Last news in Fakti

9 Март, 2021 21:16 3 414 31

Десислава Ахладова и Крум Зарков влязоха в остър телевизионен спор

  • десислава ахладова-
  • крум зарков-
  • правосъдна система-
  • съдебна система-
  • главен прокурор-
  • разследващ главния прокурор

Предизборна "престрелки" между ГЕРБ и БСП за състоянието на съдебната система в България

Десислава Ахладова и Крум Зарков влязоха в остър телевизионен спор - 1
Кадър: bTV

Бяха извършени много реформи в правосъдната система през този четиригодишен мандат. Преди една седмица бе направен отчет от председателя на правосъдната комисия, която каза, че над 1,3 млрд. лева е запорираното имущество, което е една огромна сума. Това сподели в студиото на "Лице в лице" по bTV кандидатът за народен представител и действащ министър на правосъдието от ГЕРБ Десислава Ахладова. Опонентът ѝ в студиото Крум Зарков от БСП разкритикува правителството му в частта с правосъдната система, заявявайки, че там не е направено нищо.

"Няма сфера, в която правителството да се е провалило толкова ясно, категорично и безспорно, колкото в системата на правосъдието. За реформа в сектора въобще не може да става дума. Периодът през 2017 г. започна с два мониторингови механизма – един на Европейската комисия и един на Съвета на Европа, а излизаме от него с три. От Европа, нашите проблеми прескочиха Атлантика – и отидоха до щатските сенатори, един от които председател на Комисията им по външна политика. Оставете дори американците и европейците - българите всеки ден виждат и знаят, че са подложени на брутален двоен стандарт. Борбата с корупцията по високите етажи е с нулев резултат, всеки един от нас е принуден да живее в някаква схема. Нито един от проблемите, които стояха на масата на политиците през 2017 година не е намерил своето решение днес – а напротив – бележи се регрес по много от тях", разкритикува властта Зарков.

"Живеем в корумпирана държава с разградени институции, в които доверието е "под кота 0", категоричен беше социалистът. Той отбеляза, в този период на безсилие и безволево правителство се е утвърдила ниша - на олигархично-престъпния модел, в който някои, които имат пари могат да си позволят всичко и да печелят още повече пари, а редовият гражданин – плаща, всеки ден. "Колкото и далече да изглежда темата "правосъдие" , хората трябва да знаят, че бърка в джоба и ипотекира бъдещето на всеки един от нас", смята Зарков.

"Относно Наказателно-процесуалния кодекс бяха извършени много промени. На първо място бавенето и връщането на делата беше преодоляно с въвеждането на разпределителното заседание. Разбира се, бяха въведени и много реформи в електронното правосъдие. Имаше и много други реформи като регистрацията на вещите лица, системата на съдебното изпълнение. Министерството на правосъдието и правителството прие изменение по отношение на Търговския регистър, където вече всички отчети се подават на едно място", заяви на свой ред Ахладова.

"През 2016-2017 г. бяха направени промени в Конституцията в частта за съдебната власт, където Висшия съдебен съвет бе разделен на съдийска и прокурорска колегия, което беше оценено от Венецианската комисия. Аз зная откъде започна съдебната система, защото съм в нея от 22 години. Ние започнахме от пишещи машини, без възможност за някаква информационна система'', допълни тя.

По отношение на предложението за прокурор, разследващ главния, Зарков заяви: Истината е, че става дума за една чутовна глупост. Той нито ще бъде ефективен, нито го има някъде по света, нито ще има какво да работи. Чудя се как въобще стигнахме дотук. С традицията, която има в България по отношение на юридическата мисъл и правната ни култура – в страната на Ганев, Долапчиев, държавата, родила Живко Сталев и Корнезов. В крайна сметка стигнахме до "главния над главния".

За фигурата на разследващ главния прокурор Десислава Ахладова припомни, че за такава фигура се говори от десет години.

"Лично аз не видях никакво законодателно действие от страна на опонентите ни, нито механизъм, с който да бъде ограничена властта на главния прокурор. Тази фигура е разследващ прокурор, просто защото няма как да е съдия, тъй като прокурорът е разследващ орган, а не съдията. Затова тази фигура, в рамките на конституционните правомощия, трябва да е само прокурор", отбеляза правосъдният министър.

"Ще се боря за бързо, прозрачно и ефективно правосъдие, то трябва да е в услуга на гражданите. Реформите трябва да са за гражданите, а не да бъдат самоцел, обяви още Ахладова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    80 5 Отговор
    ТАЗИ С ДИПЛОМАТА ОТ БЛАГОЕВГРАДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И БЕЗ ГРАМ ЕРУДИЦИЯ ,Е МНОГО ЗЛЕ...АМА МНОГО
  • 2 така така

    15 85 Отговор
    Toя прошляк не може да и стъпи на малкото пръстче.
    БСП се разпада.

    Коментиран от #21, #28

  • 3 Ако Зарков

    33 17 Отговор
    Го бяха номинирали за кмет на София, БСП щеше да спечели. Обаче Нинова клекна на Тиквата и Манолова, и спечели Фандъкова.
  • 4 Гласоподавател

    11 6 Отговор
    Тия крепят мафията
  • 5 Уйке

    71 9 Отговор
    Зарков видимо превъзхождаше Ахладова!

    Коментиран от #15, #29

  • 6 ОООООО ДА!!!

    4 5 Отговор
    След предаването са си играли на стражари и апаши🐏🐑
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    5 9 Отговор
    ПО ТИЯ ТЕЛЕВИЗИИ , ВСИЧКИТЕ ИЗБЕЛЕНИ КАТО ОПРА УИНФРИ
    ........
    И ГОВОРЯТ МАЗНО , ВСЕ ЕДНО ЧЕ СА ПИЛИ МЛЯКО ОТ КОЧ :))
    ...........
    КАК МОЖЕШ ДА СТАНЕШ ЕКСПЕРТ В КОЧО-НАДОЯ :))
  • 8 Абе каква правосъдна с-ма бе?

    31 1 Отговор
    Щом Бацо още не е на инспекция в СЦЗ.
  • 9 истина е

    52 5 Отговор
    Деси ахладова и деси свирката от Дулово по нищо не се различават

    Коментиран от #11

  • 10 чичо

    7 42 Отговор
    Че от БСП винаги така говорят.Нито деюре,нито дефакто,а едно към много гьотере.За тях е важно да ви промиват мозъците,защото на друго не могат да се надяват.
  • 11 НСО

    2 18 Отговор

    До коментар #9 от "истина е":

    Не е вярно. Ахладова мирише на хубаво.
  • 12 Абсурд

    33 2 Отговор
    Пернишкотон нещо с благоевградската диплома не е в състояние да влиза в каквото и да било. Освен в гербаджийските *айна, където се чувства в свои води.
  • 13 123

    42 4 Отговор
    Другаря Зарков е прав, за съжаление на ГЕРБ.
  • 14 Стига глупости

    1 7 Отговор
    Тези са от статуквото +дпсъ
  • 15 Колю

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Уйке":

    По женственост, може би да.
  • 16 Турбо

    4 17 Отговор
    Комунистите няма да спечелят изборите

    Коментиран от #17

  • 17 Време е за Възраждане

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Турбо":

    А мутрите ?

    Коментиран от #22, #23

  • 18 Помакинята

    27 3 Отговор
    Се оплете в лъжливи обяснения.. Беше и негрсмотна
  • 19 Голем смях

    7 29 Отговор
    Това вазелинче с мазната коса ще изчезне с 200 км. в час ,когато разкарат Курнелия-приватизаторката.И този малоумник го спуснаха с парашут на аборигените от Русе.Докога софийски мекрета ще ги пращат из цялата страна ,че да ги избираме ...за да защитават интересите на София.Крайно време е да се създаде една партия на регионите .Една партия на провинцията ,която да навре София в кучи ....г.ъ.з.
  • 20 Крушарски

    19 2 Отговор
    "Ахлади" на гръцки означава "круша". Но не името толкова прави човека, а интелектът или липсата на такъв, както е в конкретния случай. Едно време покойният Декан на Юридическия факултет в ЮЗУ Сашо Воденичаров- Бог да го прости!- записваше всеки за студент в Благоевград, особено задочници, но при определен ред, все пак. А тази даже е завършила преди него, когато записваха студенти както по комунистическо записваха за цветни телевизори и нафтови печки. Крайно неподготвена, от Перник, с ниска правна и обща култура. Зарков спомена учените Венелин Ганев и Долапчиев, сигурно е, че министърката не ги е чувала. Какви хора ни управляват, а!? Бог да пази България! Затова читавите бягат оттук- и млади, и не толкова млади .Докато има такива като "Крушата".
  • 21 Да е така

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    ама не е така
  • 22 Турбо

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Време е за Възраждане":

    Мутрите са комунистите

    Коментиран от #31

  • 23 Те да

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Време е за Възраждане":

    Наздраве!
  • 24 Последния Софиянец

    0 2 Отговор
    Поздрави от БНТ!В кой бункер спореха тия двамата?
  • 25 Гост

    13 1 Отговор
    Таа лелка брои ли я някой за жива....
  • 26 Чичо дядко

    9 1 Отговор
    Всеки ден трябва да ги целим с яйца на влизане в съдебните сгради и съдиите и прокурорите ,да не кажа с нещо друго като ку,ршуми , а пък скоро ще се превъзпитат просто им трябва малко терор. Трябва да сме заедно за каузата, да изчистим съда от гадините в него. Само така ще се опеавим

    Коментиран от #27

  • 27 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Чичо дядко":

    С глупави хора няма да стане
  • 28 НАТЕ

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    По простотия на поредната биволица,която хрантутници!Срам, голям срам за бившата министърка, толкова невежа
  • 29 маргинал

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Уйке":

    Възможно е да я превъзхожда...в милиончетата най-вероятно ...Млад е но отдавна в политиката, а "червените" са се окопали все такива "червиви" от пари ,нищо ,че не са на власт, и уж ..."защитници на бедните и онеправданите" --"социално справедливи" -стига само да не става въпрос за приватизации - не само на "Техноимпекс" ...
    Шменти -капели са тези от БСП... пповечето капиталисти , а не "леви" ...
    Ако бяха истинска опозиция , толкова шансове, възможности и даже гражданско негодувание и протести имаше през последните години , а те се спотайваха ,не ги оглавиха ,а само кучетата разлайваха... защото самите те си знаят осраните задници.
    България и обществото се нуждае от истинска ЛЯВА партия, НО не представлявана и оглавявана от шайка ...милионери !
  • 30 Автобиографията

    0 0 Отговор
    На Зарков няма ли кой да я публикува
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове