Last news in Fakti

25 Май, 2021 11:54 1 437 14

Предлагат детски градини на партерни етажи в София заради недостига на места

  • детски градини-
  • ясли-
  • мария минчева

От Столична община твърдят, че усилено търсят по-бързи решения за отчаяните родители

Предлагат детски градини на партерни етажи в София заради недостига на места - 1
Снимка: БГНЕС

И тази година малко над 10 хиляди деца, повече от броя на новоприетите, остават извън детските градини в София.

„Истинският проблем е в това, че няма визия за столицата. Опорки с икономически миграции са излишни. В последните няколко години според Националния статистически институт се раждат горе-долу една и съща бройка дечица, тези данни могат да се предвидят. /…/ Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени.“ Това мнение изрази пред БНР Кристина Николаева от протестиращите родители, които и днес ще изразят своята позиция срещу недостига на места в детските градини в столицата.

Николаева определи компенсацията за родителите на неприетите деца като стъпка в правилната посока, но поясни, че „има една огромна дупка между 2 и 3-годишна възраст, която не е запълнена“. Тъй като компенсацията се случва на държавно ниво, родителите настояват и за частта на общината.

„Искаме частта, която дава общината за прието детенце, да се дава и за неприето детенце“, заяви Кристина Николаева в предаването „Преди всички“. Локалният проблем е държавен проблем – той показва как работят държавата и институциите като цяло – бавно, без да поставят човека в центъра, подчерта тя.

„Факт е, че от 2008 година се строят детски градини, но недостигът продължава да бъде особено висок“, заяви пред националното радио Мария Минчева, която оглавява Дирекция „Образование“ в Столичната община. Изградени са над 100 сгради на детски градини, но въпреки това недостигът остава голям, каза тя. В момента се строят 17 сгради. До края на годината се очаква да бъдат завършени осем.

Минчева посочи, че по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова е било променена нормативната уредба, свързана с възможността да се изграждат детски градини на партерни етажи.

Новият заместник-кмет Мирослав Боршош ще инициира срещи с бизнеса, с Камарата на строителите, за да се намерят по-бързи решения, уточни Минчева. Тя допълни, че ще се обсъди и възможността компенсирането да се случва и със средства от Столичната община.

В момента приблизително 43 хиляди деца посещават детските градини в София, 2 хиляди са децата в яслените групи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bandita

    9 0 Отговор
    и кой ще иска детска градина на партерния етаж? кой строител ще се простреля така в краката.. после нямат продаване апартаментите. ами дворното пространство и то ли ще е само за детската градина или в последствие ще може и останалите да го ползват. това е по-голямо безумие и от герб. фангупкова окраде де що имаше и сега капацитета им е стигнал до това.. пълен абсурд. тая когато и да се махне все ще е късно, заедно с цялата крадлива клика

    Коментиран от #12, #14

  • 2 има логика

    7 0 Отговор
    Трябва да се замислят и за трафопостовете - удобни и уютни са. Щот' детската градина не е МОЛ или офис. За какво да се хабят терени и материали.
  • 3 Така ли

    5 0 Отговор
    Нали ги забраниха 90те за да гушнат апартаментите.
  • 4 писна ми

    3 4 Отговор
    Ами може би, ако нямаше толкова много гмеш от цялата страна струпана тук, нямаше да има подобни проблеми и като цяло в София да не се трае и диша.

    Коментиран от #6

  • 5 Така ли

    11 0 Отговор
    Нали ги забраниха през 90те за да гушнат апартаментите. В повечето нови квартали(панелки) на първите етажи имаше детски градини и филиали на поликлиники за детска консултация ( здрави бебета и ваксинация) и женска консултация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    4 0 Отговор
    Общината да не раздава терените на свои хора ами да построи детски градини.Постоянно се занимават със схеми вместо да се заемат и да решат проблема.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 БОХВЪХ

    2 0 Отговор
    Ахааа,поредна схема-врътка,за да подсигури на определни фирми запълване на празните постройки.Те ще получават най-вероятно през Общината наем,а пак "свой човек" ще организира,частна детска градина.Между 700- до 800 лева е месечната такса за малчуган.Къде ще играят децата,дали около тях не минават хиляди коли за деня-не е важно! Важно е,да се имитира загриженост за Гражданъете и техните деца.на практика,поредна схема за яки печалби. Защо не строи общински ,детски градини? Там няма лапане! Цените са фиксирани,и не може таксите да пълнят гуша на частника. Но за шилетата така трябва.Когато дойде време,пак е призберете.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Това е Световен Проблем,не е само Български!Радвайте се ,ако имате Баби и Дядовци и ги Ценете!!
  • 10 Коренячка-софиянка

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    След като половин България е дошла да живее в София, няма как да има место за всички деца. Общината не е виновна за недостига на детски градини. При приватизазията на Костов, се продадоха хиляди детски градини строени по времето на социализма. Ама по това мълчите, защото истината не ви изнася. Фандъкова няма никаква вина.
  • 11 Бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Трябва да протестирате на Драгалевци, пред къщата на Иван Костов. Него питайте при приватизацията, колко хиляди детски градини се приватизираха.Те бяха построени по времето на социализма. Затова недостигат днес места в градините. Фандъкова не е виновна.
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    Тия дето толкова много плачат,че нямало места в градините, защо не си отидат по родните места? Там в детските градини места колкото искаш и защо не питате Костов, kолkо детсkи градини заkри и раздаде сградите на свои приближени? Попитайте него не други? Сега София е три пъти по-голяма по население и kаk за толкова кратко време искате да се построят нови детсkи градини? Не се се расъждава реално, а само се политизира проблемът и винаги няkои изрод яхва протестите.
  • 13 Трол

    0 0 Отговор
    Ако коментиращите по горе не получават пари за еднотипните си постове, значи им хлопа дъската. Буквално.

    Но не бих се изненадал някои дори да не са платени тролове, а за голата чест да постват. То всякакви ги има.

    КОСТОВ Е ВИНОВЕН.

    ГЕРБ се справят отлично.

    УРРРАААААААААА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове