Last news in Fakti

5 Юли, 2021 13:17 2 870 25

Министър Живков поиска от БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД

  • андрей живков-
  • бех-
  • булгартрансгаз еад

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес

Министър Живков поиска от БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в „Булгартрансгаз“ ЕАД, която потвърждава основни изводи на Министерството на енергетиката за управлението на газовото дружество, министър Андрей Живков поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството му.

В края на миналата седмица регулаторът оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор, от които става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях. Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ ЕАД задълженията на дружеството драстично се увеличават.

Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток. Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът Балкански поток оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Смяна,това е решението

    16 6 Отговор
    Подмяната си изпи бирата,на 11 ще разберем кой кого..
  • 3 1618

    33 8 Отговор
    Борисов и неговата крадлива шайка така са забатачили всички сектори , че ще трябва време и твърд подход, за да тръгне България нагоре!
  • 4 1618

    30 8 Отговор
    Борисов е олицетворение на корупцията, и неговите министри не изоставаха в това.От ГЕРБ по крадлива, манипулативна, лъжлива, диктаторска партия няма в България!ГЕРБ са първи по рекет и полицейщина!
  • 5 Последния Софиянец

    27 5 Отговор
    И внуците ни ще плащат.Да ги дадат на нас на площада.Изпадат в ужас от нас и ще си кажат всички сметки в чужбина.
  • 6 ЗНАЕЩ

    17 5 Отговор
    НА СЕВДА ТВ МЪЖА И ГО НАСТАНИ БОКО ТИКВАТА В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БУЛГАРТРАНСГАЗ.
  • 7 Българка

    24 5 Отговор
    Крайно време беше! За един от най-големите грабежи и то в интерес на чужда държава уволнението трябва веднага да е съпроводено с щракане на белезниците на цялото ръководство, начело с Теменужка Петкова и Бойко Борисов. Има няколко престъпления- административни и наказателни, като най-тежкото е по глава 1- обслужване на чужд интерес=национално предателство
    Върхушката на ГЕРБ и ДПС в затвор, не в НС!
  • 8 Деймос

    17 4 Отговор
    Там е висшата герберска аристокрация :)) И сега ?? :))
  • 9 стържи

    17 4 Отговор
    всичко. То няма читав сектор в тази държава!
  • 10 NeXu s

    6 17 Отговор
    Червените тролове пак са налазили форума. Нещастници, с какво се промени мизерното ви вегетиране, когато го няма Борисов? Същите голтаци сте и винаги ще сте такива!

    Коментиран от #14, #18

  • 11 Иван

    13 3 Отговор
    Шефа Малинов имал 17 апартамента, а преди 10г. беше под наем в София.
  • 12 Дългият

    12 3 Отговор
    Колко ли още безобразия ще разкрие временното правителство?

    Коментиран от #23

  • 13 Гербер

    3 8 Отговор
    Само здравата коалиция между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на Ердоган ще спаси България. Пак ние ще ви управляваме и ще си усвояваме.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Последния Софиянец

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "NeXu s":

    Борисов изгради комунизма.Всичко общо-Парите,пурите, жените.
  • 15 Ахахаха

    9 3 Отговор
    Не разбирам защо тези тарикати не са в затвора, а само ги уволняват. Парите ние ще връщаме, а ге ще въртят капи на Карибите! Егати наглите гадове. Да плащат, да връшат парите!
  • 16 Последния Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гербер":

    Тогава Ердоган трябва да прати войска да брани Бойко и Доган.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Цербер

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "NeXu s":

    Не знам за червените, но за теб ще се промени! От 50 лева тролене на ден ще идеш на борсата! Ти ще си голтак и проостак цял живот! От теб нищо не става. Ти си трагедия!

    Коментиран от #19

  • 19 NeXu s

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "Цербер":

    От личен опит ли си запознат с таксите? Единствените тролове сте вие, драскащите по цял ден срещу Герб. Аз съм се реализирал в живота, доволен съм и тези като теб ме обслужват в магазина и ми сипват бензин после!
  • 20 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Правилно. Нека бъде отстранено, но не и освободено от отговорност.
  • 21 Хаха

    2 1 Отговор
    Въх сакън недей че севда тв как ще изплаща ефтината къщичка, взема със заемче от 1 милион лева 😉
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    А шефа на ЗООПАРКА КОГА, че май само той остана несменен???
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 информиран

    0 0 Отговор
    На снимката не е ли пуснатият наскоро под гаранция бивш зам.министьр на МОСВ - Красимир Живков! Много си приличат - да не би да са рода?!
  • 25 Даа!

    0 0 Отговор
    Тези паразитни структури- Бултрансгаз и Булгаргаз трябва да се закрият,и да преминат като отделни звена директно в Министерство на Енергетиката.На пряко подчинение от Министър,или ресорен Зам.Министър.Да се знае,кой пие,кой плаща и кой слага последен подпис!Сега сме ,както със чез- мез.Един пренася,друг доставя,трети подава,четвърти предлага.Верига от смучещи октоподи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове