Last news in Fakti

3 Януари, 2021 10:56 3 442 34

2020 г.: 142 млн. лв. европари са отишли за ремонт на 158 км пътища у нас

  • ремонт-
  • пътища-
  • региони в растеж-
  • опрр

Ремонтираните пътни артерии у нас по оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са малко над 455 км

2020 г.: 142 млн. лв. европари са отишли за ремонт на 158 км пътища у нас - 1
Снимка: АПИ

Малко над 445 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани досега по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. От тях през 2020 г. са завършени общо 158,5 км. Инвестицията е за над 142 млн. лв., а средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

През 2020 г. по ОПРР са изпълнени ремонтите на 142,9 км второкласни и третокласни пътища, а на още 15,7 км строителните работи са приключили и предстои издаването на разрешенията за ползване от държавната приемателна комисия. С европейското финансиране през тази и миналата година бяха рехабилитирани близо 64 км от третокласния път Смолян - Стойките - Широка лъка - основна пътна връзка за жителите на област Смолян и алтернативен маршрут на второкласния път II-86 Асеновград - Смолян. През т. г. приключи и ремонтът на последните 20,2 км от третокласния път III-663 Чирпан – Симеоновград, а останалите 30,8 км от пътя бяха изцяло обновени през м.г. Ремонтирани са и 32,5 км от второкласния път Дупница - Самоков, свързващ ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с път I-1 София - Благоевград и АМ „Тракия“ и важна пътна комуникация за общините Дупница и Сапарева баня с малките населени места с. Крайници, с. Клисура и с. Сапарево. Рехабилитирани са и 30 км от път III-112 Дъбова махала - Монтана, важна пътна връзка за редица населени места в Северозападна България с градовете Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом и ферибота Видин - Калафат. Ремонтирани са и 12 км от път III-109 за най-малкия град в България - Мелник.

По ОП „Региони в растеж“ през 2021 година продължава ремонтът на още 106,3 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 33,5 км от Айтоски проход - път III-208 Провадия – Айтос, който е най-кратката връзка за шофьорите от Варненска област с АМ „Тракия“, на близо 47 км от второкласния път II-23 Русе - Кубрат - основната пътна артерия между областите Русе, Разград и Силистра и първокласните пътища I-2 Русе - Варна, I-7 Силистра - Шумен и второкласния път II-49 Кубрат - Разград. Продължава и ремонтът на 26 км от третокласния път III-507 Кърджали - Мост - Манастир. Догодина по ОПРР ще започне рехабилитацията на близо 79 км пътища. Ще се ремонтират 27 км от второкласния път II-53 Поликраище - Елена - Сливен, 23,4 км от път III-559 Полски градец - Тополовград - Устрем в област Хасково, 9,5 км от път III-2077 Каблешково - Межден в област Силистра и близо 19 км от път III-9004 Варна - Белослав - Житница в област Варна.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България продължава ремонтът на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци - Рудозем, а по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България през т. г. започна основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Стартира рехабилитацията на 9,3 км от път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и на около 15 км от път II-81 Берковица - Монтана в област Монтана. През следващата година е планирано да стартира изграждането на 2,61 км от обходния път на град Рудозем. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе от центъра на града и ще се улесни пътуването към бъдещия ГКПП Рудозем - Ксанти. Предвижда се част от изграждането на обхода на Рудозем да се финансира по Програмата за Трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България“ 2014-2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    42 3 Отговор
    Хубави пътища,скъпи.
    "Убави,нали Балтов?"
    Като им резнат лентичката,след месец започва ремонтът при първия километър.Колко отиват в шкафчето на км.?
  • 2 Охо Бохо

    50 2 Отговор
    Почти по милион за 1 километър? И това за хвалба ли е наглеци?

    Коментиран от #19

  • 3 Последния Софиянец

    43 2 Отговор
    По хиляда лева на метър.Егати ремонта!Нов ще излезе по евтино.
  • 4 АВЕ АКО ТЕЗИ ЛУННИ ПЕЙЗАЖИ

    31 3 Отговор
    ГИ НАРИЧАТЕ ПЪТИЩА ТО ТОГАВА БАЦЕ Е СВЕТЕЦ....
  • 5 Присвоени

    27 2 Отговор
    усвоени !!! пффф
  • 6 КЛЪСТЕРА ГЕРБ

    27 2 Отговор
    Дали ще имаме време да ремонтираме ?
  • 7 Скрийте се

    24 4 Отговор
    ...с тези новини,смешни !!!
  • 8 123

    32 3 Отговор
    По милион на километър път. И това е за ремонт, а не за нов път. Повечето е откраднато.
  • 9 Само за

    25 2 Отговор
    РЕМОНТ ! Е , поне 2/3 - заграбени ! Тъжна работа !
  • 10 Българка

    31 1 Отговор
    От ремонт на ремонта на ремонта най-много се усвоява/ краде. В България асфалтът е емблема на бат Бойко- крадеца . Строителството на пътища и ремонта им е най-скъпо и най-некачествено у нас, но пък най-печелившо за отбраната строителна мафия и властимащите, които ударно трупат пачките

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Дельо Хайдутин

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Крадат безплатна баластра от реките и отгоре замажат с два сантиметра асфалт и готово.
  • 12 111

    21 0 Отговор
    Ахахаха. На това му казвам пладнешка кражба! А стадото послушно си седи и прани евала на Баце и шайката. Съседите за валко повече пари построиха цяла магистрала!
  • 13 пройчо

    17 0 Отговор
    Магистралата " Банкя--ЦСЗ " струва 1.6 лева !!!....едно билетче за транспорта !!!
  • 14 сигурно

    21 0 Отговор
    Нашите магистрали са много по лоши от междуселските пътища в Германия !!
  • 15 карамфила

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Ами нали знаете че само фирмата на бай бою Трасе("Trace group" с мажоритарен собственик на Трейс Груп Холд АД Николай Михайлов които подставено лице и бушон ) има право да строи и ремонтира пътища,всичко е законно.
  • 16 БУУМ

    24 0 Отговор
    Официално и нагло ни показват как се крадат милиони. Най лощото е , че са и нагли да се похвалят, не стига и това че и поколения напред заробват с кредитите които теглят 70% от парите не влизат в употреба , а отиват в различни нощни шкафчета и кюлчета злато в чужди банки това е комисионата. Според управляващите в БЪЛГАРИЯ всичко се развива добре ( за краците ) , а народа е в мизерия и недоимък (умните бягат в чужбина). Всеки казва няма такъв народ и такава държава, - ДА има и това сме ние (България).
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бой-COVID-59

    10 0 Отговор
    Да, да, сигурно е вярно. Не знаете колко от тези пари са в чекмеджето...

    Коментиран от #29

  • 19 Майстор Тричко

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "Охо Бохо":

    Хайде да посмятаме малко:
    За по-лесни сметки приемаме, че един второкласен път е широк 10м (в действителност Г10,50 е 10.5 м). Това включева 2 платна по 3.50м, както и два банкета по 1.50 м. Така е по БДС. Тогава за 1м път имаме около 1000 лв. Като вземем предвид, че пътят е широк 10м, то за кв.м се падат 100 лв. За премахване и изхвърляне на старата настилка, за материали за няколко слоя, за гориво-смазочни материали на машините, както и за тяхната поддръжка, за мантинели, мостове, тунели, странично укрепване на склонове и сипеи, където е нужно, за маркировка, за светлоотразители, за пътни знаци, табели и т.н., за заплати на строители, шофьори, проектанти, шефове на фирми, за ДДС...
    Е, колко много е?!?!?

    Коментиран от #22, #33, #34

  • 20 А колко влязоха в чекмеджето..........

    8 0 Отговор
    В Банкя ?
  • 21 Голямо

    6 1 Отговор
    крадене е падало... Само по тази програма е напълнен един цял шкаф. (Да му приседне дано!)
  • 22 БАЦЕ БАЦИЛА

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Майстор Тричко":

    Това е за ремонт на 100% от настилката.А дали е така...

    Коментиран от #23

  • 23 Майстор Тричко

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Ако си минавал по пътя Самоков-Дупница преди и сега, със сигурност ще разбереш каква е разликата между рехабилитация на път и запълване на дупки.

    Коментиран от #24, #32

  • 24 БАЦЕ БАЦИЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Майстор Тричко":

    Публикувано във факти.бг: 2020 г.: 142 млн. лв. европари са отишли за ремонт на 158 км пътища у нас.
    Тук пише "ремонт".Чети!А за рехабилитацията съм съгласен с теб.
  • 25 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Комунистическа сводка..Запълване на дупки,без дренаж,без филц,..слаб битум. Отпадъка,го насипват във второстепенни пътища ,без да е смлян и филциран .и тромбован..Пълен провал са пътищата по селата,пък и по градовете..Не ги споменавайте..
  • 26 Аз40

    5 0 Отговор
    Всеки видял ги чужденец е шокиран от пътищата ни. Това си е чиста мафиотска схема като преди няколко десетилетия в САЩ. Тамошната мафия почвали един път и го зарязвали недовършен, или зле направен, за да могат да точат от него докато могат. Това не е измислено от разБойко, просто се използва много стратегически за да си налива в сметките по разни острови. После ще стане един ден като с Божков или с Василев и така се си върти колелцето на организираната престъпност до безкрай.
  • 27 розодендрон

    1 0 Отговор
    "Яви се мажоритарно за кмет на София – без партия, гол като пушка." Кога ли пък Бойко Методиев Борисов е бил гол?! Освен като спи в леглото,сниман от тъмнокосата секси кака Матушка Хари.
  • 28 Честито

    4 0 Отговор
    Ефтиниика милион километър
  • 29 дан дилидан

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бой-COVID-59":

    50% са в чекмеджето .................. затова за стигнали само за 158 км.
  • 30 аритметика

    4 0 Отговор
    Баахмааму...над 100 кинта за квадрат ...ми тия от АПИ с персийски килими да ги бяха застилали , по-евтино щеше да излезе....
    И това са кинти само от Европрограми....
    Да питам ли ,къде се дяват кинтите от акцизи на горива, свинетки ТОЛ-такси ...данъци -разни... у чии чекмеджета и сейфове на офшорки отлитат ? А ?
  • 31 шопе

    1 0 Отговор
    ЗЛАААТНИЙЙЙ!
  • 32 Майстор Тричко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Майстор Тричко":

    Не съм фен на ББ, но безпочвените обвинениия заблуждават и не вършат никаква работа.
    Минавал съм по пътя Самоков-Дупница много пъти и преди и сега и затова говоря за него, че не става въпрос за запълване на дупки, а за цялостно обновяване. Ако някой е минавал по другите описани пътища, да каже.
  • 33 Criminal

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Майстор Тричко":

    То значи 90% от пътищата не отговарят на БДС..........
  • 34 веселяк

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Майстор Тричко":

    Това са пари за ремонт не за нов път! Нали се вижда, първия дъжд и асфалта утекал в канавката! Закарали багери, фадроми и валяци, аз с четка да нанасям асфалта по-голям ефект ще има!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове