Last news in Fakti

19 Август, 2021 12:21 2 663 34

Росен Карадимов: Единственото адекватно политическо и последователно поведение е на Корнелия Нинова

  • росен карадимов-
  • бсп-
  • парламент

Това, което се случи между президента и ДПС, не е политически диалог, посочи юристът

„Безспорно се намираме в политическа криза, много се надявам да не прерасне в конституционна. Единственото адекватно политическо и последователно поведение, което виждам, е на Корнелия Нинова“, категоричен е анализаторът доц. Росен Карадимов.

По време на участието си днес в ефира на БНТ той подчерта: „Истината е, че БСП показва доста зряла, мъдра и солидна позиция, затова ако има някакви шансове в рамките на трети мандат да се сформира правителство, би могло да стане с мандат на БСП“.

Доц. Карадимов заяви още: „Има огромна разлика, обаче, с правителство на БСП и мандат на БСП. Въпросът е дали има формация, която да прояви компромис. Разговорите между ИТН и БСП приключиха доста успешно, но факт е и изявлението на Слави от вчера, че няма да подкрепи никакво правителство“.

Според анализатора политическата логика изисква третия мандат да бъде връчен на БСП, тъй като президентът е издигнат от тях, предстоят президентски избори, а и БСП са трета политическа сила.

„Намираме се в двузначна ситуация - едната е дали ще бъде съставено правителство и кой може да го състави. И втората е кой може да “добута“ конституционната процедура до необходимите срокове, защото в Конституцията е заложено следното: третият мандат е единственият, при който президентът е ограничен от срок, но мандатоносителят не е ограничен от срок, в който трябва да внесе реализирания мандат. Ако това се случи 2 месеца преди края на мандата на президента, той тогава не може да разпусне парламента и можем да се окажем за първи път в ситуация, в която имаме служебно правителство с парламент, който работи, в рамките на президентски избори“, посочи юристът.

Мнението на доц. Карадимов е, че последен шанс да се стигне до съгласие за форма на временно управление е актуализацията на бюджета. „Има консенсус, че ще бъде променен между първо и второ четене, но в дебата по актуализацията на бюджета може да се окаже, че се намират онези опорни приемливи точки, които очертават мини програма на едно временно правителство, защото съгласието по бюджетните точки, е най-голямото съгласие в политиката“.

По повод вчерашни изявления на политически фигури анализаторът коментира: „Не беше добро това, което се случи вчера, не приляга и на двете страни, това не е политически диалог. Всички искаме да разградим моделът ГЕРБ, то това не означава, че не трябва да се види реалността, че ГЕРБ имат 63 народни представители, ДПС е с 29. Не може 40% от електоралния корпус да му се каже, че няма да преговарят с него. Може да разграждаш модела, но в политиката диалог трябва да се води с всички. Това говорене продължава разделителните линии. Те може да са ефективни на този етап, но в перспектива задълбочават разделението, вместо да създадат една спокойна среда“.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Севда

    30 11 Отговор
    Корнела е силен играч!

    Коментиран от #8, #29

  • 2 ТаУмВзе

    10 26 Отговор
    Кинтоимпексова, глухата патерица на герберастията ли? Я се свести бре шушлек.
  • 3 Абсолютно

    28 7 Отговор
    вярно. В момента БСП има най-адекватна политика и послания - но избирателят предпочита "Ние сме най-" и "На Ония ще им дадем да разберат..." - изпростяването на голяма част от обществото е реалност...

    Коментиран от #14

  • 4 Пунта Канна

    15 9 Отговор
    Кака Кури премиер!
  • 5 ИТН

    21 0 Отговор
    Приятелите идват и си отиват, само чиниите за миене винаги остават...
  • 6 Бай Шили

    5 29 Отговор
    За БСП не знам, но ИТН не се подават на изнудване и това ще им донесе още депутатски места в следващия парламент. А ХРИСТО ще прави лайфове отвън.
  • 7 хмм

    9 12 Отговор
    Сина на Корнела работи в банката на Ротшилда. Случайност ли е?

    Коментиран от #15

  • 8 ЗАТУЙ Я

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Севда":

    ПЕРДАШАТ НА ИЗБОРИТЕ.ОЩЕ ДВА ТАКИВА И ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ
  • 9 Разбирачо, въпросче

    5 6 Отговор
    Едно време Бай Ти Тошо(Мир нему) беше казал: “ социализмът в България е едно недоносче”. Един анализ може ли за тези думи? Какво е искал да каже с тях? Думата е Ваша.!
  • 10 Корито има акъл

    17 1 Отговор
    а Дългото има инат,като утихне,може и да се получи летен таратор.Но Кори бие Дългото,както асото бие попа..
  • 11 Аййййй

    7 16 Отговор
    не думай! Най-адекватна била Импексова-Костова! Как - като поляга пред всички , за да си спаси главата ли! Ясно е, че отиваме на нови избори.
  • 12 плюс минус

    18 2 Отговор
    Не й симпатизирам заради участието й в приватизацията на Костов, но в последните два парламента се държи най-достойно.

    Коментиран от #16, #30

  • 13 1944

    7 12 Отговор
    росен карадимов - първи секретар на цк на дкмс. комунист та дрънка. акъл ни дават тея дето фалираха три пъти държавата за 45 години.
  • 14 Бай Шили

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Абсолютно":

    Те щото са много адекватни в БСП та за това ще предлагат служебното правителство за постоянно. Къде са им кадрите на БСП? Що не ги покажат? ИБНИ-Одзад същата работа.

    Коментиран от #17, #18, #26

  • 15 Интересно

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    защо нейният син Рафаел /ама, че име/ НЯМА намерение да се връща в България!
  • 16 Тя се държи така, като захапе

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "плюс минус":

    Ще е на принципа на Мая-та “ОБещай им и после недей да изпълнявал” . Не мерси!
  • 17 Служебното

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Шили":

    са кадрите.Твоята тиква я забрави..
  • 18 Кинжал

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Шили":

    Напротив, точно защото БСП са адекватни затова няма да излъчат свой кабинет , а предлагат служебния. Ако има корекции, те искат да ги направят с всички останали прогресивни партии, защото точно това искат повечето хора. Действително, само от БСП се чува гласът на разума!

    Коментиран от #28

  • 19 Игор

    6 6 Отговор
    Единствената правилна политика, поведение и приоритети са на Костадин Костадинов от Възраждане

    Коментиран от #22, #33

  • 20 ДОЛУ БСП

    4 11 Отговор
    ОЦЕ ЕДИН НАГЪЛ АПАРАТЧИК ИЗПЪЛЗЯ ОТ КРАДЛИВОТО БСП.

    Коментиран от #23

  • 21 Бесни стари пенсии.

    13 3 Отговор
    Защо бе колеги се оставяте да бъдете маниполирани Ако бяхте всички гласували за БСП още на 04.4.сега вече щяхте да получавате коригираните си пенсии.Вие избрахте да чакате да дойде ,,ГУДО"и Ви оправи -е оправиха ви на куково лято .Ненапразно е поговорката-каквото сам си направиш и Господ не може да ти го направи.
  • 22 БКП

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Игор":

    ЧЕ Костадин Костадинов СИ Е ОТ БСП И ТОЙ Е КАТО МАНОЛОВА И ХРИСТО ИВАНОВ НА КОМУНИСТИЧЕСКА ХРАНИЛКА, ОТ БИВШИТЕ.
  • 23 музика

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "ДОЛУ БСП":

    Долу БСП, горе крадливия ГЕРБ, отстрани ДПС доволно потрива ръце. Българите сме 80 % дебили. Факт.
  • 24 БСП на Бунището

    3 13 Отговор
    Само преди осем години Народа протестира Срещу престъпното управление на БСП и ДПС 400 дни....Само преди Осем години Комунистките Дончева и Манолова браниха Орешарски от Разгневения от Престъпната им дейност Народ.....И всички са отново в Народното събрание като депутати,готови да Унищожат малкото спасено от ГЕРБ .....Лустрация и нови Избори !!!

    Коментиран от #27

  • 25 0001

    2 5 Отговор
    КомунисТ долен
  • 26 В БСП имат

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Шили":

    достатъчно кадри. Това, което казваш, подкрепя гореизказаната теза, че делението на "наши" и "ваши" е с уродливи размери. Служебното правителство е пример за успешно съвместяване на обединени с надпартийна цел на различни по политически убеждения хора.
  • 27 Toxic

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "БСП на Бунището":

    Пълни глупости, Орешарски си беше о.к.. Искаха да го свалят организирано , заради изтеглен кредит от един милиард. Впоследствие Борисов изтегли 20 и никой не протестираше освен БСП. Държавата ни още не може да догони кредитния си рейтинг, който тогава имаше. Да не забравяме, че псевдодемократите тогава върнаха Борисов на бял кон. Кой е по-голямото зло Борисов или Орешарски?!
  • 28 Това

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Кинжал":

    вицът на деня ли е???
  • 29 Решетника

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Севда":

    дааа, а зад гърба и надничат още по силни "играчи" , румен гечев, румен офчароф и пр . червени кардинали .........................
  • 30 ПАРДОН

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "плюс минус":

    ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ТЕХНОИМПЕКС Е СЛЕДНАТА:

    ТЕХНОИМПЕКС СА СИ НАПРАВИЛИ РМД /РАБОТНИЧЕСКО-МЕНИДЖЕРСКО ДРУЖЕСТВО/ ПРЕДИ ПРИВАТИЗАЦИЯТА. ТАКИВА В СТРАНАТА БЯХА НАПРАВЕНИ МНОГО, В ПОЧТИ ВСИЧКИ ПРЕДПРИЯТИЯ - ИМАШЕ ГО И В МОЕТО ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ, КАТО ЦЕЛТА БЕШЕ РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ДРУЖЕСТВОТО/ПРЕДПРИЯТИЕТО ДА СИ ИЗКУПЯТ АКЦИИТЕ И ПРЕДПРИЯТИЕТО ДА ОСТАНЕ ЗА ТЯХ. ЗАМИСЪЛА БЕШЕ ПРЕКРАСЕН, ЗАЩОТО, ХОРАТА КОИТО ОСТАВАХА ДА РАБОТЯТ В ПРЕДПРИЯТИЕТО БЯХА СОБСТВЕНИЦИТЕ МУ, НО УВИ В МОЕТО ПРЕДПРИЯТИЕ ХОРАТА СЪЗДАДОХА КООПЕРАЦИЯ/РМД, ВНЕСОХА ПАРИТЕ ЗА АКЦИИТЕ, НО КОСТОВ НАРЕДИ ЛИКВИДАЦИЯ НА КООПЕРАЦИЯТА И ВРЪЩАНЕ ПАРИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ, ИКОНОМИЧЕСКИЯ ДИРЕКТОР БЕШЕ УВОЛНЕН. ТАКА СТАНА С ПОЧТИ ВСИЧКИ ПРЕДПРИЯТИЯ, НО НЯКОИ ОТ ТЯХ МИНАХА ГРАТИС. ЯВНО ТЕХНОИМПЕКС Е ПРЕДПРИЯТИЕТО, В КОЕТО СЛУЖИТЕЛИТЕ - ТЕ БЯХА 28 /НАРИЧАМ ГИ СЛУЖИТЕЛИ, ЗАЩОТО ТЕ СЛУЖЕХА В ЗАДГРАНИЧНИТЕ НИ ОФИСИ/КАНТОРИ - ТО ИМАШЕ САМО ОФИСИ/СИ КУПИХА АКЦИИТЕ, КАТО НИНОВА БЕШЕ УПЪЛНОМОЩЕНА ОТ ТЯХ, ЗАЩОТО СЕДАЛИЩЕТО И БЕШЕ ТУК, В БЪЛГАРИЯ, А ТЕ БЯХА В ЧУЖБИНА. СУМАТА НА ТЕЗИ ОФИСИ/КАНТОРИ БЕШЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 700 000 ДОЛАРА И ТЕ БЯХА САМО В АФРИКА, КИТАЙ И КУБА, Т. Е. ЛИЧНО НИНОВА Е ПОЛУЧИЛА АКЦИИ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 25 000 ДОЛАРА.
    ИСТЕРИЯТА СРЕЩУ НИНОВА ИДВАШЕ ОТ БОРИСОВ-ГЕРБ, ЗАЩОТО НЯМАШЕ ЗА КАКВО ДА СЕ ХВАНАТ ЗА ДА ОПЛЮЯТ НИНОВА, А ТЯ ТОГАВА МУ ИЗКАРВАШЕ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА БОРИСОВ.
    ТЯ ОБАЧЕ СЕ ЯДОСА, ИЗПРАТИ ПИСМО ДО ЦАЦАРОВ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАНА ПРИВАТИЗАЦИЯТА/САГАТА/ НА ТЕХНОИМПЕКС И ДА ИМА ПИС

    Коментиран от #31

  • 31 ПАРДОН

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "ПАРДОН":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

    ПИСМО ДО ЦАЦАРОВ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАНА ПРИВАТИЗАЦИЯТА /САГАТА/ НА ТЕХНОИМПЕКС И ДА ИМА ПИСМЕН ОТГОВОР ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ ПО ПРОВЕРКАТА, КОЕТО ДА БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ОТ ТОГАВАШНИЯ ГЛ. ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ. ТОВА НАИСТИНА СТАНА /ГЛЕДАХ ЧЕТЕНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА, ЛИЧНО ОТ ЦАЦАРОВ ОТ ТРИБУНАТА НА НС/ И ЦАЦАРОВ СЕ ПРОИЗНЕСЕ, ЧЕ НЯМА НАРУШЕНИЯ И ПРЕСТАПЛЕНИЯ ПРИ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ТЕХНОИМПЕКС.
    ТАКА, ЧЕ НИНОВА НЕ Е НИКАКЪВ ПРИВАТИЗАТОР С 25 000 ДОЛАРА, НА ФОНА НА МИЛИАРДИТЕ, КОИТО БОРИСОВ И ШАЙКА ИЗТОЧВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ - ПО 19.5 МИЛИАРДА ВСЯКА ГОДИНА ПО ДАННИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ.
    ТОВА СА ФАКТИ, КОИТО СЕ ДОКАЗВАТ С ДОКУМЕНТИ, А НЕ ПРИКАЗКИ ОТ РОДА НА БЛЯ, БЛЯ, БЛЯ.
    ПАРДОН!

    Коментиран от #32

  • 32 ПАРДОН

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "ПАРДОН":

    PS:
    ПРОПУСНАХ, ДА НАПИША, ЧЕ ДОРИ И ТЕЗИ 25 000 ДОЛАРА СА ПЛАТЕНИ ОТ НИНОВА, КОИТО СА БИЛИ НИЩО - НЯКОЛКО НЕЙНИ ЗАПЛАТИ ЗА ТОГАВА, ЗАЩОТО Е БИЛА И ДИРЕКТОР НА ДРУЖЕСТВОТО И НЕ СА КРАДЕНИ И ВЗЕТИ С РЕКЕТ, КАКТО ГО ПРАВЕХА И ПРАВЯТ ГЕРБ, ДПС И ШАЙКА.
    СРАМ ЗА ТОЗИ, КОЙТО ЗЛОУПОТРЕБЯВА С ТАЗИ САГА, ЗАЩОТО ГОВОРИ МНОГО ЛОШО ЗА НЕГОВАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И НЕВЕЖЕСТВО!
  • 33 asd

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Игор":

    Ама разбира се, не се дръжте като Трифонов, само ще спечелите от това!
  • 34 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ТО БИВА ЧЕРНА ДИМКА , НО ПУСКАШ ПОВЕЧЕ ОТ ОКТОПОД В БЕДА ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове