Last news in Fakti

27 Юни, 2021 13:27 2 712 33

Георги Панайотов: В МО договори са плащани авансово, не са правени търгове и конкурси за избор на изпълнител

  • георги панайотов-
  • мо-
  • министерство на отбраната

Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната са били защитавани, разкритикува предшествениците си във ведомството министърът на отбраната

Георги Панайотов: В МО договори са плащани авансово, не са правени търгове и конкурси за избор на изпълнител - 1
Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, снимка: БГНЕС

„Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната са били защитавани, съответно интересите на държавата.“ Това каза пред БНР служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Предстои да бъдат оповестени данни от проверки, които са почти завършени, заяви Панайотов. В предаването „Неделя 150“ той обясни, че са били извършвани предварителни 100-процентови авансови разплащания по договори.

„Някъде към 80-90% от договорите са авансово разплатени.“ Това се е случило например за изграждането на инфраструктурата на новите самолети Ф-16 на авиобаза „Граф Игнатиево“ и не само, където от декември 2020 г. до май на настоящата са били разплатени авансово над 184 милиона лева.

„От всичките около 50 проекта по изграждане на инфраструктурата се работи по три. Парите са платени.“

Под булото на секретността не са правени търгове и конкурси за избор на изпълнител на даден проект или дадена обществена поръчка, заяви министър Панайотов.

„И проектите са раздавани с посочване на дадените фирми.“ Той уточни, че това е ставало както при проектите, съдържащи класифицирана информация, така и при останалите.

До две седмици ще приключи работата на разследващите от Военна полиция по инцидента, при който загина майор Валентин Терзиев, заяви още Георги Панайотов

Запитан има ли някой интерес истината по случая да бъде потулена, военният министър подчерта: „Естествено, че няма такъв интерес.“ Според Панайотов има максимална прозрачност в хода на проверките и по всеки детайл. Да спрат спекулациите и заблуждаващите мнения „на десетките т.нар. експерти“, апелира отново министърът на отбраната. По думите му това още повече задълбочава негативните настроения и пречи на разследването.

След срещите си с пилотите и техническия състав в база „Граф Игнатиево“, където работеше загиналият при инцидента край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, Панайотов сподели, че те са принудени да преодоляват насаждания страх за бъдещето на авиацията.

"Не са технически неизправни самолетите", увери военният министър.

В сила е рамков договор с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддържка на тези машини. Предстои сключването на ново споразумение за поддръжка, обясни Панайотов.

„Ако не се беше случило това нещастие с майор Валентин Терзиев, той лично щеше да има нальот някъде около 60-70, може би дори 80 часа само през тази година. Графиката на летателните часове тръгна нагоре, защото се поддържа техниката“, така Георги Панайотов отговори на някои от критиките за малко часове във въздуха на професионалните летци.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    57 3 Отговор
    Защо шкембе торба и компания не са арестувани вече? Един пилот и самолет загубихме, неясно как. А тия си продължават да Крадът.
  • 2 агент Иван

    42 2 Отговор
    Аг. Иван трябва да отговаря! Напълнил си джобовете, портфейлите, сейфовете, касите, трезорите и сметките с мангизи.
  • 3 Гуни

    44 2 Отговор
    Вървете да гласувате за т.н.р. пАтреоте.Да ви щавят още.
  • 4 NeXu s

    5 41 Отговор
    Един има усещания, този има съмнения! Пълни смешници! Ако нямаш доказателства, не дрънкай, поне не си личи колко имаш под шапката!

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Ами просто

    16 4 Отговор
    ВСякаш фирма иска 50%-100% авансово да се гарантира сделката. Някой от тях искат да вкарат в ДЦК, Други в банка с висока лилква, има различни изисквани и тайни клаузи. Като най голям пример е сделката със самолети на САЩ и кораби на SAAB Делфин. Това е доста добър бизнес за тези , който
    Знаят как става. И основни перо в много бюджети.
  • 6 БКП=герп=сдс

    32 1 Отговор

    До коментар #4 от "NeXu s":

    Смешник си ти троле герперски!
    Защото сте свикнали да лапкате и да замитате следите след вас и да казвате, че някой друг ви е виновен!
    Вън от властта!
  • 7 Последния Софиянец

    24 2 Отговор
    Шкембето ще е много популярен сред манафите в ЦСЗ.
  • 8 Карлово

    35 1 Отговор
    Този наглец изхвърли от ВМРО истински патриоти и идеалисти,защото не му играеха по гайдата и разбраха,че е доносчик,и внедрен от държавна сигурност,а се учудваме, че крал и лъгал.То си е нормално за такива утай...ки.
  • 9 Мнение

    31 0 Отговор

    До коментар #4 от "NeXu s":

    Отговори ми на въпроса,какво общо има сегашното ВМРО с истинското,освен откраднатото име.
  • 10 Човека взе парите каза чакай малко.....

    18 0 Отговор
    Самолета като е технически изправен значи е пилотска грешка или самолета е бил свален от приятелски или неприятелски огън като се обърне каруцата пътища много и трябва да се вика неволята български народни мъдрости частниците дават заплата чак след като заработиш 1 месец в МО какво са плащали авансово освен купуване на гласове за добри изборни резултати
  • 11 не с лошо де

    20 1 Отговор
    Ама и рушветите и те са плащани авансово.
  • 12 tomito

    23 1 Отговор
    Каракачанов е министър УБАВЕЦ много атлетичен боец .Срам и позор за Майка БЪЛГАРИЯ .Тоя трябва да го скрият някъде на дълбоко!

    Коментиран от #29

  • 13 Страничен

    21 2 Отговор
    Друго не сме и очаквали!
  • 14 ГИП

    11 1 Отговор
    И тука ли авансови плащания ? Сега Бащицата реве ли реве. Затворът им е малко на тези крадци. Затова силно реват защото силно са крали от народната пара.
  • 15 Вижда ми се

    13 2 Отговор
    НедооХранен тоз Тлуп.?
  • 16 Васил

    9 1 Отговор
    Това е патент на диктатора да се раздават пари без нищо да се прави как ще ни стигнат Китайците?
  • 17 Лейка

    14 1 Отговор
    Всичката гербаджийска крадлива работа трябва да бъде разследвана до Дупка!!! С колко милярда заеми ни загробиха само…. Следващото правителство да строи нови Затвори но по бързата процедура и да се напълнят.
  • 18 Фалкон Доган Сокол 16

    13 2 Отговор
    Никой не може да ви обещае толкова много колкото ние можем да ви платим авансово
    Всяка прилика с действителни самолети и хора е случайна
  • 19 БАЙ Х@Й ‼️

    7 0 Отговор
    Естествено никой не пита , как точно може да изчезне от радара самолет който е на 1'200 метра височина !!!!!!!
  • 20 Гената

    12 0 Отговор
    Така-а-а, 167 млн. авансово трупнати на наши" герберски фирми, за да строят писти и хангари за Ф-16. Защо е това бързане - за да не развалят следващите управляващи калимерата. Така е във всичките ведомства. Друг е въпросът , че Грипен можеше да каца и да се обслужва на обикновено шосе. Да не припомням, че България имаше над 12 бойни летища, които само трябваше да се поизметат, но как тогава Шкембето щеше да се отчита с пачки евро за чекмеджето в Бояна ?
  • 21 Бивш Гербер

    13 1 Отговор
    Никога вече няма да гласувам за Бойко, той развали главата напълно откачи, психо. Говори несвързано и пропада след всяка изява.
    Герб=БСП=Патриоти=ДПС.
  • 22 Петкан

    6 2 Отговор
    Краси Билата продава кебапи

    Коментиран от #23

  • 23 Лейка

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Петкан":

    В затвора ще яде Кебапи до насита. Но не от Била.
  • 24 Зайко Байко многознайко архив 2020

    4 1 Отговор
    Бацето от Барселона се появи с бели гащи на балкона! Народът под проэорците дойде депеша бърэа да му принесе! Окаэва се че цялата страна не ще да го вижда вече във власта! Эа единадесет години раэграбиха страната и се окаэа, така,че герберите са по опасни от червената метла! Всичко лошо Баце на комунистите отреди а себе си иэдигна в строител с народните пари! Машинации, врътки, иэмами эа милиярди Евра, на народът му остава да пие по една студена вода! Милиони напуснаха страната да иэбягат от едноличния терор, че Родината ни эаприлича на раэкулачен обор! Патриотарите грабливи эа да останат във власта пристанаха на Бойковия сатана! Марешки от " Вяра" така ни иэлъга ,че накрая ни остави със цървули във ръка! Баце горе, Баце долу вика целият народ и не иска да го види в тоя си живот! Гешев го играе "велик мъдрец" и ни убеждава, колко "братя" эатворил, но эа крупни далавери обраэа на дядо Йоцо той е придобил! На борецът със эвука му хрумна идея гениялна сега, ДДС ето намалява туриэма да спасява! Наиграхте се, време е да си вървите с добро, че следващото действие е със сопа по гърбо!
  • 25 Фючърсни сделка за 16 години управление

    2 0 Отговор
    Парите на са давани авансово а са сключени фючърсни сделки никъде не е написано че фючърсни сделки за гласове е незаконно казва се купуването и продаването на гласове е престъпление и не се показва кой закон и параграф го дефинират и кога е обнародван в държавен вестник
  • 26 Пълен смешник е тоя

    3 0 Отговор
    Аман от аматьори...
  • 27 Здрав разум

    3 0 Отговор
    Някой смятал ли е, колко генерала имаме на глава от населението? А на един генерал от ВВС колко самолета се падат? А колко от тях летят? В една България с оперетъчна армия, накъдето и да се обърнеш - генерали. Бивши, настоящи и бъдещи. Всеки с претенции. А някой да си спомня великия пълководец майор Етем?
  • 28 ДЖОТО

    5 1 Отговор
    ТОВА ШКЕМБЕ-ПАТРИОТ,ДА ВЪРНЕ БОНУСИТЕ,КОИТО Е ВЗЕЛ ЗА САМОЛЕТИТЕ И ЗАЩО,ОЩЕ НЕ Е АРЕСТУВАН?
  • 29 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "tomito":

    При бай Сатври:))
  • 30 ммм

    1 3 Отговор
    Панайотов, я кажи за пилота и черната кутия... или е по-важно да се ровим в архивите на МО?? Имаш още 12 дена. Я се захващай за работа!! Търтей!
  • 31 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    В нашетО държва ще кажат " братята" , много вожд , малко индиянец"! Агент Иван Шкембе Войводата е патриотар до моэъка на костите си! Няма един ден реална служба в армията, фиэически негоден, неможе да направи едно набиране на лоста ( живот и эдраве в Централния ще се научи )! Такава кражба и раэхищение на средства във всеки един ресор на на държавата е нечувана и невиждана! Чудя се на търпението на народа , до кога ???🙄🤔😡😡😡😡
  • 32 Политолог

    1 4 Отговор
    Всеки мощно се натяга на Фигурата за да вземе благословия за министър и след 11.07...ама оня измекяр Рашков е най добър...бие ги всички
  • 33 Гого

    6 0 Отговор
    Интересно. Торбичката отрича да има такива неща. Шкембе патриота Каракачанов, май доста си е блажил от държавната софра. То си му и личи де. Шкембето му вече не може да минава през нормална врата. А се знае, че "шия от трушия не става". Чвно доста средства е "усвоил" бившия министър на отбраната. Май му е време на него и неговата и присъдружните му партии да отслабнат малко. За по дълго време. А лично техните водачи да се подложат на затворническа диета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове