Last news in Fakti

28 Януари, 2021 10:50 8 637 21

ВМРО: Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината

  • искрен веселинов-
  • строеж-
  • кладенци-
  • навеси-
  • чешми

Ограничава се строежът на сгради, по-високи от допустимото във вилните зони и по Черноморието

ВМРО: Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината - 1
Снимка: ВМРО

Ограничава се строежът на сгради, по-високи от допустимото във вилните зони и по Черноморието.

Облекчава се режимът за търговия на открито, поставянето на оранжерии, както и изграждането на леки селскостопански постройки в урегулирани имоти.

Това е един много успешен завършек на ползотворната работа на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС, чийто председател в 44-ото Народно събрание е съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Вчера в парламента бяха гласувани промени в Закона за устройство на територията, които създават по-строги правила в полза на спокойствието на хората, живеещи в общността на дадено населено място и в същото време осигуряват административни облекчения за битови подобрения във вече урегулирани терени. Улеснява се и бизнесът с търговия на открито.

Всички тези промени, които са колективна работа на МРРБ, МС и Комисията по регионална политика, са съгласувани с браншовите и професионалните организации, предприемачите, общините и строителния контрол. Те са изцяло в полза на хората и ще подобрят както средата за живот на всеки български гражданин, така и ще подпомогнат работата на бизнеса.

Измененията в ЗУТ бяха приети вчера от парламента и председателят на комисията Искрен Веселинов изрази във „Фейсбук“ своето удовлетворение от ползотворната работа с коментар, в който изброи постигнатото.

Ето и пълния текст на написаното от зам.-председателя на ВМРО Веселинов:

Закони като ЗУТ са тежки и скучни - рядко някой им обръща внимание, но днес направихме поредица от сериозни промени и мисля, че това беше достоен финал за дейността на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС, която имам честта да председателствам. Обсъжданията по него продължиха 4 месеца, чухме доводите и на професионалните организации на архитекти, инженери, консултанти, предприемачи в строителството и тези на общините и строителния контрол. Винаги в тази комисия сме работили строго професионално, без политизация и свидетелство за това са множеството приети предложения на опозицията. В резултат имаме добър според мен закон, който прави промените в следните основни направления:

По-строги правила в полза на общността:

- Ограничава се възможността да се строи по-високо от допустимото във вилните зони, зоните за ниско застрояване, и зона „А“ и зона „Б“ по Черноморското крайбрежие. Там често се появяваха сгради по 4 или 5 етажа, характерни за средно, а не ниско застрояване - сега тази практика ще се прекрати и ще съхраним средата за живеене.

- Няма да се допуска въвеждане в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура.

- Спира се порочната практика ателиетата да бъдат записвани като помещения, в които не се живее, а впоследствие да се ползват като жилища.

Облекчения:

- Облекчават се условията за извършване на търговия на открито (чрез щандове, колички, грилове и хладилни витрини, щендери и др.) върху общинска собственост с разрешение на кмета на общината.

- Облекчават се собствениците на имоти при промяна на предназначението на сграда без извършване на строителни и монтажни работи. Досега за да превърнеш магазинът си в офис например, трябваше да платиш на проектанти по всички специалности и да чакаш месеци.

- При облекчени условия (без проект) се издава разрешение за строеж и за реконструкция и основен ремонт на покриви и постройки на допълващото застрояване – селскостопански и други обслужващи сгради (плевни, обори, летни кухни, гаражи, кочини и кокошарници).

- Отпада изискването за разрешение за строеж на кладенци, навеси, чешми, септични ями и временни тоалетни и леки постройки за инвентар и отоплителни материали.

- В полза на земеделските производители се намаляват изискванията за изграждане на оранжерии с площ от 200 кв. до 1000 кв. м., включително парници с временна конструкция.

- Създава се единен публичен регистър по устройството на територията (електронен) към МРРБ, който да обедини във себе си всички регистри, водени от МРРБ, ДНСК и областните и общински административни органи. Към настоящия момент голяма част от тези регистри на са дигитализирани, достъпът до тях е ограничен и административно затруднен, което създава пречки за бизнеса и гражданите. Ще се улесни достъпът до информация и документация, необходима за извършване на съответната административна услуга, което ще облекчи както гражданите и бизнеса, така и самата администрация.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ахахах

    15 2 Отговор
    Вемеорки, прочетете поне закона за водите!
  • 3 яко ни лъжат

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    а защо карат хората да декларират кладенците си???? ЗА ДА ГИ ДОИТЕ ПОСЛЕ И ДА ИМ СЛАГАТЕ ВОДОМЕРИ. ?????? ЛЪЖЛИВИ ПАТЕРИЦИ НА МАФИЯТА.
  • 4 Гост

    13 4 Отговор
    Това е абсурд. То сега всичко е наклепано и всеки строи незаконно, а сега вече наистина ще стане армагедон. И си има съвсем основателни причини защо магазин не може да е офис или жилище. А това се учи в 5 години в университет.
  • 5 Блъска те сачмата, момче

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    ДОКО, ДОКООО....КАЗВА СЕ КУРТКАПАН. КУРТ=ВЪЛК! ВЪЛЧИ КАПАН!
  • 6 Най накрая

    20 2 Отговор
    Един народен (бай Тошовски) закон. Можело значи. Айде сега премахнете и винетките за автомобили до 3,5тона и направете данъка за всички лекотоварни автомобили 80лв, така хем повече пари ще съберете, хем народа ще е доволен.

    Коментиран от #19

  • 7 Българка

    21 4 Отговор
    Ха, този проектозакон, внесен от ОП- ВМРО, от ДПС - Доган ли е поръчан? Така ли ще патриотЕте ще помагат за узаконяване незаконната оранжерия в сараите Росенец на султана? Предизборен подарък като за последно ли е това?
    Пътят към ада е постлан с добри намерения!

    Коментиран от #9

  • 8 пловдив

    20 5 Отговор
    Узакониха със замах циганското строителство..........................
  • 9 Борисов

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Мисля че имаше незаконна пристройка тип навес, до магнолията. Сега и аз вече ще мога да си направя пристройка тип навес + сондаж за вода за басейна. Този закон трябваше да го предложат още в началото на управлението.
  • 10 МАФИЯ НА ББ

    19 1 Отговор
    В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ, МЕЖДУ ДВЕТЕ ЧЕТЕНИЯ НА ЗАКОНА ЩЕ ПРИБАВИТЕ -КОПТОРИ, НАВЕСИ, БАРБЕКЮТА, КАРАУЛНИ, СЕНОВАЛИ И РАЗНИ ДРУГИ. ЗНАЕМ ВАШИТЕ ВРЪТКИ . НА ОНЯ ГЕРБАДЖИЯ СЪБОРИХТЕ ЛИ БАРБЕКЮТО И КУХНЯТА И ЗАЛАТА ЗА ГОСТИ НА ПОКРИВА НА БЛОКА ,ОТ 100 КВАДРАТА???? НЕ!
  • 11 Ей сега комшията че го оправя

    14 0 Отговор
    Че направа външен кенеф максимално близко до външната врата на къщата му:)

    Коментиран от #17

  • 12 Пацо Терасата

    14 1 Отговор
    Е що ме накарахте да събира навеса с джакузито на покрива?
  • 13 Пацо Терасата

    12 0 Отговор
    Е що ме накарахте да съборя навеса с джакузито на покрива?
  • 14 Бай Ганьо

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ВМРО: Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината....САРАИТЕ СЪЩО...🤣🤣🤣
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Знайко

    11 1 Отговор
    "ателиетата да бъдат записвани като помещения, в които не може да се живее" Патриотите са ЮРИДИЧЕСКИ НЕГРАМОТНИ. Има един основен принцип в правото: "Законите да не да важат за нещо случило се преди влизането им в сила". Т.е. досега хората можеха да живеят в ателиетата. А от утре ВМРО смята да изгони тези хората от собствените им ателиета. И да ги прати да живеят на улицата. Но предложението им да има ограничение за височината на сградите е разумно. Само, че ограниченията трябва да са навсякъде за новите сгради, а не само във вилните зони да има ограничение на височините на сградите. Смятам, че трябва да има ограничение и за подземните нива за да няма злоупотреби. Най-много едно подземно ниво за сгради до 10 м. корниз и 2 подземни нива за по-високите сгради и големи търговските центрове. Защо ВМРО досега 4-ри години дремаха и не го направиха това ограничение за височината на сградите. Смятам, че ВМРО не са го направили досега. Защото техни кметове и общински съветници са се облагодетелствали корупционно от сегашния закон докато са били на власт.
  • 17 Знайко

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ей сега комшията че го оправя":

    За това има друго ограничение нарича се отстояние на постройката от границите на имота на съседа. Има възможност за заобикалянето като се иска съгласие от съседите.

    Коментиран от #20

  • 18 Гост

    7 0 Отговор
    А вече построените над допустимото ще ги съборите ли?
  • 19 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Най накрая":

    Целта на данъците не е народа да е доволен.
  • 20 Name

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Знайко":

    То хубаво се иска съгласие на съседа обаче когато имота се продава съседа пак трябва да даде съгласие. Това беше положението преди 2-3 години когато продавахме една стара къща.
  • 21 Васил

    1 0 Отговор
    Айдеееееее народе на предизборните обещания може да ни обещаят и нов дом на Марс?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове