Last news in Fakti

17 Юни, 2021 13:37 5 369 42

Енергийният министър: Заради „Балкански поток” България се е отказала от над 1,3 млрд. лв.

  • балкански поток-
  • андрей живков-
  • енергетика

Според него сме задлъжнели с поне още толкова заради започването на новия газопровод

Енергийният министър: Заради „Балкански поток” България се е отказала от над 1,3 млрд. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

По отношение на „Балкански поток” , според нас конструкцията на проекта не е финансово издържана. Там ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около 1 млрд. 350 млн. лв. по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 години. Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, който при добър мениджмънт е можел да се започне с постъпленията по стария договор. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има притеснителни неща - очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода.

Министърът обясни, че в писмо до изпълнителната компания "Авакс", където министерството заявява, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен, ако това не се случи, ще се пристъпи към усвояване на обещетенията по договора, които са в размер на 90 хил. евро на ден.

Той каза още, че когато е правена финансовата рамка не е взето предвид ограничаването на фосилните горива и тяхното използване в бъдеще, което върви с тенденция към намаляване.

"Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притестнителни неща. Едно от тях е очакваните забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода", обясни Живков. Той добави, че министерството ще направи всичко по силите си забавянията да се предотвратят.

"Фокусът на нашите действия ги налагат обстоятелствата. Основният проблем за решаване е насочен към ТЕЦ „Марица-изток 2“, добави Андрей Живков.

"Скоро ще излезем с окончателно решение за това как да постъпим така, че в близко бъдеще в ТЕЦ „Марица-изток 2“ да няма социален стрес. Решението няма да е безусловно. Ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    84 7 Отговор
    Бойко Методиев Борисов е национален предател.Ще бяга в Скопие.

    Коментиран от #3, #17

  • 2 Вучич

    59 14 Отговор
    Бугариа е смешна держава, плати на Путин 3 милиарда за да имаме ние србите газ.

    Коментиран от #18

  • 3 3.14К

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Явно той е прибрал.комисионната от тази загуба.

    Коментиран от #29

  • 4 чудоМИР

    49 5 Отговор
    Защо всички констатират??? Няма ли да има съд и затвор? Констатация може да прави и баба Пена от Шикер махала.... Парите ги няма, наказани пък въобще

    Коментиран от #11, #16, #22

  • 5 Кавал Бареков

    52 4 Отговор
    Всички управлявали България през отминалите 31 години трябва да са в затвора.
  • 6 Тази Тква

    36 4 Отговор
    Накрая ще бъде Народно ИЗЯДЕНА!
  • 7 Бамбука

    40 4 Отговор
    Може да нямам ХЪБ, ама пък подарихме на Газпром едни големи кинти, на Сърбия един газопровод. Все нещо и ние сме дали на света.
  • 8 Лейка

    34 2 Отговор
    На съд веднага, не ги бавете и минута.
  • 9 Българка

    41 4 Отговор
    Борисов и Теменугата да бъдат арестувани и вкарани в ареста за национално предателство и огромни нанесени от тяхното управление щети!
  • 10 МАФИЯ НА ББ

    36 3 Отговор
    Е ПА КАЖИ ПРАВО В ОЧИТЕ, КОЙ И ЗАЩО, ПО КАКВИ ПРИЧИНИ ЛАКЕЯ БОЮ БОРИСОВ СЕ Е ОТКАЗАЛ ОТ ТИЯ МИЛЯРДИ?????КО СТАНА С ГАЗОВИЯ ХЪБ НА РАЗБОЙКО И ГАЗТА ОТ АЗАРБАЙДЖАН, ОАР, КАТАР, ОАЕ,ТЮРКМЕНИСТАН? РАЗБОЙКО НАПРАВО НИ ЗАТРУПА С ГАЗ И ЗАТОВА СКОРО ДИГНАХА ГАЗТА С 22%. НАГЛИЯ, ИЗПЕЧЕН МАФИОТ РАЗБОЙКО ,НАГЛО ЛЪЖЕШЕ.
  • 11 Втория с коня

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "чудоМИР":

    Това питам и аз! Стига с тази крадлива пасмина наречена ГЕРБ. Съд веднага и затвор до живот.
  • 12 Българин

    8 25 Отговор
    В случая новият министър Сашето Живков изпълнява щатските мераци, без изобщо да му пука за България. Нима не е чул, че преди дни Украинската хунта заплаши да съди за милиарди Газпром , че я оставя на сухо.? А това вероятно ще приближи естествения край на това, което нарича "старото трасе" ( през Украйна.) .

    Леко започвам да се безпокоя относно избраниците на Радев.

    Коментиран от #27, #30

  • 13 Кво ги бавите

    24 2 Отговор
    Ами то си има подписи под този отказ. Щом е ощетил Държавата, пращайте патрулката и ги водете с белезници. Крайно време е да се плаща сметката....
  • 14 Анонимен

    9 7 Отговор
    Когато осъдите някой тогава може да приказвате. До тогава си трайте.
  • 15 Борисов

    15 2 Отговор
    да ги връща от шкафчето. Защо България! Който е подписал договора, той да плаща!
  • 16 ГЕШТАПО

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "чудоМИР":

    ЧУДОМИРЕ ПИТАЙ ГЕШЕВ КАСКЕТА! ЗАЩО ПИТАШ НАС ТУКА ВЪЗМУЩАВАЩИТЕ СЕ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА ШАЙКАТА ГЕРБ. ПИТАЙ КАСКЕТА И РАЗБОЙКО - ИМАТ ПРОФИЛИ ,ПИТАЙ ГИ ДИРЕКТНО!
  • 17 все си мисля

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    че е там като първия път като изчезна по време на протестите. Заев го докара по дипломатически път и затова първо с него се "срещна". До довечера ще си го прибере.
  • 18 не България

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вучич":

    е смешна държава, а бившият министър-председател.
  • 19 ГЕРБ=СИК=МАФИЯ

    12 2 Отговор
    =ТОЛУП=КОЧИНА !
  • 20 Сатана

    7 5 Отговор
    Само тоя министр не е разбрал,че транзита през Украйна и Румъния пресъхва и оставаме с пръст у г*з.Но в БГ е така,едни олигархични кръгове сменят други но кокала е захапан отново.
  • 21 Филип Тотьо

    7 1 Отговор
    За такива хора - предатели, Левски го е казал! Ама нали трЕбе да сме цивилизовани ще потраеме още малко.
  • 22 Кво се чудиш...

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "чудоМИР":

    Другарката Кьовеши защо се прави на ударена с мокър парцал по главата...?!Зарината е от сигнали за очевАдната корупция на управлението на ГЕРБ...!За Гешеф няма какво да говорим...,те с Буци пърдят в едно и също гърне...!!!
  • 23 Gost

    12 2 Отговор
    ЗАТВОР за министрите, допуснали това предателство спрямо интересите на България! Стига корупция и продажничество!
  • 24 Пич

    4 2 Отговор
    А бе , започвам да си мисля , че главите са ви само за да си носите шапките на тях през зимата...!!! За геостратегически интереси чули ли сте , или да ви обяснявам...!!!???

    Коментиран от #32

  • 25 Тома неверни

    4 1 Отговор
    След още 10 газова връзка с Гърция може би
  • 26 макробиолог

    10 3 Отговор
    Света ще се откаже от фосилните горива когато свършат,т.е.след 50+ години.Кусура на газопровода е че няма предвидени връзки за локални доставки ,а не че е построен...,Горещия картоф е АЕЦ Белене,всички правителства досега се ослушват ,щот ако го построим чичо Сам шъ се риали ядоса ,а ако не го построим зелената алтернатива в БГто ще остане химера.
  • 27 Българин

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Още едно доказателство за антибългарската енергийна визия на Живков е плановете да крепи отровните англо-американски тецове, заради които плащаме милиарди глоби годишно на Брюксел : Крепенето на Тец 2 означава крепене на целия комплекс и съответно - милиарди глоби и отровен въздух в България !

    Коментиран от #39

  • 28 дада

    4 1 Отговор
    да питат техния ментор костов за мариците :)
    той там прибра парата !
  • 29 ПСР

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    Не знам има ли нещо,от което да не са прибирали комисионна.
    Вече нито ми се чете,още по-малко ми се коментира.Такава смрад,такава тиня-няма сектор,в който да няма огромни загуби,комисионни,далавери и тежко бездарие.Дано никога повече не се докопат до Власт.Затвор за всичките от шайката Му.
  • 30 Джоко

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Какъв Радев те гони! От диверсификацията на Разбойко газта скочи с 40%.От там и всички цени свързани с компонента газ. Ще го усетим след 2-3 месеца в сметките на тока и топлото!

    Коментиран от #33

  • 31 Предложение

    7 0 Отговор
    За да няма социално напрежение в ТЕЦ Марица, на всеки сократен по една лопата и да копаят газопровод с Гърция със соответното заплащане като на общи работници. А Бойко да бъде бригадир.
  • 32 Реалист 2

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пич":

    Ами, явно на някои коментиращи интересите им са да захлебят на Козяк .
    😜
    Между троловете ревящи срещу газопровода виждам някои, които подкрепяха Герб дори в най-корумпираните им афери, но сега, за газопровода имат нови опорки от Козяк.
  • 33 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Джоко":

    А не се ли досети още когато ни взеха Южен поток и Саш и Турция го замениха с Турски поток ?

    За това, че ни вземат Аец Белене и ни правят зависими от Турция кога ще се сетим ? 🤔
  • 34 По-точно са ...

    9 0 Отговор
    Отказал е да получим по 110 милиона $ годишно до края на 2021г., Дължими от Русия 1. милиарда $.,не лева Левовата равностойност е 2 милиарда.Буюгаргаз са те излъгали + 4 милиарда с лихвите за Турски поток.Въпросът е Колко е Рушветът за Боко&Шведски ?????
  • 35 Шведски да се

    2 1 Отговор
    ...чете Пеевски ,Доган ,ДПС и Турция. Техният Аватар ИТН ,колко?Умен телефон ,сър .Аз съм писател ,не редактор.
  • 36 Гост

    7 0 Отговор
    Уважаем настоящи,минали и бъдещи управляващи ,писнами да ви чета констатациите за предишни правителства, а същевременно нито един от безхаберниците не е осъден и вкаран в затвора.За мен Вие всички сте едно цяло и сте нехранимайковци.
  • 37 Behemoth

    6 0 Отговор
    Бедни сме щото сме глупави ....това е положението...
  • 38 Дръндрън

    6 0 Отговор
    а РУСКИ/турски/поток кажи ясно защо няма отклонения за България,НЕЩО за цената на тока,ЗА КЕВР и ти НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ КАЗВАШ.НЕ СТАВАШ ЗА МИНИСТЪР.
  • 39 5ко

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Отговорът е вдоговорът, а той е засекретен.
  • 40 Ха ха ха

    4 1 Отговор
    Тоя неадекватник, пaк ли с кoмунoидeн жaлък вoй ни зaнимава , или прocтo фaтмaчкo пaк тaкa му e пoръчaл , кaтo нa пocлушнo кучeнцe , и cкaчa ли cкaчa , жяфкафка ли джафка ...
  • 41 cpv

    0 0 Отговор
    Браво,комунист такъв!Ако можеш сигурно щеше да ни върнеш с 50 години назад,когато хората не знаеха за газта за разлика от западните страни!Сега газта снижи рязко цената и вие от това правителство се чудите как да увеличите цена на газта и да получаваме само от руския газ!

    Коментиран от #42

  • 42 До 41

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "cpv":

    Другарю cpv,не можеш ли да проумееш че Руската федерация ограбва България с милиарди долари чрез своите слуги начело с Борисов? Примитивен ти с русофилска пропаганда мозък не разбира че никой не е против вноса на природен газ. Но защо Русия трябва да ни го продава по-скъпо отколкото на Германия. Защо умишлено с години се забавя алтернативната връзка с Гърция,през която да получаваме по-евтин газ от Азербайджан?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове