Last news in Fakti

9 Юни, 2021 13:38 4 498 25

Глобиха кметицата на столичния район "Красно село" с 15 000 лева

  • росина станиславова-
  • красно село

Причината е случаят, при който Росина Станиславова сама се е определила за ръководител на европейски проект и сама си платила възнаграждение от близо 10 000 лева

Глобиха кметицата на столичния район "Красно село" с 15 000 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество наложи глоба от 15 000 лева на кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова заради това, че сама се е определила за ръководител на европейски проект и сама си платила възнаграждение от близо 10 000 лева.

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси и, наред с глобата, отнема в полза на държавата и хонорара на кметицата от 9981.46 лв. по проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Случаят нашумя преди няколко месеца. На 16 април 2020 г. Столичният общински съвет даде съгласие районите в София, представлявани от кметовете, да кандидатстват самостоятелно или в партньорство за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Общият му бюджет беше 5.2 млн. лева. Най-много е получил район „Люлин“ – 462 000 лв., следва „Младост“ – 392 000 лв. и трети е „Красно село“ с 365 000 лева.

Росина Станиславова подписала такъв договор. На 7 май 2020 г. тя определила екип на проекта и със своя заповед се посочила за негов ръководител, възложила си допълнителни функции и е определила почасовото възнаграждение на екипа, като най-високата ставка била за самата нея.

На 22 май 2020 г. Станиславова отчела сама за себе си и за трима общински служители положен извънреден труд по проекта. В началото на годината тя отново издала заповед, с който си възлага допълнителни функции за изпълнение и отново си е определила размер на индивидуалната си почасова ставка. Така на финала кметицата си дала възнаграждение от близо 10 000 лева.

С тези свои действия Станиславова е реализирала конфликт на интереси, като е издала актове в свой частен интерес, а също е формирала права и облага за себе си в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност“, уточняват от КПКОНПИ.

При изслушването си от комисията Росина Станиславова заявила, че е нормално да бъде ръководител на проект, след като ръководи и цялата общинска администрация на район „Красно село“. КПКОНПИ отхвърлила тезата на кметицата, че управляващият орган е бил запознат с всички участници в управлението на проекта, включително със самоличността на неговия ръководител.

Според практиката на Върховния административен съд, разпоредбите на ЗПКОНПИ не допускат нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. В случая, правилното и законосъобразно поведение е, при наличие на частен интерес, свързан с едновременното упражняване на правомощията ѝ като кмет на район „Красно село“ и дейността като „Ръководител на проект“ по договор, по който същият район е бенефициент, Станиславова да предостави функциите си като ръководител на проекта по европейска програма на друго длъжностно лице от общинската администрация, или да се отведе от изпълнението на правомощията ѝ на кмет. В хода на производството не са открити и данни тя да е отправила запитване към Управляващия орган (като оправомощен разпоредител с бюджетни кредити) дали поведението ѝ съставлява конфликт на интереси“, съобщават още от комисията.

Решението на КПКОНПИ не е окончателно и може да бъде обжалвано пред съда. Ако бъде потвърдено, това може да послужи за основание Росина Станиславова да бъде освободена от длъжност, освен ако Конституцията не предвижда друго.

След като случаят нашумя, „Демократична България“ свали доверието си от Росина Станиславова, която беше издигната за поста от коалицията, защото тя е “създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бати и селската крадла

    20 6 Отговор
    Герб ще се чегърти докато изплезим езиците,няма да ни е лесно,ама ще запретнем ръкавите заради децата!

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 2 сектант

    10 6 Отговор
    е, нормално, те в ГЕРБ са си така възпитавани

    Коментиран от #15

  • 3 сила

    10 1 Отговор
    а Иван Печката от Илинден кога,заграбил е целия Северен парк.....купува цигански гласове от години,фалшифицира изборни протоколи и какви ли още не гнусотии
  • 4 Номер 23, За да си върнем България !

    8 4 Отговор
    След изборите съд и затвор
  • 5 Ганьовец

    13 0 Отговор
    Медийте препечелват яко последния месец , на всеки 2 мин , скандал , корупция, измамами, рекет, и всичко от високите етажи :)
  • 6 НЯКОЙ

    13 5 Отговор
    Ако има някой от ГЕРБ, който не се е възползвал от някакви облаги, сигурно са го смятали за будала! Но едва ли има такъв!
  • 7 Мутри вън

    10 5 Отговор
    Много леко е минала, Иванчева я съсипаха без никакви доказателства.

    Коментиран от #11

  • 8 майк ПАТЪН

    4 4 Отговор
    ВОЖДА прибра купища кюлчета и евро и нищо не последва. Пък тази я съсичат за някакви си 10-15 000 !

    Коментиран от #9

  • 9 Номер 23, За да си върнем България !

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "майк ПАТЪН":

    Вожда, го пази Гешев. Падне ли Гешев Боко ще влезе е затвора
  • 10 Сланина и Зурла

    5 1 Отговор
    Хубава жена хахааа..трябва да смени дилъра хахааа

    Коментиран от #18

  • 11 да бе да

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мутри вън":

    Само дето на Иванчева ръцете и устата и светнаха с белязаните пари и има СРС-та
  • 12 Пунта Канна

    14 0 Отговор
    Умна и красива кметица от Демократична България. Половината от парите предвидени за безплатен обяд на пенсионери ги е раздала като комисионни на себе си и нейния екип. Иначе за близо 2 години на власт не е построила нито една детска градина в нейния район.

    Коментиран от #16

  • 13 Баба Меца

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бати и селската крадла":

    Тая не е от гроб, ама се тая...От хората на Костов и оня, дето Буци му вика Наско...Цяло Красно село съжалява жестоко, че я избраха...
  • 14 само че

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бати и селската крадла":

    Росина Станиславова е кметица на Демократична България.
  • 15 хаха

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    Изглежда и в ДБ така са възпитани защото това е тяхна кметица.
  • 16 Змей

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пунта Канна":

    То за детска градина има оправдание, "няма средства", "софийската община не отпуска" и т.н....Ама за двете години, откак е кметица, нищо построено или оправено в махалата не съм видял! Няколкото кръпки по асфалта не се броят, щото ако не ги беше поправила, със сигурност щяха да я бият! Да не говорим за уличката, която води до работното и място, демек Красноселската община...Ако имаш повечко пломби по зъбите недей минава с кола по нея! Гарантирам ти, че за 200-тата метра, колкото е дълга, ще изпопадат!
  • 17 Опо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бати и селската крадла":

    Росето е от ДБ. Не бъркай. Прочети и после пиши. Подчинена на ХРИСТО ИВАНОВ.
  • 18 Хааа

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сланина и Зурла":

    Чето на Христо Иванов и Атанас Атанасов
  • 19 Роситооо

    3 0 Отговор
    Къде е Българката и Последния Софиянец.???? Нещо да кажат!!
  • 20 Алексей Сергеев

    5 0 Отговор
    ИДИОТИ, ТАЗИ КМЕТИЦА НЕ Е ОТ ГЕРБ!
    Тя е от хората на Демократична България... ген. Анастасов е предложил
  • 21 НОВИТЕ ВЛАСТИМАЩИ

    3 1 Отговор
    Бързи пълнят шкафчета
  • 22 Измряха

    7 0 Отговор
    Истината е че всички крадат и ще крадат,това е Ганьо в 21 век,честните умряха отдавна.Баща ми е бил 45г счетоводител.Носил е пенсии и заплати с куфарче из Софийските села.Една стотинка не му е липсвала Нямахме кола нито вила нито много пари.Събираше да ме изучи и да ме ожени.Почина преди почти 20г. ..та това бяха честните хора,такива вече няма,те измряха!
  • 23 Бившата

    0 0 Отговор
    Крадла само така бих определил тази лицемерна подложка
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ Е ЯСНО ОТ КОЯ ПАРТОКРАТСКА ГРУПИРОВКА Е ТАЗИ "ПЕ ЧЕНА " ШУ НДО -ДЖ ОФР А !?!?!? А , МОЖЕ И ДА Е БОЕЦ ЗА КВАРТАЛА И НАРОДА СИ !!! ЗАЩОТО ВЕЧЕ ИМАШЕ ЕДНА НА КАДИЕВ - ТА ША КЪТ НА Р. ОВЧ. !!!!!!!!!! ОБАЧЕ Е ОТ Де Билите -ДайБе !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове