Last news in Fakti

14 Януари, 2021 15:35 2 219 26

Бивш министър: Колкото и да е силно едно задкулисие, то би повлияло около 10% върху изборите

  • цветлин йовчев-
  • избори-
  • видеонаблюдение-
  • правителство-
  • сащ-
  • напрежение-
  • ес-
  • нато

"Вероятно ще се стигне до съставяне на коалиционно правителство, което включва различни по идеология субекти", прогнозира Цветлин Йовчев

Бивш министър: Колкото и да е силно едно задкулисие, то би повлияло около 10% върху изборите - 1
Снимка: БГНЕС

„Излишно се фокусираме върху датата на изборите. Трябва да се фокусираме върху организацията и провеждането на вота“. Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по сигурност, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По думите му освен здравните рискове предизвикателство ще бъде провеждането на изборите по начин, който ще гарантира честност:

„Държавата трябва да вземе мерки, които да разсеят съмненията. Но времето напредва. Добро предложение е осигуряването на видеонаблюдение в реално време на секциите, когато се отварят урните и се извършва обработка на протоколите. Добра идея е машинното броене на хартиените бюлетини. Колкото повече се отдалечим от субективния фактор при провеждането на изборите и прочитането на резултатите, толкова повече гаранции ще имаме за честното им провеждане... Трябва да се помисли за осъвременяване на избирателните списъци. Да се създадат мерки, които да блокират купуването на гласове... Избори в два дни ще засилят съмненията за манипулация“.

В предаването „12+3“ Йовчев допълни:

„Вероятно ще се стигне до съставяне на коалиционно правителство, което включва различни по идеология субекти. Това ще доведе до много трудно управление, независимо кой ще е мандатоносител. Всякаква форма на експертни правителства не се ползва с политическа подкрепа и възможността да се извършат реформи е малка... Възможната конфигурация няма да даде дългосрочна стабилност на страната. Управлението ще бъде заложник на това да се крепи парламентарното мнозинство“.

Според Цветлин Йовчев, ако цикълът на политическа нестабилност продължи, това ще се отрази зле на страната.

„Колкото и да е силно едно задкулисие, то би повлияло около 10% върху изборите, но ако хората повярват в една алтернатива, те ще я последват“.

Експертът подчерта, че „отминаха времената, в които можем да се въртим и хем да сме със САЩ, хем да не нарушаваме интересите на Русия в региона“:

„Нашият път е ясен, ние сме член НАТО. Трябва да сме твърдо на позицията като партньори на Европейския съюз и на НАТО... В момента имаме една слаба Америка, турбуленциите в Щатите водят до нестабилност в целия свят. За страни като нашата това е рисково, защото слабата Америка води до преразпределение на геополитическото влияние в дадени гранични области, а ние сме точно такава област. Това може да създаде нестабилност в Балканския регион и да създаде рискове за националната сигурност на България“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крис51

    26 5 Отговор
    Ами точно него го спрягат за фактор в задкулисието. Ако е вярно, какво друго може да се очаква да каже, освен приказки в подкрепа на статуквото?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    26 1 Отговор
    600 000 мъртви души.1 000 000 лилави.500 000 чиновници.60 000 еничари.2 000 000 ратаи под строй.2 000 000 подкупени с по 50 лв пенсионери.Други не останаха.
  • 4 Кнаус 485

    25 2 Отговор
    Вероятно е така..... Но тиквата прави с джипката и с раздаването на наши пари кампания, на която ще се вържат много хора... А аз ще гласувам за тоя, който обещае, че съди чекмеджето тиква....
  • 5 Протест срещу безобразията в България

    19 3 Отговор
    Този е за БЕЛЕНЕ
  • 6 нашия

    15 1 Отговор
    аааа....???? значи 10% са нищо така ли--ами дай ми ги на мен,,,па гледай сеир тогава
  • 7 Майна

    20 3 Отговор
    НАШИЯТ ПЪТ ТРЯБВА ДА Е ЯСЕН- СПАСЯВАНЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО...СВАЛЯНЕТО НА МУТРИТЕ, РАЗСЛЕДВАНЕ И КОНФИСКАЦИЯ..СЛЕД ТОВА ЩЕ ВИДИМ ЧЛЕНСТВОТО СИ...ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА УЧАСТИЕ НА ИЗБОРИТЕ ВСИЧКИ БГ ГРАЖДАНИ И В ЧУЖБИНА ...ТЕ СА ПРОТИВ ТОВА СЪСИПВАЩО БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЕНИЕ
  • 8 ШиШиШиШи

    11 1 Отговор
    Назначени експерти.... Нули
  • 9 Майна

    18 1 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЪТ ТРЯБВА ДА НАСТОЯВА ЗА ВЪЗМОЖНОСТТА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ЧУЖБИНА ДА МОГАТ ДА ДАДАТ ГЛАСА СИ..ХУНТАТА СЕ СРАХУВА ОТ ТЕЗИ , КОИТО СА НАВЪН, ЗАЩОТО СМЕ МНОГО..
  • 10 Пазете се от Герб

    17 2 Отговор
    Те искат да излъжа хората пак и да крадат а спечелят ли Герб щесо отмъстят на всички които са против тях Гешев ще им помага така че атака по всички фкангове
  • 11 Абе този

    9 2 Отговор
    служител що не си гледа престъпността, а се занимава с политика? Това да не е футбол?
  • 12 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Е 10 процента Малко ли са? С другият купен и обслужващ герберастията вот е готово. А когато и починалите гласуват е още по Чудесно!
  • 13 Лост

    8 1 Отговор
    Ако изборите са на 28 март и се преминава от зимно на лятно часово време хората ще проспят първия час от гласуването.
  • 14 krk

    10 3 Отговор
    Тоя щом е бивш - нема право да говори и кой изобщо им дава трибуна на такива?
  • 15 Зелено

    9 1 Отговор
    Този парите са му само в зелено, като очите му

    Коментиран от #18

  • 16 Пит

    12 0 Отговор
    Щом и този го включиха в агитката ,лъжите им няма са имат край.
    Народа още не е разбрал,че е сам срещу голямата стена
  • 17 Дельо Хайдутин

    13 1 Отговор
    Че Тиквата през последните години управлява с 15 процента от регистрираните избиратели.
  • 18 вивав

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Зелено":

    па то зеленото под 1.60 го купуват вече...
    най-добре е еврак поне е с фиксиран курс, а още по-добре да си въртиш милионите по 3 различни сметки с разлика от стинки...
    седиш и си цъкаш и тн - аре дайте 10 милиона да ги разцъкам!
  • 19 Конспиратор

    6 0 Отговор
    хаха, Библеотекаря ги знае как стоят нещата , нали ги урежда я .....
  • 20 ДРУГАРЯ САТАНА

    4 0 Отговор
    ЗА КАКВИ "ИЗБОРИ" БЪЛНУВАШ, КАТО ВСИЧКИ ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА ИЗБИРАНЕ ГРУХТЯТ ? :)
    А КОЙТО НЕ ГРУХТИ В ТОН С ОСТАНАЛИТЕ СВИНКИ, НЯМА МЯСТО В ИЗБОРНИТЕ ЛИСТИ :)
  • 21 ДРУГАРЯ САТАНА

    4 0 Отговор
    Я ПОСОЧИ ПОНЕ 1 (ЕДИН), ДА НЕ Е ЗАКАЧЕН, ТОЙ ИЛИ ФАМИЛИЯТА МУ КЪМ НЯКАКВА ХРАНИЛКА И ДА НЕ ГРУХТИ :)
  • 22 КАПИТАН СМЪРТ

    7 0 Отговор
    С ПО 1 МИЛИОН ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ, 30 ГОДИНИ СЕ "ИЗБИРАТЕ" :)
  • 23 КАПИТАН СМЪРТ

    4 0 Отговор
    ЖИВОТИНКИ, ВРЕМЕ Е ДА СИ ЛЯГАТЕ.
  • 24 Диамантената ръка

    6 0 Отговор
    Точно тия 10 процента са решаващи
  • 25 МВБ

    4 0 Отговор
    Задкулисието кои са? Не е ли това държавната и общинска администрация, полиция. Борисов непрекъснато ги ухажва и специално за полицията на всяка стачка им вдига заплатите. Целата администрация е около 400 - 450 000 души, 70% да гласуват за ГЕРБ са не са малко , плюс купените стават много.
  • 26 факт

    1 0 Отговор
    ТОЗИ ТРЯБВАШЕ ДА Е В ЗАТВОРА ЗА ПОГРОМА ВЪРХУ МВР!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове