Last news in Fakti

16 Декември, 2020 22:21 2 721 15

Проф. Иван Илчев: За съжаление елитът в Северна Македония е завършил в Белград

  • иван илчев-
  • северна македония-
  • история-
  • език-
  • белград

Ние в момента говорим с хора, които 100 години са били обучавани по определен начин, а 40 години от тези 100 са ги убеждавали, че единственият враг е България, заяви историкът

Проф. Иван Илчев: За съжаление елитът в Северна Македония е завършил в Белград - 1
Снимка: БГНЕС

”Какъв интерес има Северна Македония от развитие на икономически отношения с България? Почти никакъв. Ние на практика произвеждаме едни и същи продукти, ние реално сме конкуренти”.

Това каза проф. Иван Илчев на представянето на книгата си „Розата на Балканите. Кратка българска история за любопитни читатели“, предаде ”Фокус”. Той обясни, че в Северна Македония няма политически, икономически и културен елит, който да е завършил в България.

"Ние в момента говорим с хора, които 100 години са били обучавани по определен начин, 40 години от тези 100 са ги убеждавали, че единственият враг е България. Последните 70 години казват, че те са отделен народ, На практика това ми се струва почти невъзможно това да бъде променено. Няма значение до какви решения ще стигне Комисията, ако те не влязат в съзнанието на хората. А да влязат в съзнанието на хората, шансът е твърде малък. За съжаление в Северна Македония ние не разполагаме нито с политически, нито с икономически, нито с културен елит, който да е завършил в Бъгария и до голяма степен да е свързан България. По исторически причини 99 на сто от техният елит е завършил в Белград, Скопие , Загреб и т.н.", каза още той.

"Нещо друго, за което нашите хора не си дават сметка, като говорят за коридор номер 8. Трябва да се построи жп линията, но големи надежди не трябва да се влагат", обясни българският автор.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професоре

    11 40 Отговор
    Оставам с впечатление, че искате този народ (мкедонския) насила да се нарече българи.

    Коментиран от #6, #7, #9, #10, #15

  • 2 ЛЛЛ

    23 3 Отговор
    Т.е. с тъпанари не може да се говори.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РЪМПЕЗИ

    15 1 Отговор
    Г-Н ИЛЧЕВ...ТОВА Е МАЙСТОРЛЪКА...ДА ВИДИШ ПРОБОЙНИ В ЗАВЪРШИЛИТЕ В БЕЛГРАД...ОПРАВДАНИЕ ВСЕКИ НАМИРА...ДАВАЙТЕ КАКТО СА ВИ УЧИЛИ В ШКОЛАТА....
  • 5 БЮРМ/FYROM

    25 2 Отговор
    Измислената "държава" няма място в ЕС. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 6 Перо

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професоре":

    “Македонската нация” е единствената в света,която не е от етнос,а е политическа,създадена с декрет от Тито и език от комисия. Насила е са принудени българите да станат македонци през 1945 г. Няма македонци,има зомбирани чугунени глави от УДБаши. Затова не смеете да отворите досиетата на УДБ,защото ще се избиете като видите,че всички пострадали са за пробългаризъм!
  • 7 А пък аз си мисля професоре

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Професоре":

    Че като малък доста сте си похапвали и играли с "македонска" наденица! И ето кусура е налице!
  • 8 Д. Петров

    11 0 Отговор
    Професоре.... Няма да се губя времето! :
    ВЕТО!!!
  • 9 Вулфила 381

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професоре":

    От 127 година с.н.е. ви е последната битка , като Македонска държава , 1900 години сте поробени ,от кой ли не?
    Нито сте Римляни ни Гърци, е какви сте тогава ?
    Тракийци сте ,Пеони ,Мигдони,Синти са вашите племена !
    Езика ви е тракийски, затова говорите Български!
    България е първата , която ви призна, като Държава!
    Сега , Там ще стоите и чакате,
    " да би мирно седяло ,не би чудо видяло"!
  • 10 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професоре":

    Защо не? Както насила се е нарекъл македонски,така и насила ще се нарече Български.Щом възприема само със сила
  • 11 ГОСТ 1

    3 0 Отговор
    Много елементарно мислене на професор Илчев.Той се е предал или продал преди да започне истинския спор с "историчарите" от Скопие при който фактите ще надделеят над фалшификациите. А това, че "елита" на тази измислена държава е просръбски е само в полза на България, ако този факт се използва по подходящ начин.
  • 12 Аз40

    1 1 Отговор
    С дървен македонец интелигентен разговор не може да се проведе! Те ни мразят, какво не разбирате? Изход има само ако политиците ни клекнат, както винаги, и ще го направят признавайки всичко, което си пожелаят от Скопие, защото зад тях ще бъде новата администрация на Байдън.
  • 13 Чук

    2 0 Отговор
    Г-н, Илчев, в настоящата ситуация не България има нужда от Македония, а точно обратното ... Естествено, това няма да го чуете от официални лица, но е самата истина. Просперитетът на България не зависи от алъш-вериша с мижавия македонски пазар и "мощната" македонска икономика ... А от транзитния трафик по коридор 8 ще пропсерираме точно толкова, колкото "просперира" Северозападът от тировете до Видин и Оряхово. ... Основната задача е да разръчкаме клоаката наречена "македонизъм" и да покажем "европейската" му същност.
  • 14 123+

    2 0 Отговор
    Историчарите да затворят вратата от външната страна и да дойдат да разговаряме, като им дойде ЪКЪЛЪт В ГЛЪВЪТЪ!
  • 15 Чул Неразбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професоре":

    До коментар №1.
    Не приятелю, не си разбрал. Професорът иска да каже, че е крайно време да се откажел от романтичните заблуди, че македонците са бивши българи и да ви третираме като всяка друга съседна страна и народ, като сърби, гърци, турци, румънци. В политиката чувства няма, има интереси. Пролемът в България е, че има над два милиона потоми на изселили се българи от територията на сегашна РСМ, поради гоненията срещу тях и поради това в България се създава една атмосфера на реваншизъм, за да могат тези хора да си върнат земята и имотите и да живеят на вековните си огнища. Това хваща дикиш сред тогавашните политици, а Фердинанд се възползва, за да бъде цар на голям народ и държава и да не падне по-долу от своите братовчеди, които управляват Европа. Това както знаем води до две наионални катастрофи за България. Без тях, сега щяхми да сме много напред, по-напред и от Гърция. Затова Македония е болна тема в България. Защото много българска кръв е изтекла за отвоюване на изгубените земи и връщане на нашите братя при нас. Имам чувствато, че Паисий е отново актуален. Не зная каква е тая прокоба, но много българи се гърчеят, турчеят и сърбеят. Срам ги е да се нарекат българи. Разбирам тези, за които е било въпрос на оцеляване, но не разбирам ония, които го правят за личен комфорт. Не ви съдя. И днес има българи, които като отидат на Запад се срамуват да се нарекат българи. Въпрос на личен избор. Да са живи и здрави всички. Успех в живота.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове