7 651 46

Липса на медицински специалисти затваря едно след друго болнични отделения в страната

Здравеопазването има спешна нужда от реформи

Липса на медицински специалисти затваря едно след друго болнични отделения в страната
Снимка: БГНЕС

Липсата на медицински специалисти затваря отделения в болниците в страната, предаде БНТ. На много места, освен от медицински сестри, хората спешно се нуждаят от анестезиолози и хематолози. Русенска и Благоевградска област разполагат общо с трима такива лекари. Във Видин не работи отделението по неврология. Често се налага пациенти от различни краища на страната да пътуват до столицата, за да се лекуват.

Липсата на съдов хирург отвежда близък на гражданката Марина Тодорова от болницата във Видин в частно заведение в Пещера.

"Беше постъпил тук в COVID отделение, но снощи в друга болница сме го закарали, защото получил усложнение. Нямаме специалист и той получил тромб... Искаха да го карат в София от тук от болница, там не го приемат, че е с COVID положителен", разказа пред БНТ Тодорова, близка на пациент, който е бил на лечение.

Не работи и отделението по неврология, след като единственият специалист в областта починал от коронавирус.

"Няма невролог, ако някой има възможност, да намери такъв", споделя д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ „Св. Петка"-Видин.

А онкологичният център в Русе не може да намери нуклеарни медици.

И въпреки че модерна апаратура има в почти всички здравни заведения, понякога тя не помага, защото няма кой да работи с нея. Затова управителите на болниците са единодушни, че кризата ще се задълбочи, ако не се вземат адекватни мерки, сред които е увеличението на заплатите.

"Повече от всякога има нужда от реформа това здравеопазване и един друг много важен фактор, нали съответното достойно заплащане на тези хора. Всеки един новозавършил лекар е добре дошъл, ще го приемем, защото имаме много хора в една пенсионна възраст и изпълняват своите задължения, докато могат да работят, да съдействат за тяхното изграждане", обясни пред националната телевизия д-р Георги Георгиев, директор на онкологичната болница „Св. Мина" в Благоевград. За да осигури медицински сестри в здравното заведение разчитат на завършващите студенти от медицинския колеж на Югозападния университет в града.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Лошо

  86 7 Отговор
  Но лошото не беше при Тошо, лошото е след Тошо!!!

  Коментиран от #6, #35

 • 2 истина е

  74 9 Отговор
  Частните болници станаха три пъти повече от държавните и здраво точат касата ,а ман-го ходи само в държавните да се лекува без пари и осигуровки ,защото гласува за боко !
 • 3 Време е

  23 37 Отговор
  един да не остане дано. затваряйте всичко - щом ние не можем да работим и живеем - защо кръвопийците и иззедници в бели престилки да мога.

  Коментиран от #18

 • 4 Гарантирано

  33 6 Отговор
  От Гроб и Бмб. Вожда
 • 5 324

  57 5 Отговор
  Направо ме втрида като чета какво е състоянието на здравеопазването в провинцията. Затова по времето на соца учиш на държавна издръжка а като завърши отиваш в провинцията за три години, хем продължаваш да се учиш на терен, хем помагаш на хората. Моята свекърва 3 г е била в Берковица лекар пък не е умряла, че е била там. Но сега плащаш и хем не ставаш лекар, хем в болниците няма мед персонал.
 • 6 123

  71 7 Отговор

  До коментар #1 от "Лошо":

  През лошия комунизъм- 9 000 000 здрави БЪЛГАРИ През хубавата демокрация - 6 000 000 болни мишки

  Коментиран от #8, #11


 • 7 Радио Брънбар

  1 9 Отговор
  Пиу пиу ,случило се е нещо транс галатичестко в галактиката Куйкурмин .....следват обновления !
 • 8 Град Фазмалгон

  2 12 Отговор

  До коментар #6 от "123":

  Аха ,а през юни не вали сняк !
 • 9 Шайтан

  34 0 Отговор
  Специалисти липсват навсякъде интересно ми е след 10 години КВИ спецове ще липсват още. А да забравих те роботи ша ни обслужват Хи хи хи
 • 10 Град Фазмалгон

  44 1 Отговор
  Обаче имаме ресторантЙОри и заведения !

  Коментиран от #20, #34

 • 11 Горда съвецка чукча рософил

  8 30 Отговор

  До коментар #6 от "123":

  А майка ти беше продуктивна , кат носачка в люпилната в Кричим 56-та година септември
 • 12 гост

  84 2 Отговор
  Съседът ми работи в спешното в нашия малък град и от години взима 900лв заплата. Преди година обявиха съкръщения в болницата и искаха да махнат част от младите стажанти, останалите лекари се съгласиха да им намалят заплатите на 800лв, за да останат стажантите. А циганите с мерцедеси обикалят. Ей така ги стимулирайте лекарите. Сестрите взимат по-малко от чистачка.
 • 13 За овце

  14 9 Отговор
  Като гледам повечето от "коментарите" , психиатри определено липсват, а може би и ветеринари.

  Коментиран от #14, #15

 • 14 Радио Брънбар

  2 3 Отговор

  До коментар #13 от "За овце":

  Ми то от кошарата много не може са види.....

  Коментиран от #16

 • 15 Пазарджик

  2 3 Отговор

  До коментар #13 от "За овце":

  Б.еееееееее М.ееееее

  Коментиран от #17

 • 16 За овце

  5 1 Отговор

  До коментар #14 от "Радио Брънбар":

  Сигурно е така.
 • 17 За овце

  3 2 Отговор

  До коментар #15 от "Пазарджик":

  Не е лошо да се самоопределиш.
 • 18 Точно

  36 2 Отговор

  До коментар #3 от "Време е":

  това става, драги. Който е млад учи език и се маха. Който е на възраст гледа да избута до пенсия. А ти иди се лекувй при врачката на пазара.
 • 19 09.09.1944 г.

  6 6 Отговор
  Там е заровено кучето !!!
 • 20 Другаря Кире

  3 0 Отговор

  До коментар #10 от "Град Фазмалгон":

  Ама те лекуват %Академик Неделчев!!!
 • 21 ГРАД София

  21 3 Отговор
  3атваряйте и във Cофия че тея реват се за пари! Hямали апаратура нямали хора. Все няма. Да вървят тогава в друга държава да видят как се работи!
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Град Фазмалгон

  7 0 Отговор
  Лекува ма, баба ти Анифе 34 годишна ,с кечбалсам
 • 24 0!0

  21 1 Отговор
  по лесно е да затвориш нещо от колкото да отвориш проста физика
 • 25 chi

  30 3 Отговор
  Това е резултат от некадърното управление на хунтата
 • 26 Бибитко

  15 2 Отговор
  Нема ядове, бе! Боци е са ше даде 2-3 милиона.

  Коментиран от #29

 • 27 Гост

  40 3 Отговор
  Ама така е най-добре. Едно време Бг беше водеща по брой на лекари на глава от населението. Те бяха бедни и напуснаха и продължават да напускат страната. Не гледайте малцината лекари с големите заплати, другите получават малко. И това е наградата за тази политика- всички вън! Сега ще си внасяме африкаски и арабски лекари.
 • 28 Матрицата

  31 0 Отговор
  претърпява сериозен бъг и скоро ще е много интересно какво предстои. Системата издиша и лъжата и измамата вече не работят. Фабриката за илюзии забуксува здраво.
 • 29 НАТО ВЕЦ

  11 1 Отговор

  До коментар #26 от "Бибитко":

  Със сигурност ще даде, на "правилните" хора.
 • 30 Фен

  17 0 Отговор
  След 1989г. до днес няма осъдени длъжностни лица за политическите престъпления и убийства в затворническите лагери. Също така и за възродителния процес а създаването на закон за лустрация е направо табу. Днес, когато националната сигурност е нарушена,като обезлюдяване, и тъпчене на обикновените хора отново няма арести за хората предизвикали тези събития.
 • 31 Ние сме си виновни

  15 2 Отговор
  Нали ги оставяме да дерибействат. Е на сега разруха
 • 32 Хоху

  10 1 Отговор
  Е нали 9000 до сега се разболяха и вече са здрави и могат да работят
 • 33 Тиквата обеща да открие скоро....

  13 2 Отговор
  Нови гробищни парцели във всеки град..Важно е да подсигури тези работни места за своите партийни другари и съзаклятници.Народа да е мислил на време...Сега на 4 април може пак да ходи на риба или за гъби...
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Д-р Хаус

  17 5 Отговор

  До коментар #1 от "Лошо":

  " Моделът" на здравеопазването на зъболекаря Семерджиев се провали тотално още преди доста години!! Той замени модела " Семашко", при който единствения приоритет беше страдащия човек! Докато моделът " Семерджиев",валиден и досега има няколко " приоритета": търговия със " стоката!!!" здраве, източване на публичен финансов ресурс, чрез т.н. " клинични пътеки",частни болници,недобросъвестни лекари-търгашии т.н. Затова липсват редови лекари и медсестри,ограбени от властниците и мафията в бели престилки"!! Но по -добре вижте в Интернет кой е Проф. Николай Семашко и какво е направил за здравеопазването!! Същото, беше в сила до 1989г. " Демокрацията" и "пазарната" икономика" доведоха българското здравеопазване до сегашното му плачевно състояние!! Ясно???

  Коментиран от #38

 • 36 Гост

  16 0 Отговор
  Затова пък депутати имаме двойно на нужното. И заплатите им - колко пъти надвишават лекарските. Ето резултатът -- виден даже на днешните медии...
 • 37 Ердоан

  3 1 Отговор
  Мога да ви оправя здравеопазването за 6 месеца
 • 38 РЕДОВИ БГ лекар

  17 1 Отговор

  До коментар #35 от "Д-р Хаус":

  Д- Хаус е абсолютно прав!! Навремето неврохирургът Борислав Китов,депутат от БЗНС - Мозер,ортаци на отдавна мъртвото СДС въведе системата на " общопрактикуващия лекар" т.е джи пи,получаваш пари не за дейност а за ЗАПИСАНИ потенциални пациенти!!! Някои по 2-3 000 и всеки месец в джоба им влизаха сигурни 2-3 000 лева,без да си мръднат пръста!! Направиха ги чиновници,с работно време и почивни дни! Извън това - не ги търси!! Станаха " гара разпределителна"!! Тогава основната заплата на РЕДОВИЯ лекар от държавна болница- около 500 лева,сега -около 950-1000!! Нямало специалисти??!! За тези пари чистачка в банка или държавна администрация няма дори да хване метлата!!

 • 39 Редовия Бг лекар

  5 2 Отговор
  Уважаеми колеги, РЕДОВИ лекари в държавните болници!! Вижте какви ги вършат Тиквата и " професор" Скубивеждов!! Преди 2-3 месеца обещаха увеличение на ОСНОВНАТА заплата на РЕДОВИЯ лекар с 600 лева,а на мед.сестрите - с360!! Внимание- ЛЪЖА!! Ако има изобщо някакво " увеличение",то ще бъде " БОНУС, но НЕ към основната мизерна заплата от 950-1000лева и ще важи до "края на епидемията"!!Ясно?? Взимам отпуск,готвя документите и...терминал 2!! Поне да знам за какво рискувам!!
 • 40 Редовия Бг лекар

  3 0 Отговор
  Уважаеми колеги, РЕДОВИ лекари в държавните болници!! Вижте какви ги вършат Тиквата и " професор" Скубивеждов!! Преди 2-3 месеца обещаха увеличение на ОСНОВНАТА заплата на РЕДОВИЯ лекар с 600 лева,а на мед.сестрите - с360!! Внимание- ЛЪЖА!! Ако има изобщо някакво " увеличение",то ще бъде " БОНУС, но НЕ към основната мизерна заплата от 950-1000лева и ще важи до "края на епидемията"!!Ясно?? Взимам отпуск,готвя документите и...терминал 2!! Поне да знам за какво рискувам!!
 • 41 Д-р Хаус

  4 1 Отговор
  Тези властници в България не проумяха ли / дори и малоумните го проумяха!!/, че докато не направят заплатите на лекарите- специалисти като на колегите им от Западна Европа, здравеопазване и адекватна медицинска помощ в България НЯМА да има!!!
 • 42 Народен човек

  3 0 Отговор
  Такива специалисти като Д-р Хаус трябва да ръководят българското здравеопазване!! Схващате ли бе бъдещи управляващи и мераклии за власт???!
 • 43 Лекар от държавна болница

  3 0 Отговор
  Уважаеми българи!! Забелязвате ли,че никоя от т.н. " опозиционни" партии" не говори за СМЯНА НА МОДЕЛА на здравеопазването от провалилия се " модел" Семерджиев,с доказалия своята ефективност модел " проф. Николай Семашко", който се прилага в страните с най-високата продължителност на живота и най-висок стандарт на живот!!
 • 44 Дедо Помнещия

  1 3 Отговор
  Нинова говори,че болниците " не трябва" да са търговски дружества!! Ха ха ха!! А какви точно дружества трябва да са?? Не казва!! Сигурно има предвид,че ще станат ТЪРГАШЕСКИ,като дойдат на власт???!!!
 • 45 К. Л. М.

  1 0 Отговор
  Борисов каза, че не трябват лекари и медицински сестри, ако искате идете в чужбина, че не мисли да ги задъвжа тук. От 2010 година има решение да се увеличи заплатите на работещите в болници. До сега никой не мисли за персонала на всички болници. Да се затварят частни болници. Оставка на кабинета на Борисов и съд на всички ограбили народа!
 • 46 К. Л. М.

  1 0 Отговор
  Има много болници, а персонал няма. Да се моли за народа.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.