Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 19:05 2 398 19

Министърът на туризма: Интересът към зимните ни курорти е засилен

  • туризъм-
  • банско-
  • зимен туризъм-
  • зимни курорти-
  • марияна николова

Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%, информира Марияна Николова

Министърът на туризма: Интересът към зимните ни курорти е засилен - 1
Снимка: Министерство на туризма

Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Само за последната една седмица гостите, които са посетили Банско, са 7800 по данни на бизнеса. Най-голям е делът на румънските посетители – 3800 човека за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни - Сърбия, Гърция, Северна Македония. Това твърди вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в града, цитирана от ведомствения пресцентър.

Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%, информира вицепремиерът. Тя посочи още, че за първи път в Банско има чешки туристи. От началото на годината имаме 830 чешки туристи, като за миналата година са били 62, съобщи министърът. По думите ѝ чешкият пазар се преориентира към зимните спортове.

Вицепремиерът коментира още, че сезонът се очертава да продължи поне до средата на април. Според нея има сериозна снежна покривка и доста гости от балканските страни и заради това изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен.

Николова инспектира няколко места за настаняване, както и началната станция на лифта.

Министърът информира, че проверките до настоящия момент и в курортите, и във вътрешността на страната, показват, че бизнесът спазва мерките. Аз апелирам да спазваме мерките и да сме отговорни, за да може по-бързо да излезем от тази ситуация, защото туристическият сектор е най-тежко пострадал, подчерта тя. От думите ѝ стана ясно, че указанията за работа се следват прецизно и контролът е безкомпромисен.

Имаме положителни отзиви в социалните мрежи и от обратната връзка, която има тук на територията на общината и в хотелите, посочи вицепремиерът. И уточни, че всяко място за настаняване има анкетен лист, който се попълва от всеки един турист, и отзивите са, че ние сме безопасна и стерилна дестинация към момента. Аз съм на терен, за да съм сигурна, че мерките се спазват - както единните правила на Министерството на туризма, така и заповедта на министъра на здравеопазването по отношение на стерилност, хигиена и безопасност, заяви още Николова.

Вицепремиерът подчерта, че за туризма са много важни антигенните тестове. Тя посочи, че се обмисля и възможността на граничните пунктове, там, откъдето влизат чужди туристи, освен изискването за PCR да има и алтернативна възможност за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще се обсъжда със здравните власти.

Усеща се съживяването на бизнеса и се надяваме това да продължи, коментира кметът на Банско Иван Кадев. Кметът апелира всички заети да спазват противоепидемичните мерките. Той информира, че на територията на общината вече работи и лаборатория за PCR и антигенни тестове. По думите му към този момента няма данни за случаи на посетители, дали положителни резултати.

Благодарни сме, че зимните курорти в България работят, за разлика от много други в Европа, коментира Иван Обрейков, маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски зоната в Банско. И допълни, че към момента данните са добри и туристи има, като се надява интересът да се запази до края на зимния сезон.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 6 Отговор
    много са скапи и вав пазарджик си е достатачно стодено тас зима ние и за велин град ниямаме пара дето ние еи тука до газат да идеме
  • 2 Максуда

    13 0 Отговор
    Момичето не е в час, май?

    Коментиран от #5

  • 3 мечо

    0 4 Отговор
    не се утчита от торизма че много хора са по казаните и ниямат пари за корортите ако имаха пари щтеше да има по голиям интерес ощте по голиям интерес от хората аз имам интерес но ниямам пара откаде а
  • 4 сигурно

    10 1 Отговор
    до мечо
    Ти май си от орките , защото много добре пишеш !

    Коментиран от #9

  • 5 Ванката

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Максуда":

    Как ще в часа с толкоз голяма заплата
  • 6 ПКПка

    10 0 Отговор
    Аааа, тази е по-проста и от МЕН.
  • 7 горо

    9 0 Отговор
    Балкончето на Марианчето Николова го мачка Валерката Скатчето от Бургас. Иначе кой щеше да разбере колко надарена и талантлива е тя.
  • 8 Тъз Оф тСа

    13 0 Отговор
    ли е мнистър.. а х ти и ша нерката дет изглежда .. пфуу, няма ли умни и кадърни хора в тъз държава
  • 9 Мазньо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "сигурно":

    Не му се вързвай,прави се на интересен...не ,че не е прост де...
  • 10 Има още балъци да пълнят мутрокурортите

    8 0 Отговор
    И да дават парите си за разюздания живот на мутри и политици дето ги грабят

    Коментиран от #14

  • 11 112

    4 0 Отговор
    Любовницата на Симеонов. Спец ченгета от пловдив, съдийка от Пловдив потвърдиха и са ядосани, че ангелкова са я... Ззавършила ангелкова в щатите ни казва майката на съдийката от пловдив. Езици ангелкова. Гнусни истории. Прави са може би, всички в НС си имат любовници. Хубаво. И дуган има вина. Що мълчиш ва. Що не им удариш едно евангелие, да правят извън НС, дай им ключовете на Сараите и там симонката, твоите авери амет. Като крастави магарета са, отърване от тях няма.
  • 12 нашия

    4 0 Отговор
    иска да каже че ще ни оставят да сменяме мръсни чаршафи и да готвим гозби на скъсаните ни комшии живеещи по на запад от нас
  • 13 Ventura

    2 0 Отговор
    Забелязвате ли, как расте носът на Пинокио под маската?
  • 14 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Има още балъци да пълнят мутрокурортите":

    Нека затворят колкото се може по бързо зимните курорти можем и без тях, те укриват данъци и неусигуряват персонала си а след време ние работещите ще трябва да плащаме пенсиите за старост на персоналът им по хубаво без такива кърлежи........
  • 15 Крос

    1 0 Отговор
    Къде си бе Последният софиянец що не се изкажеш по въпроса за осигуровките на персонала и укриването на данъците?
  • 16 ьььь

    1 1 Отговор
    дъ хау ,мач ъф дъ фиш
  • 17 Киро Жарта

    0 1 Отговор
    Тая и Деса Дуловската са моите мокри сънища !Че им изпапкам поничките...
  • 18 Елена

    3 0 Отговор
    Той, Чудомир го е казал: Искали я! Молили я! А сега и Еньо кантонерина и се назландисва!..........Така е и с чуждестранния интерес.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Интересът към природните ни богатства също. И тях ги раздадохте на чужденците, продажници такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове