Last news in Fakti

13 Март, 2024 21:36 6 408 36

Валентин Николов: Ние не избираме кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • валентин николов-
  • строеж-
  • блокове-
  • аец козлодуй

"Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на "Уестингхаус", защото технологията е тяхна. Много хора бъркат, че ние избираме изпълнител и трябва да пуснем някоя фирма на търг

Валентин Николов: Ние не избираме кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - 1

"Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на "Уестингхаус", защото технологията е тяхна. Много хора бъркат, че ние избираме изпълнител и трябва да пуснем някоя фирма на търг. Нещата са доста деликатни и не е хубаво хора, които не разбират от процеса да дават некомпетентни мнения", заяви в предаването "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

"В момента ние по решение на Народното събрание ще провеждаме преговори с "Хюндай". Ако тези преговори не доведат до задачите, които са от Народното събрание, то винаги е възможен друг вариант", добави Николов.

По думите му реалистичната цена на строежа ще бъде много по-малко от спряганите 30 млрд. лева за двата блока. Към момента Валентин Николов посочи, че АЕЦ "Козлодуй" е обезпечена и има ликвидност.

"За началните дейности за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" има пари, както и за обезпечаването на програмата на АЕЦ-Козлодуй", категоричен е той.

"Опасяваме се, че в един не много дълъг период, когато цените на електроенергията падат това означава, че паричният ни поток ще бъде съвсем различен, особено приходите ни и това ще затрудни някои дейности, но към настоящия момент сме оптимисти", добави той.

Николов коментира и настояването от страна на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски, Асен Василев да покрие дефицита в енергетиката.

"Рискът, ако дефицитът не се покрие, е че знаете, че от 1 юли вече има либерализация на пазара на едро т.е. крайните снабдители, които доставят енергия на домакинствата ще минат и ще купуват количества енергия на свободния пазар, на по-висока цена. Това обаче, за да не повиши цената на домакинствата трябва да бъдат компенсирани. И тази компенсация трябва да дойде от фонда за гарантиране на енергийната система".

"Защо трябва да се повиши при условие, че цената на борсата пада? Именно защото досега фондът компенсираше тези разлики, сега той няма да може да ги компенсира, вече натрупва дефицит в обществения доставчик на националната електрическа компания. Даже националната електрическа компания дължи вече пари на АЕЦ "Козлодуй", обясни Николов.

Той посочи, че има два начина за компенсация - или през бюджета, или през повишаване на цената, която е 0 лева една ставка, която се води задължение към обществото, която е част от цената за електроенергията на всеки един потребител, независимо дали е домакинство или е фирма.

"Фондът ни дължи над 130 милиона лева към Националната електрическа компания , които са просрочени, а към нас дължи 40 милиона , но той дължи и към ТЕЦ "Марица-изток" и други", допълни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

Валентин Николов коментира и темите за замяната на руското гориво, както и пътната карта за "Турски поток".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    47 1 Отговор
    Николов е от бил депутат ШАЙКАТА , и това означава ,че много милиони ще се открадната !!
  • 2 Прав е

    71 1 Отговор
    Ние не избираме кой и как за АЕЦ а, казват ни от посолството.

    Коментиран от #25

  • 3 Буревестник

    58 3 Отговор
    Ама естествено. Дарихме нашите на нарконачето, За да може да купим от големият брат на многократно по-висока цена естествено,
  • 4 ха сега де

    6 28 Отговор
    Когато беше първата копка да АЕЦ Козлодуй нещо избирахме или или това е минало бешало?

    Коментиран от #6

  • 5 Ташко

    56 0 Отговор
    Мръсни употребени презервативи, и Боко и Кирето и Свинята. Ако добре съм разбрал, два реактора вече платени и подарени на Укр айна, там работят а у нас не. Чудна работа, сега трябва още 30 милиарда да купуваме нови. Боклуци, те си знаят кои са.
  • 6 Интересно

    58 1 Отговор

    До коментар #4 от "ха сега де":

    Колко милиарда ни струваше АЕЦ а, построен от руснаците? Колко щеше да струва Белене, колко ще ни струват новите блокове от американците. Да не стане като със самолетите Ф16, човека взе парите и каза ще видиме

    Коментиран от #14, #15

  • 7 Сталин

    38 0 Отговор
    Ние нищо не избираме,избира посолството
  • 8 9689

    29 0 Отговор
    Престъпнико,комисионните избирате.
  • 9 Борисов

    32 0 Отговор
    ....Днес говорих със сенатор Маккейн по скайп , няма да строим АЕЦ Белене!....11.08.2016г.
  • 10 аз пак не разбрах

    29 0 Отговор
    лицензиран ли е АР1000 за европейския съюз?!?
  • 11 Отработеното ядрено гориво

    33 0 Отговор
    да се върне в Русия,както е по договор/може и за това да ни осъдят/,а не да ставаме кошче за ядрен боклук на Уестинхаус.Вече 12 години не се връща отработеното ядрено гориво,място има за още 7 години,след това АЕЦ Козодуй ще спре работа по простата причини,че няма къде да сложи отработеното ядрено гориво.

    Коментиран от #16

  • 12 Лиценза на АЕЦ Козлодуй

    32 0 Отговор
    ще загум,ако работи с неруско гориво и Международната атомна агенция/Австрия/ ще ни спре АЕЦ Козлодуй.До 1година оставаме без АЕЦ Козлодуй,режим на тока,ставаме албанци на алумулаторни батерии/познайте кой печели/,това е целта.

    Коментиран от #19

  • 13 М3 голд

    39 1 Отговор
    Е, какво коментира? Как ще се заменя руското гориво с по скъпо и рисково такова? И още: кой избра технологията на Уестингхаус? И къде работи реактор по нея в ЕС? И ние опитни мишки ли сме?
    Този Николов нищо не разбираше от атомни електроцентрали. И от другите. Бойко го сложи на върха и толкова. И сега го раздава корифей. Така ще е. Слушаме Сорос и Козяк и козируваме. Така е и в целия ЕС, без Унгария.

    Коментиран от #20

  • 14 МММ да

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Интересно":

    То парите за построяването са ясни- повече. Проблемът е, че тия реактори са малко недъгави и поддръжката им е тегава(коства повече кинти във времето на самата експлоатация).
  • 15 Сталин

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "Интересно":

    Само 40 милиарда ще бъдат секретните анекси към договора
  • 16 Сталин

    24 1 Отговор

    До коментар #11 от "Отработеното ядрено гориво":

    Отработеното ядрено гориво му готвят площадки в Добруджа и Странджа ,така че ще ядете хляб с малко радиация ,но не му мислете това е полезно защото е демократично
  • 17 гост

    30 0 Отговор
    Имаме реактори на Белене ,които са платени на Русия,защо да инсталираме на американците реакторите и да плащаме в пъти повече,а не си използваме руските технологии?!Някой пак е сключил сделка с колосален комисион и супер неизгоден договор за България.

    Коментиран от #33

  • 18 деа тая шайка проклета

    25 0 Отговор
    Щом педалетките политици водят процеса по стоителство на АЕЦ, а не хора от бранша , това е пълен кретенизъм свързан с дълбока зависимост от всичко и всеки!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 име

    28 0 Отговор

    До коментар #13 от "М3 голд":

    Чехите направиха конкурс за нови ядрени мощности с условия и методология за оценка предложенията. Уесингхаус е декласиран защото отказали да дадат гаранция и краен срок, а и губят точки по цена и несъбиране на отработеното гориво. А този калъф ни лъже че ние сме избрали само чия технология да ползваме, ама не собственика на технолотията,а ние ще избираме изпълнител. Дори и да е така, факта че всичко се върши без конкур и оценка на предложенията, говори ясно за зависимости и обслужване на чужди интереси.
  • 21 Казуар

    2 24 Отговор
    Тука руските мекерета забравят, че Русия обяви България за вражеска държава.

    Коментиран от #27, #28, #32

  • 22 00001

    2 7 Отговор
    Eвтините Руски реактори са на цена само от 11 милярда долара за реактор.
  • 23 дядото

    17 0 Отговор
    и като е така,защо вземате огромните си заплати.преди години 12 милиарда лева за аец белене бе непосилна сума и пр.сега се радваш,че краварите ще ни вземат по-малко от 35 милиарда щд.пфу,продажни га до ве
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1944

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Прав е":

    точно така. от пасолството ви съобщават кво е наредил бащицата от кремъл. иначе има бой с нагайката. и вие слушкате. пенцийката стига ли за тока и лекарствата?

    Коментиран от #31

  • 26 Борислав

    11 0 Отговор
    Това е края ,"държавата "ни ще фалира,поколения българи ще плащат,за това национално предателство!Отделно ,България ще стане площадка за складиране на отработени ядрено гориво.Тук вече ,затвора няма да помогне..много хора ще трябва да видят по стълбовете!
  • 27 терзиев от дс

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Казуар":

    Те почитат Светата Троица. Путин, Аллах и Сатаната.
  • 28 Ббб2

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "Казуар":

    А защо ни обяви,мекере убито,а?Защото ,нашите управляващи всячески се стремяха това да се случи .Пращаме оръжие за Украйна,гоним руски дипломати и свещеници,налагаме санкции,конфискуване на руски активи,денонощна анти руска риторика от правителство и медии и т.н!Сега децата и внуците ти ,ще плащат и ще живеят в радиоактивна територия.
  • 29 Анонимен

    11 0 Отговор
    Ежедневно се убеждавам, че от нас по-прости и тъпи са само украинците!Ако не променим нещата ще си съсипем хубавата територия и бъдещето на децата и внуците!
  • 30 За 30г. Само

    7 0 Отговор
    Лъжци, крадци, национални предатели...
  • 31 Атлантическо миризливо

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "1944":

    Това дето го ядеш директно от памперса на господаря джо ти е най сладко
  • 32 Още малко ви остана

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Казуар":

    Защо ли?
  • 33 Още за национанното предателство

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Казаха им от уестинхаус, че цената ще е 35 милиарда минимум. Тоя измамник ходи да лъже, че щяло да е МНОГО по малко. На въпроса колко много по малко-той скромно замълча...
  • 34 Токаджиев

    7 0 Отговор
    Ердоган за20милиарда долара пуска 4х1200mgw 4800mgw даже двата са пуснати и до две години пуска и другите два. Естествено реакторите са Руски от трето поколение съвременни и едни от най ефективните и икономични реактори.
    Сигурно е луд като не взема хамериканските стари боклуци.
    Затова са 4 икономика в света.
  • 35 Николов

    3 0 Отговор
    НЕКА СА БРАТЯТА АМЕРИКАНЦИ И АКО МОЖЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА ИМ ПЛАТИМ.
  • 36 Ние вече

    2 0 Отговор
    Нищо не избираме сами ВСИЧКО Е ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове