Last news in Fakti

23 Март, 2021 13:08 2 756 20

Москов: 90% от болниците не са включени в кризата, а заключват държавата

  • петър москов-
  • болници-
  • локдаун

Защо за правителството е по-лесно да заключи цялата държава три пъти, отколкото да накара цялата здравна система да заработи, пита бившият здравен министър

Москов: 90% от болниците не са включени в кризата, а заключват държавата - 1
Снимка: КОД

След първия ден на третия локдаун, можем само да кажем, че след няколко месеца ще отброим първия ден от 4 локдаун, това заяви пред журналисти в Плевен председателят на партия КОД Петър Москов.

Според него, това е грешка. Заключването не е решение, напротив то задълбочава кризата и увеличава проблемите и на отделния човек, и на икономиката, и на цялото общество. Ние в КОД сме категорични, заяви той, първо, че една силна държава трябва ясно да заяви - няма да има повече локдаун, защото води до крах на икономиката и обществото.

Второ, това пасивно поведение трябва да се замени с активен подход и активно задължително безплатно тестване. Това ще даде възможност да се изолират само заразените, а останалите да продължат активностите си.

Трето, сегашното правителство се страхува от думата "задължително", защото живеем в държава, в която политиците се страхуват да кажат истината, че освен права, гражданите имат и задължения. На управляващите им е много по-лесно да заключат цялата държава, отколкото да проведат задължително тестване, обобщи Москов.

Причината , която премиерът изтъкна за поредния локдаун е "изключително големият натиск върху здравната система" припомни консерваторът. В момента имаме около 8 хил. пациенти с корона вирус в болниците, а статистиката показва, че в годините преди Ковид-19, българките болници са лекували 2 млн. пациенти на година, което за месец е около 160 хиляди, обясни д-р Москов.

За тези 160 хил.пациенти на месец Здравната каса е плащала на лекари, сестри, персонал в болниците и т.н., каза той, което според него показва, че не само има достатъчно легла, но има и лекари, екипи, сестри и допускането, че легла има, но няма лекари и сестри, не е вярно. Щом Здравната каса е заплащала за лекуването на тези 160 хил. пациенти на месец, защо сега изведнъж системата се задъхвала от само 8 хиляди пациенти от Ковид, пита Москов. Като лекар, работещ в една от най-натоварените с Ковид пациенти болници, Москов признава, че - да, натиск има, но той е само върху 10 % от големите болници в цялата страна.

Останалите 90% или въобще не участват в пресрещането на Ковид кризата или го отчитат формално и държавата не може да ги накара да се включат активно в пресрещането на проблема. Излиза, че за българското правителство е много по-лесно да заключи цялата държава и то няколко пъти, отколкото да накара част от болниците да си вършат работата, възмущава се лидерът на КОД.

Според него, българското правителство изобщо не третира здравната криза. То третира единствено политическа криза, която за политиците ще приключи на 4 април, но за нас гражданите ще продължи. Лидерът на консерваторите предлага активен подход на държавата в Ковид кризата. Според него, важно е да се поддържат ниски нива на заразата, чрез задължително безплатно тестване на гражданите и изолиране само на носителите.

Освен това със заповед на министъра на здравеопазването и със закон да се ангажира целият потенциал на здравната система. В закона трябва ясно да е разписано, че болница, която не изпълнява ангажиментите си, губи разрешителното си. Това ще накара болниците, които сега се крият, да отворят вратите си и да се включат в кризата и тогава изведнъж „огромният натиск „ще изчезне., сигурен е Москов.

Тук искам да разсея всякакви предположения, че в тези болници в момент се обслужва спешността, която не е Ковид. Това категорично не е така. Същите тези големи болници, които посрещат Ковид кризата, продължават да приемат и цялата друга спешност в страната, поясни той.

Москов оцени ваксинационния процес в ЕС ,като огромен провал на либерално соцалистическото управление на съюза. В Обединеното кралство и в Америка ваксинираните се увеличават с проценти на дневна база, а в Европа, вече повече от месец, това не може да се случи, посочи той. Още преди два месеца КОД настоя българското правителство да поиска от ЕК да изпълни поетия към страната ни ангажимент и да ни достави предварително платените ваксините. Освен това, според КОД, българският парламент трябва да поиска да бъде стриктно проверен договора на ЕК с фирмите за доставка на ваксини, за да стане ясно как така се стигна до смешната ситуация - управлението на една от най-богатите в света икономики, каквато е европейската, да не може да гарантира ваксини за населението си.

Същите тези хора, които наставнически ни обясняват какво е "политически коректно" и какво е "политически некоректно" да говорим, какво е правилно и какво неправилно да мислим, които с лекота харчат парите ни за измислени зелени сделки и енергиен лобизъм, които с ентусиазъм и фанатизъм поставят пред обществата ни фалшиви цели, сега не могат да направят нищо, за да изпълнят най-важното си задължение - да спасят човешки животи, възмути се Москов. Според него, това безпомощно и некомпетентно либерално социалистическо управление е вредно и заплашва ЕС с разпад.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    23 3 Отговор
    Са престъпници.
  • 2 истина е

    19 1 Отговор
    Ама и този е една долна мас-тия ! Сега трябваше да е в затвора ,а иска депутат да става !!!!!Това е жалката истина за всички мушингери в територията !

    Коментиран от #18

  • 3 Така е

    21 2 Отговор
    Така е. Ак отделят сто легла за цялата страна, те винаги ще са пълни. Имаме официално 350 болници. По двеста да има във всяка, това са 70 000 легла. Сега при малко повече от 6 000 заети в цялата страна и става страшно.
  • 4 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    По последни данни България е първа в Европа и втора в света по смъртност от коронавирус от началото на пандемията .И всичко това е заради съсипаната ни здравна система.
  • 5 ха ха

    4 0 Отговор
    КОД – най-смешната партийка. 0.8%.
  • 6 В света НЯМА КОВИД!

    14 0 Отговор
    Света живее в отровена ПСИХО АТМОСФЕРА от ФАЩ. Ковид го има в ФАШИСТКИТЕ БОЛНИ МОЗЪЦИ на ФАЩ и заразилите се мозъци в КОЛОНИИТЕ им от СТРАХ, да не ги заразят ФАЩ, ако не се подчиняват на ФАЩ.
  • 7 Това леке

    5 0 Отговор
    отдавна трябваше да е в затвора!
  • 8 мафия

    13 2 Отговор
    Разбрахте ли как си докарват бройките. Като тестват едни и същи хора по няколко пъти. Проф. Чобанов тестван с бърза антигенен тест, втори път с такър и трети път с PCR. И човека влиза три пъти в регистъра, но човека е един, а отчетени 3-ма
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аман!

    9 0 Отговор
    При толкова много болници и легла за 8000 болни затвориха държавата! Да видим Гърция, мобилизация на лекари и частни болници, няма ама това било, онова не било.
    За 15 минути телевизия ковид, болни, ръце с игли и за капак избори и пак ковид.
    Животът продължава, хора се раждат, печелят състезания и олимпиади, правят кариери, помагат си, но за това няма и дума!
    Докога ще издържим?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 За едно е безкрайно

    8 1 Отговор
    Прав Москов.Извънъредно положение се обявява само при война,разрушителни природни бедствия и пандемия.Самите управници,щабове споменават и сравняват положението с война.Ами обявяваш военновременни закони за всички здравни заведения.Няма държавно,общинско или частно.Мобилизация! До един! Частните болници,клиники са стотици ,разпръснсати в страната.Преди Пандемията, ореваха държавата,че били РАВНОПОСТАВЕНИ с останалите.За да лапат милиони през клинични пътеки за преглед, лечение и операция.Отделно смъкваха хилядарки от ссмия пациент.Пак" законно' но защото бил Частник! Сега се крият,като мишки,за да спестяват кинти.Или действаш по Закона за извънредни ситуации,или си оставаш частник,като всеки магазинер,но без грам плащане през Здравна каса.Да ходи този,който има дебела пачка при тях.Да,но ще умрат от глад.Ослушват се и Парламент и Правителство,защото масово участват пряко,и непряко в бордовете,или като собственици на частните болници.Това не е от сега.Всичко е собственост на бивши шефове на държавни болници,министри и заместници,от МЗ.Ето пробойната,през която изтичат над 3 милиарда от бюджета.Те са повече от всички общински и държавни болници.Затова и натискаха преди Пандемията да се закрият масово почти всички общински болници.Да заформят картел, който да източва над 4,5 милиарда годишно.

    Коментиран от #14

  • 13 Една държава

    2 0 Отговор
    Допусне ли да има частни води, производство и продажба на ел.енергия, концесиониране на подземни минерали,руди,ВПК и частни банки си е тури на теслата.Китаеца затова ще превземе планетата.Там такива подарени" благинки" няма.Иначе нулев проблем да призвеждаш и придаваш всичко.Но без посочените по горе . Там пипа само Държавата. У нас да печели по капиталистически,но Държавата ( през нашите данъци) да го подкрепя по социалистически.
  • 14 Ами това Капитал Фашизма на Хитлер.

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "За едно е безкрайно":

    Хитлер, точно това е правил. Умишлено се насажда от ФАЩ Еврея, че Хитлер е правил Национал Социализъм, което е ЛЪЖА. Хитлер е Капитал Едър Частен Буржоа Фашист.
  • 15 7792

    2 0 Отговор
    Я кажи Москов, как ти краде от ваксини! Как ти и Близнаков отклоявате евросредства! Как баце ви покрива! Това казващ ти, лично!
  • 16 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АЗ ПО ВЪЗРАСТ СЪМ БИВШ , НО ТОЙ ПО НАТУРА !!! КАКВО ЩЕ ЧУВСТВАШ- АКО НА ВСЯКА ТВОЯ ИЗЯВА ТЕ НАРИЧАТ - " БИВШИЯ " ???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д-р Хаус

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    Ало, Москов¡!! Твоят началник от " Света Анна" не гушна ли от раз 17000 лева европейски пари за несъстояли се " курсове" за сестри и санитари по английски език и компютърна грамотност?? Става въпрос за твоя приятел Д-р Славчо Близнаков!! А ти колко гушна?? Сега даваш акъл!! Айде бегай!!
  • 19 2 грама мозък

    0 1 Отговор
    Да бе, дай да не влизаме в локдаун докато не се разболее поне половин България и тогава да събираме труповете по улицата, като в Бразилия. Малкото пипе на някои "политици" лъсва при такива кризи.
  • 20 незнайко

    0 0 Отговор
    За да заработи здравната система са необходими КАДРИ, които липсват ! Нищо не може да се направи в този КАПИТАЛИЗЪМ ! 30 години дърпаме назад и след оща 20 ще сме свършили щом слушаме и се подчиняваме на САЩ ! Ние вече не сме държавата която всички знаеха преди 1989 година . Съсипаха и затвориха огромни заводи за да угодим на ЗАПАДА !!! Как ще разрешат на една "нищо и никаква" БЪЛГАРИЯ да има тежко машиностроене и атомна енергетика ??? ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове