Last news in Fakti

18 Август, 2021 06:03 2 156 27

Комитова: АПИ са сключили договори за 1,5 млрд. лева при бюджет от 382 млн.

  • виолета комитова-
  • антон кутев-
  • апи-
  • договори-
  • бюджет

През последните четири години фирмите са работили предимно с аванси, а цялата сума получавали при бюджетен излишък с министерско постановление, заяви регионалният министър

Комитова: АПИ са сключили договори за 1,5 млрд. лева при бюджет от 382 млн.  - 1
Снимка: БГНЕС

При утвърден Бюджет за текущи ремонти поддръжка на пътища от 382 милиона лева за Агенция пътна инфраструктура през миналата година предишното ръководство е сключило договори за 1 млрд. и 500 милиона лева, което е 4 пъти повече от предвиденото от Закона за бюджета.

Това съобщи на брифинг служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която предостави данни за последните 4 години, през които има драстични разлики по утвърдените средства по бюджета и изплатените в края на годината, предаде БНР.

Тя уточни, че в последните 4 години фирмите са работили предимно срещу аванси, като цялата сума по договорите си са получавали с Министерски постановления, когато има излишъци в бюджета.

"Когато започна работа служебното правителство, ние заварихме състояние на бюджета на АПИ от 382 млн. лева разплатени. Те са били за цялата година, но до края на април вече са били разплатени".

"Бюджетът на АПИ е част от общия бюджет на страната. Защо не са се спазвали изискванията в Закона за бюджета - задали сме този въпрос в много институции“, каза Виолета Комитова.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев коментира, че това е начин за избягване на обществените поръчки. Заложеният дефицит в бюджета на АПИ е от 1 милиард и 200 милиона, които трябва да бъдат осигурени, защото фирмите са си свършили работата, каза още Кутев.

"За да бъде политически коректни, трябва да кажем, че това със сигурност е лоша бюджетна практика. Можем да кажем, че това създава корупционна среда. Можем да кажем, че когато се харчат по този начин, защото това е очевидно начин за избягване на обществените поръчки, сигурно е възможно да се манипулират търгове и сигурно е възможно да се извършват престъпления. Прокуратурата трябва да каже дали тези престъпления са извършени", заключи Кутев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    29 3 Отговор
    Погледнете им само заплатите и комисионните на шефовете, за качеството им на работа да не коментираме, корупцията започва още от министерския съвет

    Коментиран от #25

  • 2 ГЕRB

    9 6 Отговор
    Даваме чекмеджето и субсидията на АПИ !
  • 3 Сакура

    17 7 Отговор
    Разликата е в чекмеджето на Бою.
  • 4 Сатъра на Хана

    13 4 Отговор
    И Накрая на Годината, Отличниците от Олимпийски Надежди -УБО - Спортна Рота Чавдар -СИК, получават от Баце Коледа, Бюджетния Излишък :)... ... Искам да ги режа бавно
  • 5 перничанин

    12 18 Отговор
    Комитова, нас обикновените граждани, които ви плащаме тлъстите заплати и премии това КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА. Обвинявайте се колкото искате, но започвайте работа. Иде зима, пътя София-Пелник през Врадая е спрян да се ремонтира. Сега в двете посоки се движим в едно платно. Падне ли сняг какво ще правим?? Не се учудвай, ако те потърсим скоро пред МС.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 АПИ хранилката на Толупа

    14 5 Отговор
    Туй се казва държявна ясла , парите напред. Гаранция Франция.
  • 7 Ейии сега ще падне сняг утре

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "перничанин":

    По поръчка на герб.

    Коментиран от #14

  • 8 оня с коня

    8 27 Отговор
    Комитова разсъждава като Абсолютен Дилетант за което тя НЕ е виновна - просто Хабер си няма от Външната политика на Борисов.И вместо да дрътка Глупости че са били сключвани Договори за ремонт на пътища и за всякаква друга дейност БЕЗ ПОКРИТИЕ а се разчитало на някакви Излишъци които междувременно Редовно се явяваха,достатъчно е да погледне в Документацията на Министерството на финансите КАКВИ МИЛИАРДИ влизаха под Формата на Еврофондове.Естествено че тия Милиарди бяха ДОГОВОРЕНИ ОФИЦИАЛНО и са В НАЛИЧНОСТ в Партидата за България,но са СТОПИРАНИ от ЕС докато не се избистри полит. обстановка в Държавата ни,т.е. докато ...не се върна БОРИСОВ.И ще я питам тая Комитова:Може ли да посочи поне Един пример в 12-годишното "порочно" Управление на Борисов,при който да не е платено на някоя Фирма-изпълнител и тя да съди Държавата?

    Коментиран от #13

  • 9 Щом Кутьо

    8 13 Отговор
    е плътно до нея там са кинтите и лапаница та. Опапаха парата за 3 месеца и сега ревът за още.
  • 10 Изпълнители

    12 4 Отговор
    и възложители в ареста !!!
  • 11 Селяк

    5 4 Отговор
    И след всичко това потърпевшите сме ние ползващи скапаните някъде направени някъде недоправени и недовършени пътища! Всички проекти са спряни, навсякъде е АД да шофираш! Хубаво де разбрахме, че всичко е корупция, пране на пари и какво ли още не, ама поне фирмите да довършат почнатото.
  • 12 Започвай работа

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "перничанин":

    А пари откъде? Ти работиш ли без пари? Пускат и другото платно в сегашния вид и готово, ще мине и без маркировка
  • 13 Коня с оня

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Всички пари освен за шкафчето, отиваха и за асфалт, понеже най-добре пълнят шкафчето. Ако нещо остане се раздава от джипката.

    Коментиран от #26

  • 14 перничанин

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ейии сега ще падне сняг утре":

    Пусковия срок без това спиране беше 14 декември, сега не се знае. Важно е да се заяждаш, а ако виснеш в задръстване 2-3 часа друга песен ще пееш.

    Коментиран от #22

  • 15 А реално

    3 8 Отговор
    А реално всичко се крие в последното изречение на статията!
    Отново внушения, празни обвинения, суми различаващи се всеки път и дежурното как всичко щяло да бъде предадено на Прокуратурата пък тя да решавала

    Смешни некадърници това сте вие!!
    До вчера всичко работеше дойдохте вие и всичко спря. И недейте да обвинявате фирмите как виждаш ли някои си изпълнявали договорите защото утре ще сте първите, които ще ги обвините за закъснения от тяхна страна!
    Готови участъци на Хемус стоят и никой не ги асфалтира защото спряхте парите на фирмите!
  • 16 Мунчо Радев

    6 8 Отговор
    Комитова открадна патите за Хемус
  • 17 Интересно

    5 5 Отговор
    Интересно как нищо не казаха за нарушения и откраднати пари или пржблеми със строителството за Струма, Ок. Път на София, АМ Европа. Явно факта, че някои вече са готови а други пред завършване не им се връзва на внушенията как били откраднати парите и нищо не било свършено. Явно това обяснява и факта, че обичащата камерите на усобни медии Комитова не показа свършеното по тях и по лотовете на Хемус а се появи триумфално на току що започнат лот!
    Мислете хора, когато гласувате!
  • 18 Предизборно

    4 5 Отговор
    Да да разбрахме елементарната ви предизборна агитация колко са "лоши" Герб, само че цените растат астрономически при вас! Та затова ще гласувам за Герб и против "партиите на протеста" и фигуранта Радев. Някои просто не се поддаваме на плоските ви мозъчни промивки.
  • 19 НЕ НАПРАЗНО

    6 3 Отговор
    НЯКОЙ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ КАЗВАТ
    КАТО НЯМА ЗА ХЛЯБ. ЯЖТЕ АСФАЛТ
    НАРЦИСА ИСКАШЕ ДА ОСТАВИ СЛЕД
    СЕБЕ СИ АСФАЛТ. И СИ МИСЛИШЕ,ЧЕ
    ЩЕ ОСТАНЕ ВЕЧЕН С ТОЗИ АСФАЛТ.
    МИСЛИШЕ СЕ ЗА Т. ЖИВКОВ НОМЕР
    ДВЕ. А КО СТАНА. В ЗАБРАВА. РЕМОНТ НА РЕМОНТА.
  • 20 тиквострой

    1 3 Отговор
    РЕВ В ХАОСА, не ни плащат за несвършената работа и ни сряха милиардите дето лапахме напред!
  • 21 БСП на Бунището

    5 1 Отговор
    Този,който Иска да свърши нещо - намира Начин,а този който НЕ иска - търси причина....При ограничен бюджет е намерен Начин да се свършат неотложните Ремонти и ново строителство от ГЕРБ ,като Излишъците се харчат за важните неща за Държавата а не Популистки...И ТОВА не е престъпно!!!Разберете,че на Пътя е живота на невинни хора и вие сте Отговорни и Задължени да го запазите!!!
  • 22 Куку

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "перничанин":

    Тебе па кой те кара да пътуваш по тоя път? Я ква "магистрала - слънце" имате, с тунели биля! Придвижвайте се по нея и няма да имате проблеми! Имате си и влак с връзка с метрото...А владайският път се някога ще стане и това някога е когато се намерят пари...А пари има, ама хората искат да спазват закона, а не като банкянския зайчар да ги раздават от "жипката", се едно са лични негови...Ама те ако бяха негови, нямаше да ги раздава така...
  • 23 Димов

    2 0 Отговор
    Вече не ги спира това, докъде се простира бюджета. Теглят заеми, а ние ще ги връщаме. Краденето може да продължи безпрепятсвено.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Защо се пропуска, че министър Комитова е архитект...? Жената е абсолютно некомпетентна по "Пътно строителство"......
    А к`во ще кажете за фондацията на нейния мъж???
  • 25 Проззз

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Сумата преди месец беше над 2 милиарда сега е 1.5 милиарда ако Комитова остане още три месеца като министър всичко ще си дойде на мястото.Имаме много хубава Българска поговорка която гласи -ГАРГА НА ГАРГА НЕ ВАДИ ОКОТО.
  • 26 Урко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коня с оня":

    Не се чака да остане а 1/2 се прибира авансово иначе няма договор.
    Затова са ни толкова скъпи пътищата както и златното саниране на сградите .
  • 27 А П И голямо О П Г голямо Крадене,!!

    1 0 Отговор
    Но Прокоратурата е глуха и сляпа!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове