш за 600-800 лева чисто, ако си IT си късметлия... засега.
    Какво да правим тука, които не сме мамини синчета?
  • 28 Маринов

    3 0 Отговор
    В този зоопарк българия (нарочно е с малка буква),ще останат само роми,пенсионери,инвалиди и полицаи скоро.
  • 29 Нормален

    1 0 Отговор
    Това да не е платена статия от ГЕРП?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове