Last news in Fakti

26 Февруари, 2013 12:14 3 798 0

Наводнения в Югозападна България

  • наводнение-
  • валежи

В Община Кюстендил е обявено бедствено положение. В Македония валежите също не спират

Наводнения в Югозападна България - 1
Снимка: Струма.бг

Проливни валежи и наводнения заляха Югозападна България. Има и затворени пътища. Бедствено положение бе обявено в община Кюстендил.

"Обявявам бедствено положение. Река Бистрица отново е на път да прелее при Долно село, застрашен е мостът, който преди две години беше паднал (не на главния път за границата, а другият мост, който е за Долно село). На място сме в момента. 40 чувала пясък. Пътуват камиони с бетонни отпадъци. Надявам се да овладеем положението", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов, цитиран от "Фокус".

Реките в Разлог и село Баня преляха заради продъжилия проливен дъжд тази нощ, съобщи "Струма".
По разпореждане на кмета Красимир Герчев е съсредоточена техника и хора над Разлог, за да се намали нивото на водите на река „Язо” в града.

В село Баня реките „Малко Глазне” и „Пихла” излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора, за да се избегнат по-големи щети. Община Разлог изпълнява проект за укрепване коритото на река Пихла. В участъците, където реката е укрепена няма опасност за местното население и техните жилища. В неукрепените участъци, като зоната около бившия консервен завод реката е неконтролируема.

Екипи от общината следят нивото на реките в града и съставните селата. Кметът Красимир Герчев информира, че в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет днес ще бъдат разгледа внесените през втората половина на 2012г. предложения за финансиране за извършване на дейности за предотвратяване на бедствия и аварии, свързани с обезопасяване на реките.

При одобрение на финансирането една от реките, която ще бъде укрепена е „Язо”. Става дума за изграждане на стени на коритото на местата, където няма или са ниски. Река „Язо” няколкократно е излизала от своето речно корито при високи води и причинява наводнявания в участъци на улиците „Шейново” и „Изворите”.

Тази сутрин в дежурната част на ОУПБЗН – Кюстендил са постъпили 7 сигнала за отводняване на мазета и дворове след дъждовалежа. Екипи на група “Спасителни дейности” отводянават посочените обекти – мазета на къщи в кв. “Изток”, селата Радловци, Вратча и Пиперков чифлик.


Само за часове река Банщица, минаваща през Кюстендил се е покачила с около 50 см. Това сериозно притесни живеещи по поречието на реката кюстендилци.

Последните няколко часа водата се е покачила чувствително и ако дъждът скоро не спре има реална опасност реката да прелее.

Синоптиците предупреждават, че има опасност от преливане на реки, защото валежите едва сега започват.

Значителни количества се очакват и през следващото денонощие. Привечер дъждът ще премине в сняг на повече места.

Според МВР обилните валежи рязко усложниха оперативната обстановка на територията на областите Кюстендил и Благоевград.
В дежурния център на кюстендилската пожарна служба е получено съобщение за подкопаване на укрепителните съоръжения по коритото на река Бистрица край село Долно село. Незабавно е въведен общинският план за защита при наводнения и са започнали действия по укрепване на дигата с налични инертни материали.

Пожарникарите и спасителите са предприели превантивни действия и на територията на област Благоевград. Край село Селище е вдигната 5-метрова дига за защита от срутване на земна маса. Вече е изградено защитно съоръжение и на река Поповска край село Покровник. Подобни действия са предприети и в ж.к. „Струмско” и край река Речичка. Към момента спасителните екипи помагат за разчистването на срутена земна маса край Сандански и на пътя Петрич – Тополница. Пожарникари от Гоце Делчев са получили сигнал за мъж, получил инфаркт в село Гърмен, който не може да бъде транспортиран до болнично заведение. Незабавно спасителен екип е изпратен на посочения адрес и болният е превозен до ЦСМП – Благоевград.

Поради обилен снеговалеж и лоши метеорологични условия, временно ще бъде ограничено движението на МПС с ремаркета и полуремаркета по  път II-84 от гр. Якоруда към местността Юндола - съобщават от ОДМВР-Благоевград.

Към 18 часа на територията на страната няма пострадали или бедстващи хора, съобщиха от МВР.

За последните 18 часа звената за „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 105 сигнала за произшествия, от които 26 пожара и 72 аварийно-спасителни дейности. Благодарение на адекватните и бързи превантивни действия, предприети на територията на областите Кюстендил и Благоевград няма пострадали или бедстващи граждани.
Благоевградските спасители и пожарникари продължават да наблюдават критичните водоизточници и защитните им съоръжения. Предприети са всички необходими действия по укрепване на застрашена от срутила се земна маса къща в село Брезница. Построени са необходимите диги по поречието на реките Струмешница и Градевска.
На територията на кюстендилското село Долно село е въведен общинския план за защита при наводнения. С инертни материали е укрепена дигата по поречието на река Бистрица, а речното корито е прочистено. Към момента нивото на реката спада.


Обилни са валежите и в Македония. Те може да затворят пътя от Щип до границата с България. Съществува опасност от преливане на Злетовска река и преливане на язовира край Пишица - между Щип и Кочани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове