Last news in Fakti

4 Май, 2021 10:40 2 910 43

Доц. Киселова: Изборите няма да доведат до криза

  • доц. наталия киселова-
  • георги харизанов-
  • румен радев

Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите, смята политологът Георги Харизанов

Доц. Киселова: Изборите няма да доведат до криза - 1
Кадър бТВ

БСП обяви, че ще върне третия мандат, който ще им бъде връчен от президента. При този сценарий Румен Радев ще назначи служебно правителство. Междувременно някои политици прогнозираха, че промените в Изборния кодекс ще доведат до конституционна криза.

„Конституционна криза означава два от конституционно предвидените органи да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза. Кризата в момента е политическа, защото няма воля за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание“, заяви по бТВ преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

„За промените в Изборния кодекс всички се фокусираха върху състава на ЦИК, а никой не обръща внимание на разширяването на възможностите за избирателно право за хора, които досега бяха по-ограничени – не само в страната, но и в чужбина, във връзка с карантинираните също. Има улеснение от гледна точка на кандидатите как ще подават подписки. Има въпроси, които са отложени във времето като район „Чужбина“ и въпросът с промените в избирателната система. Заявката е, че след изборите този въпрос отново ще се отвори“, смята Киселова.

Според политолога Георги Харизанов обаче противоречията от политическа гледна точка са толкова много, че едва ли изборите ще могат да бъдат проведени по тях. По неговите думи българите в чужбина няма да бъдат облекчени в упражняването на правото си на глас.

"Броят на секциите в чужбина няма да бъде ограничен до дипломатическите ни представителства", категорична е обаче доц. Киселова.

Георги Харизанов „не вижда какъв е смисълът от консултациите при президента за сформирането на ЦИК“. Според доц. Киселова обаче коментарът на премиера Борисов, че президентът вече „държи и съдиите“ е некоректен, защото той не може да избере когото си иска, а само сред предложените от партиите, а в правилата е посочено как да бъдат избрани членовете на ЦИК, ако партиите предложат повече кандидати.

„В този смисъл ЦИК в момента е функция на парламентарни партии“, казва Киселова, която отбеляза, че досега назначенията на президента не са били проблем.

„Не са били проблем, защото никога не са правени така мащабни и на парче промени в изборните правила. Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите“, заяви Харизанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Права е

    13 35 Отговор
    няма да има криза а Трифонова зима.

    Коментиран от #8

  • 2 Циркаджии

    12 41 Отговор
    Всички чакат заповеди от Москва.

    Коментиран от #41

  • 3 Последния Софиянец

    11 22 Отговор
    Трябва непременно да се смени мафията която обслужва машините за изборите.Аз броих машинния вот в моята секция и като извадих отчета бяха с осемдесет гласа повече.Явно са програмирани предварително.

    Коментиран от #16, #20

  • 4 др Гей Билтс

    34 6 Отговор
    Тоя де наряза тръбите да се готви за изнасилването след изборите.
  • 5 въпрос

    44 7 Отговор
    Защо жоро тръбата го исписват като "политически анализатор" , след катого знаем че е подлога и говорител на опг ГРОБ ?
  • 6 Експерт

    29 6 Отговор
    ГЕРБ и ДПС са подготвили почвата. Почват вече масово купуване на гласове в циганските махали. Власт не са дава лесно, още повече, че много от тях може да влезнат в затвора.
  • 7 АШКОЛСУН

    12 27 Отговор
    ФАТМАКА ИЗНАСИЛИ ЧАЛГАРЯ?
  • 8 Последния Софиянец

    27 11 Отговор

    До коментар #1 от "Права е":

    За гербавите крадци и готованци ще бъде тежка зима.Ще трябва да се хванат на работа.
  • 9 гост

    24 8 Отговор
    Трябва да се намери такъв политик, който да поеме отговорност за разчистване на авгиевите обори оставени от хунтата с риск да съсине политическата си репутация или да бъде голямо перде с миночистач, защото където и да посегне Борисов е заложил мини.
  • 10 ФАТМАКА

    14 30 Отговор
    ИЗБОРНИТЕ ПРАВИЛА ГИ СПУСНА РЕШЕТНИКОВ.
  • 11 Доктор ох боли

    8 20 Отговор
    Въииии. Тая Киселова е бротално грозна. БСП са по пътя на ГЕРБ ако не си сменят начина на управление, и лицата , буквално.
  • 12 АУУ

    10 19 Отговор
    ТАА ЛЕЛКА ЛИ ИЗМИСЛЯ ЗАКОНИТЕ?
  • 13 Чърчил

    13 10 Отговор
    Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”

    Коментиран от #42

  • 14 Българка

    27 13 Отговор
    Гробарите се видяха в чудо и от злоба, че не могат да налагат диктата си, стигат до шизофрения. Вчера Тома Биков орева и замърси медийнотопространство, че президентът не бил поканил ГЕРБ за утрешните консултации за ЦИК. Днес Харизанов е на 180 градуса и твърди, че няма нужда от консултации. Гробарите са в насипно, но подло и злобно състояние. Изборните промени дават възможност на повече българи да гласуват, ограничават купения с хартии вот и възможността хартиения вот за опозиция да се превърне в невалидна бюлетина
    Гробари боли , нали? Това е само началото
  • 15 Иванчо

    24 10 Отговор
    Поправете си подзаглавието: Не "политологът" Георги Харизанов, а осъжданият с вляла в сила присъда престъпник Георги Харизанов.
  • 16 Ох Баня

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Затова искат камери и промяна в ЦИК. Контрола явно е слаб все още, но е било за последно.
  • 17 Цветозар Томов

    13 13 Отговор
    В една секция ще могат да гласуват с машина между 180 и 260 избиратели. Влизаме в Конституционна криза.
  • 18 пройчо

    15 12 Отговор
    ".... Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите“, заяви Харизанов.."****Щото неговия партньор по тенис/и не само/---4год си драпа онуй през сините долни гащи и не ги направи спокойно.
  • 19 Го4о

    15 18 Отговор
    "Изборите няма да доведат до криза", защото ние вече сме в политическа КРИЗА!!!! Шест партии и една с друга не се понасят! Даже отказват каквито и да са разговори. Това е единственото което постигна превратаджията Радев!
  • 20 Тредстоун

    11 14 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Именно , затова клоуните от новите варвари в парламента с такъв хъс въведоха видео наблюдение , и машинен вот , щели да слагат камерите на процесора на машината понеже той единствено ще брои ....., смешници неадекватни , еднодневки.

    Коментиран от #22

  • 21 Какво е нужно

    11 9 Отговор
    днес, за да си "политолог" - съдейки по този и тази /знаете коя, божем професорка.../ - 1. Да си прост;2.да си верен на ГЕРБ...
  • 22 Явно и ти си

    12 8 Отговор

    До коментар #20 от "Тредстоун":

    слушал иначе духовития спец по метални отпадъци , че и го цитираш... Ами тя простотията по герберасти ходи...

    Коментиран от #26

  • 23 Мой

    17 11 Отговор
    Нормално е слугите на тулупа, като харизанов, да вият на умряло. Всичко лошо за гроб е полезно за страната и народа.
  • 24 Дедо ви

    13 5 Отговор
    Тъмносиньо-червените от ГЕРБ си търсят нова хранилка.
  • 25 Големо чупене на машини

    8 13 Отговор
    ще има и изборите ще бъдат касирани за кефа на Фигуранта. Шефа на СИЕЛА е спонсор на ДеБъ, така че мача е свирен!
  • 26 Тредстоун

    7 8 Отговор

    До коментар #22 от "Явно и ти си":

    Тъй, тъй и тъй нататък. Много неадекватен народ и откровен троляк руча копейки драска тук в клюкарника. Възхвалявайте си новите варвари -пчелички , глупаци,мишки и чалга изпълнители но не ми ги сочи за пример. Нямат нищо с което да заслужат уважението на здравомислещия човек , това са популисти и кариеристи алчни за пари и власт , всичко друго е пунта мара. Срам ме е от лъжите с които се пръкнаха , срам ме е от олигофренията на много от тях , срам ме е от имената на партийките им дори .... само кухи лейки са пълнежа на тия новите трубадури на подмяната.
  • 27 ХАРИЗАН

    8 5 Отговор
    ХАРИЗАН КОН НЕ СЕ ТЪРСЯТ КУСУРИ СТАРА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКИ С ПРИМЕС НА ТУРЦИЗЪМ,ГЕРГИ ХРАИЗАНИЯ ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО С БЪЛГАРСКО.И ДА ВЪРНЕ ТРАБИТЕ ОТ НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ КОИТО ОТКРАДНА ОТ ДЪРЖАВАТА.СЕДЕСАРИН СЕ АСОЦИАРА С ПРЕСТПНИК.
  • 28 Алфа Вълкът

    4 7 Отговор
    Тоз мутрата е ясен, ама БСП могат ли да изкарат един дето да не е дебел и да няма брадавици по лицето си?
  • 29 бомбата

    5 4 Отговор
    "Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите, смята политологът Георги Харизанов. Доц. Сладкова:- Разбрах. Вече изнасилват и правилата,правило да не си в тая страна!
  • 30 Жеко

    3 5 Отговор
    До нищо няма да доведат изборите всичко ще си е както сега без значение от това кои ще са управляващите
  • 31 Знайко

    9 1 Отговор
    Трябва да направят така изборното законодателство, че един кандидат да може да се кандидатира само от един изборен район. Второ когато живееш в София, Перник или Елин Пелин не е редно да си кандидат депутат от Варна, Бургас или Сливен. Трябва да може да си кандидат само в избирателни ройони, който са на до 30-50 км. от мядтото където ти е адресната регистрация. Например, ако живееш в Перник, ща може даси кандидат депутат само от Перник, София, Кюстендил, Благоевград... , но не и от Пловдив или Варна.
  • 32 !!!?

    7 4 Отговор
    Конституционният съдия Атанас Семов: Борбата е кой да управлява корупцията ! Вече никой не говори за "мутри вън", за "нечестни" избори, за "срутища", за Шиши, за как Управляващите затворили устата на Нинова с маски,...! Говори се за премахването на закони за мутрите, за промени в избирателния закон, за актуализиране на Бюджета - т.е за привилегии и пари. Да ви честита "промяната" !!!?
  • 33 Васил

    9 4 Отговор
    По добре служебно правителство от колкото диктатор на власт.
  • 34 пенсионер

    8 4 Отговор
    Този каналджия много разбира от избори. Що за дебелоочие да спориш за правата на хората по конституция с преподевател по конституционно право.
  • 35 Всички с

    5 1 Отговор
    интерес гледаме Парламента.,,В спора се ражда истината"
  • 36 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    АЗ СЪМ НА 66Г. ---ЗНАЧИ ОТ 61 ГОД. НА ТАКАВА КАТО ТАЗИ -КАЗВАМЕ -НЕ ДОЦЕ-ДОЦЕ ----А ГУЦИ- ДУЦИ !?!?!?!? НО В ПЪРВИТИ ГОДИНИ ДОБАВЯХМЕ - ГРУХИ -ГРУХИ.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 37 Българин в БГ

    3 2 Отговор
    Тази жена учила ли е математика?В една изборна секция в която ще гласуват например 500 човека е необходимо време за един човек за подаване на личната карта,сверяване от членовете на комисията,даване на карта за машината,време за гласуване,време за взимани на картата и талончето,време за предаването им на комисията,отмятане на гласуването,време за взимането на личната карта и излизане от залата за да влезе другият избирател.Това в най-добрият случай ще отнеме поне 3 минути.Това за 500 човека са 1 500 минути,което прави изборен ден от 25 часа.А изборният ден е от 13 часа.И това е в идеалният случай,когато избирателите гласуват непрекъснато без да се отчита време,когато няма избиратели за определено време.Този Парламент с рейтинг"О" измисли една недомислица.Без едновременно гласуване и с хартиена бюлетина трябва да гласуваме два дни.

    Коментиран от #43

  • 38 Изборите няма да доведат до криза

    2 0 Отговор
    Но можое да се окаже, че ще са ДО ДУПКА.
  • 39 трол

    2 2 Отговор
    до българин в БГ. Явно си тъп гербаджия и изобщо не си запознат с гласуването на машина. На мен всичко с мотаенето и подписването ми отнесе 1 до 1,5 мин.

    Коментиран от #40

  • 40 Само казвам

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "трол":

    Като си трол ще ти турим отзад един по-голям к-ол.
  • 41 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Циркаджии":

    То Бай Дън чака Путин да му нареди,та соросоидите в България ще смеят да гъкнат.
  • 42 Боко Комуниста

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чърчил":

    Аз съм хипопотам .
  • 43 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Българин в БГ":

    Ти,разбиращият от математика,за секциите в Столипиново и Факултето ли си се притеснил?А как доскоро гласуваха в Турция,незнаещи езика ни?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове