Last news in Fakti

9 Април, 2021 17:48 1 968 24

Румен Радев се срещна с Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи

  • румен радев-
  • главен мюфтия

Двамата са провели разговор по покана на президента

Румен Радев се срещна с Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам, отбелязват от институцията на държавния глава.

Всяка година президентът е символичен домакин на традиционната вечеря ифтар по време на свещения месец. Провеждането ѝ тази година е възпрепятствано поради епидемичната обстановка.

„Националната традиция на мир и взаимна толерантност между различните вероизповедания в България е изградена на сигурна основа, затова заедно трябва да пазим това дълго изграждано и постигнато с мъдрост разбирателство”, подчерта по време на срещата държавният глава Румен Радев. Той посочи, че просперитетът на страната е свързан с равноправието и благополучието на всеки от нейните граждани.

На срещата беше обсъдена темата за поддържането на мюсюлманските храмове у нас и акредитацията на Висшия ислямски институт. Президентът Румен Радев и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изразиха мнение, че трябва да бъдат полагани общи усилия за предотвратяването на радикализацията сред младите хора чрез утвърждаване на традиционните ценности на религията. Вероизповеданията имат важна роля за възпитаването на устойчива ценностна система в обществото, беше посочено по време на разговора.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази удовлетворение от сътрудничеството и пълноценния диалог между вероизповеданията в България и изрази увереност, че равноправието и взаимното уважение между гражданите от различни вероизповедания у нас ще се съхраняват и утвърждават в бъдеще. Гостът изказа признателност от името на общността за инициативата на президента, довела до осъвременяване на законодателството, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, така че да не се допуска радикализация. Главният мюфтия благодари и за уважението, което държавният глава демонстрира към традициите на мюсюлманската общност.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Ботев

    24 4 Отговор
    Не игнорирайте другите. Покажи на хората че религиите нямат значение на тия от ГЕРБ и ДПС. Всички сме едно пред законите на България.
  • 2 Доктор ох боли

    26 9 Отговор
    Велик Април. Велик за евреи, мюсюлмани, християни и Боко го няма вече. Дано не възкръстне и той.
  • 3 Руско Мекере на Дондуков 2

    9 26 Отговор
    Авиаторчето със свитото юмруче, постигна целите си. Предизвика, безредици, хаус, противопоставяне между хората и политическа криза. И това не е всичко, безнадежната политическа обстановка ще доведе и финансовата криза, респективно дестабилизация на страната. Грешката на Борисов- ГЕРБ, е че не поискаха импийчмънт на Радев заради подбуждане към безредици.
    Служебният кабинет, за който Радев бленува от месеци, вече е на дневен ред, поради патовата политическа ситуация. От тук- нататък всеки може да си направи извода, какви интереси ще обслужва правителство сътворено от „Президента"!?

    Коментиран от #7

  • 4 Павел Пенев

    11 3 Отговор
    Много български мекерета има у нас.Не е ясно защо искат да се изявят в сайта, но простащината е очевидна.
  • 5 Бай Стойчо

    11 8 Отговор
    Защо в Православна Гърция няма Главен мюфтия?
    И защо в Гърция джамиите са отворени за мюсюлманите само в определен район- Западна Тракия? Другите джамии из страната са или продадени, или се използват за други дейности.
    Защо в България не е така, и защо винаги пренебрегваме националния интерес и благосъстоянието на страната си??

    Коментиран от #10, #11

  • 6 МУСТАФА КАРАДЪ

    6 10 Отговор
    ВСИЧКИ СМЕ ДъПъСъ ВЕЧЕ! ЧЕСТИТО!
  • 7 Тъпу тролче

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Руско Мекере на Дондуков 2":

    Безредиците и хаосът ги предизвика Гешев, опитвайки се да замаже скандала на Росенец с друг скандал. Типичното герберстко поведение е да се окакат и после да обявят, че някой им е ср@л в гащите.
  • 8 ЛЕТ МИ БИЙ

    8 4 Отговор
    РАДЕВ МИСЛИ И ПРАВИ КОРЕМНО ТЪРКАЛЯНЕ,ЧЕ НА ЕСЕН НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ЩЕ СЕ ИЗТЪРКОЛИ СРЕЩУ ТЕБ.....😬😬😬😬
  • 9 Анонимен

    7 2 Отговор
    Мир у дома Мир по света, бе казал един турски известен журналист.
  • 10 Ислям

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Стойчо":

    Защо няма главен мюфтия в Гърция? Отговора е много прост! Защото в Гърция няма толкова мюсюлмани колкото в България!

    Коментиран от #14

  • 11 Ислям

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Стойчо":

    Бай Стойчо, защо е тази омраза към хора от друга религия? Тук не става въпрос за национален интерес, а за свободно изповядване на религия на всеки човек. Премахни тази омраза от себе си, докато не е станало късно! Всеки ще напусне този свят някой ден, а според религията ще отговаря пред Бог за делата си, за лошите слова! Просто помисли върху това и бъди добър смирен към останалите!

    Коментиран от #15

  • 12 ХАЛИЛ САЛИМЕХМЕДОВ

    4 4 Отговор
    ААМЕТ ДУАН Е ВЕЛИК.НЕКА ПАЗИ НАЩЕ
    ПРАВОВЕРНИ БРАТЯ СЛАВИ, МАЯ ,ХРИСТО И РАДЕВ!
    АЛЛАХ Е ВЕЛИК И СПРАВЕДЛИВ
  • 13 !!!?

    3 5 Отговор
    А няма ли Фигуранта да покани кремълския КГБ поп Гудяев за Великден !!!?
  • 14 Бай Стойчо

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ислям":

    Известно ли ти е, че в християнска България на глава от мюсюлманското население се падат повече джамии, отколкото в Турция.
    Най много джамии от глава на населението и то не само на изповядващото Исляма в цяла Европа, се пада на Православна България.. Това нормално ли е?
    И защо няма толкова мюсюлмани в Гърция?
    Явно не ти е известно, че след геноцида и изселването от турците на Понтийските гърци (1913-20г.),в отговор през 1923г. 400 хиляди мюсюлмани, живеещи в Гърция, са изселени в Турция.
    Но след геноцида и изселването на Тракийските българи (1913-15г.) от страна на редовната турска армия, България не отвръща. За това днес в Турция няма християни, а в България има мюсюлмани, които за благодарност ни се качват на главата.

    Коментиран от #19

  • 15 Бай Стойчо

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ислям":

    Омраза няма, има страх и предпазливост, патили сме 5 века от тази ваша религия..

    Коментиран от #20, #21

  • 16 И този президент ще си одите

    6 2 Отговор
    Боклук голям ще затрие България
  • 17 Срам за България е това и то голям

    6 2 Отговор
    Направо ми в жал застанали са и пред Българското знаме дано господ ни помогне на нас истинските Българи защото като гледам искат да ни онищожът
  • 18 Фес

    5 0 Отговор
    Унищожат се пише -българиноооо
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хахахах

    2 0 Отговор
    Този “президент “ жив ли е този се покри като една мишка
    Страх го е да не се изложи от отново
    Това ако е президент мале мале
    Най слабия президент в цялата история на България
    Фатмак президент , чалга певец премиер , това е България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове