Last news in Fakti

8 Април, 2024 17:07 1 311 10

Десислава Атанасова докладва делото за дивидента на БЕХ

  • десислава атанасова-
  • печалба-
  • дивидент-
  • бех-
  • нек

Вносителите и подкрепилите забраната изтъкват, че през последните години в бюджета са били „изтеглени“ над 5,4 млрд. лв. от печалбите на БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК

Десислава Атанасова докладва делото за дивидента на БЕХ - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съдия е докладчик по искане на кабинета „Денков“ срещу решение на НС „отнело“ дивидент от печалбата на „БЕХ” ЕАД

Решението на Народното събрание да забрани на министъра на енергетиката да разпредели 425 млн. лв. дивидент от Българския енергиен холдинг (БЕХ) отиде в Конституционния съд (КС). То е оспорено от Министерския съвет.

А делото за конституционосъобразността на забраната, приета по предложение на петима депутати от ГЕРБ, е на доклад на Десислава Атанасова, информира Lex.bg.

Оспореното от правителството решение на парламента гласи: „Възлага на министъра на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличен собственик на капитала на „Български енергиен холдинг“ ЕАД („БЕХ“ ЕАД), респективно на „БЕХ“ ЕАД, да не разпределя дивидент от печалбата на „БЕХ“ ЕАД по годишния финансов отчет за финансовата 2023 г. в размер на 425 млн. лв., представляващ разликата между 1,225 млн. лв. (печалба по годишния финансов отчет за 2023 г., след данъчното облагане) и внесения дивидент от „БЕХ“ ЕАД по т. 5б и т. 6а от Разпореждане № 2 на Министерския съвет от 2023 г., изменено и допълнено с Разпореждане № 3, 4, 5 и 7 на Министерския съвет от 2023 г.“.

То беше предложено от народните представители от ГЕРБ Теменужка Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова. И беше прието на 29 март 2024 г. с гласовете на всички присъстващи депутати от ГЕРБ (60 души), ДПС (31), „Възраждане“ (32) и ИТН (9). Против бяха само от ПП-ДБ, а от БСП се въздържаха.

Вносителите и подкрепилите забраната изтъкват, че през последните години в бюджета

са били „изтеглени“ над 5,4 млрд. лв. от печалбите на БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК.

Според тях, ако сега държавата „прибере“ 425 млн. лв. от БЕХ, това „ще има изключително негативно влияние върху финансовата сигурност на сектора и ще постави под риск неговото нормално функциониране, ще направи невъзможно извършването на инвестиции и модернизация в сектора, както и реализирането на нови инфраструктурни проекти“.

Малко преди това парламентът взе друго решение, с което възложи на министъра на финансите Асен Василев да покрие оперативния дефицит от 1 млрд. лева във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ до 31 март 2024 г. (за това решение, което също беше оспорено в КС, виж тук). В опит то да бъде изпълнено, МС решава да вземе 425 млн. лв. от БЕХ, за да бъдат внесени във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, но както става ясно, парламентът му забрани да го прави.

В искането си до Конституционния съд от Министерския съвет заявяват, че това решение на НС противоречи на принципите на правовата държава, на разделение на властите, за неприкосновеност на частната собственост, на равнопоставеност на субектите на частна собственост в условията на пазарна икономика и на правомощието на правителството да ръководи изпълнението на държавния бюджет.

МС изтъква, че изпълнението на решението би нарушило приетите от Народното събрание бюджетни показатели. И подчертава, че парламентът „може да упражни политически контрол и да гласува недоверие на Министерския съвет, но не и да препятства пълноценното упражняване от правителството на негови конституционни правомощия по управлението на държавата или на произтичащи от закон правомощия на друг орган на изпълнителната власт“.

Правителството посочва още, че според Закона за публичните предприятия

Министерският съвет, а не парламентът, упражнява правата на държавата в публичните предприятия и одобрява общата дивидентна политика.

„Възложеното от Народното събрание на министъра на енергетиката задължение за въздържане от действие (да не разпределя определения от Министерския съвет дивидент) не само би довело до нарушаване на основни бюджетни параметри, определени с годишния закон за държавния бюджет, по неприемлив от конституционна гледна точка начин, но е и в отклонение на правилата на Закона за публичните финанси. След като нормата на чл. 19 от този закон постановява, че разпоредби на нормативни актове, които предвиждат намаляване на приходите, след като е приет годишният закон за държавния бюджет, не трябва да влизат в сила преди изменението му, не би могло да се приеме за конституционно допустимо това императивно правило да се дерогира с решение на Народното събрание“, пише МС.

И допълва, че приходите от дивидент на държавата са разчетени при 100 на сто отчисления от държавните дружества и предприятия за 2024 г. (с изключение на болниците, центровете за психично здраве и бюджетните организации и дружества от ВиК сектора), и неразпределянето на дивидент от печалбата на „БЕХ“ ЕАД за 2023 г. ще се отрази в намаление на неданъчни приходи, ще доведе до влошаване на бюджетното салдо и до отклонение от заложените фискални цели.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИЖДА СЕ

    27 2 Отговор
    Пс. Ето вместо - в затвор, стана конституционен съдия и изпълнява поръчки на мафията
    .
  • 2 Вълк единак

    25 2 Отговор
    Тая трябваше да е във Сливенския, не сготвената Иванчева.

    Коментиран от #10

  • 3 ГЕРБ=ДПС=БСП

    17 2 Отговор
    И каква ще я прави тази печалба БЕХ?

    Сигурно "калинките" в БЕХ ще си я раздават като бонуси.
  • 4 бандит методиев борисов

    18 1 Отговор
    браво, ще свършиш хубава работа
  • 5 Селянин

    14 0 Отговор
    Не и давайте да гледа дела за пари.Ще ги гепят с двеста.
  • 6 Дайте й да се засити

    11 0 Отговор
    Тая компетентна госпожица викат разбирала
    а и обичала само твърди оферти!
  • 7 ДДТ

    5 0 Отговор
    ТРЯБВАШЕ ДА ГО ДАВАТ ВМЕСТО ЕРГЕНА НАРОДА ЩЕШЕ ДА СЕ СПУКА ОТ СМЯХ - ПОЕТЕСАТА ДОКЛАДВА В РИМА
  • 8 джаба

    6 0 Отговор
    дали са и обяснили ,че да е в работно облекло не е да се яви гола
  • 9 Иван

    3 0 Отговор
    Малеее, щом тази Изгря. Лошо. Тия готвят нещо, или са много тъпи.
  • 10 Тиква

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вълк единак":

    Тя и за Сливенския не става!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове