Last news in Fakti

16 Юли, 2021 06:34 3 691 33

Люба Кулезич: Правителство на малцинството ще е зависимо от договорки "на парче"

  • люба кулезич-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • парвителство-
  • народно събрание

Тази плитка пиеска вече е играна, заяви журналистката

Люба Кулезич: Правителство на малцинството ще е зависимо от договорки "на парче" - 1
Снимка: БГНЕС

"А възможно ли е да сме въвлечени в някакво грандиозно политическо риалити с шокиращия начин, по който Слави Трифонов изпреварващо представи по личната си телевизия личния си проектокабинет? Нещо като повторение на „Атомното предаване“ на програма „Ку-Ку” по БНТ през декември 1991-ва, което извади обществото от обувките, от инерцията на сляпото доверие в институциите".

Така започна поредният епизод на "Честно казано" с Люба Кулезич по телевизия Евроком.

Предлагаме ви и останалата част от коментара на журналистката.

"Припомням на по-младите, че това беше симулация на авария в атомната централа „Козлодуй“. Излъчвана уж на живо, с новинарски емисии, с репортажи на популярни тогава телевизионни лица от мястото на събитието пред Министерския съвет. Имитацията направо раздруса публиката. И много зрители се хванаха на въдицата. Властите подскочиха като ужилени тогава, защото бяха уличени в некомпетентност, в неподготвеност да се справят с извънредни ситуации. „Атомното Ку-Ку“ прозвуча като провокация и като предупреждение, че държавата не е в час с реалните нужди на хората. Скандалът беше голям. Започна дори разследване. Но пък „кукувци“ се прославиха. Освен като зевзеци, също и като бунтари срещу овехтели партийни и административни разпоредби, срещу цензурата...

Но да не забравяме, че именно от „Ку-Ку“ започна кариерата на Слави Трифонов като шоумен, като телевизионен гуру - той знае триковете, знае как става. А после амбицията му за влияние върху политическото и неговите лидерски превъплъщения във властта изби като тапа. И разбира се, акцентът беше върху скеча, върху пародирането на фигури, нарочени за враждебни на бунтарските рефлекси на Трифонов, а всъщност на ченгетата понякога. А и на образа му на политически мъжкар, който беше упорито помпан през годините от различни групи сценаристи, някои с морално срината репутация днес. Като на въжеиграчите и на партийните осребрители на позиции Любен Дилов-син, Росен Петров... До момента, в който гологлавият шоумен сам еволюира до създател на партия с хъс да прекрои радикално политическата система и критериите за селекция на депутати, магистрати и министри.

Подозирана, че е продукт на скришно политическо инженерство, най-сетне партията на Трифонов се оказа на прага да състави правителство след два избора и след оспорвана до последния момент битка с опонента си ГЕРБ. И тук дойде изненадата! Още преди да дочака окончателните резултати, преди да се сформира парламент и преди президентът да му връчи мандат за съставяне на кабинет, Трифонов обяви кабинета по своята телевизия. Мисля, че ефектът беше сходен с шоковото въздействие на „Атомното Ку-Ку“ едно време върху политическата класа отпреди 30 години. Отприщи лавина от реакции, от словоблудство, от критики, от тълкувания, от конспиративни съмнения... Възцари се зверска логорея! А надвикването просто заглуши шансовете за какъвто и да било диалог.

Особеностите на предложения от Трифонов кабинет принуди всички партийни лидери от предстоящия парламент да се оправдават, че не ламтят за порции, за министерски кресла в желанието си да водят преговори за властта, за нейните цели и ценности. И така бяха впримчени вкупом в нещо като „телевизионна симулация на политически процес“ далеч преди реалното му начало, предвидено по Конституция.

Но каква би могла да бъде целта на подобно реалити, освен провокация с цел окарикатуряване и омаловажаване на наличната политическа класа? Тя бе директно уличена от творческия състав на „Има Такъв Народ“ в инстинкти за прегрупиране по интереси, в мераци за порции и за кресла. Все едно дали става дума за протестните каузи на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ или за диктатурата на едноличната премиерска джипка на Борисов, телевизионното блъфиране на Слави Трифонов с изпреварващия му анонс за правителство ги подигра. Всички вкупом. Станаха за посмешище. Или поне такава беше целта... Но от политическа гледна точка мисля, че този ход е самоубийствен за него и неговите едва 65 депутати. Защото го обрича на изолация в парламента, въпреки отворените опции онзи ден за подкрепа от който я пожелае.

Включително се прочита между редовете, че е възможна и от ГЕРБ, и от ДПС. Но ако те я дадат, обвиненията в предателство и безпринципност ще станат неизбежни. Ако пък партия „Има Такъв Народ“ се нагърби сама с правителство в малцинство, става още по-лошо. То просто ще бъде зависимо от договорки на парче, от златни пръсти, от игрички с кворума, напук на прокламираната ненавист срещу подобни парламентарни трикове и номера. Ако пък целта на Трифонов е била предварително да минира шанса за свое правителство, за да удължи живота на служебния кабинет в полза на президента Радев, ще го нарочат за поредния екзекутор на парламентаризма. Впрочем, това вече започва да се случва.

Тези неща предполагат много къс политически хоризонт за „Има Такъв Народ“ и срив на моралния авторитет на Слави Трифонов в очите на избирателите му. Но защо тогава той се реши на толкова рискован телевизионен експеримент? От неопитност? От нарцисизъм? За да си измие ръце под строгия поглед на невидими ментори и спонсори с пагони или без? Или за да ни разкаже под формата на риалити едно невъзможно, но красиво политическо фентъзи, някаква царска утопия, пълна с приказни герои, с рицари на експертната чистота, с телевизионни принцеси, загледани в звездите и с управленска невинност, дипломирана в престижни университети? Изглежда „плитка“ тази пиеска. Вече е играна... И какъвто и да е отговорът на всеки един от тези въпроси, на мен той ми звучи трагично. Най-малкото като „обещание за безпътица“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    19 2 Отговор
    60% от българите не вярват, че любовта съществува. Останалите смятат, че вече са я изкарали и имат антитела!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПиПи

    20 1 Отговор
    Чудя се какво толкова има нарисувано на Канадското знаме, че се налага да го прикриват с листо?
  • 4 Osman

    22 13 Отговор
    Служебното правителство да остане за постоянно...

    Коментиран от #5, #9, #19

  • 5 Последния Софиянец

    11 10 Отговор

    До коментар #4 от "Osman":

    Ела в сряда сутринта на откриването на парламента.

    Коментиран от #21, #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИЗБИРАТЕЛЯ РАЗПОРЕДИ

    5 13 Отговор
    КОЙ ДА УПРАВЛЯВА............СЛАВУЦА И БАЦО....ДРУГОТО Е ДЕМАГОГИЯ И НАСИЛСТВЕНО НАПИНЯНЕ ЗА СЪСТАВ НА ПРАВИТЕЛСТВО.......
  • 9 ТОГАВА ЗА КАКВО ГЛАСУВАХМЕ

    8 21 Отговор

    До коментар #4 от "Osman":

    ДА НАПРАВИМ КЕФА НА РАДЕВ...НЕМА ДА СТАНЕ

    Коментиран от #18

  • 10 Козела

    7 4 Отговор
    Любе, моля те, направи един анализ тип разрез. Ти си пътеводна светлина.
  • 11 Аз съм

    19 5 Отговор
    Възрастен човек. Следя изявите на Люба Кулезич откакто тя станала журналист. Люба е отличен журналист. В този случай тя е абсолютно права. Обаче съм забелязал че Люба може да защити две съвсем противоположни тези съвсем категорично. Това ме кара да имам подозрение че все пак тя обслужва понякога нечии интереси.

    Коментиран от #26, #29

  • 12 абц

    6 4 Отговор
    Прoгрaмa „Ку-Ку” пo БНТ прeз дeкeмври 1991

    Кулeзич, я пaк пoглeдни oт кoя дaтa и oт кoя гoдинa e тoвa прeдaвaнe.Дa нe би дa e oт лятoтo нa 1990 г.
    Aмaн oт мaнипулaтoри и мaнипулaтoрки
  • 13 Отврат

    16 10 Отговор
    Ако това с Никито беше "политическо риалити", значи ли това, че промяната в управлението е фейк нюз.Разбира се, че това значи.Досега Слави няма нито едно смислено, нормално и ПОЛИТИЧЕСКО предложение за решение.Като почнеш от референдума и стигнем до изчегъртвонето.Бойко е цвете в сравнение с това, което ни чака със кастингите и шоумена.Така, че снемаме гласа си от този съмнителен проект.
  • 14 Хаах

    9 5 Отговор
    Що така Кулезич си падна под нивото и ни прави на дебили.Един истински журналист ще тръгне по дебелото съже от Николай Василев нагоре и ще стигне до спонсорите, мошениците, крадците и приватизаторите.

    Коментиран от #24

  • 15 Хахаха

    3 3 Отговор
    Тая преоткрива топлата вода
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 измама

    7 3 Отговор
    Това, че днес в 13 часа на прескоференцията ще присъства и Николай Василев означава, че ни правят на дебили.Ама друг Василев ще Ви предложим, щом Николай Василев не ви харесва, а ние ще си дърпаме конците отстрани и пак ще ви спретнем сценка-това със сигурност искат да ни кажат.
  • 18 LOSHIA

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "ТОГАВА ЗА КАКВО ГЛАСУВАХМЕ":

    А ДА НАПРАВИМ КЕФА НА ИЗТРЕЩЕЛИЯ ВИ БАЦЕ, АМА ВЪОБЩЕ НЯМА ДА СТАНЕ!!!!!!!!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истината

    6 5 Отговор
    ГЕРБ след като изгубиха изборите ще се опитат да предизвикат Гражданска война. Държат още доста структури, но не могат да си върнат властта по мирен път.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 И ОТНОВО

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хаах":

    Един истински журналист никога няма да търси това което го няма,а ти си потърси спонсор за лечение , защото няма нужда някой да те прави на дебил ............................................
  • 25 Хаах

    5 0 Отговор
    Не е нужно да чакаме 2-4 години да се убедим, че това с ЕКСПЕРТНОТО управление е експертен начин за прехвърляне на отговорност и начин за експерно крадене и приватизиране.Пример Орешарски.Да си поемат политическите лидери отговорноста от избора и ТЕ да управляват.Не мога да схвана недалновидността и компромисите на които са готови да направят някои удобрението на правителство тип Василев.Защото щял да се върне Бойко.Е, целият свят разбра, че няма да се върне, ама се намерили тука хора, които си мислят, че ни правят сценки.
  • 26 Отговорче

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм":

    Ами щом си "възрастен човек трябва да си рабрал, че никоя теза не е на 100% вярна, че противоположната теза също има право на огласяване и защита.
  • 27 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    ИЗБОРИ ДО ДУПКА !!!! ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КОЙ ЕЛЕКТОРАТ Е НАЙ-ВЕРНИЯ ? СЛАВИТУ ТВЪРДО Е РЕШИЛ ДА РАЗОЧАРОВА ВСИЧКИ СВОИ ИЗБИРАТЕЛИ ПРЕДИ ОЩЕ ДА Е ЗАПОЧНАЛ ДА УПРАВЛЯВА .......РАШКОВ ПРОДЪЛЖАВАЙ ВСЕ ТАКА....... ПРОБЛЕМА ТИ Е ЧЕ ТАКА ПОВЕЧЕ СПЛОТИ РЕДИЦИТЕ НА ГЕРБ ...... РАДЕВ КАК Е ? НЕЩО ПЛАНА НЕ СРАБОТИ ....... ХА ХА ХА
  • 28 Баш софиянец

    1 0 Отговор
    Слави спечели 1/4 от Парламента (поздравления!). ЗА него гласуваха по-малко от 1/10 от българите. Не може да се държи сякаш другите ги няма и да не ги има предвид. И не може да налага собствените си приоритети, без да чуе приоритетите на другите партии, защото те са избрани да решават проблемите на останалите хора. Това е демокрация и това казаха хората както на протестите, така и на изборите по доста ясен начин. Партиите са в такава комбинация, че трябва да постигнат съгласие.

    Коментиран от #32

  • 29 6955

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм":

    Ха хахаха, тя обслужва нейните интереси. И е злобна, та чак се пени.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Павел пенев

    1 2 Отговор
    В момента няма по гнусна от тази т.нар. журналистка.
  • 32 Баш шоп

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Баш софиянец":

    Друг път!:)
  • 33 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    И ТАЗИ ГНУСТНА ЕВРЕЙКА -НЯКЪДЕ СЕ НАМЪРДА ДА ДАВА АКЪЛ В БЪЛГАРИЯ ---- А ТРЯБВА ХОЛОХОЛО КОСТ И "ЦИКЛОН -Б " !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове