Last news in Fakti

24 Декември, 2020 19:29 5 531 35

Лекар каза кои храни борят COVID

  • храни-
  • коронавирус-
  • covid

Алкохолът унищожава, разтваря мембраната на вируса

Лекар каза кои храни борят COVID  - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Общопрактикуващ лекар, излекувал през ноември стотици доказани или със съмнение пациенти с COVID-19, съветва как да изкараме безопасно наближаващите празници.

Д-р Емил Енчев смята, че събиранията в домашна обстановка на не повече от десетина души, ще осигурят безопасна среда, предава БГНЕС.

На трапезата задължително трябва да присъстват киселото зеле, чесъна, сурови зеленчуци и цитрусови плодове. Концентрираният алкохол в умерени количества според него, е сигурна превенция срещу заразата.

„Както е в наредбата- десетина- петнайсет човека мисля, че е добра бройка! Понеже и аз го преболедувах това заболяване, трябва да ви кажа, че съм имал многократно контакти с такива хора, в крайна сметка – пазиш се пазиш се, но то нещо става… не може! Но разстоянието което е между нас – 1 метър, е напълно достатъчно за предотвратяване на заболяването. Според мен заразяването става най- вече чрез парите и при по-близък контакт при пръскане на секрети!”, каза д-р Емил Енчев.

По време на 23- годишната си практика в село Раданово, д-р Енчев има наблюдения кои храни категорично борят респираторни инфекции.

„Киселото зеле е витамин С, при всички положения комбинирано с армеева чорба. Най-добрият приятел за човека в това време според мен, е чесънът.

Препоръчвам го абсолютно на всички чесъна, даже рецептата, която моят приятел сподели- две глави, но аз казвам една глава чесън с половин лимон- сутрин да се изпие това нещо – имало чудодеен ефект. Чесънът както знаете, PH му е 15, той прави основа в организма в която вирусите не могат да се размножават.

И заради това ги убива. Плодовете също са – казахме за лимоните, банани, портокали. Менюто трябва да е алкално, като то се създава със зеленчуци, по възможност сурови – в момента не е сезонът на доматите и краставиците, но зелена салата, репички, и туршия“, подчерта д-р Енчев.

Относно алкохола на трапезата: Коментираме с мой познат, който е бил на едно събиране, в което е имало участник с COVID, били са десетина човека на масата, едни са консумирали бяло, червено вино, други са наблегнали на ракията и уискито, на концентрата. Всички, които са консумирали бяло и червено вино, сетне заболяха.

Съвсем сериозно ви говоря- 50 грама ракия, наистина ..единичен случай ви казвам - но е така. И заради това всички дезинфектанти са на основата на алкохол. Защото алкохолът унищожава, разтваря мембраната на вируса, добави още д-р Енчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dduromo

    12 13 Отговор
    Където 10 там и 20души хайде марш

    Коментиран от #3, #22

  • 2 Майна

    27 5 Отговор
    И..ЦИГАРИТЕ СА ПРЕВЕНЦИЯ_НАЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ ПУШАЧИ !
  • 3 Уйче Войвода

    44 0 Отговор

    До коментар #1 от "Dduromo":

    Където 50 грама там и половин ока ...Наздраве, юнаци!!
  • 4 Хасан

    6 12 Отговор
    Нали снощи ви казах!
    На моят Абдул мръвката!
  • 5 РЕАЛИСТ

    26 3 Отговор
    Всяка втора новина вече е за fucking вирус. Депресирахте ни . Бъдни вечер е все пак. Хайде да си посрещнем спокойно Рождество Христово и тогава да се плашим отново с апокалипсиса. Give us a break.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за статията
  • 7 Д-р Хаус

    5 12 Отговор
    Венозно ако ви прелеят 1 бутилка ракия направо сте ваксиниране за цял живот..Пълни глупости, целта на "статията" е да ви под лъже да влезете и да я прочетете.. Клик, Клик..
  • 8 Behemoth

    4 5 Отговор
    Колко пари ви дават на статия ,дума ,ред....и струва ли си ...не сте ли чували за лечебен глад...
  • 9 16 символа

    3 5 Отговор
    PH е до 14 максимум, чесънът НЕхрана ли е бре :D
  • 10 Zrock

    13 1 Отговор
    Наздраве на всички и не прекалявайте. Весели празници!
  • 11 Hoho Boho

    11 5 Отговор
    Коронакриза няма. Има нередовно пиене.
    Наздраве!
    До пълна победа!
  • 12 От собствен

    7 5 Отговор
    го зная...100 грама Ирландско уиски- Powers -gold reserv-43,2 градуса, е перфектното за справяне със всички вируси ...това е уискито,което се пие най много в Ирландия :)

    Коментиран от #30

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    PH15?вижда ми се нереално високо!няма ли да разяде тялото?Основата е по силна от киселината .Достатъчно е според мен да е PH8 за да бъде клинично здрав човек!Весели Коледни празници на Всички!

    Коментиран от #14

  • 14 Behemoth

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пусни си Batushka няма да съжаляваш....ще почнеш да виждаш в 3D...гарантирам...
  • 15 това

    5 0 Отговор
    е нашият `Лекар`...
  • 16 Рошко

    6 0 Отговор
    Открихте топлата вода, за седмица изяждам кашон мандарини, и съм сеел до минимум фалшиви гмо храни от магазини, нам лягам също на билкови чайчета и джиджифил, антибиотици само в краен случай, не помнв от кога не съм взимал
  • 17 Щурчо

    6 0 Отговор
    Цапвам си по около килце домашно, червено винце вечер и .... или съм го изкарал без да разбера или ме прескача за сега, ама освен малко сополи друго нередно не съм забелязал ....
    Иначе за витамин Ц-ето съм съгласен ...
    ВинЦе, месЦе, сиренЦе, кот завърва на Це - става ...
    А наздраве с празника !
  • 18 Селският доктор

    6 7 Отговор
    Този неграмотен "лечител" има нулево разбиране на К19. Ако се предаваше чрез парите или пръски на секрети, защо само локдауните намаляват броя заразени? Парите са си същите а секретите се ограничавани от маските и преди локдауна. Отговорът е защото се предава по вдишвания въздух и само социална дистанция минимум 2 метра го спира. Ама откъде ти толкова акъл в селския доктор. Да не говорим че явно не учил медицина като хората защото би трябвало да знае че РН стриктно се регулира в тялото и минимално се влияе от "алкалните храни". Тази теория за "алкализацията на тялото" е типична за неграмотни "лечители".

    Коментиран от #24

  • 19 Алийуя Биеее

    4 5 Отговор
    Този ни излекува от всички вируси .... с чесън. Няма нужда вече от скъпи противовирусни срещу ХИВ, Хепатит, Херпес, Варицела, и т.н. Да му дадат Нобеловата награда за медицина 2020 на този "откривател".
  • 20 Гъбата

    4 0 Отговор
    Candida auris е най отровното създение на земята и е безсмъртно и няма противоотрова ,прочетете в Гугльо и не се плашете ,ваксина срещу Гъба няма
  • 21 Лют Чушко

    0 0 Отговор
    И Люта Ракия са най големи приятели на Таласъмите
  • 22 Гашо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Dduromo":

    Някога случайно да си изучавал теория на вероятностите ? Знаеш ли какво е рисков фактор ? Май подобни термини са много висока топка за теб. Ето заради такива "компетентни всезнайковци ще стоим под ограничения още сума ти време. Така, че: ... Където 10 там и 20души хайде марш"... в кочината, където ти е мястото. И гледай до година за Коледа да си наддал достатъчно.

    Коментиран от #25

  • 23 Дръмп

    3 1 Отговор
    Мой колега ме посети по работа и стоя през цялото време скован, след като го попитах, какъв е проблема, ми каза, че се съмнява, че е болен. През всичкото време докато беше вкъщи, аз пиех уиски и се забавлявах, защото ме хвана пукницата и ми стана весело. На другият ден, колегата ми звънна притеснен и ме попита, как съм, защото бил болен от ковид. Бях здрав като бик и от тогава мина месец 😁
  • 24 Санитар

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Селският доктор":

    Абсолютно вярно. Както лимонът например, в естествено състояние има PH 2, но след като се обработи от стомашните сокове става над 7.
  • 25 Hoho Boho

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гашо":

    Прав си:
    С колкото повече хора контактуваме, толкова повече нараства вероятността да се заразим.

    В това не си прав:
    "ще стоим под ограничения още сума ти време."

    Колкото по-бързо се заразим и прекараме вируса, толкова по бързо ще постигнем колективен имунитет
    и ще стоим под ограничения ПО-МАЛКО време.
  • 26 Антисоциалист

    3 0 Отговор
    Господа, потвърждавам, одобрявам и донякъде допълвам верните препоръки на лекаря с изпитаното от народа ни и лично.
    От шест години редовно приготвям и редовно употребявал маринован чесън и не съм се разболявал от грип. Преди обикновено боледувах от грип два пъти годишно. Рецепти за мариноване, подчертавам - без термична обработка, която обезсилва полезните свойства на чесъна, с лекота ще намерите в Интернет.
    И още ... Мариноването, вследствие на ферментацията, предотвратява неприятните и неблагоприлични последствия от употреба на суров чесън - остра миризма, радразване на стомаха и чревния тракт.
    Самоделно мариновано зеле - пак без термична обработка, употребявам отскоро - значимо ободрява или по чуждопелтешки - "повишава тонуса" за разлика от нискокачествените и с високо раздутата цена на предлаганите на пазара туршии.
    Сега някои дребни възражения.
    Според мен, високоалкохолните напитки на зърнена основа не са полезни в нашите условия - климат, микрофлора и т.н.
    В Полша има пословица, че градусите на водката трябва да са колкото и минусовите на въздуха. Нашата пословица е друга - виното, а не ракията сгрява.
    Народът ни, както и други народи, отдавна прави и ползва вина от грозде за лечение и е създал билкови вина (с пелин, кора от орехи и др.) полезни при множество заболявания - включително и причинени от вътрешни паразити. Древните елини са лекували алкохолизъм с вино със шафран, а бъларите с чай от шафран.
    Всеки народ и човек

    Коментиран от #27

  • 27 Антисоциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Антисоциалист":

    Господа, допълвам прекъснатото:
    Всеки народ и човек ... могат да са прави само в средата си...
  • 28 Сайгуру

    3 1 Отговор
    Всеки говори за храни,никой не говори как една негативна мисъл изпълнена с гняв ,завист ,страх и други .Изпратена от ефира и уловена от лабилните мозъци ...та една такава мисъл е способна да смачка целия имунитет и да отрови цялата лимфа ....ниската вибрация привлича вируса!!!Бъдете светлина и никой вирус няма да може да влезе във вас !! Весели празници!!!
  • 29 Бай мадур

    3 1 Отговор
    Ти си пйкаи паууур 43.2 , дето ти мадурчо си ака доуйни на 15 годинки !!!???.
    А на здравиии!!!???
  • 30 Домашна

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "От собствен":

    Двоен препек 52 гр.
  • 31 Моамар

    7 1 Отговор
    АЛКОХОЛА ИЗЧИСТВА КЛЕТКИТЕ ОТ ХОЛЕСЕТЕРОЛА, КАКТО ОТ ЛОШИЯТ ТАКА И ОТ ДОБРИЯТ, АКО СЕ ПИЕ ПОВЕЧКО НА ДРУГИЯТ ДЕН НЯМАТЕ НИЩО В КЛЕТКИТЕ /МАХМУРЛИЯ/ И В ТОВА СЪСТОЯНИЕ ОРГАНИЗМЪТ Е НАЙ-УЯЗВИМ, ЗАТОВА РАКИДЖИИТЕ СА ПОСЛЕДНАТА ДУПКА НА КАВАЛА
  • 32 Геро Найденов

    2 0 Отговор
    Малката ракия не вреди никому !
    А наздраве и бъдете здрави !
    Честито рождество Христово !
  • 33 сбруя

    1 1 Отговор
    „Както е в наредбата- десетина- петнайсет човека мисля, че е добра бройка!" И да си лъхаме на чесън ,а около нас да вони на кисело зеле?! Аааааа,не,благодаря! Все една да поканим у нас ламята Златка.
  • 34 Васил

    1 0 Отговор
    Като гледам колко е смъртността ме страх от лекарите пък камо ли съвет да взема от тях
  • 35 cpv

    2 0 Отговор
    Не знам какъв доктор си щом препоръчваш алкохола за лек и се чудят защо има толкова починали!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове