Last news in Fakti

25 Юни, 2021 17:43 2 367 37

България иска устойчиви и взаимно приемливи решения, за да подкрепи влизането на Северна Македоия в ЕС

  • мвнр-
  • скопие-
  • северна македония

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика и наш неизменен ангажимент, при което сме твърдо решени да продължим диалога със Скопие

България иска устойчиви и взаимно приемливи решения, за да подкрепи влизането на Северна Македоия в ЕС  - 1
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи открои, че България е била принудена да отложи своята подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 г. заседание на Съвет „Общи въпроси“. На същото заседание България е дала положителна оценка за постиженията на Република Албания в процеса на реформи и каза своето „да“ за приемане на преговорната ѝ рамка.

Ето и цялата позиция на МВнР:

Позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Тя отговаря на убеждението ни, че политиката на разширяване на ЕС следва да се основава на изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Съюза и принципите на собствените заслуги. Българската страна продължава да държи на надеждни гаранции, че наши фундаментални интереси няма да бъдат нарушавани. Трябва да се прекрати практиката на потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Държим на необратимост в цялостното и ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика и наш неизменен ангажимент. В тази връзка сме твърдо решени да продължим диалога с Република Северна Македония и сме фокусирани върху намирането на прагматични, устойчиви и взаимно приемливи решения на предизвикателствата, които са наследени от миналото.

По време на срещите на премиера Зоран Заев на 17 юни 2021 г. в София с президента Румен Радев и министър-председателя Стефан Янев, както и в разговорите между министрите на външните работи Светлан Стоев и Буяр Османи, от страна на Република Северна Македония беше изразена готовност за изпълнение на следните ангажименти:

- В най-кратки срокове Скопие да потвърди пред ООН, в съответствие с чл. 11 ал. 3 от Договора за добросъседство, че краткото и дългото име на страната се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион „Северна Македония“, част от който се намира в суверенните граници на България. След изпращането на тази Вербална нота България веднага ще спре да настоява за употреба единствено на дългото име „Република Северна Македония“ в ЕС и международните организации;

- Република Северна Македония окончателно да снеме малцинствените си претенции към България, потвърждавайки че няма исторически, етнически и други основания да търси малцинствен статут за която и да е група хора, които не са нейни граждани, на територията на Република България. Това би било в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България, залегнала в чл. 11 ал. 5 от Договора от 2017 г.;

- Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. Този исторически жест от страна на Република Северна Македония би отразил на практика общия ни европейски цивилизационен избор;

- Република Северна Македония да адаптира с България съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история, залегнала като централен елемент в Преамбюла и чл. 8 ал. 3 на Договора за добросъседство, както и с оглед премахването на учебно съдържание, насаждащо омраза към България (чл. 11 ал. 6);

- Идентифициране съвместно с България и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, насаждащи омраза срещу България и българите.

София препотвърждава желанието си да продължи с проучвателните консултации и всички необходими други форми на двустранни преговори със Скопие. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към практическо изпълнение на поетите на високо ниво ангажименти. Тяхното точно и без отлагане изпълнение ще бъде тест за искреност и добра воля. Това ще ни позволи да се придвижим в действително положителна посока.

В продължение на двустранния диалог, министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати днес писмо до своя колега министър Буяр Османи, в което се изразява очакване за изпълнение на поетите ангажименти от страна на Република Северна Македония, както и готовността на българската страна за намиране на трайни и устойчиви решения.

Независимо от предизвикателствата, Република България и Република Северна Македония следва да развиват пълноценни, искрени, предсказуеми и основани на Договора за добросъседство, отношения във всички области. Нашата страна е дала безброй доказателства за своята готовност за това.

Ефективното изпълнение на Договора следва да залегне сред присъединителните критерии в Преговорната рамка за Република Северна Македония. Това е вътрешен за ЕС процес. В същото време, демонстрираният от Република Северна Македония открит подход по тази тема, вкл. утвърждаването в Преговорната рамка на критериите за добросъседство, следва да бъде приветстван.

Българската страна изразява готовност за конструктивен диалог и по време на предстоящото Словенско председателство, както и при следващите председателства на Съвета на ЕС, с цел постигане на реални и устойчиви резултати в процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, което несъмнено би било от полза за целия регион и неговото европейско бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    8 34 Отговор
    го приеха на пияна глава , както сам каза Юнкер , сега го дава курназ - първи по корупция , бедност и смъртност в ЕС !

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Скопие лъжат че са бедни!

    1 11 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?!Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #7, #27

  • 4 Една истина

    2 10 Отговор
    България ше се оправи, само ако бъди предоставена на Живко Костадинов, който е от Варна !
    Такава е истинската орисия на България !
    Оправия трябва да има !
    Който е против Живко Костадинов значи живее в заблуда !
    Хора, които са казвали че той е болен, всъщност те нарочно така са казвали, за да не го искат него и да няма постижения за в бъдеше той !
  • 5 Баня

    13 2 Отговор
    Северна Македония“, част от който се намира в суверенните граници на България. Да разбираме за Пирин, че е част от Македония или до Скопие е част от България!!????

    Коментиран от #37

  • 6 Кирил

    23 2 Отговор
    ЕС е достатъчно разширен,има си други проблеми и не би трябвало да приема проблемни държави.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 И така да е

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо":

    Това няма пряко отношение към приемането на Македония в Европейския съюз
  • 9 Коментатор

    17 2 Отговор
    Това всички следващи правителства трябва твърдо да отстояват такава позиция
  • 10 селянин

    20 1 Отговор
    Те това чакат свободен достъп до ЕС и след това почват делата срещу нас да ги компенсираме за Пирин. Винаги сме им помагали, ама стига вече помощ на юнажко деверие, искаме си гаранции.
  • 11 пешо

    21 4 Отговор
    няма сев.македония има западна българия .

    Коментиран от #24

  • 12 ФАКТИ

    15 2 Отговор
    Тия от северна република македония са МНОГО ПРОСТО ПЛЕМЕ. За съжаление още ги управляват ОТРЕПКИ с подкрепата на сърбежите.
  • 13 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Аз и Хасан сме против влизането на Северна Македония в ЕС. Откакто съм с Хасан, забравих за Бабикян.

    Коментиран от #17

  • 14 Нормален човек

    11 1 Отговор
    Много обрано и точно изказване. Браво!
    Разбира се и за измисленяците е ясно, че са помакедончени българи. Самият Заев очевидно го е признал в прав текст, така че ако спрат сами да си пречат може до двайсетина години да влязат.
    Но честно казано като ги гледам е малко вероятно да не намерят начин сами да се прецакат 😂
    Но явно Албания и Черна гора засега са с най-добри шансове.
    Иначе както американският президент обича да казва: Nord Macedonia is a fake news 🤣
  • 15 Георги Илиев Митев

    2 1 Отговор
    Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда . Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
  • 16 Лейка

    13 1 Отговор
    Стига Дрънканици относно Макетата. Ще почакат поне 7 години да им уврят главите. Ние сме българи и знаем тяхното отношение към нас от много години!!!
  • 17 Втория с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Пак ли ти бре Софиянецо? Получи ли парите за заведението и другите? Стига си писал и дрънкал.

    Коментиран от #19

  • 18 Перо

    2 1 Отговор
    Нещата са ясни с изкл.на признаването на измисления северномакедонски език с акт на АСНОМ,от 02.08.1945 г. Остава да изпълнят договора,вместо да кипи излишен труд,чрез генериране на антибългарски лобизъм в ЕС и др.страни!

    Коментиран от #35

  • 19 Последния Софиянец

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Втория с коня":

    Пак аз бе, конярче. Пречим ли ти, че ревеш, а? Пиши по темата, че ще ти дойдем на фости с Хасан. ха ха ха ха
  • 20 ТаУмВзе

    0 1 Отговор
    Къде се залете, маке у разпаднлия се уж съюз на улавите. И 3 моренца за разкош от Мелмак!

    Коментиран от #22

  • 21 ТаУмВзе

    0 1 Отговор
    Мустафата стайл искане!
  • 22 ТаУмВзе

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "ТаУмВзе":

    Крайно долен си! Честито.
  • 23 Behemoth

    1 1 Отговор
    Пунта Мара от Банкя на културата!Забелязали ли сте ,че най големите загубеняци неистово търсят по долни от тях самите.....това ги успокоява да си деградират докато свят светува....това е според мен тая сага на три морета и едно езеро....а чувам,че Северна Македония участвала на европейско първенство помач хаххайхах...
  • 24 комшията

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "пешо":

    Ами тя западна България не е само в северна македония, но има доста територия и в Сърбия, ако отпадне невалидния вече ньойски дигивор, защото държава Югославия няма отдавна.
  • 25 Българин

    1 8 Отговор
    Хем искаме да влязат, хем ги блокираме. Ганьо си мисли и си вярва че в Европа ядът доматите заедно с колците.
  • 26 Просяк

    2 7 Отговор
    Българите искат пари! Но колко трябва да платят! Македонците

    Коментиран от #28

  • 27 Много злато бе!

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Значи откриха със сателитите златото в скалите в България, а чистото злато толкова тонове не могат? Виж сега, хубави са приказките в тубата, но на тях както виждаш, вярваш само ти, и този който е направил приказката! Време е да се осъзнаеш! Лека вечер!
  • 28 Българите искат истината!

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Просяк":

    А ти вместо да просиш, ела утре сутринта на Сточна гара, дойдоха едни вагони с цемент, и искат претоварване в камиони! Хем ще изкараш надника, хем ще ти дам диплома за водач на ръчна количка, и ще си тръгнеш с надникни с професия!
  • 29 ССсс

    5 1 Отговор
    Мисля че темата"Обща история",трябва да бъде променена.Ние, можем да имаме обща история,само с българско население,но ако то се самопределя за друго.няма как да имаме обща история.Проблема с историята е проблем номер едно,а всичко останало е следствие от него.Още първата световна война,много български генерали от българската армия, са били родом от земите на днешна македония,това не ги прави македонци.

  • 30 Перо

    4 0 Отговор
    Само измислени държави и неетнически нации могат да вземат за найменование географска област. Няма моравци и държава Моравия или далматинци от Далмация,държава Анадол или анадолци,но има северно-македонци и РСМ.
  • 31 Истината

    8 0 Отговор
    Защо България трябва да признава невярното, а СМ да не признае вярното!!! Няма логика!?! А най-противното е куткудякането на джендърска Европа!?!
  • 32 Биле

    3 4 Отговор
    Това означава че българия си легна на брашното! Тази позиция е многу далеч од досегашните позиции на бг към македония, но е прав потег за одблокиране на рсм и подобряване на имиджа на държавата. И това е решено од страна на служебното прежителство!! Езика си остава македонски, историята си остава същата с малки изменения за българския фашистички окупатор! Дали македонците крадели или не бг история вече не е важно за официална софия и няма що да си признават че преди 1944 всичко било българско както до сега налагаха од бг страна! Това е
  • 33 Занимават българите........

    4 1 Отговор
    С тия глупости, за които на никой не му пука отдавна за тоя театър, докато същевременно в ЕС се приемат закони и вършат фашистки политики съсипвайки всички държави икономически, генетично претопяват Европа, готвят нови войни вкл. С Русия и т.н. във всека една страна психологически отклоняват вниманието на хората със подходящия театър и клоунада за бавно развиващи се! Македония нема да влезе никьде докато е нужно да се отвлича вниманието на българина и Гръка с този политически театър.........
  • 34 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Внимавайте майкопродавци такива да не настъпите мотиката че ..... А иначе за северноалбанското присъединяване времето няма да дойде никога , и стига c тия мaнтри зa брaтcкия нaрoд в cкoпcкo . Eдинcтвeнoтo нeщo , кoeтo ни интeрecувa тaм e cпaзвaнeтo нa прaвaтa нa бългaритe , кoитo живeят тaм . Нямa брaтcкa държaвa и нaрoд в нeя , кoйтo e cъcтaвeн oт мoзъчнo уврeдeни cърбoмaни , aлбaнcки тeрoриcти и нoркoрoзпрocтрaнитeли . Вeтo дo дупкa , нe ни трябвa дa лeгaлизирaмe aлбaнcки и cръбcки рaзбoйници , кaктo и дa им дaвaмe зeлeнa cвeтлинa зa Eврoпa , кaтo пo тoзи нaчин щe нaпълним и Бългaрия c тaзи пacминa oт , кoятo цял cвят бягa .
  • 35 Пере

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Дъвка Турбо
  • 36 Полковник РУМНО

    1 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове