Last news in Fakti

23 Март, 2021 05:56 2 226 27

Тагарев: Не изключвам предизборен елемент в акцията на прокуратурата, но шпионажът е факт

  • проф. тодор тагарев-
  • скандал-
  • шпиони-
  • информация

Трябва да има категорична забрана бивши служители на ДС и РУМНО да заемат каквито и да било позиции, свързани с класифицирана информация, заяви бившият служебен министър на отбраната

Тагарев: Не изключвам предизборен елемент в акцията на прокуратурата, но шпионажът е факт - 1
Снимка: БГНЕС

Шпионският скандал вече е много сериозен, особено с новината, че се експулсират двама руски дипломати. Това означава, че прокуратурата има достатъчно убедителна информация, че в действителност служители на Руското посолство са приемали и вероятно използвали информацията, която им е предоставяна от шестимата, уличени в шпионаж в полза на Русия.

Това заяви в пред БНТ бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

По думите му политическото ръководство на Министерство на отбраната няма конкретна информация по даване на достъп и по контрол на достъпа. За това има други структури на национално равнище. Той подчерта, че би следвало да има категорична забрана бивши служители на ДС и РУМНО да заемат каквито и да било позиции, свързани с класифицирана информация.

Проф. Тагарев каза, че не може да изключи предизборен елемент в акцията на прокуратурата, но подчерта, че разкритията доказват престъпления срещу републиката - най-тежките престъпления, разгледани в глава първа на Наказателния кодекс.

По думите му очакванията са доказателствата, събрани от прокуратурата, да издържат при едно съдебно дело и ако се докаже виновността на уличените лица, те да получат своите присъди.

"Има данни, че с часове са снимали класифицирана информация, че един от членовете на групата е служител в регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание. Това означава, че през тях е минавал огромен обем информация и не само национална, но и такава по съюзна линия", подчерта проф. Тагарев.

Според бившия военен министър в изнасяната информация има данни за бюджети, планове, програми за развитие, ангажименти, което поемаме към НАТО, проекти, които НАТО реализира в България и най-вече разузнавателна информация.

При приемането си в НАТО България е поела ангажимент за защита на класифицирана съюзна информация. Сега става ясно, че очевидно това не е факт и всяко пренебрегване на този случай ще ни изиграе много лоша шега в бъдеще, категоричен беше проф. Тагарев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    30 6 Отговор
    Голям ЦИРКАДЖИЛЪК, като всичко през последните 10 години !

    Коментиран от #23

  • 2 Някой си

    31 5 Отговор
    Кво прайм с агент Иван?
    Ишкембе чорбасъ македонскиот русенец?
  • 3 оня с коня

    11 28 Отговор
    Според Русофилите тука в България изобщо няма какво да се Шпионира защото сме като Отворена книга и всичко е ясно и известно.Според Русия обаче ИМА какво да се Шпионира и то МНОГО.И ги хващаме,и те ПАК продължават като и през ум не им минава да се отказват,защото Шпионирайки БГ,на практика шпионират НАТО.Та на кого да вярвам?Ами ще повярвам на Русофилите,щото са Душички и много се радват като излъжат Някой:)

    Коментиран от #5, #11

  • 4 пройчо

    8 3 Отговор
    "професор тодор..".....нАуката е занаят , а шашкънлъка -по рождение!
  • 5 Ами недей!

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Повярвай на частния прокурор на Доган! Той и банки оправи и лотарии и олигарси, пък една Русия ли ще му се опъне? Сега да видим кой ще е следващият удар на "великият" частен Прокурор!
  • 6 Сесесере

    11 30 Отговор
    Да изметем русофилнята заедно с руските шпиони и съветски паметници от родината !!! България е член на НАТО и ЕС, не го забравяйте, предатели !!!
  • 7 Хаберий

    22 3 Отговор
    А тоя отвсякъде смърди на ЦРУшски шпионин!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 гадно

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хаберий":

    Онзи нищо че съм дърт, ако Русия ни нападне като през 1916г. при Добрич пръв ще се пиша доброволец, но заради твоето НАТО пръста няма да си мръдна.
  • 9 гадно

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хаберий":

    Извинявай отнася се за оня над теб сесерето.

    Коментиран от #22

  • 10 РУСИЯТА....ШПИОНИРА НИ ПО....БРАТСКИ

    4 15 Отговор
    ДРУГО СИ Е ДА ТЕ ШПИОНИРАТ БИВШИ СЪЮЗНИЦИ....РАДЕВ, НИНОВА И РУСОФИЛИТЕ.......МЪЛЧАТ.....ДОКОГА
  • 11 ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    И сега ако имахме медии, журналисти и не бяха на 111 място, ако имахме гражданско общество да гракнат всички и да питат… аджеба тия шпиони имат ли началници, министри(агент Иван), премиер(агент Буда)…. контрол имало ли е, проверки правени ли са или заедно са проспали, а що не и да са делкали тия заработени мизерни 2 или 3 хилядарки в лв. ти да видиш…..
    За по висши министерски, премиерски оставки нещо няма ли да се говори, да се дават, все пак е липсвал контрол, слабо и некадърно е било управлението…
    Алюууу спите ли, спите ли…. Така ако не се събудите бай0ня може да си изкара още 12 години!!!!
  • 12 chi

    7 1 Отговор
    Факт, ама не е, щото ако беше така нямаше да я има тая пиар акция. От тук следва, че всичко е измишльотина на едни голи, тъпи глави!
  • 13 Биография

    7 1 Отговор
    "29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков."

    Достатъчен повод за съмнения.
  • 14 Фен

    7 7 Отговор
    А на фигурантчето, целият му "екип" от ДС. Да го наглеждат, да не кривне. И се ха мълчи и мига, като плъх в трици!
  • 15 !!!?

    4 6 Отговор
    Сега очакваме "братска" Русия да се извини на България, да обещае, че ще изтегли всички свои шпиони от Родината на признателния български Народ и накаже най-строго КГБ служителите които погазват по най-нагъл начин "вечната дружба" ! Амин !!!?
  • 16 По логиката

    7 3 Отговор
    За категоричната забрана е прав,нооо....няма как вече над 30 години това да се реализира на практика. При това за хаоса са виновни самите американци - те масово купиха и превербоваха бивши и текущи служители на ДС и РУМНО...... Еееее...,как да отделиш лоялните от нелоялните? Превербуван човек доживот си остава съмнителен ренегат. По логиката на Тагарев трябвя да се изрине Шкимбевойводата,както и той ,както и цялата му фамилия Тагареви,дудндуркани номенклатурчета при бай Тошо.
  • 17 Румен Коремното

    6 3 Отговор
    Аз още си мълча...
  • 18 ХАХАХ

    7 5 Отговор
    Какъв шпионаш е това ? Цирк. Каква държавна тайна има във всичко това? Кой ще се съгласи срещу 1000 - 2000 лв. на месец да си сложи въжето на шията?Какво тайна мооже да има в народното събрание? Там тайни от народа не трябва да има. Въобше каква класифицирана инфо в България сега може да има?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 big

    6 4 Отговор
    А дали е факт или активно мероприятие на чужди разузнавания чрез нашите прокуратура и ППП? Има само е един факт: прокуратурата е пълна боза и за нищо не става, осъдителните присъди срещу България и нея у нас го доказват! Не е ли национално предателство да купиш прекалено скъпо и само на "зелено" самолети Ф-16, които самите американци изхвърлят от употреба, т.к. не могат да преодолеят ПВО на Русия и Китай? Или да купиш 30-40 годишни кораби също за много пари? Къде е прокуратурата тогава? А пардон, в САЩ на инструктаж, там беше Гешев като го избраха, нали? Това не е ли национално предателство и загуба на суверенитет? За мен тези, които вкараха България в НАТО и са подлоги на САЩ и ЕС, са националните предатели! България трябва да е суверенна държава: няма САЩ, няма Русия, няма Турция и т.н. - има български интерес!
  • 21 Зорге да 18

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "ХАХАХ":

    Те това е проблема лешпери който цял живот цицат и на 50 са пенсионери но са алчни за още се продават за жълти стотинки. Същите тези се смятат за много умни и недосегаеми но са тъпи зелени чорапи щом дори и Гешев успя да ги хване
  • 22 Хабер

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "гадно":

    Тогава да продължа, такива като Тагара, има ли прокурор в България или служба, която да го вземе на разработка за продажничество в полза на САЩ и др. натовски сили, в категорията агент за влияние и т.н. предаване на документи, за продаавне на българските интереси в чужда полза, за включването на българската територия в театър на военни действия и противопоставяне на чужди интереси, заради които се препдолагат военни удари срещу нас от Русия.
  • 23 Антимафия

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    Въпроса е, с благословията на кого ,този е шпионирал 20 години необезпокояван в Българския щаб на Военните?
    Иван Гешев , ли го пазеше до вчера , и кой разкри този престъпник?
    Дали не получихме инструкций, от "Извънземни сили" ?
    На които, нямаше как да откажем?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Коментар от още едно американско шпионче.
  • 26 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ИМА ЛИ ЗАДЪРЖАНИ АГЕНТИ -ШПИОНИ НА ЦРУ В РУСИЯ И КИТАЙ -- НЯКОЙ ДА Е АФИШИРАЛ ТАКИВА !?!?!?!?
  • 27 Пенчо

    0 0 Отговор
    Какъв е тоя? Освен, че е евроатлантик като Боко тиквата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове