Last news in Fakti

2 Април, 2024 10:01 865 42

Шефът на "Сиела Норма": Хартиеният вот е доста по-ненадежден от машинния, но българският избирател иска хартиен вот

  • сиела норма-
  • хартиен вот-
  • машини-
  • сигурност

Най-старите флашки са отпреди 5 години – първите по-масови избори с машини. Останалите са на около 3 години и половина. Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние, поясни Веселин Тодоров

Шефът на "Сиела Норма": Хартиеният вот е доста по-ненадежден от машинния, но българският избирател иска хартиен вот - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако парламентарните и европейските избори не са 2 в 1 и бъдат насрочени за две последователни седмици, ще бъде доста трудно.
Това мнение изрази пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" – фирмата, която обезпечава машинното гласуване.

"Винаги сме пледирали изборите да са през 2 седмици, но не се чува това. Приемаме, че обществото иска по-бързо да стават нещата. Ще се справим, но ще е доста напрегнато", обясни той за зареждането на новите бюлетини между понеделник след първия вот и петък, когато машините трябва да бъдат върнати обратно за следващото гласуване. Според Тодоров вариант е двете дати да бъдат 9 и 23 юни.

Той не изключва ЦИК да им възложи допълнителна софтуерна работа, например върху допълнителен екран, който да улесни комуникацията с избирателя.
Най-старите флашки са отпреди 5 години – първите по-масови избори с машини. Останалите са на около 3 години и половина. Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние, поясни Тодоров.

ЦИК подготвя осигуряването на нови флаш памети, има запитване към производителя, уточни той. "Става въпрос за 24-25 000 флаш памети, ако се закупят за абсолютно всички машини."

Хартиеният вот е доста по-ненадежден от машинния, но българският избирател иска да има хартиен вот, отчита Веселин Тодоров. По думите му, "независимо какво казват политиците или хора, които пледират, че животът трябва да се развива, много българи предпочитат този традиционен начин".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    27 1 Отговор
    И този го направихме милионер.
  • 2 вземай пример от РФ и прави избори

    6 6 Отговор
    то най-лесно дъвканите теми на нов глас . парите са си за машинджии и броячи . 150 милиона кеш . слагаш 490 секции . с ГСМ да записват и резерни машини за замяна . и 48 часа като папагал мазните кафеджии пред сайтовете зоват за 90 процента спечелилия герб в 8 часа , час след започването на Легалното , но манипулирано гласуване .
  • 3 А бе ще лапне

    22 2 Отговор
    Тоя мушморок от флашките. А колко са надежни?

    Коментиран от #9, #15

  • 4 шпион

    18 1 Отговор
    ма верно ли бе мушморок
  • 5 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Кви Уж изборчета за краварската колония, която е Приключила Вчера се бълнуват по телевистан Пак! ХАХХАХХАХХА
  • 6 ккк

    16 2 Отговор
    на предишните избори видяхме ,че на практика не е точно така , харийката си е за сега тук най сигурна , само преброяването да е коректно и честно
  • 7 Пак ще ни

    15 2 Отговор
    излъжат с ала бала.
  • 8 123456

    17 1 Отговор
    леля ти лъжлива , деееаа, една флашка се прецаква, ако има много цикли на употреба запис/изтриване , номера е да ти възложат инсталирането им , нали , да може да барнеш .ini файла ....Алабалиси долни ...
  • 9 Без спор

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "А бе ще лапне":

    И хартиения и машинния вот са еднакво безнадеждни, когато се прави симулация или пародия на избори. Тук реални избори никога не са правени. Нито един избор не е легитимен, защото всички са били на принципа "Бачи Цено" от Малорад. Докато гласовете се броят на тъмно в секционнити комисии, а не публично в преброителни центрове и докато не се сверява флашката с разписките в същите тия преброителни центрове, надежден вот няма и да има, всичко е една пунта-Мара, мижи да те лажем, то за това и избирателната активност е толкова голяма цели 25-30%, хората не са будали, на всички им е ясно, само на тия, за кото се гласува се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.
  • 10 За протокола

    15 1 Отговор
    Проблемът с машинният вот е, че много лесно и прикрито могат да се извършват манипулации.
    Решението е машините да се управляват и контролират от външна фирма или организация с висока репутация, което ще гарантира, че няма да има "ала-бала".
    Допълнителна гаранция е добавянето на автоматични четци на бюлетините и разписките от гласуването и тогава процесът може да изглежда така:
    - При машинното гласуване, резултатът от него се изпраща на ВСИЧКИ участващи в изборите, на ЦИК, както и на независими граждански и дори международни наблюдатели в РЕАЛНО време. Контролните разписки с вота на гласувалия да бъдат пускани през автоматични четци и разпращани също в реално време.
    - При гласуването само с хартиени бюлетини, те да се пускат само през четеца и резултатите да се разпращат,

    Резултати няма да бъдат достъпни преди края на гласуването, а използването на блок-чейн технологията ще гарантира тяхната достоверност, както и ще ги пази от манипулации, "изгубване", подмяна и т.н.
    Резултатите ща бъдат достъпни ВЕДНАГА след края на изборния ден, а хартиените бюлетини трябва да бъдат запечатвани (има такива технологии още от времето, когато ТОТО-то работеше с хартиени фишове) и ще могат да бъдат предавани и проверявани, ако е необходимо, в удобно за всички време.
  • 11 напротив

    3 17 Отговор
    Българският избирател иска машинен вот, затова постоянно се правят опити да бъде дискредитиран.

    Коментиран от #14

  • 12 Тоя алабалист

    13 2 Отговор
    Тоя алабалист мулти милионер стана с тия флашки и машини. Как няма да ги защитава. И не, не са по-сигурни, но мушенгийте с тях се хващат и доказват по-трудно.
  • 13 Балъка BG

    5 11 Отговор
    Видяхме по селата с хартиените какво се случва . Машините са само един принтер , при който се изключва варианта бюлетината да е невалидна (400-500 хиляди хартиени невалидни при избори). Пак се брои ръчно и при машините , но няма как платената кака да я нацапа или омастили и анулира. Другуто е чесане на езици само.
  • 14 А как сте сигурен

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "напротив":

    Не може да сте сигурен какво иска българския избирател, и не е коректно да ае говори от името на всички избиратели.
  • 15 Умник-алчник

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "А бе ще лапне":

    Те в Германия, Франция, Испания, Австрия са глупави и не разбират, че машините са по-надеждни от хартиените бюлетини и за това си гласуват на хартия, да, защото са глупави. Ние сме от измежду най-умните умници на света от измежду банановите републики.
    Кенефистан!

    Коментиран от #22

  • 16 Този е специален

    12 4 Отговор
    агент на Посолството.Изпълнява поръчка на американските си господари.Сиела е само параван.
  • 17 НЕ Е ВЯРНО

    5 4 Отговор
    Местните избори 2023 доказаха че ала-балата на ПП-ДБ с машините лесно може да бъде отрязано от некоаризионния им партньор ОПГ ГРОБ-ДПС за да остане само тяхната схема с изборните протоколи. Така че няма нища сигурно в ала-балата с машините!
  • 18 Тошо

    13 4 Отговор
    Този човек е по вреден за БГ дори от цялата група на ПП–ДБ.С неговите машини бяха извършени грандиозни манимпулации за да могат гореспоменатите да се домогнат до парламента и власта.т
  • 19 Аз,достатъчно ли е?

    8 3 Отговор
    В цяла Европа е надежден, само у нас не е.Аже смешници, всички разбраха, че правите ала-бала с машините и едва ли някой ще гласува с тях.
  • 20 Веселяка

    1 8 Отговор
    Аз искам non-stop избори и да гласувам за разни шемети само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 21 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 2 Отговор
    МОЖЕ НО НЕ С ВАШИТЕ МАШИНИ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Яяяяяяя

    4 2 Отговор
    Ами да, за вас е много по-добре. С едно натискане на клавиша натъкмяваш вота както са заповядали, с хартията- трябва доста работа да се натъкми както трябва , на всичкото отгоре може и да се провери. Ще трябва да поработите , за да заслужите хонорара
  • 24 Хартиеният вот е доста по-ненадежден

    8 4 Отговор
    и затова целия свят гласува с хартия
    без 4 страни
  • 25 Майора

    7 3 Отговор
    Ало Тодоров благодарение на машините и ала бала с тях , ПП спечелихс изборите и това публично го призна просто Киро! Повече няма какво да кажем!
  • 26 реру

    15 4 Отговор
    "... но българският избирател иска хартиен вот..."


    Така е... дори си имаме...

  • 27 Роки

    5 2 Отговор
    Да каже как брат му Иван Тодоров прибра 168 млн. лева през бандата на Тиквун и схема от 32 фирми и обществените поръчки за тях... Най-отгоре е фирмата Сиела Норма АД, която 2021 прибира 98 млн.
  • 28 А+;

    4 3 Отговор
    Тоаз намазания много иска да си напълни гушата и дрънка глупости.Нагледахме се на избори-от честни по честни дори и с машими.Да не ни разказва врели некипели.Ако му напълнят джода няма да откаже
  • 29 Перничанин

    2 3 Отговор
    Гарантиран д@л@вераджия, човек на тиквата!
  • 30 Факти

    5 5 Отговор
    Който говори за машини, да види в колко държави в Европа или по света има машинен вот?

    Коментиран от #32

  • 31 Българският избирател е

    3 5 Отговор
    проsто създание г-не, затова иска хартиен вот ! С хартийки той си купува бедност срещу 20-30-40 или повече пари, срещу тези пари той си купува измамници и престъпници, срещу тези пари проsтакът ще изяде 3-4 кебапчета или кюфтета повече, нямам думи за българската простащина ? Излиза някой манипулатор и им казва , че машините се манипулират и какво му трабва на проsтия друго, той не мисли, защото не може и веднага се сеща и, че с машина ще загуби ония пари които ще получи за кебапче...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гласувал целият свят

    3 1 Отговор
    с машини ха ха ха, все едно слушам Пеевски да говори ? Целият свят отдавна дори не излиза от домът си да гласува , а отваря компютърът си и дава своя глас, но преди това влага разум, а в България овцата гласува така както и е казал манипулаторът !
  • 34 До коментар 30-Факти

    9 1 Отговор
    Ти в кои държави си гласувал бе "мозък паниран" ? В Европа освен с машини отдавна се гласува по пощата и интернет, а в пещерата "България" може да върнете и гласуването с въглен върху камък ! В Европа и във всички цивилизации по света има народи, в България - НЯМА, има същества като теб които без да видят повтарят това което са чули от устата на същите престъпници които са те направили най-беден вече и в света !

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 реру

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "До коментар 30-Факти":

    "... В Европа освен с машини отдавна се гласува по пощата и интернет..."


    Дори в любимата им "матушка" може да се гласува машинно и онлайн...
  • 39 3942

    8 3 Отговор
    Избирателят не иска хартиени бюлетини. ГЕРБ иска хартия, за да извършва изборни измами.
    Тоя мошеник от снимката прецака последния машинен вот с лоша хартия. Не сме забравили.
  • 40 ПЕЧАТАРЯ КОЛХОЗКИН

    2 2 Отговор
    ИСКА ПОРЪЧКАТА НА БЮЛЕТИНИТЕ - 7 МИЛИОНА СИ Е БИЗНЕС :) ЖИВОТНИТЕ НЕ ИСКАТ НИЩО.

    Коментиран от #41

  • 41 Само истината

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "ПЕЧАТАРЯ КОЛХОЗКИН":

    7 милиона било бизнес,а 70 милиона за машинния вот какво е ?!
    Това е 100 процента кражба на пари!
  • 42 Тити

    2 0 Отговор
    Хартиена бюлетина искат само мафиотите от Герб и ДПС защити така могат да правят манипулации
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол