Last news in Fakti

31 Януари, 2021 09:02 8 179 27

Курсантите от МВР се пребориха за стипендиите си

  • курсанти-
  • академията на мвр-
  • стипендии-
  • национално представителство на студентските съвети-
  • нпсс

"Вярваме, че нашата намеса е била своевременна и необходима, за да бъдат изказани исканията на курсантите в Академия на МВР", казват от НПСС

Курсантите от МВР се пребориха за стипендиите си - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Казусът с драстичното намаляване на стипендиите на обучаващите се в Академия на МВР е решен в полза на курсантите. За това съобщи Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

Обучаващите се в Академия на МВР получиха в пълен размер своите стипендии след драстичното намаляване, което беше наложено в края на месец декември 2020 година. Припомняме, че стипендиите за месец декември бяха уеднаквени за всички курсанти в МВР - по 112 лева, докато преди това финансовата помощ за курсант можеше да достигне над 400 лева в зависимост от успеха.

"Причината за това намаляване е лимитът, който имаме за стипендии", обясни в официална позиция ректорът на Академията на МВР проф. дн Любомир Тимчев.

Припомняме, че в края на миналата година НПСС, като единствен законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в Република България, изпрати протестна позиция до Министерство на образованието и науката и Министерство на вътрешните работи относно драстичното намаляване на стипендиите на курсантите в Академия на МВР. Сигналът за това "отрязване" на стипендии пък дойде от самите курсанти в края на 2020 година.

НПСС алармираха, че стипендиите са основен доход за курсантите, защото правото им да полагат труд с трудов договор е ограничено. Възможно е единствено при определен успех и след получаване на разрешение от ректора на Академията. "Произлизайки от това, курсантите дават по минимум 12 часа, а в извънредни ситуации дори са стигали до 24-часови дежурства в академията и общежитията към нея. По време на извънредното положение, курсантите, водени от дълга си, са полагали по 12 часови дежурства по КПП-та, извършвали са проверки на карантинирани лица, което им е било вменено като задължение", казаха от НПСС. Организацията е категорична, че предвидената сума от 112 лева е крайно недостатъчна и "още по-неприемлив е фактът, че от тази сума се удържа месечен наем за общежитие в размер на 25 лева".

Дни след постъпването на сигнала от Министерството на вътрешните работи разпоредиха проверка, която завърши с решаване на казуса за стипендиите, а курсантите получиха в очаквания размер своите стипендии, съобщиха от НПСС и изразиха благодарност към ръководството на Академия на МВР и Министерство на вътрешните работи за своевременната реакция в полза на курсантите.

"Вярваме, че нашата намеса е била своевременна и необходима, за да бъдат изказани исканията на курсантите в Академия на МВР", казват от НПСС.

"Считаме, че съществуващият ред на стимулиране за постигане на по-високи резултати чрез диференцирано повишаване на стипендиите в зависимост от постигнатите резултати и успех, качествено отличава АМВР с този подход от другите висши училища", казват още те.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    27 9 Отговор
    от сега , пари в главите им !
  • 2 данъкоплатец

    32 10 Отговор
    400 лв., е те от малки свикват да лапат от държавната хранилка
  • 3 Гина

    26 9 Отговор
    После на инвалидите завиждате, а вижте ги тези хрантулници.
  • 4 мечо

    12 16 Отговор
    бои по полициата бои докато не му се покаже задника да го саблечеме гол на плоштата вав пазарджик и да го оставиме там

    Коментиран от #15, #18

  • 5 Asdfg

    24 6 Отговор
    “Пребориха” се да мързелуват следващите години в милицията!
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    24 7 Отговор
    Ако ме четат ченгета: ние ви плащаме заплатите, помнете го това! Вие сте там за нас, не за тях (хора с пари и власт).
  • 7 Лост

    13 4 Отговор
    Курсант-човек с един сантиметър....!
  • 8 Демократ

    12 2 Отговор
    Време е да ги ваксинират - както те казаха лятото са на пьрва линия сьс ковид
  • 9 Ахахха

    14 5 Отговор
    Уважаеми курсанти, съветвам ви ако имате малко мозък да се захванете с други науки. Вас просто няма да ви назначиме никъде! Герберски избиратели няма да се знаначават, а ще се уволняват.
  • 10 ЖОРО

    14 4 Отговор
    А КОЛКО ПОЛУЧАВА ЕДИН БЪДЕЩ ИНЖИНЕР, ДОКТОР, КОМПЮТАРЕН СПЕЦИАЛИСТ...ТИЯ ОТ ДЕЦА ГИ СЛАТАТ НА ХРАНИЛКАТА..СТИПЕНДИЯ НА КАНДИДАТ ЧЕНГЕ-400 А ПЕНСИЯ-300..
  • 11 Стефан Петров

    16 5 Отговор
    Аз съм завършил това училище и на месец ми даваха 25лв. Навремето то се водеше школа, но даваше знания като за академия и в някои отношения бе по-добро от софийския университет, въпреки, че ни преподаваха доста преподаватели от този университет. Днес се води академия, но дава знания като за техникум. Познавам доста завършили наскоро там.

    Коментиран от #13, #22

  • 12 сила

    10 4 Отговор
    НЯМА БИВШИ КУКИ И БИВШИ ПЕДЕ....АСИ
  • 13 сила

    13 7 Отговор

    До коментар #11 от "Стефан Петров":

    ТОВА Е ИНТЕРНАТ ЗА ПОЛУИДИОТИ....хора с интелектуални затруднения,казано политкоректно....
  • 14 Полицейска академия

    15 3 Отговор
    Академия и МВР са взаимноизключващи се понятия.
  • 15 1944

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    ти от токайто да мълчиш да не дойдат милицията с пръчките
  • 16 Павел Пенев

    13 3 Отговор
    Там всички завършват,няма скъсани.Сега след стипендиите,ще се борят и за трудов стаж и пенсия заедно с престъпниците.
  • 17 Боко праните гащи

    8 3 Отговор
    Като не стават за таксиджии, дай полицайчета ше ги направиме.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 сдк

    5 4 Отговор
    Ами те курсантите са вече неколко месеца он лаин кви пари , кви степендии от 400 лв.Това са много пари. Кой разполага с такива пари? Кой има по 300 - 400 лв. на член от семейстно и то работещи.
  • 20 Мамини подмазвачи

    6 3 Отговор
    Връзкарчета потомствени до един са там, за нищо не стават.
  • 21 ХАХАХАХАХА

    3 3 Отговор
    КВА СТИПЕНДИЯ ОТ 400 ЛЕВА ЗА ТЕЯ ХРАНТУТНИЦИ ВЕ! :) ЕПТЕН БОМАБАШИРАХТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВИЦА :D ТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ПО 400 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, ЧЕ ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА ВСЕ ОЩЕ ДА ДИШАТ.
  • 22 МИЙН

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Стефан Петров":

    Колкото по голема табела / академия/ толкова по малко съдържание. Некога е било школа с качеството на академия, сега е академия с качеството на ПУЦ.
  • 23 глоги

    0 0 Отговор
    Казусът с драстичното намаляване на стипендиите на обучаващите се в Академията на МВР е решен в полза на курсантите. Академията е една.
  • 24 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    " ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ - 9 " ---СЛЕДВА "10" !!! И АЗ Я ИЗКАРАХ ЗА 4 МЕСЕЦА -АМА МИ ВЪРВЕШЕ ЗАПЛАТА !!! СУПЕР МНОГО СЕКС В АКАДЕМИЯТА И МАЛЪК ПРИРАСТ БЕБЕТА ЗА БЪЛГАРИЯ !!!!! ВЕРВАЙТЕ МИ -ТАКА Е !!!!!!!
  • 25 радул

    2 1 Отговор
    Оставиха децата без храна ,а и не им дават да работят !
  • 26 Djoni

    2 0 Отговор
    Тук няма един положителен коментар за милицията! Кат нема милиция ще се върнат на власт неуспелите спортисти т.н.мутри и те ще Ви решават проблемите, но ще им плащате за това, разбира се след като им целунете пръстена!!!! Няма бяла държава без милиция!
  • 27 ПФП

    1 1 Отговор
    ИЗПИТЪТ ЗА ЗАСЛУЖЕНА СТИПЕНДИЯ ДА НЕ Е БИЛ НА ТЕМА "ЗАЛОВИ ЦИВИЛНИ, НЕВЪОРЪЖЕНИ И МИРНИ ПРОТЕСТИРАЩИ И ГИ ОБЕЗОБРАЗИ ТАКА ,ЧЕ ДА СИ ГОРД НОСИТЕЛ НА ТИТЛАТА - МИЛИЦИОНЕР- БИЕЩОТО СЪРЦЕ НА ПАРТИЯТА НА ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕКА"

    ЕВАЛА, БРАВО, ЗАСЛУЖИХТЕ СИ СТИПЕНДИЙКИТЕ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове