Last news in Fakti

3 Август, 2021 11:25 2 414 23

Стоилов: Законът дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС да освободи главния прокурор

  • янаки стоилов-
  • съдебна система-
  • всс-
  • главен прокурор-
  • правосъдие-
  • министър на правосъдието-
  • разследващ прокурор

Прокурорът, който би разследвал главният, следва да бъде избиран на принципа на случайното разпределение и при определени гаранции за независимост, подчерта служебният правосъден министър

Стоилов: Законът дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС да освободи главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство“. В интервю за БНР той посочи, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“.

Законът за съдебната власт дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС, който не допуска за разглеждане по същество на предложението му за предсрочно освобождаване на главния прокурор, отбеляза Янаки Стоилов.

„Споровете бяха много, но най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от Съдебния съвет, от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност, а това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите.“

На утрешното заседание на Министерския съвет Стоилов очаква да се вземе решение за „искане, което МС да представи пред Конституционния съд, което да му даде възможност той да упражни тълкувателната функция“ – да се отговори на въпроса дали министърът на правосъдието има възможност да иска смяната на тримата висши ръководители в съдебната система при определени обстоятелства.

„Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество.“

Стоилов призова следващия министър на правосъдието „да прояви силна ангажираност с тези въпроси“.

Прокурорът, който би разследвал главният, следва да бъде избиран на принципа на случайното разпределение и при определени гаранции за независимост, подчерта Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 8 Отговор
    Гешеф е Позор! Оставка,съд, затвор!
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    24 3 Отговор
    Със законни средства да се бориш с беззаконието е като с честен труд да станеш милионер !!! Може , ама само в киното !
  • 3 да ама не

    20 2 Отговор
    Следващото правителство пак се очертава да е на Сараите, така че нищо няма да стане. Съдебната система е превзета и трябва сериозно правителство за да я върне в полза на обществото.
    Ако няко си мисли , че Чалгаря ще свърши това е голям наивник.
    Всичко , което служебното правителсто свършиха за 2 месеца, мутрите ще си го възстановят за 2 дни.
  • 4 Българка

    30 3 Отговор
    Янаки Стоилов и Бойко Рашков поведоха битката за отстраняване на Гешев. Обществото иска това от повече от година. Не разбирам защо след като за 2 месеца служебният кабинет работи по преоритетите на страната и българите и показаха решителност и добри резултати, то одобряваните министри трябва да се сменят с нови, сламени? КОЙ се изплаши от разкритията и действията на служебните министри? Защо ИТН не атакуваха Гешев, ГЕРБ-ДПС, а плюха сопорки от ПИК срещу Петков и Василе, т.е срещу Радев и ДБ

    Коментиран от #7, #11, #16

  • 5 ПЕНКО

    4 24 Отговор
    ОТ НИКОГО НЕИЗБРАНИЯТ , А НАЗНАЧЕН ОТ РОЗОВИЯ ПЪПЕШ РОУМЕЙН СЪВСЕМ СЛУЖЕБЕН МИНИСЕР /ОТ БеСиПи / ЯКО КАКИ СТОИЛОВ - УМИРА ОТ МЕРАК ДА Е СЪЩЕСТВИТЕЛНО !!!!!!!!!!!!
  • 6 Загрижен

    25 2 Отговор
    Махнат ли Каскета, на тулупа му е спукана работата. Килията с ръждясалата кофа го очаква. Хлебарките ще му слушат бълвочите колко е велик, колко много е направил за България. Затвор за каскета и тулупа!!!
  • 7 Майна

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Защото Трифонов е марионетка, не виждате ли , че той не смее да застане пред журналистите, покри се като Борисов , то е толкова ясно, че незнам какво още се опитвате да проумеете...Кой стои зад него ли???
  • 8 ГЕРБ

    1 16 Отговор
    Тъп## няма да си този който ще свали Гешев.иди@##
  • 9 МнениЕ

    16 3 Отговор
    Янаки, действай без да се обясняваш много в медията. Искаме резултати. Само на думи ни писна! Махайте го тоя и хората да се успокоят най-сетне!
  • 10 МУТРИ ВЪН

    5 19 Отговор
    Ей, голям зор от бившите комунисти да бъде освободен главния прокурор, защото си върши работата И само Гешев има смелостта за 30 години да поведе открита борба с висшите структури на мутренската престъпност, да прогони или арестува повечето знакови червени олигарси и мафиоти свързани с БСП и купували си години наред безнаказаност и спокойствие спонсорирайки БСП и финансирали враговете на Борисов,които заедно с опозиционните мутренски партии организираха протестите срещу управлението на Борисов...!!!

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бля-бля ...

    1 1 Отговор
    При обстоятелства сочещи конкретни доказателства, представени в нормален вид и от човек имащ правото да изисква подобно нещо... Не от текстове от вестник Шок, предадени от служебен комунистически боклук...
  • 13 Дубайчо

    0 1 Отговор
    Плащам ти допълнително ,за да обжалваш и облажваш
  • 14 Ако бъде застрелян

    0 2 Отговор
    Още ли ше е на поста си😂😂😂😂😂
  • 15 Гандалф

    2 1 Отговор
    Като ти дава, деиствай...
  • 16 НЕ ДУМАЙ!

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Службарите сведоха съдебната реформа до защита на Радев от правосъдието!Цялата битка на службарите Рашков и Стойлов е да отмъстят за това, че Гешев опозори Радев и съветниците му, като направи публични фактите по корупция и лобизъм в президентството.Нео-комунистическа „съдебна реформа“, целяща реабилитацията на Радев преди изборите за президент! Нищо общо с принципите на необходимата същинска реформа, в която справедливостта и независимостта на Съдебната власт са водещи!
  • 17 big

    1 2 Отговор
    Да, закона може и да дава право, но пред кого да го обжалва? Пред арменския поп? У нас съдебната система толкова е прогнила от корупция и зависимости, че единственото решение, което остава е разс трел на всички в нея! Може би, само тези с година-две стаж, могат да се оставят, все още не са потънали до шия!
  • 18 Сър Пичук

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "МУТРИ ВЪН":

    Проблемът е, че олигарсите, които той подгони, пълнеха черните каси на БСП и след като те се изпразниха БСП започна да "губи електорат". Това, било, онова било, Нинова и ланшният сняг били виновни, но истината е, че нямат пари за купуване на гласове. Много хора помнят, че преди циганите бяха електорат на БСП, а Нинова плащаше тока на цели села Кюстендилско и с помощта на Братя Галеви подсигуряваше гласовете за Столетницата там.
    След като Гешев посегна на Божков и на хора лично свързани с Радев, чашата преля и мафията тръгна в настъпление. Задейства всичките си сили на всякакво ниво и сега ги виждаме в действие - от паважните партии, до министрите в служебния кабинет, назначени от Радев. С подкрепата на съответните медии, "общественици", политолози, социолози и вся остальная сволочь. Това на практика е най-голямата ОПГ в новата ни история.
    Толкова е прозрачно, че чак е обидно, толкова много хора да не го виждат. Като изключвам платените, което поставя въпроси за моралната им чистоплътност.

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 19 Не е точно така

    4 1 Отговор
    Явно по форумите дращят само лаици. Вие да сте чували за разделение на властите ??? Случайно да знаете какво означава това ?!?!
    Мислите си,че фатмака ще оправи България?? Много се лъжете !!!
  • 20 big

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    Това са опорки и слухове! Олигарсите и сериозните бизнесмени не си оставят "магарето" в калта, т.е. те плащат на всички партии или отделни фактори в тях! Плащането на каквото и да е е просто фейк, поставят се едни хора и села на други, един симпатизант на друг. Това по-скоро ще навреди, отколкото помогне на Нинова и БСП, а поне засега тя не показва да е толкова глупава.
  • 21 Янаки

    0 1 Отговор
    остава на позиция докато се установи кой-кой е. Има невероятно много фалш в политиката у нас, оттам идва другото зло. Тоя най-добре плува в обърканото ни право, неслучайно е даскал в СУ.
    Трябва да се справи с хаоса в разделното време....
  • 22 МУТРИ ВЪН

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    Поздравления....Право в десетката !
    Най точния и ясен коментар....!
  • 23 Сър Пичук

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    Корекция - не Нинова, Манолова шъташе в Кюстендилско.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове