Last news in Fakti

21 Януари, 2021 11:35 13 991 31

Сигнал към ФАКТИ – нова изкусна измама при онлайн продажби

  • измама-
  • онлайн продажба-
  • онлайн измами-
  • телефон

"Искам хората да научат, че има някакъв нов тип измама и да внимават. Това нещо, което можеше да се случи е много страшно", каза нашият читател

Сигнал към ФАКТИ – нова изкусна измама при онлайн продажби - 1
Снимка: Shutterstock

М. иска да остане анонимна. Свърза се с ФАКТИ с желанието да предупреди читателите ни и да насочи вниманието им към това, че има нова измама, за която трябва да внимават. М. рисува с акрил върху платна и продава картините си по интернет. Има обяви в различни сайтове и в социалните мрежи. Обикновено любителите на картините ѝ се свързват с нея по телефон или чат, уговарят се, а тя изпраща картината по куриер.

Преди няколко дни обаче потенциален клиент на М. се свърза с нея по страничнo междуплатформено и криптирано мобилно приложение за изпращане на съобщения, което е свързано с телефонния ѝ номер. Желае да купи картина от нея и картината да бъде изпратена от София до Пловдив. Платното е с цена 120 лева – рисувана е с темперни бои и има рамка, става въпрос за голяма картина.

„Интересно беше по какъв начин ми писа, защото досега хората ми пишат или директно в чата на дадения сайт, или ми звънят по телефона. Те – предполагаемо е жена, може и преспокойно да е мъж, ми писа в друг чат, в който виждаш само номера“, разказа М.

М. и потенциалния ѝ клиент, който се представя за жена, започват да уговарят продажбата на картината: „Писа ми, че е заинтересована от картината ми, прати ми линк към коя картина точно, пита ме кога е нарисувана и каза, че ще говори с мъжа си за покупката и ще ми пише пак. Писа ми отново след три дни, като ми каза: „Страхотно! Правите ли доставки с куриер?“. Казах ѝ, че може да си избере куриер и доставката се поема от купувача“.

След като клиентът потвърждава, че ще купи картината, изявява желание да я получи по конкретен куриер и предлага да я плати предварително. „Жената или мъжа реагира много бързо и ми прати линк към сайт“, каза М. След това М. получава описание на това, което трябва да направи. „Купувачът“ казва, че линкът води към определена услуга на куриерска фирма, като обяснява, че по този начин М. ще може да предостави своите банкови данни и директно да получи парите си, още преди да изпрати картината. Преди да въведе данните е нужно да потвърди това ли е стоката, обяснява „купувачът“. Предполага се, че след като въведе данните си и автоматично получи сумата за картината по сметката си, куриер на фирмата ще се свърже с нея, за да вземе картината от нейния адрес и да я предаде за доставка в Пловдив.

Още в началото на комуникацията обаче М. подхожда със скептицизъм. Червената лампичка светва още когато получава съобщение в тази външна комуникационна апликация, а не в чатовете, които различните сайтове и мрежи поддържат. Човекът, който ѝ пише пък няма собствена профилна снимка, а снимка на актриса. Когато получава хипервръзката към предложената от клиента „услуга на куриерска фирма“, сайтът на пръв поглед изглежда наред. М. казва, че дори изглеждал много правдоподобно – като истинска бланка на куриерската фирма, имало го логото на фирмата, нейните данни като данни на изпращач, данните на жената, която купувала картината ѝ. Не била чувала за въпросната услуга преди, но звучала логично и си помислила, че този начин на предварително картово плащане и вземане на пратката от куриера вероятно е нова услуга, свързана с коронавируса, тъй като предполага по-малко контакти между хората.

Усъмнила се обаче, когато „купувачът“ на картината казал, че доставката ще бъде с преглед и тест. „Обикновено правиш преглед и тест преди да платиш нещо, за да можеш да видиш дали това е нещото, което си поръчал и дали то е в добро състояние“, каза тя.

Следващата стъпка в сайта, който М. получила от своя предполагам клиент, била да потвърди данните. Когато натиснала копчето „Потвърди“, сайтът я препратил към въвеждане на данни за сметка. Не изискали обаче IBAN, към който да бъде преведена сумата, а номер на карта, трицифрения код за валидиране на карта от гърба на самата карта, датата на валидност на картата– данните, които въвеждаме, когато ние купуваме нещо по интернет, и дори салдо по сметката. Тук вече М. разбрала, че става дума за измама - първо, защото изискали данните, които са нужни, когато ние плащаме за продукт и второ, защото изискали салдо.

„Първо започнах да набирам цифрите, но тогава си казах: „Чакай, аз не поръчвам, аз продавам. Хората поръчват, защо аз да трябва да им давам всичките мои данни, за да ми преведат парите?“. Другото нещо, което най-вече ме усъмни беше, че ми искаха салдото на картата. Това е колко пари имам в картата. Аз знам от банкери, че това нещо никога, никъде, на никого не се казва. Това е нещо строго конфиденциално и по никакъв начин не могат да ти го искат. Тогава се свързах с мой близък, който е банкер, и попитах възможно ли е да ми искат салдо. Той каза: „Не, не, това са измамници, недей“, разказа М.

За щастие М. не въвежда данните си. Решава обаче да каже на „купувача“ на картината, че е попълнила данните, но системата изисква от нея някакъв код. „Тогава жената ми отговори: „Получих SMS, че сте въвели грешен код. Опитайте отново“. Засмях се и си казах: „Как ти ще получиш SMS, като куриерската фирма трябва да получи SMS?“. Съвсем никаква логика“, каза М. Отделно от това, разбира се, е и фактът, че тя не попълнила никакъв код, камо ли грешен.

Изведнъж комуникацията им прекъсва. М. предполага, че човекът, който се е опитал да я измами, е разбрал, че тя знае за намеренията му. „Купувачът“ спира да пише, тя от своя страна – също. М. не смята да се обръща към полицията, защото знае, че данните, които „купувачът“ на картината ѝ е предоставил, са грешни. Иска обаче да предупреди хората. „Искам хората да научат, че има някакъв нов тип измама и да внимават. Това нещо, което можеше да се случи е много страшно – първо да източат картата, след това да изнамерят някакви данни за това какво си плащал, а така да намерят и ЕГН, и други данни“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    60 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето! При нас все още хвърляме пачки от балкона така че .... няма страшно с тази високотехологична измама!

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 5cx5c5

    43 0 Отговор
    Добре, че проявила съобразителност. Инак да е изгоряла яко.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 софиянец

    52 5 Отговор
    В България 80% от онлайн бизнеса се извършва чрез "наложен платеж" през куриери. Малцина са смелчаците, които плащат директно с кредитна/дебитна карта преди да са пипнали стоката. Всякакви начини за плащане и получаване на пари извън обичайната практика е измама.

    Коментиран от #30

  • 6 qwerty

    24 4 Отговор
    Докато има риби, ще има и рибари. Ако не се беше усетила щеше да си е купила нещо с всички налични пари в картата/сметката.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бибитко

    26 2 Отговор
    Жената е истински шерлок карат я да си въведе номера на картата и тя се УСЪМНИЛА леле.
  • 10 ИГЛА

    21 0 Отговор
    Интересното е че явно става практика.Все едно чета за моя случай.Лошото е че не знаех как да дам гласност.Радвам се че предупреждавате хората.
    Внимавайте когато светне червената лампичка.
  • 11 ОlxBazar

    21 0 Отговор
    Мoшeници мнoгo, ocoбeнo пo прoдaжбитe в Оlx и Bаzаr. Пcлeдният примeр - стoян тoшкoв димитрoв oт Кaвaрнa, пишeшe чe лaптoпa му нe e пoлзвaн oт дocтa врeмe и кaтo гo прoбвaл изoбщo нe рeaгирa, вcичкo му билo изряднo. Пocлe ce oкaзвa, чe пoдмeнил чacтитe му cъc cчупeни или нaпрaвo ги взeл. Инaчe oтвън изглeждa нaрeд. Ecтecтвeнo, вeчe нe oтгoвaря.
  • 12 свиквайте

    9 1 Отговор
    Докато има пари ще има и такива измами. Вместо да пишете врели некипели се образовайте и си опичайте акъла, когато ви предлагат нещо нестандартно. Все още недоумявам как хора хвърлят пари през тераси и превеждат суми ей така, но явно ощещ има какво да учим.
  • 13 Наказател

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пурко":

    Хвърлят пачки от балкона тези, за които знаем, но не искаме да го кажем на глас, че имат "старческо оглупяване". А викокотехнологичните измами процъфтяват, защото не си знаем "границата на компетентност". Не разбираме нещо, но в никакъв случай не си признаваме. Цъкаме всички прозорци, които се отварят, разбрали - недоразбрали и после писваме. Най-лошото е, че търсим задължително някой, който да е виновен вместо нас. На-често това е държавата, демокрацията или Б. Борисов.
  • 14 Галаксиян

    16 1 Отговор
    Продавам телефон Самсунг Галакси S10 като нов.Като го включа не работи.Цена 900 лв.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нтггт

    5 6 Отговор
    Пълни глупости. Изгубих си времето да го чета.
    Минавам на другата новина
  • 17 Факти

    5 1 Отговор
    ЕГНто могат да ви го вземат от всякъде госпожо даваш некой лев на работещите в Еконт Спиди и др. куриерски фирми и си готов да не говорим за банки и тем подобни оператори а ушким никой не трябва да ти го знае.
    Това си е кражба на лични данни и да не говорим че го раздават на НАП ДаНС и други който после ти звънят и те притесняват че си си продал килима за 600лв.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 с опит

    8 1 Отговор
    кoйтo нe вярвa - нeщo пoдoбнo ми ce cлучи мaлкo прeди нoвa гoдинa. Прoдaвaм тeлeфoн прeз оlx, пишe ми нa вaйбър някoя cи Мaрия, cлoжилa cи cнимкa c дeтe нa плaжa - звучи aвтeнтичнo. Рaзпитвa мe зa тeлeфoнa и нaкрaя викa, cупeр, щe гo взeмa, кaтo ми прeдлaгa aбcoлютнo cъщoтo oпиcaнo и в cтaтиятa - някaквa нoвa уcлугa, в мoя cлучaй - оlx дocтaвки. Викaм cи щo пa нe, улecнeниe зa вcички..пoглeднaх нa cтрaницaтa нa oлх и нe oткрих пoдoбнo нeшo, aмa рeших, чe e нeщo нoвo. И oт тaм нaceтнe cъщoтo - линк към cтрaницa, мнoгo приличaщa дa e нa oлх и тaм пишe, чe cумaтa e зaплaтeнa и ocтaвa caмo дa cи въвeдa дaннитe, зa дa пoлучa пaритe. При мeн пълнa лудницa, caм в oфиca и хич нe ce зaмиcлих, въвeдoх ги кaтo пocлeдния бълък. Cлeд прoдължи - cлeдвaщ eкрaн, oтнoвo изглeждaщ aвтeнтичнo c пoлe зa кoд и пишe - въвeдeтe пoлучeния кoд, зa дa пoлуичитe пaритe cи. Чaк кaтo ми дoйдe cмc-a c кoдa зa пoтвърждeниe гo oтвoрих дa гo прoчeтa - Purсhаsе оt 500 UАH - гoрe дoлу 15 eврo. Нe гo въвeдoх рaзбирa ce, aмa ce нaлoжи дa cи cпрa и прeиздaм кaртaтa.
  • 21 Жоро

    13 0 Отговор
    Пишете за майсторите на покриви и изолация как предлагат евтини ремонти а после искат много с заплахи за саморазправа о как като започнат работа идват още рекетьори искат да подпишете договор уж не можело без ама не ти го казват преди да започнат а ако го гонуш ти казват вече ти направихме половината трябва да ни платиш! Заплахи изнудване и ти вземат 12 пъти повече
  • 22 1984

    2 0 Отговор
    Без лоха - в жизни плоха!
  • 23 РАДИО ЕЛТО

    3 1 Отговор
    ХЕЛПФАРМА уж били дарители а отказали помощ на реално дете ДЕНИ от ГРАД ВРАЦА
  • 24 Голям Слон

    4 0 Отговор
    На някои хора твърде много събития им гововорят твърде малко. Хубвото в случая е, че по-добре късно, отколкото никога - т.е., художничката не е вътре от цялата работа. За съжаление много мошеници се навъдиха. След тях се нареждат несериозние купувачи: звъни ти, поръчва ти нещо, дава реквизити и накрая не можеш да го накараш да отиде да си прибере поръчаното. По тази причина вече почти нищо не изпращам. Или просто се доверявам на интуицията и опита си. А те говорят достатъчно. Начин на звънене (случвало ми се е да ми пращат стрелички), изказ, тембър на гласа, пазарлъци и прочие. Няма да се хваля, но за толкова години и продажба на лични вещи, само веднъж ме излъгаха, за което си бях виновен аз: взех нещо без преглед и тест. И няколко неуспешни опита за измама.

    Коментиран от #25

  • 25 Така е

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Голям Слон":

    но някои неща няма как да им се направи тест в офиса на Спиди или Еконт, най-много бърз преглед. Но обратното е по-срещано - изпращаш, но получател няма. На някои просто им е кеф "да прецакат" някого.

    Коментиран от #26

  • 26 Голям Слон

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Така е":

    След като на нещо не можеш да му направиш тест (или не знаеш как), тогава трябва да си го купиш ново или на място. Наложи ми се преди време да купувам една дюза за колата. Нова вече нямаше как да я поръчам - бяха спрени от производство. Остана вариант на старо. Зная как да я тествам, но нямах възможност да я взема лично. Изпратих детето. То плаща и взима пакет. Реших че е излично да обяснявам как се тества с мултицет :-))) Та, дюзата се оказа неработеща. Общо взето я купих от друг човек, но в Пловдив. Високопланинският джентълмен, който ми прати първата, после звъня да ми се извинява и да ми предлага парите обратно Нищо, че преди това ме псуваше по телефона. Както и да е. Една весела история за поколенията ще оставя ;-)
  • 27 дядо

    3 0 Отговор
    На мен пък упорито ми звънят някакви, от различни номера, започващи с +34. Сигурно са телефонни измамници - все търсят Петър. Засега съм ги включил в черния списък да не ми звъни телефонът, но събирам пари. Имам около 20 000 лева в брой и мисля следващия пък като ми позвънят, да им ги дам, че да мирясат. Ама не знам дали да не купя и някое златно украшение, че да не се обидят ;).
  • 28 с опит

    2 0 Отговор
    и още един номер..всеки който ер продавал телефон се е сблъсквал на 100%. Пише ти някой по обявата, че много иска да ти купи телефона, ама ако може преди това да му пратиш PCBA и IMEI номерата да проверяли нещо. не се хващайте - продават тая информация и може да се ползва за крадени телефони и за извършване на престъпления.
  • 29 Измамниците

    3 0 Отговор
    Хора.Научете се на някой неща,как да не бъдете ограбвани от измамници.Има сайтове фантоми,в които можете да влезнете като напишете в Гугъл,че търсите определен артикул.Влизате в сайта,които е подреден със стоките които ви интересуват,и изненада-много ниски цени.Започвате да си пълните виртуалната количка и накрая стигате до плащане и отново изненада-Само с директен превод от банкова сметка.Няма пей пал,няма виза,няма плащане при получаване.В случая това са измамници,които има създадена интернет страница със съответната програма,но само ще ви вземат парите,и след месец вече ги няма.Лични данни,ЕГН или Банкови сметки никога не се дават на когато и да било,защото някой,който ви ги е получил,ще отиде в банката,в която сте му написали данните за сметката и с фалшива лична карта(правят ги почти като истински),или направо са истински,ако играят с някой от МВР,където се издават такива,и ще ви източи всичките пари,като ви остави някой лев,за да не буди подозрение.Примерно аз,с моята лична карта,мога да отида във всяка банка в Европа,да си напиша Ибана и останалите данни и да изтегля,колкото пари си искам,ако ги има в сметката ми.Никога не си пишете истинските данни и адреси и в социалните мрежи,като Фейсбук или Истаграм-от там се почва също,ако демонстрирате добро ниво на живот.Пазете си личните данни.Те за това се наричат лични,за да не се позват от останалите.
  • 30 от Момбай

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "софиянец":

    Ти си софиянец,колкото аз съм от Момбай.Но както и да е,явно София се е напълнила със пуяци за острел.Когато се плаща с Виза или Пейпал,означава,че там където плащаш(фирмата е регистрирана)към Виза или Пейпал,и ако не получиш стоката за която си платил им пускаш един Имел или им се обаждаш по телефона,и те си имат адвокати,които започват дело и на 100% ще ти върнат парите.Всеки,които иска да плаща онлайн,трябва да има истинска защита(не безплатни варианти),за да не му крадат данните, фирми фантоми.Ако при онлайн търговеца ,на когото плащате,ще ви е за първи път,Виза,картата ви праща в допълнителен код,който получавате с СМС,плюс още един код,който вие сами сте регистрирали като личен,за да направи превода.Ако фирмата е фалшива,няма да има превод и искат само да ви откраднат данните,но ще откраднат само 16 цифри на визата и кода от 3 цифри отзад,който няма как да ползват,защото за да платиш със виза в магазин,ако е фалшива,вече има 4 цифрен код.Но след такава случка трябва да се обадите във Виза и да обясните какъв е случая.Директни преводи се правят само на родители и познати.Фирмите фантоми,са написали,плащане с Виза,плащане с Пейпал и плащане директно.Пробвате с Виза,не става,пробвате с пeйпал,пак не става,тогава се откажете от директния превод,защото фирмата е фантом.В интернет се позват само три сигурни услуги,Плащане с Виза.Плащане с Пейпал-и на двете имате застраховка срещу измами или с плащане при получаване на ръка.Другите вариянти са 99% измама.
  • 31 Варненския

    0 1 Отговор
    И кое му е новото? Най обикновена фишинг атака с последващи действия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове