Last news in Fakti

14 Май, 2021 05:38 6 016 46

Кмет предложи до 500 лева глоба за хранещите бездомни кучета

  • кричим-
  • кучета-
  • глоби-
  • кмет

Причина за идеята на управника са сигнали за агресивни животни и нападения в Кричим

Кмет предложи до 500 лева глоба за хранещите бездомни кучета - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Глоба от 50 до 500 лв. за хората, които хранят бездомни животни предлага кметът на Кричим Атанас Калчев, предаде БНТ. Причина са сигнали за агресивни кучета и нападения в града. Идеята му обаче предизвика вълна от възмущение сред природозащитниците в социалните мрежи.

Майка на новородено вчера е нападната от безпризорно куче в Кричим, а дъщерята на Пенка е нахапана навръх Великден.

"Също ходя да си пазарувам от този магазин и на връщане, и на отиване се оглеждам, дори минавам от другата улица, за да не стане пак някаква поразия", обяснява Пенка.

Според кмета именно практиката да се хранят улични кучета ги прави агресивни, защото охранявали мястото, където очакват дажбата си. Смята, че ако храненето спре, те ще се разселят.

"Някой ако знае, че някъде не получава нещо, той няма да стои там. Не казвам, че някой трябва да ги хваща, да ги кара, да ги унищожава, да ги дави, да ги стреля или да ги блъска с колите", казва Атанас Калчев, кмет на община Кричим.

Галя Конзова е треньор на кучета и определя кметската идея като нехуманна. Според нея докато проблемът се реши, на уличните животни могат се определят места за хранене.

"И те биха се интегрирали като тези места могат да бъдат подбрани да са безопасни за деца, които се страхуват от кучета, да са далеч от училища, детски градини", казва треньорът.

Идеята на кмета за санкции обаче намира поддръжници в града.

"Има хора, които ги е страх да идат на работа. Малки деца да ходят на училище. Аз съм "За" да се глобяват хората, които ги хранят", смята Евдокия Шутева.

Кметът няма информация колко са уличните кучета в Кричим. Предложението му тепърва ще се дискутира, а крайната дума имат общинските съветници.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    3 5 Отговор
    На някой му се спи,много гладни тия ,,СУЧЕТА"😁
  • 2 Gost

    47 24 Отговор
    Предложение от мен: Всеки ден да глобяват кмета за безпризорните кучета, докато не им намери общински кучкарник!!!! Сега те са негови! Както аз съм длъжен да се грижа за моето куче и да го пазя, така и той бе! Да ги извежда сутрин, обед и вечер на разходка, да им събира това дето направят и после да ги храни и пои! Какво ги е пуснал на издръжка на минаващите?! Те са негови кучета!!!

    Коментиран от #8

  • 3 Грррррр!

    25 24 Отговор
    Давам 1000 лв на този, който даде информация и снабди с документи, уличаващи кмета на Кричим в корупция, кражби и злоупотреба със служебно положение. Плащането - веднага, анонимността - гарантирана!

    Коментиран от #14

  • 4 mi6osp

    37 15 Отговор
    Гладното куче е много по нервно и по агресивно от нахраненото.
  • 5 Илчовски

    34 10 Отговор
    А гербаджийските кучета кога ?
  • 6 Погрешно

    41 27 Отговор
    Те са по-умни от тебе кмет че, насаждаш агресия, пак хората са виновни че тези животинки са бездомни, с какво са виновни че са изоставени, или" кметче"те са паднали от небето, ще слага глоби, кой си ти бре.... аз лично ще ги храня... кво ще стане а.... ааа😵
  • 7 Анджело

    21 9 Отговор
    Нема нужда от такива наказания. Пред сека къща да има копаня де да слагат ората булашик и леб за кучеата. Те така нема се сабират на ено место и нема има проблеми. Ще са разреши проблемо и с фъргането на манжа
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фаро

    32 19 Отговор
    Тоз кмет мого тъп бе сигурно е гербер

    Коментиран от #11

  • 10 Браво на Кмета!

    21 21 Отговор
    И около нас постоянно гледаш изхвърлени манджи,мухлясъл хляб,бездомни кучета,котки и после плъхове!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 0808

    20 12 Отговор
    .... кмете, кметеееееееееее, вятър те вее на бял кон...и си умен бетер Айнщайн... сигур си от Гроб...
  • 13 воденичарЯТ

    31 2 Отговор

    До коментар #11 от "воденичарЯТ":

    Има един закон за защита на животните:

    Чл. 41. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2016 г.) Безстопанствените животни се настаняват от органите и организациите по чл. 40, ал. 4 и 6 в приюти, регистрирани по чл. 137, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
    (2) Органите на местната власт изграждат приюти за безстопанствени животни.
    (3) Кметовете на населените места отговарят за дейността на приютите по ал. 2.
    (4) Приютите за безстопанствени животни се стопанисват от общините и/или организациите за защита на животните, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
  • 14 Гостенин

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "Грррррр!":

    И с основани. В споменатия вече ЗЗЖ има текст:

    Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2016 г.) Кмет на община, който не организира изпълнението на програмата и плана по чл. 40, ал. 3, се наказва с глоба в размер от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение глобата е в двоен размер.

    Коментиран от #15

  • 15 Гостенин

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гостенин":

    Споменатият закон (ЗЗЖ) е в сила от 2008 г. В неговите ПЗР има текст:

    § 5. В тригодишен срок от влизането в сила на закона общинските съвети и кметовете на общини осигуряват настаняването на безстопанствените животни в приютите по чл. 41, ал. 1
    ----
    Кметът на Кричим е такъв вече четвърти мандат. Имал е време и задължение да изгради общински приют още до 2011 г. От тогова е подлежал на глоби всеки божи ден по 1000-2000 лв. Ако има кой да му я наложи разбира се.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Инфо Бг

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "воденичарЯТ":

    Ем е мутра, ем е гербер. Лапа си И се отчиташе, досега нагоре. Колко пари лапнаха, с раЗбойко само от пътя.
    През година го ремонтират.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    8 6 Отговор
    Е тоя чупи тъпомера ! От герб е, предполагам.
  • 23 Ицо

    15 8 Отговор
    Малиии, пълно с кучкари в коментарите.
    И всичките с промити мозъци. И оня дето му тежи да си разхожда и храни кучето, направо пръсна. Хора, това че отглеждате кучета си е ваше лично желание. Никой не е длъжен да му го натрапвате. Всеки има право на личен избор. Не ни натрапвайте домашните си любимци и начина си на живот.

    Коментиран от #26

  • 24 пешо

    11 6 Отговор
    и като не бъдат хранени животните, те ще станат по-малко агресивни?
    който си го е избрал тоя лу.мпен първосигнален, да му сърба попарата.
  • 25 chi

    11 5 Отговор
    Браво кмете!
  • 26 boiko

    2 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ицо":

    а ти какво натрапваш сега

    Коментиран от #31

  • 27 Псевдоним

    8 8 Отговор
    Абсолютно подкрепям въпросния кмет, без значение от коя партия е.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Админ

    5 4 Отговор
    То в БГ вече и кучетата имат повече права от хората.Подкрепям идеята на кмета, и този който ги храни утре може да бъде нахапан.
  • 31 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "boiko":

    Не натрапва а казва мнение . Аз бих ги избил направо . Ако съм на местото на кмета събирам ловците и кучета няма вече .
  • 32 666

    4 5 Отговор
    Какво да глобява нали трябва да плаща на някой да дебне , дали се хранят бездомни псета . По-добре са събере ловците и готово няма кучета . За няколко дена ще изчисти градът .
  • 33 me be re

    5 6 Отговор
    Абе еколози, защитници на животни и там подобни, ХОРАТА са важни не животните. Като толкова ги обичате си ги приберете по къщите и се грижете за тя. Хранете ги, ваксинирайте ги и ги разхождайте, но не го правите, защото това е истинска отговорност. Много по лесно е да си изхвърлиш старата храна на улицата, уж за скитащите животни. А тия скитащи животни, освен че хапят разнасят и кърлежи, бълхи и какви ли не още болести, но вас това не ви засяга.
    И в блока където живея има една "еколожка" дето всеки ден си изхвърля боклуците през терасата за да храни уличните котки .... но итя не е добре с главата горката.

    Коментиран от #35

  • 34 🙂🙂🙂

    4 1 Отговор
    Тва бялото което гледа към фотоапарата го харесах много.Само ще си го искъпя и през ветеринаря.Къде е направена снимката.
  • 35 mi6osp

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "me be re":

    Няма куче, което да е станало бездомно по свое желание. Изхвърлени са на улицата от безотговорни хора и са останали там, защото властите не си вършат работата. Решението на въпроса известно: безкомпромисно чипиране на домашните любимци+тежки глоби за собственика на нечипирано куче+още по-тежки глоби за изгонено на улицата живото+задължително кастриране на домашните любимци, размножаване само в лицензирани развъдници. Това трябва да се върши от кметството, има назначени хора за контрол и за тези дейности, но не се прави.

    Коментиран от #37

  • 36 Бивш кучкар

    5 1 Отговор
    при това със всички документи,нужното образование,и ценз...Много объркахте понятията,може би нарочно...Значи горкото кученце изяло дете,или почти изяло пенсионер/ка който/която почива в болницата..но горкото животинче,е стресирано,и има нужда от лечение....жалим ви "акъло" на тия които се връзвате на "неправителствените" организации.....Там играят много ПАРИ!!
  • 37 По кратко

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "mi6osp":

    бе жена!! Ако се кастрират всички ма...умници водещи помияри из градО проблема ще се реши моментално! Защо един ден не нахраните някой бездомник вместо псе???
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 dfu

    3 0 Отговор
    Значи според тоя тъп кмет, ако някое куче те изяде (частично или напълно), трябва да те глобят, че си го нахранил.
  • 40 питащ

    4 3 Отговор
    Кмете, ти чувал ли си че има Закон за защита на животните с който се забранява нехуманното отношение към бездомните животни. Поради тази причина всяка наредба на някоя община за забрана да се хранят такива животни е отменена като противоправна. Значи ти с твоя заповед ще отменяш закон? Много правилно редица хора писали във форума да си изпълняваш задълженията по кастрацията и прибирането в приют на бездомните кучета. За да не си санциониран въпреки разпоредбата на този закон означава само едно - ти си гербер.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор
    За да даде поколение една к.у.ч.к.а, тя трябва да не гладува. В противен случай, тя не се разгонва, или не зачева, а ако зачене, помята. Този механизъм природата е изработила за да се гарантира живота на малките. Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето. Родилите се при тях нови палета попълват бройката на уличните псета. Затова е необходимо охранителите да не държат и хранят т. н. помияри и да не позволяват на други лица същото, в охраняваните от тях обекти. За изпълнение на същото е необходимо:
    1. Да се издадът съответните разпореждания, като на ръководствата на охранителните фирми се разясни същността на мероприятието и им се окаже съдействие за отстраняване на "любимците" от охраняваните обекти ,- главно с транспортирането им.
    2. Тези охранители, които биха желали да работят с постови кучета, да бъдат обучени и подпомогнати в набавянето им от "Дружеството за защита на животните" и Полицията, като се използуват породите "Немска овчарка" и "Българско овчарско куче".
    3. Същевременно да се изготви подробна НАРЕДБА ЗА РАБОТА С ПОСТОВО КУЧЕ.
    4. Прогонването на кучетата от охраняемите обекти да стане от центъра на града към периферията, поетапно, като градът се раздели на концентрични зони и за всяка зона се издаде отделно разпореждане със съответните застъпващи се дати.
    Прилагането на този подход няма да премахне на

    Коментиран от #43

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    продължение: ... Прилагането на този подход няма да премахне на 100% бездомните кучета, но след около 2г. ще свали до поносимо ниво тяхната бройка по един траен и хуменен начин.
    Главната спънка са многобройните неправителствени природозащитни организации, които получават финансиране от многобройни фондации, за да решат проблема с бездомните кучета. Ако изчезнат тези кучета, то тогава ще секне и финансирането. Преди години прочетох в пресата, че само за София има 12/дванадесет/ НПО, които получават пари по тази линия. Отделно ще бъде засегнат бизнесът с кучешки кожи и кучешко месо.
  • 44 Бончо лудия

    1 1 Отговор
    такава глупост отдавна не бях прочел , абе кмете тези кучета от глад ще изядат хората бре , толкова ли си тъп и неграмотен
  • 45 21 век

    2 0 Отговор
    Отношението към бездомните животни, възрастните хора и децата е мярка за цивилизованост. „Величието на една нация си личи по отношението й към животните.” Тези думи на Махатма Ганди. Добре, че има закони.
  • 46 Евгения

    0 0 Отговор
    Предлагам не 500 лева за хранещите животни , а 5000 лева глоба за изоставящите домашните си животни на произвола на съдбата , да бъдат тероризирани и бити по улиците. Те затова нападат не защото са лоши , а защото им се причиняват зверства и ги е страх от нашата отвратителна раса така наречена “човешка”.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове