Last news in Fakti

6 Юни, 2021 11:15 1 946 29

"Сиела Норма" може да достави до 1200 машини със заложения бюджет

  • сиела норма-
  • машини за гласуване

Така обаче няма да има машини за гласуването в чужбина

"Сиела Норма" може да достави до 1200 машини със заложения бюджет - 1
Снимка: БГНЕС

Фирмата доставчик на машини за изборите "Сиела Норма" може да достави 1100-1200 устройства за предстоящия парламентарен вот с бюджета, предвиден от Централната избирателна комисия (ЦИК). Така обаче няма да има машини за гласуването в чужбина. Това каза пред Би Ти Ви изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

След направените от 45-ото Народно събрание промени в Изборния кодекс, с които във всички секции ще се гласува с машина, ЦИК изчисли, че ще са нужни нови 1500 устройства. За целта комисията заложи максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лева без ДДС. На последното заседание на ЦИК в петък Тодоров обяви, че фирмата му няма как да изпълни поръчката, тъй като цената е много ниска.

"Поръчката се състои от доставка на машините, доработка на софтуера, логистика, поддръжка. Сега работата е много по-голяма от тази на предните избори. Сега трябва да има допълнителни машини в 500-600 секции, има частични местни избори в Благоевград и няколко села, има и избори в чужбина, където също трябва да има машини. Работата е два пъти повече", каза Тодоров като аргументи за поисканите в петък 15 млн. лева за поръчката.

От ЦИК обявиха, че не са съгласни да увеличат парите, като посочиха, че са изчислили сумата от 6.5 млн. лева на базата на разходите от предходната поръчка. Според шефа на "Сиела Норма" подобно смятане без да се взимат предвид обстоятелствата по кратките срокове за доставка и допълнителната логистика показвало, че "този, който е консултирал ЦИК, е некомпетентен, дори глупав". Той добави, че са поискали комисията да им обясни как са пресметнали цените, но до момента не са получили отговор.

Тодоров каза още, че многократно е казвал на ЦИК да започне процедурата за поръчката, така че ако неговата фирма не успее да я изпълни, да се възложи на някоя друга.

"В резултат на това свиване на сроковете става така, че освен нас никой друг не може да изпълни поръчката и причина за това е ЦИК. Ако беше 1 май, можеше да се намери друг, но сме вече 6 юни", допълни Тодоров, като уточни, че все още не е получил пари от изборната комисия за доставката на машините за предходните парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    14 3 Отговор
    И какво излиза - останалите 200-300 машини струват 15 - 6,5 милиона = 8,5 милиона...
  • 2 ИТ тъп Н

    6 5 Отговор
    Стригане то оФцете да започне сега ,НЯМЯ ВРЕМЕ
  • 3 Избирател

    6 11 Отговор
    ЦИК трябвa дa рaзбeрe,чe c eднa мaшинa зa eдин избoрeн дeн мoгaт дa глacувaт нe пoвeчe oт 250 чoвeкa.Тoмoв кaзa,чe вce oщe нe ca cмятaли кoлкo мaшини щe бъдaт нeoбхoдими зa избoритe прeз юли.Тeзи 250 чoвeкa мoгaт дa глacувaт при идeaлнитe уcлoвия,чe избирaтeлят знae кaк ce глacувa c тях и дaдeнaтa мaшинa нe cъздaвa прoблeми прeз цeлият избoрeн дeн.Нa прeднитe избoри избoри 73% oт избирaтeлитe ca глacувaли c хaртиeнa бюлeтинa.Тoвa пoкaзвa,чe нe мoжe дa ни ce oткaзвa Кoнcтитуциoннoтo прaвo нa избoр кaк дa глacувaмe c хaртиeнa бюлeтинa или c мaшинa.Тoвa ЦИК зaдължитeлнo трябвa дa гo рeши!

    Коментиран от #11, #13, #15

  • 4 Хухуху

    11 1 Отговор
    За болния и леглото да сте чували
  • 5 гост

    18 3 Отговор
    тоя се опита да извива ръцете на правителството...ще минат поне 2-3 г. докато изчегъртаме мутрите - вън!
  • 6 pbdan

    24 4 Отговор
    Прocти cмeтки: 36 000 000лв./9 600 = 3750лв./мaшинa. 1500 мaшини пo 3750лв. = 5 625 000лв. Къдe ca oщe дo 15 000 000лв. кoитo Cиeлa иcкaт? Пo 10 000лв. нa тaкaвa прocтa мaшинa? Кaкъв кoмпютър щe ce купи зa 10 000лв.?

    Коментиран от #12, #19

  • 7 Някой

    6 16 Отговор
    Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа. Ние се нареждаме до страни от Третия свят. Явно не се учим от по-развитите държави, но след като има манипулации на софтуера, ще си вземем поука.
    Изборите могат да се касират, ако се окаже, че много българи, 20-30%, са били затруднени от технологията.
    „Когато си счупим главите“ с машинното гласуване, ще започнем да търсим решение. Възможно да има намеса от чужбина на изборите у нас.

    Коментиран от #23

  • 8 Гост

    18 3 Отговор
    Сиела Норма са си зависими от ГЕРБ, опитаха се да саботират изборите, сега искат да ограничат българите в чужбина
  • 9 Мучуу

    7 1 Отговор
    7500лв ЕДНА МАШИНА ,КАКВО СИ КУПУВАМЕ ,ДА ОСИГУРИМ ЛАПАЧКА НА 30-40 ПАРТИИ ВСИЧКИ С ИСКАНЕТО ДА НИ ОПРАВЯТ
  • 10 pbdan

    17 3 Отговор
    Тегленето на пари от банкомат, претегленето на зеленчук в Кауфланд, работата с нов телефон, щъкането на СМС са по сложни от машинното гласуване, а там ще има и консултанти.
  • 11 Учуден

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Избирател":

    Айде бе, за 12 часа 250 души! Да натиснеш три бутона... То денят за размисъл е предния ден.
  • 12 Дедо ви

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    Като за герберска фирма това е малко.
  • 13 Луков

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Избирател":

    И какво ще правиш по 3 минути на машината бе, тролче?

    Коментиран от #24

  • 14 Анонимен

    4 2 Отговор
    Защо в САЩ и ЕС частни фирми не правят правно информационния софтуер на държавата и на ЕС кой приватизира Норма която беше държавна
  • 15 Учуден

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Избирател":

    Прав си. А с хартиена бюлетина в Турция за един ден гласуват по 2000 души.
  • 16 Лост

    3 2 Отговор
    Ами да сложат една машина във входа на училищата. Който иска да си прави сухи тренировки.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Милен

    3 4 Отговор
    Продължават да се харчат народни пари на вятъра
  • 18 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лост":

    За това ще трябват поне още 1000 машини.
  • 19 Алфа Вълкът

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    Гарантирано от кабинета Радев и Бойко Рашков

    Коментиран от #21

  • 20 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лост":

    Може да се поставят монитори с клипче как да се гласува, иначе машините няма да стигнат. Аз се ангажирам да доставя мониторите по 10 000лв. бройката.
  • 21 До Алфа пръц

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Алфа Вълкът":

    Обсебеноста е психоболест, присъщи на герберите
  • 22 Перо

    5 1 Отговор
    Защо държавата не провежда директни преговори и искания за оферти с производителите,чрез нейни представители или специализирани държавни предприятия /тип ВТО/,а пуска обществени поръчки за вътрешния пазар,на които се явяват пети и десети посредници,които са виждали такива машини,само на снимка! Сега случайна фирма/издателство/,ще извива ръцете на държавата,която ще пилее парите на данъкоплатците и създава рискове на ЦИК! До сега се правеше това за корумпиране на държавни служители,защото големите западни фирми не даваха рушвети.Мутренския режим си отиде,идва ново време с нови порядки!
  • 23 Смях

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Затруднени от технологията да натиснеш с пръсче два пъти по екрана. Това само мутра милиционери може да го кажа. Ама вие се затруднявате и на хартия, всички избори по около 1 до 2 процента невалидни гласове.
    Ако може 1200 тогава колкото толкова, малко ще се удължи изборния ден и готово. Всеки българин е ходил в супермаркет с електронна везна това е същото стига ревахте, така човешкият фактор отпада.
  • 24 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Луков":

    Ти си бил голям т-ъпак!Човекът ти казва,че три минути са необходими да гласува един човек.Времето за гласуване започва да тече от влизането не избирателя,минаващ през комисията,през машината и обратно до момента на излизане от стаята.Сега разбрали би г-лупак или да ти повторя?!

    Коментиран от #26

  • 25 ГЕРБ СТРУВА НА държава и народ много

    3 0 Отговор
    Милиарди за 12год. ,Копувайте машините, видно е, че фирмата изнудва държавата, но ще се Отървеме от ГЕРБ!!
  • 26 Истината2

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Да за един човек са нужни 3 минути, но за два не са нужни 6!!!!! Да точно така не може така елементарно да умножаваш и да манипулираш. Защото ако машината е една то мястото където се подписваш и даваш документи и т. Н. може да не е едно. Така че единствено може да умножаваш времето на машината която примерно ще е една. Всичко е въпрос на организация.

    Коментиран от #28

  • 27 нико

    1 0 Отговор
    З А Щ О не се закупиха БЪЛГАРСКИТЕ машини ? На мене може да не ми е добре , важно е на съседа да му е зле . Това ни яде главата . Коя държава го прави това когато има свои . Е наистина НЕМА такъв народ .
  • 28 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Истината2":

    остави го! Важното му е да троли глупости! От известно време една и съща простотия и прави копи пейст! То ако всички сме глупаци, щяхме да се продаваме като тях!
  • 29 Сиела Норма изнудва ли???Споразумение!!!

    0 0 Отговор
    На всяка цена и всичко възможно да има достатъчно машини за гласуващите и в чужбина, и внимавайте с Посланика в Англия, да няма пак по 1км Опашки!! Този е Герберка лисица!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове