Last news in Fakti

15 Април, 2024 18:41 888 26

Росица Матева: Машините без флашпамет не работят. Трябват ни, за да подготвим изборите

  • росица матева-
  • машини-
  • флашпамет-
  • избори

„Призовавам избирателите: гласуването е демократично право и то трябва да бъде използвано“, каза още тя

Росица Матева: Машините без флашпамет не работят. Трябват ни, за да подготвим изборите - 1
Снимка: bTV

С промените от 2022 г. в Изборния кодекс се промени начинът на отчитане на гласовете – отпечатва се бюлетина, като всички бюлетини се преброяват от СИК. Нищо че не ни задължава кодексът, данните от флашпаметта се извличат от „Информационно обслужване“ и се публикуват на мястото на всяка СИК, но това не е изборен резултат. Избирателната комисия не се занимава с флашки, тя брои принтираните бюлетини. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на бТВ.

Тя коментира и казуса с иззетите флашпамети, които ЦИК иска обратно от Административния съд в София.

„Машините без флашпамет не работят. Трябват ни, за да подготвим изборите 2 в 1. ние не сме купували други флашпамети, освен закупените през 2021 г. с доставката на машините. Те не са за еднократна употреба. Скъпо е да се купуват нови, не са специални и се купуват от специално място. При положение, че в момента данните от тези фалшпамети са извлечени от вещите лица, могат да бъдат върнати на нас и да се използват на предстоящите избори. Все още нямаме отговор от съда“, обясни тя.

„Действително на местни избори се забелязва тенденция да има много недействителни хартиени бюлетини, и то само при вота за общински съветници. Предполагаме, че избирателят гласува само за преференция, а пропуска да отбележи партията и коалицията. При избори за народно събрание няма толкова невалидни бюлетини“, допълни Матева.

Тя уточни още: „Одобрихме и слогана, и логото за изборите. Разяснителните видеоклипове са готови.“

„За европейските избори процентът за влизане е по-висок от националните избори. Важно е избирателите да знаят какво значи изискването за уседналост – това значи да имат регистриран адрес. Важно е да се провери адресната регистрация.

На двата вота ще се гласува в България и във всички държави-членки на ЕС, както и в останалите държави по света в консулствата и дипломатическите представителства“, каза още зам.-председателят на Централната избирателна комисия.

За избирателите, които нямат избирателно право да гласуват на евроизборите, тя предупреди: „Не бива да се злоупотребява. Няма как на момента да се провери има ли право избирателят да гласува и на двата избора по правилата. Ако се установи гласуване в нарушение на Изборния кодекс, сезираме прокуратурата.“

На въпрос как ще изгледа гласуването, Матева подчерта: „Не би трябвало да е по-сложно. Ще има две бюлетини, ще има на екрана на машините също две бюлетини. Разликата при хартията ще бъде на гърба на бюлетината – цветовете ще бъдат различни. Възможно е и в изборите за Народно събрание в различните райони да бъде различна. В изборите за европарламента бюлетината ще бъде еднакво дълга. Избирателните списъци ще бъдат два. Изискванията за гласуване с машина е да се даде картата на избирателя, да се отключат и двете бюлетини.“

„Призовавам избирателите: гласуването е демократично право и то трябва да бъде използвано“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Чапаев

    21 2 Отговор
    Да не вземете да подготвите освен машините и резултатите.
  • 2 КУПЕТЕ ГИ!

    11 4 Отговор
    Колко време още ще слушаме какво нямате?
  • 3 Град Козлодуй

    11 7 Отговор
    Изборите са предрешени
  • 4 асенка кирова

    16 5 Отговор
    Няма нужда от машини за мошеничества
  • 5 А ти

    12 1 Отговор
    какво работиш ?

    Коментиран от #19

  • 6 честен ционист

    10 11 Отговор
    Трябва да сменят името на България с държавата "Флашка"

    Коментиран от #8

  • 7 Истината

    12 3 Отговор
    Без машини и ще спестим 60 милиона лева от нашите пари!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Айдеееее":

    Ми да не е лъжа, че тия флашки ви вътриха вътре с неизвестен брой млрд. като ви инсталираха Кирчо, Корни и Кокорчо (ККК)?
  • 10 Пейтриът

    6 2 Отговор
    Колкото повече ни набиват от някои медии,че видите ли при машинките ,,няма измама,,,толкова мислещият човек е сигурен,че има.Аз ти пращам по куриер флашка с диско-хитове от 80-те ,ти получаваш ,,Тhe Best,, на Азис.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ъъъ

    4 4 Отговор
    10 лева е една флашка… кво се стискат??
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 филип ейджи

    7 1 Отговор
    пак мушенгии
  • 15 РуZко българска мафия

    6 2 Отговор
    Пак са намислили нещо от мафията Бойко-Шиши-Фатмака
    Флашките са взети на по-малко от 7% от машините. Не виждам никакъв проблем, след като има резервни машини, а вероятно и флаш памети. Какво пречи да се подготвят останалите 93% от машините ?
  • 16 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    4 4 Отговор
    Аз вярвам на тези честни очи. 🤣🤣🤣🤣
    Предния път каква "умнотия" беше изтряскала тая Уфсъ : "Хаква машините като снима с телефона хеш кода" 🤣🤣🤣
  • 17 ЦИК

    8 2 Отговор
    А НЕ МОЖЕ ЛИ БЕЗ МАШИНИ, ПРИ ТЯХ ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМАМА
  • 18 Клекнал на тъча

    2 3 Отговор
    Браво, честна жена. Само с флаш памет.Ама Тулупа и Шиши не ги хваща сън.

    Коментиран от #20

  • 19 не виждаш ли

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "А ти":

    Оплаква се!
  • 20 Има защо

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Клекнал на тъча":

    Ще ги наказват за фрийк шоуто, което гледахме 9 месеца.😄
  • 21 1122

    3 2 Отговор
    Защо никой не казва колко на брой флаш памети е задържал съда и колко налични резервни има такива? Не вярвам, че няма пари за купуването на допълнителни памети! Почне ли някой да ми се оправдава така, знам че прикрива някакви намерения.
  • 22 Иван

    4 0 Отговор
    Ти по-добре кажи колко милиони са необходими щото в България милионите са като семки

    Коментиран от #24

  • 23 инж. Ганчо Илков

    4 1 Отговор
    Поредни Номера. Сага ли видяхте, че Машините не са окомплектовани? (Платена Поръчка, Доставка, и...) Защо не изчакахте до осми юни, или сте си подготвили липсата на друг компонент. Да, Тези номера са по Сценарии. Така ще бъдат Изборите Честни и Демократични. Питайте Кеворкян, ще Ви каже как бяха Манипулирани Изборите за Велико Народно Събрание. С Изборни Манипулации , Внедреният в СДС Агент Желев, призна Изборите от Името на "Опозицията" за Редовни и бе Приета Настоящата Конституция с Парламентарното Мнозинство на БКП/БСП.
  • 24 Изчезни, бе!

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Изборите са по-важни! Не се крийте зад някакви милиони, защото ако ви бяха скъпи, нямаше пак да ходим на избори! Тия селски номера вървят на селските събрания с избирателите!
  • 25 Йхуи

    1 0 Отговор
    Че къде фи загубихте, толкова много? Я сега да ги платите от заплатите си.
  • 26 Гост

    0 0 Отговор
    Предизборно вдигане на заплати. Настройки с флашки. Секции в чужбина. Направо ме убедихте, че всичко е точно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове